Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Ο απόηχος του Macworld Keynote Μέρος 2: iLife

Φυσικά σε μία παρουσίαση προϊόντων της Apple το ίδιο δεσπόζουσα θέση κατέχει πέρα από το hardware και το software. Και όχι άδικα, αφού η Apple προσφέρει από την ίδρυση της όλο το "πακέτο". Έτσι πέρα από την παρουσίαση του 17ίντσου MacBook Pro, είχαμε και την παρουσίαση των πακέτων iLife '09, iWork '09 καθώς και την απομάκρυνση του DRM από τα τραγούδια του iTunes.

To iLife '09, όπως πολύ σωστά επισήμανε και ο Παναγιώτης, είναι εδώ και λίγα χρόνια το "killer app" της Apple, ένα σύνολο εφαρμογών δηλαδή που όμοιο του δεν θα βρείτε σε άλλη πλατφόρμα, πόσο μάλλον προεγκατεστημένο δωρεάν σε κάθε νέο υπολογιστή. Στόχος του iLife από την παρουσίαση του, τον Ιανουάριο του 2003 μέχρι σήμερα, είναι να κάνει την διαχείριση της ψηφιακής μας ζωής στον υπολογιστή μας εύκολη και ευχάριστη υπόθεση. Όλα σχεδόν τα πράγματα που μας ορίζουν, έχουν γίνει digital (και αν όχι κακώς, είστε πολύ πίσω). Από την μουσική που ακούμε, τις ταινίες που βλέπουμε, τις φωτογραφίες που τραβάμε, ακόμα και το προσωπικό μας ημερολόγιο, ακόμα και αυτό, ανέβηκε στο internet και βαφτίστηκε blog. Κάθε λοιπόν αναβάθμιση του iLife είναι μεγάλη υπόθεση και η καινούργια του έκδοση, ενσωματώνει κάποια πολύ εντυπωσιακά χαρακτηριστικά:

iPhoto '09. Η αυτόματη κατηγοριοποίηση των Events στην προηγούμενη έκδοση του iPhoto, έκανε την βιβλιοθήκη των 15.000 φωτογραφιών μου πολύ πιο υποφερτή στην διαχείριση του. Και πάλι όμως, είμαι από τους χρήστες που τους αρέσει η "τακτοποίηση" και η "κατηγοριοποίηση", οπότε σχεδόν όλες μου οι φωτογραφίες έχουν tags (ετικέττες με ονομάτα ή τοπία) και βαθμολογία, ενώ εσχάτως άρχισα να ενσωματώνω και την γεωγραφική τοποθεσία τους μέσω του HoudahGeo. Φανταστείτε λοιπόν την χαρά μου με την παρουσίαση των Faces και Places. Το πρώτο, μέσω ενός σούπερ-ντούπερ αλγόριθμου, εντοπίζει τις φάτσες στις φωτογραφίες και βοηθώντας το λίγο και μεις, αυτόματα ταξινομεί τις φωτογραφίες σας με βάση τα πρόσωπα που εικονίζονται! Τέρμα λοιπόν τα tags τύπου "Οικογένεια", "Φίλοι", "Αντώνης", "Χριστίνα" κ.ο.κ. Ακόμα κάνοντας χρήση αυτής της τεχνολογίας, οι φωτογραφίες σας αυτόματα κεντράρονται στα πρόσωπα κατά την αναπαραγωγή τους μέσω slideshow.

