Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Για το iPhone 3GS

iphone3gs

Πιστή στο ραντεβού της, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η Apple μας παρουσίασε το καινούργιο της iPhone με τον λίγο γκηκούρικο τίτλο (ασύνηθες για την εταιρία), iPhone 3GS. Όπως αναφέρουν και τα περισσότερα μέσα μαζικής εξημέρωσης, το iPhone 3GS είναι μια καλή αναβάθμιση σε σχέση με τον προκάτοχο του, αλλά οι αλλαγές του δεν ήταν τόσο ριζικές όσο αυτές μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου. Άλλωστε, το γεγονός αυτό δεν το αρνείται και η ίδια η Apple, αφού επέλεξε να χρησιμοποιήσει σχεδόν τον ίδιο τίτλο (iPhone 3GS) για να το λανσάρει στην αγορά.

Πολύ κόσμος απογοητεύθηκε με το νέο iPhone μιας και περίμεναν περισσότερες αλλαγές και δυνατότητες. Για παράδειγμα από εμφάνιση έμεινε πανομοιότυπο, οπότε ο χρήστης που καλείται να αναβαθμίσει από το προηγούμενο iPhone χάνει κάπως την αίσθηση του "καινούργιου gadget". Έπειτα οι διάφορες φήμες που κυκλοφορούσαν πριν την ανακοίνωση του, έκαναν λόγο για δύο κάμερες, ραδιόφωνα κ.ο.κ. οπότε λογικό είναι οι ανεβασμένες προσδοκίες να μην μπορέσουν να ικανοποιηθούν...

Προσωπικά βρήκα το αναβαθμισμένο σε δυνατότητες iPhone ένα πολύ χρήσιμο update που θα εξασφαλίσει την ακόμα καλύτερη διεπαφή μας με το κινητό. Οι Αμερικάνοι λένε: "put your money where your mouth is", δηλαδή απόδειξε αυτά που λες με πράξεις. Και μ'αυτή τη λογική, έχω ήδη κάνει προπαραγγελία το νέο iPhone από τη Vodafone.

Το σημαντικότερο κατ' εμέ χαρακτηριστικό είναι η αύξηση της ταχύτητας. Μπορεί να μην ακούγεται τόσο σέξι σε μερικούς όπως ο ραδιοφωνικός δέκτης (που δεν θα ενσωματώσει ποτέ η Apple ακόμα και να ξεμείνει από νέα χαρακτηριστικά), αλλά είναι κάτι που αναβαθμίζει την συνολική εμπειρία που αποκομίζουμε από την συσκευή. Και προτιμώ κάτι που θα χρησιμοποιώ και θα αξιοποιώ κάθε ώρα και λεπτό από κάτι που θα χρησιμοποιώ μια φορά στο τόσο. Θα απογοητευόμουν πολύ αν ας πούμε το iPhone 3GS παρέμενε στον ίδιο επεξεργαστή και στη λιγοστή μνήμη των προηγούμενων μοντέλων για χάρη ενός "πιασάρικου" νέου χαρακτηριστικού.

Η αναβάθμιση του επεξεργαστή και της μνήμης ήταν μια υπεραπαραίτητη προσθήκη και κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες στο iPhone. Με τα 256MB RAM (από 128MB) γίνεται ακόμα πιο εύκολη η ενεργοποίηση ενός είδους multitasking από την Apple (που είναι και κάτι που την διαχωρίζει ακόμα από τον ανταγωνισμό). Η μεγαλύτερη ταχύτητα εξασφαλίζει την πιο γρήγορη διεπαφή με το iPhone, πρακτικά κάνοντας την έλλειψη multitasking λιγότερο επώδυνη υπόθεση. Όταν οι εφαρμογές και η προσπέλαση τους γίνεται με διπλάσια ταχύτητα η αίσθηση ότι ανοιγοκλείνουμε εφαρμογές γίνεται περισσότερο αίσθηση ότι εναλλάσσουμε εφαρμογές (και αυτό είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του multitasking).

Η συσκευή κυκλοφόρησε σήμερα στην Αμερική και σε ορισμένες Ευρωπαϊκες χώρες και αρκετά ανεπίσημα reviews χρηστών διατείνονται ότι όντως το iPhone 3GS είναι αρκετά πιο γρήγορο σε αίσθηση από τον προκάτοχο του. Μάλιστα οι σελίδες στον Safari ανοίγουν 2-3 φορές πιο γρήγορα σε ίδιο δίκτυο! Τα παιχνίδια επίσης είναι αυτά που επωφελούνται περισσότερο από την διαφορά του επεξεργαστή. Άλλωστε η νέα "κάρτα γραφικών" του iPhone μπορεί να "σηκώσει" ακόμα καλύτερα γραφικά και δεν θα αργήσουμε να δούμε τα πρώτα παιχνίδια που θα εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες του νέου iPhone στην απεικόνιση γραφικών. Όσοι λοιπόν κάνουν πραγματική χρήση του iPhone (και δεν το χρησιμοποιούν υποτυπωδώς ως ένα trendy κινητό τηλέφωνο), θα δουν ξεκάθαρα την αξία της αναβάθμισης από τα πρώτα λεπτά χρήσης του νέου κινητού.

