Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Ποιό φορητό Mac να πάρω;

Ένα από τα πιο κοινά ερωτήματα που δέχομαι στο κατάστημα στο οποίο εργάζομαι, είναι αυτό της επιλογής του “σωστού” φορητού στα μέτρα του αγοραστή. Η Apple με την εκπαίδευση που παρέχει μέσω του Intranet της, μας έχει εξοπλίσει με τα σωστά εφόδια για να γίνει, σε συνεργασία με τον πελάτη, η σωστή επιλογή. Μετά και από σχετική ερώτηση στο email μου από αναγνώστη αυτού του blog, θα επιχειρήσω να διαχωρίσω τα φορητά της Apple σε σχέση με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους για να βοηθήσω τυχόν αναποφάσιστους.

MacBook White

MacBook White
Το λευκό MacBook παραμένει η σταθερη διαχρονική αξία και ο πιο προσιτός φορητός της Apple. Μάλιστα είναι και ο πιο πρόσφατα αναβαθμισμένος φορητός με επεξεργαστή 2,13GHz. Πολύς κόσμος έχει την εσφαλμένη εντύπωση ότι ο λευκός MacBook έχει καταργηθεί. Μέγα λάθος! Στην πρόσφατη αναβάθμισή του έχει αυτονομία 5 ωρών, σώμα από πλαστικό πολυκαρμπονίτη βάρους 2,27 κιλών, επεξεργαστή 2,13GHz διπύρηνο, 160άρη δίσκο και 2GB RAM. Για ποιόν απευθύνεται: Σε νέους χρήστες Μac που επιθυμούν να μπουν στο παιχνίδι των Mac, όσο το δυνατόν πιο ανέξοδα - και εγώ από iBook ξεκίνησα πριν 6 χρόνια. Στους φοιτητές/τριες που επιθυμούν ένα δυνατό σε επιδόσεις μηχάνημα σε προσιτή τιμή. Σε όσους ένας MacBook Pro φαντάζει υπερβολή, αλλά η θύρα FireWire τους είναι απαραίτητη (τα άλλα MacBook δεν έχουν FireWire). Σε αυτούς που τα επιπλέον προσόντα του αλουμινένιου ΜacBook (δες παρακάτω), δεν τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

MacBook Alu

ΜacBook Aluminum
H μετεξέλιξη του MacBook βγαίνει πλέον σε σασί αλουμινίου, είναι πιο λεπτό από το λευκό MacBook αλλά και πιο ελαφρύ (2,04 κιλά). Είναι φτιαγμένο από μια φέτα αλουμινίου, κάνοντας το πιο στιβαρό σε κατασκευή από το λευκό. Επιπλέον, έρχεται με όλες τις νέες τεχνολογίες της Apple όπως το trackpad πολλαπλής αφής από γυαλί καθώς και γρήγορες μνήμες DDR3 στα 1066MHz (το MacBook χρησιμοποιεί τις πιο αργές DDR2 στα 800MHz). Επιπλέον η οθόνη καλύπτεται από ένα φύλλο γυαλιού, δίνοντας επιπλέον κοντράστ καθώς και αίσθηση μεγαλύτερου μόνιτορ από την πραγματικότητα. Το μεγαλύτερο μοντέλο MacBook εκτός από γρηγορότερο επεξεργαστή και μεγαλύτερο δίσκο, περιλαμβάνει αισθητήρα φωτός για αυτόματη αυξομείωση της έντασης φωτός της οθόνης αλλά και φωτιζόμενο πληκτρολόγιο. Σε ποιούς απευθύνεται: Σε όσους οι δυνατότητες ή το βάρος ενός ΜacBook Pro είναι υπερβολή. Ο MacBook είναι μικρός σε όγκο, ελαφρύς, στιβαρός σαν κατασκευή και δυνατός σε επιδόσεις, σε τιμή που αντέχουν πολλές τσέπες. Σε ποιούς δεν απευθύνεται: Στους επαγγελματίες της εικόνας και του ήχου και σ’ αυτούς που αναζητούν οθόνη υψηλής ανάλυσης ή επαγγελματικές επιδόσεις, όπως καλύτερη κάρτα γραφικών και περισσότερες εισόδους (όπως firewire ή express card slot).