Το δεύτερο σκέλος είναι το Places. Το iPhone και ορισμένες φωτογραφικές μηχανές και κινητά, ενσωματώνουν GPS δέκτη που "σταμπάρει" σε κάθε φωτογραφία μας την γεωγραφική τοποθεσία στην οποία τραβήχτηκε. Πολύ κουλαριστό χαρακτηριστικό που θα ήθελα να δω να ενσωματώνουν όλο και περισσότερες φωτογραφικές μήχανες. Φτάνει πια με τον πόλεμο των megapixels και ποιός την έχει μεγαλύτερη (την ανάλυση).
Με το Places, όσες φωτογραφίες έχουν γεωγραφικό στίγμα, εμφανίζονται στην ανάλογη θέση τους στους χάρτες που ενσωματώνει το iPhoto υπό την αιγίδα των Google Maps. Όσες φωτογραφίες δεν έχουν γεωγραφικό στίγμα, με το iPhoto μπορείτε πανεύκολα να τις τοποθετήσετε στον χάρτη μέσω εύρεσης του όνοματος της περιοχής (π.χ. Kolopetinitsa και τσουπ, το βρήκε). Πολύ εύκολος τρόπος tagαρίσματος, αντί για το κλασικό copy+paste γεωγραφικών συντεταγμένων. Κλασική Apple που παίρνει μια νέα κουλαριστή τεχνολογία και την φέρνει στα μέτρα του απλού χρήστη για να μπορεί να την χρησιμοποιήσει. Εύγε Apple! Τέρμα λοιπόν τα tags τύπου "New Υork", "Paris", "London", "Tokyo" (έλα ρε ψωνάρα!), αφού αυτόματα οι φωτογραφιές θα αρχειοθετούνται και με βάση την τοποθεσία τους.

Και επιτέλους με την έλευση του iPhoto '09 έχουμε ενσωματωμένη τη λειτουργία ανεβάσματος των φωτογραφιών μας στο Flickr και στο FaceBook. Μάλιστα σε αυτή τη μορφή υπάρχει και διαδραστικότητα. Αν ανεβάσουμε κάποια φωτογραφία με tagαρισμένες φάτσες μέσω του Faces του iPhoto, θα φανούν και στο FaceBook. Και αν υποθέσουμε ότι κάποια επαφή μας από το FaceBook, tagάρει σε μια φωτογραφία μας μια άγνωστη φάτσα, αυτή η πληροφορία θα ενσωματωθεί και στην φωτογραφία που έχουμε στο iPhoto. Α σούπερ!
Τέλος στο iPhoto προστέθηκαν έτοιμα όμορφα θέματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στα slideshows σας καθώς και αυτόματη εξαγωγή τους στο iTunes για την αναπαραγωγή τους στο iPhone ή στο iPod σας. Καλή φάση.

iMovie '09. Το iMovie '08 έκανε ένα ολικό reboot και σχεδιάστηκε εξαρχής με γνώμονα την ταχύτητα επεξεργασίας του video και το ανανεωμένο interface του, που το έκανε πολύ πιο εύκολο στη χρήση, τουλάχιστον για έναν απλό χρήστη. Παραήταν όμως "απλοϊκό" σε πολλές λειτουργίες του και οι δυνατότητες του ήταν σαφώς πιο περιορισμένες από τον προκάτοχο του iMovie '06. Η Apple, ευτυχώς διόρθωσε όλες τις αδυναμίες του iMovie '08 με την κυκλοφορία του iMovie '09.

Η κυριότερη προσθήκη του, είναι ο Precision Editor, που σου δίνει τον απόλυτο έλεγχο στα ραψίματα και στα κοψίματα του ήχου και της εικόνας, την ένθεση ενδιάμεσων καρέ, την χρήση του ήχου από κάποιο άλλο κλιπάκι, τη χρήση διαφόρων εφέ κ.ο.κ. Επιτέλους το iMovie ανέκτησε τις παλιές του δυνατότητες. Άλλο ένα σημαντικότατο νέο χαρακτηριστικό είναι το αυτόματο video stabilization των βίντεο σας, δηλαδή η σταθεροποίηση της εικόνας. Οι περισσότερες μοντέρνες βιντεοκάμερες, έχουν ενσωματωμένη κάποια τεχνολογιά σταθεροποίησης εικόνας, αλλά η πλειονότητα τους κάνει ελλιπής δουλειά. Το iMovie '09 αναλύει καρέ-καρέ το βίντεο σας και αφαιρεί έξυπνα τα ταρακουνήματα, δίνοντας μας μια πολύ καθαρή και κυρίως σταθερή εικόνα. Είναι το killer feature του νέου iMovie. Κατά τ' άλλα πολλά νέα θέματα και πλήθος εφέ για να ξεκατινιάσετε τα βίντεο σας, καθώς και χάρτες σε στυλ βίντεο-πρόλογου και είστε πρώτη μούρη.