Από τις υπόλοιπες προσθήκες στην φαρέτρα του iPhone 3GS φυσικά ξεχωρίζει η αναβαθμισμένη κάμερα στα 3 Megapixels, αλλά το πιο σημαντικό: με αυτόματη εστίαση (αλλά και χειροκίνητη) και αυτόματο white balance, που σημαίνει πολύ πιο καθαρές και λιγότερο μουντές φωτογραφίες. Επίσης τραβάει και βίντεο σε "καλή ανάλυση για κινητό" με ρυθμό ανανέωσης 30 καρέ το δευτερόλεπτο και ανάλυση 640x480 pixels. Μια χαρά για τα περιστασιακά σύντομα βιντεάκια, τα οποία μάλιστα μπορούμε να επεξεργαστούμε στο iPhone μας και να απομονώσουμε τα σημεία που μας ενδιαφέρουν!

Τέλος το Voice Control, δηλαδή η χρήση φωνητικών εντολών φαίνεται αρκετά χρήσιμη προσθήκη (αν και δεν θα υποστηρίζει την Ελληνική γλώσσα τουλάχιστον στην αρχή). Η ενσωματωμένη πυξίδα είναι πιο χρήσιμη κυρίως για το είδος των εφαρμογών που θα κάνει πραγματικότητα παρά ως πυξίδα και ήταν από τις λίγες δυνατότητες που ζήλευα στο G1 Android Phone. Να μη ξεχάσω και την προσθήκη του Nike+ στο iPhone. Επιτέλους θα ξαναχρησιμοποιήσω τα Nike+ παπουτσάκια μου! Και μία φήμη που κυκλοφορεί ότι το iPhone 3GS υποστηρίζει 16 οθόνες με εφαρμογές από 11 που υποστηρίζουν τα iPhone/iPhone 3G, με χαροποιεί ιδιαίτερα (δε θα με φτάνουν ούτε οι 11 οθόνες σε λίγο)!

Όσον αφορά την τιμολόγηση της συσκευής, γίνεται καταφανές από την τιμολόγηση σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ότι θα δούμε μία σημαντική αύξηση σε σχέση με τις περσινές τιμές κάτι που θα αναγκάσει πολλούς να μην αναβαθμίσουν τις συσκευές τους. Ελπίζω να μη δούμε τέτοιες τιμές και στην Ελλάδα (619€/719€ για τα 16GB και 32GB αντίστοιχα). Εγώ πάντως προπαρήγγειλα το μαύρο iPhone στα 32GB μιας και αντιμετωπίζω μεγάλη έλλειψη χώρου στα 16GB που βρίσκομαι τώρα. Αδημονώ για την κυκλοφορία του στην Ελλαδίτσα μας τον Ιούλιο!

Επίλογος: Το γεγονός ότι η software αναβάθμιση μιας συσκευής (έκδοση 3.0 του iPhone OS) προσφέρει πολλά περισσότερα από μία hardware αναβάθμιση (iPhone 3GS) και μάλιστα με μηδενικό κόστος, πιστοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πως η Apple είναι κατά βάση μια software εταιρία και το iPhone η επόμενη μεγάλη υπολογιστική πλατφόρμα (μετά τα PC). Και το πιο σημαντικό είναι πως η Apple το έχει καταλάβει και κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Το αν το iPhone θα έχει π.χ. 3 ή 13 Megapixels κάμερα περνάει πλέον σε δευτερεύουσα μοίρα διότι στο προσκήνιο έρχονται οι χιλιάδες τρόποι που μπορείς να αξιοποιήσεις αυτή την κάμερα. Και αυτό επιτυγχάνεται μόνο από (καλογραμμένο) software. Και από software άλλο τίποτα στο iPhone: ήδη 80.000+ εφαρμογές διαθέσιμες στο AppStore σε λιγότερο από ένα χρόνο.

10 σχόλια:

None είπε...

πες με τσιπι αλλά νομίζω οτι πάνω από 500 ευρώ για το 3G S 16g είναι πολλά! αναβαθμίστηκε το το προηγούμενο 3G δεν βγήκε κάτι ανώτερο...
Δεν ξέρω αν φταίει η apple που το επιτρέπει ή η κάθε Vodafone αλλά το 3G έπρεπε να πέσει και το S να μείνει στις αντίστοιχες τιμές του 8/16. :S
Παραείναι ακριβό :(

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@TSiRKO Και γω θα το ήθελα στα περσινά επίπεδα τιμών αλλά μη ξεχνάς ότι διπλασιάστηκε και η χωρητικότητα. Επίσης -επαναλαμβάνω δε τους δικαιολογώ- δες και ανάλογες τιμές smartphone με υποδεέστερες δυνατότητες όπως το HTC Diamond. Κοστίζει 600 Ευρώ χωρίς συμβόλαιο και έχει 512MB εσωτερικής μνήμης και λειτουργικό το ανιστόρητο Windows Mobile! Επίσης το Sony Xperia κοστίζει 639 Ευρώ χωρίς συμβόλαιο!