MacBook Air

MacBook Air
Το ΜacBook Air κάθεται τιμολογιακά ανάμεσα στο MacBook Aluminum και το MacBook Pro. Είναι υπολογιστής ειδικών αποστολών, αφού το πάχος του (μεγέθους τετραδίου) και το βάρος του (μόλις 1,36 κιλά), το κάνει ιδανικό για να το κουβαλάμε μαζί μας ανά πάσα στιγμή. Παράλληλα, έχει αρκετά ισχυρό επεξεργαστή (1,6 ή 1,86GHz διπύρηνο), φωτεινή και ευρύχωρη οθόνη LED 13,3 ιντσών και πληκτρολόγιο πλήρους μεγέθους - συγκριτικά πλεονεκτήματα, αφού στα “κιλά” του ανταγωνίζεται τα περιβόητα netbooks. Η τιμή του (1790 Ευρώ), περιορίζει σημαντικά το target group του και δεν θα εκπλαγόμουν αν στα άμεσα σχέδια της Apple είναι μια δραστική μείωση τιμής του. Προς το παρόν και ως έχει απευθύνεται κυρίως: σε όσους η φορητότητα είναι το άλφα και το ωμέγα, αλλά παράλληλα γυρεύουν έναν αρκετά δυνατό υπολογιστή. Σε όσους έχουν σταθερό υπολογιστή και γυρεύουν έναν υπερφορητό δεύτερο υπολογιστή. Σε χρήστες που θα περιοριστούν κυρίως στα βασικά, δηλαδή επεξεργασία αρχείων γραφείου, πλοήγηση στο διαδίκτυο κ.ο.κ. Φυσικά κάνει και επεξεργασία ήχου, εικόνας και video, αλλά με τα λεφτά που κοστίζει μπορείτε να πάρετε το MacBook Pro, οπότε δεν...

MacBook Pro

MacBook Pro
Η ναυαρχίδα των φορητών της Apple που βγαίνει σε τρεις εκδόσεις, δύο στις 15,4 ίντσες και μία στις 17 ίντσες. Οι φορητοί αυτοί απευθύνονται κυρίως στους επαγγελματίες, ή σε εκείνους που γυρεύουν κορυφαίες επιδόσεις. Εξοπλισμένα με υψηλής ανάλυσης μεγάλου μεγέθους LED οθόνες με σωστή χρωματική απόδοση, δύο κάρτες γραφικών (μία για επιδόσεις και μία για περισσότερη αυτονομία, χρησιμοποιώντας τες κατάλληλα εκ περιτροπής) και περισσότερη επεκτασιμότητα (θύρα FireWire για γρηγορότερες ταχύτητες από αυτές που προσφέρει η USB), αλλά και θύρα επέκτασης Express Card Slot (για προσθήκη διαφόρων καρτών στον υπολογιστή μας, όπως card reader, θύρες eSATA, 3G modem κ.ο.κ.).
Το 17άρι απευθύνεται ξεκάθαρα στον επαγγελματία της εικόνας και του ήχου και είναι ένα βήμα πριν την αγορά ενός καλού σταθερού σε επιδόσεις. Η πρόσφατη αναβάθμιση του, του δίνει αυτονομία 8 ωρών, ό,τι πρέπει για όσους πρέπει να “βγάζουν δουλειά” κάθε μέρα στον δρόμο.
Τα 15άρια χωρίζονται σε δύο εκδόσεις: το απλό και το ενισχυμένο. Και τα δύο είναι ισχυρά σε επιδόσεις φορητά που ο δαχωρισμός τους εστιάζεται σε πιο γρήγορο επεξεργαστή διαφορετικής φιλοσοφίας (3ΜΒ cache έναντι 6MB στο μεγαλύτερο), μεγαλύτερο σκληρό και διπλάσια ενσωματωμένη μνήμη τόσο για τον υπολογιστή (2GB RAM έναντι 4GB) όσο και στην κάρτα γραφικών (256MB RAM έναντι 512ΜΒ). Η διαφορά στην ταχύτητα δεν είναι τόσο αισθητή στον χρονισμό του επεξεργαστή (2,4GHz έναντι 2,66GHz) όσο στην μνήμη cache του επεξεργαστή (3MB cache έναντι 6ΜΒ cache). Φανταστείτε την διαφορά στην cache σαν έναν δρόμο με μία η δύο λωρίδες. Στον δρόμο με τις δύο λωρίδες η κίνηση των αυτοκινήτων γίνεται με διπλάσια ταχύτητα. Ανάλογα στον υπολογιστή με 6MB cache η πληροφορία ταξιδεύει από και προς τον επεξεργαστή με διπλάσια ταχύτητα. Άρα η διαφορά της cache είναι αρκούντως σημαντική και κάτι που δεν αντικατοπτρίζεται καλά σε μία ξερή λίστα με τεχνικά χαρακτηριστικά.
Εν κατακλείδι, το MacBook Pro απευθύνεται τόσο στον επαγγελματία της εικόνας και του ήχου, σε χρήστη με πολλές απαιτήσεις και σε όσους οι 13,3 ίντσες του MacBook και του MacBook Air απλά δεν αρκούν. Επίσης αυτόν τον υπολογιστή φαίνεται να προτιμούν και όσοι προβαίνουν σε αγορά υπολογιστή μετά από πολλά χρόνια.