Στο Garageband '09 είδαμε την προσθήκη εκμάθησης κιθάρας και πιάνο - εξαιρετική ιδέα! Το Garageband είναι από τις κορυφαίες εφαρμογές του iLife αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων προϋποθέτει κάποια βασική γνώση μουσικής για να εκμεταλλευτεί κανείς τις δυνατότητες του. Πολύ θα ήθελα να ασχοληθώ μαζί του, αλλά από μουσική είμαι κουρούπας και τώρα η Apple μου δίνει τη δυνατότητα να "παίξω" μαζί του με τα ενσωματωμένα μαθήματα που έχει. Κι αν θέτε κάτι πιο γουστόζικο, μπορείτε να κατεβάσετε μαθήματα εκμάθησης τραγουδιών από γνωστούς μουσικούς όπως ο Sting! Στο iWeb '09 προστέθηκαν νέα Widgets και διάδραση με site κοινωνικής δικτύωσης όπως το FaceBook, αλλά -το πιο σημαντικό- ενσωματωμένο FTP Publishing για να "ανεβάζετε" το site σας εύκολα και γρήγορα σε οποιοδήποτε server στο Internet και όχι μόνο στο MobileMe. To iDVD '09 έμεινε ίδιο και απαράλλαχτο, αφού είναι εμφανώς πως η εφαρμογή αυτή συμπλήρωσε ένσημα και βγήκε στη σύνταξη. Who cares?

Συμπερασματικά, το iLife '09 απέκτησε πλήθος χρήσιμων και cool λειτουργιών και είναι μια κουλαριστή αναβάθμιση σε μια ήδη πετυχημένη σουίτα. Θα κυκλοφορήσει τέλη Ιανουαρίου και θα είμαι ο πρώτος στο Τσινάρι της Άνω Πόλης που θα την εγκαταστήσει. Ω ναι!

4 σχόλια:

Antonis είπε...

Αντώνιε, πότε θα ενσωματωθεί αυτό στα νέα Mac που πωλούνται, ξέρουμε?

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Ε καλά, αυτά που υπάρχουν σε στοκ στα καταστήματα θα φεύγουν με το iLife '08 και οι νέες παραλαβές από την ημέρα που θα κυκλοφορήσει το iLife '09 (ακόμα δεν κυκλοφορεί), λογικά θα έχουν το iLife '09 εκτός και αν είναι στοκ της αντιπροσωπείας. Με άλλα λόγια, πρέπει να είσα τυχερός. Νομίζω ότι όμως δικαιούσαι αναβάθμιση του iLife '09 με ένα μικρό ποσό.

TheoCoach είπε...

Καλό φαίνεται Αντώνη. Εμείς που έχουμε το '08 θα μπορούμε να κάνουμε αναβάθμιση; Έχεις υπόψιν σου κόστος;

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@TheoCoach Τόσο το iLife όσο και το iWork δεν προσφέρονται σε εκδόσεις αναβαθμίσεων αλλά μόνο σε full εκδόσεις κι αυτό γιατί η Αpple θεωρεί ότι ούτως ή άλλως τα λογισμικά αυτά δίνονται σε ελκυστική τιμή. Εκτός αν αγοράσεις αυτή τη περίοδο καινούργιο υπολογιστή (που περιλαμβάνει το iLife '08), οπότε δικαιούσαι "αναβάθμιση" στο iLife '09 με ένα κόστος ~15 Ευρώ.