None είπε...

Σόρρυ αλλά είναι από τις λίγες φορές που διαφωνώ μαζί σου :S Διπλασιάστηκε η χωρητικότητα αλλά έπεσαν οι τιμές των υλικών μην το ξεχνάμε αυτό!
Δεν λέω πως δεν υπάρχουν αντίστοιχα ακριβά κινητά (εξυπνα :P) αλλά προσφέρουν πολλά περισσότερα απο hardware! Συμφωνώ πως το iphone δεν συγκρίνετε στη χρήση με αυτά τα κινητά αλλά το mac os δεν μπορεί να είναι η δικαιολογία για τις ελλείψεις του σε υλικό αλλά το killer feature! :D

AKHS είπε...

ΜΑ ΤΟ HTC TOUCH DIAMOND 2 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ MULTITOUCH !!!!!!!

macnasos είπε...

Όσον αφορά τις τιμές, σίγουρα συγκριτικά με τον ανταγωνισμό είναι σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Όμως στην Αμερική το iPhone θα πουλιέται στις ίδιες τιμές με τα περσινά μοντέλα, οπότε στην Ευρώπη γιατί αυτό το πήδημα στις τιμές; Μήπως επειδή οι Ευρωπαίοι είναι πιο "κινητάκιδες";
Εγώ πάντως αν και κάνω καλή χρήση του iPhone, θα το σκεφτώ πολύ σοβαρά να αναβαθμίσω, ειδικά με αυτές τις τιμές...

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Παιδιά και γω δε συμφωνώ με τις αυξήσεις των τιμών. Πιστεύω ότι θα πρέπει να κινηθούν στα ίδια επίπεδα, ειδικά αν θέλουν να πουλήσουν σε ανθρώπους που έχουν αγοράσει το προηγούμενο iPhone. Καλά εγώ, είμαι τρελάκιας και θα το πάρω, αλλά ο υπόλοιπος "φυσιολογικός" κόσμος σίγουρα θα πάρει μία πιο ορθολογική απόφαση. Άλλωστε αυτό με τις τιμές, είναι ακόμα μία εικασία. Οι τίμες δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί και μεις "ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε"!

ToRRenT είπε...

Χαίρομαι πολύ που γράφω πλέον από το iPhone στα Ελληνικά (για την ακρίβεια είμαι στην παραλία αυτήν τη στιγμή). Ήθελα να ρωτήσω αν θα μπορεί να γίνει αναβάθμιση στο hardware του 3g τουλάχιστον σε ο,τι αφορά την μνήμη και την επεξεργαστικη ισχύ. Το θεωρώ υπερβολή να αγοράσω το 3gs, τη στιγμή που Το δικό μου μόλις έχει κλείσει χρόνο και λειτουργεί μια χαρά. Δεν έχω διάθεση να το σκοτώσω, τουλάχιστον προς το παρόν. Είναι αλήθεια όμως ότι θα το ήθελα κομματάκι γρηγορότερο...
Τι να κάνω γιατρέ μου;;;

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@ToRRenT σιγά μην αναβαθμίσεις και την κάρτα γραφικών βρε συ. Τί είναι, κανά Pentium (που τα θυμήθηκα τώρα); Ένα ολοκληρωμένο είναι - μια κοψιά που λένε. Πούλα το παλιό και πάρε καινούργιο. Έγω έτσι θα κάνω. Η' μην αναβαθμίσεις αυτό τον χρόνο αλλά περίμενε να πάρεις μια και καλή το επόμενο. Αν το τωρινό καλύπτει τις ανάγκες σου δεν ειναι ανάγκη να πέφτεις στην παγίδα των συνεχόμενων αναβαθμίσεων ;-)

ToRRenT είπε...

Ξέρεις πότε θα φάω τη φρίκη; Όταν θα αρχίσεις να κάνεις παρουσιάσεις εφαρμογών, θα ψήνομαι να τις κατεβάσω και μετά θα διαβάζω ότι είναι μόνο για 3gs... Δεν θα την παλεύω καθόλου! :p

Ανώνυμος είπε...

Opos lene kai ola ta gagdet sites to iPhone 3gs einai kata basi ena kinito pou oi xristes tou 3g to exoun idi. Pantos brisko aparadekto to na min baloun to voice control sto 3.0 gia to iPhone 3g. Den einai killer feature pou kanei tin diafora einai mia efarmogi pou tha mou sosei tin zoi otan prospatho na odigiso kai na paro tilefono. ena koumpi kai mia kraugh kai tsoup pira sto grafeio. oxi tora na prepei na kano unlock phone contacts scroll up k down kai na blepo kai ton dromo. Aisxos. Pantos to parapono mou to ekana stin apple. eidomen