Ποιός φορητός Μac ταιριάζει λοιπόν στην περίπτωση σας;

Η Apple πολύ σοφά λέει: "αυτός που καλύπτει από άκρη σε άκρη τις σημερινές σας ανάγκες", καθώς στην περίπτωση ενός Mac δεν μπαίνετε στο παιχνίδι να “κυνηγάτε την τεχνολογία” αγοράζοντας ισχυρότερα μηχανήματα από αυτά που πραγματικά χρειάζεστε. Eπικείμενη αγορά ισχυρότερου υπολογιστή θα προκύψει μόνο εφόσον αλλάξουν πραγματικά οι ανάγκες σας ή γίνετε τόσο πορωμένοι με τα προϊόντα της Apple όσο και εμείς, ώστε δεν θα μπορείτε να κάνετε διαφορετικά παρά να πάρετε την ετήσια “mac δόση” σας! Όποιον φορητό (ή σταθερό) της Apple και να επιλέξετε, να θυμάστε το περιβόητο ρητό: “Once you go mac, you never go back!” Και όπως λένε και οι Αμερικάνοι: “...and that’s not a threat, but a promise!”

7 σχόλια:

thalis είπε...

Ωραία σύνοψη έκανες Αντώνη, θα δίνω το λινκ αυτού του άρθρου όταν ρωτάνε στα φόρουμ "poio mac na parw gia na fygw apo to pc-apantiste plz".
Άμα θέλεις γράψε κάποια στιγμή και ένα κείμενο απάντηση στο "giati na dwsw 1000eyro re paidia gia to ftino macbook otan me ayta ta lefta pernw laptop 17ari me 2.5 Ghz ?"

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@thalis, χαχα ωραία ιδέα, αν και σπανίως μπαίνω στην λογική να αιτιολογήσω γιατί αξίζει κάποιος να δώσει παραπάνω λεφτά για να πάρει ένα Mac. Αν πιστεύει ότι δεν αξίζει τον κόπο, ας πρόσεχε. Η Apple δεν παρακαλάει να σε κάνει πελάτη, αλλά πουλάει μια ολοκληρωμένη εμπειρία - οι άλλοι πουλάνε ένα μάτσο προβλήματα και αέναο νταραβέρι με την συμπαθέστατη Microsoft και τα προϊόντα της.

suicico είπε...

ambient light εχουν και τα μικρα macbook ;)

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@suicico Μόνο αν τα μοντάρει κανείς (για κάποιο λόγο)! ;-)

Ανώνυμος είπε...

This article is obsolete .... after WWDC 09

Πλάκα κάνω χααχα ....

Ανώνυμος είπε...

Καλα, βγηκε 13αρι macbook pro?

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Ανώνυμος. Ναι. Διάβασε το πιο πάνω post. Μας κούφανε πάλι η Apple...