Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Ελληνικές εφαρμογές στο Appstore

Το iPhone είναι μια υπερεπιτυχημένη συσκευή με μεγάλη υποστήριξη από τους προγραμματιστές που βλέπουν μια υγιή και με μεγάλη ανάπτυξη πλατφόρμα που μπορούν να δημιουργήσουν εφαρμογές και να είναι και επικερδείς. Από την εξίσωση αυτή δεν λείπουν και οι Έλληνες προγραμματιστές που με τη σειρά τους φροντίζουν να καλύψουν κάποιες από τις ανάγκες της εγχώριας και μη αγοράς. Αυτές είναι κάποιες από τις εφαρμογές που αγόρασα το τελευταίο διάστημα και δημιουργήθηκαν από Ελληνικά μυαλά:

Greek Radio & LoanXpress

Greek Radio (0,79 Ευρώ). Μόλις έκανε την εμφάνιση του στο Appstore η εφαρμογή Greek Radio. Πρόκειται για την ίδια πάνω κάτω εφαρμογή που κυκλοφορεί και για τους Mac που είχα παρουσιάσει πριν λίγο καιρό. Λόγω ασυμβατότητας με Windows Media Streams (κακούργα Microsoft), η εφαρμογή για το iPhone παίζει μόνο ραδιοφωνικούς σταθμούς που μπορεί να αναπαράγει και το iTunes. Αυτή τη στιγμή η εφαρμογή έχει προεγκατεστημένες τις διευθύνσεις 60 Ελληνικών ραδιοφωνικών σταθμών (περιλαμβάνεται και ο OffRadio), ενώ μπορείτε να προσθέσετε και δικούς σας σταθμούς (αρκεί να υποστηρίζονται από την εφαρμογή). Απλή σε λειτουργία και σε εμφάνιση, λίγο σπαρτιάτικη ακόμα είναι η αλήθεια, αλλά αποτελεί τον πλέον απλό τρόπο για να ακούσει κανείς Ελληνικά ραδιόφωνα μέσω Internet στο iPhone. Και με την τιμή που διατίθεται νομίζω ότι αποτελεί άριστη αγορά για κάθε Έλληνα χρήστη. Εύχομαι σε μελλοντικές αναβαθμίσεις, το Greek Radio να έρθει ακόμα πιο κοντά στον μεγάλο του αδελφό και να προσφέρει χαρακτηριστικά όπως λίστα Αγαπημένων σταθμών και επιλογή σταθμών ανά περιοχή.

LoanXpress (1,59 Ευρώ). Όχι απαραίτητα εφαρμογή που απευθύνεται σε Έλληνες, αλλά φτιαγμένη από Έλληνα, το LoanXpress φιλοδοξεί να σας λύσει τα χέρια σε κάθε είδους υπολογισμούς δανείου. Έτσι όπως τα έχουν κάνει οι τράπεζες, για να υπολογίσεις τις δόσεις ενός δανείου πρέπει να είσαι ο Σκρουτζ Μακ Ντακ! Για παράδειγμα, αν πάρουμε κάτι που κοστίζει 1000 Ευρώ και το αποπληρώσουμε σε 12 μήνες (1 χρόνο) με επιτόκιο 10% το χρόνο, τότε λογικό είναι να θεωρήσουμε ότι η συνολική επιβάρυνση θα είναι 1100 Ευρώ / 12 μήνες σωστά; Λάθος! Το ποσό ανέρχεται στα 1055 Ευρώ για κάποιο λόγο. Κι αυτό γιατί για τον υπολογισμό τον τόκων χρησιμοποιείται ένας αρκετά περίπλοκος αλγόριθμος που καμμία σχέση δεν έχει με όσα επιτάσσει η λογική. Με το LoanXpress μπορείτε επίσης να ορίσετε εσείς ποσά χρήματα θέλετε να δίνετε ως δόση το μήνα και να υπολογίζονται οι μήνες αποπληρωμής. Μάλιστα μπορείτε να δείτε και ανάλυση ανά έτος με την αναλογία κεφαλαίου/τόκων - έτσι για να ξέρετε τι γίνεται πίσω από την πλάτη σας! Το LoanXpress δεν διεκδικεί το βραβείο της πιο καλοσχεδιασμένης εφαρμογής από άποψη εμφάνισης, σίγουρα όμως είναι περισσότερο χρήσιμη από όσο φανταζόμαστε, αφού όλοι λίγο ως πολλοί είμαστε αιχμάλωτοι ενός ή περισσοτέρων δανείων. Ας όψεται η κοινωνία που άλλους τους ανεβάζει κι άλλους τους κατεβάζει.

iBlahBlah & Eortologio

iBlahBlah (0,79 Ευρώ). Κυρίες και κύριοι η αλλοτρίωση της απατηλής ουτοπιστικής διάστασης ενός καθολικού ιμπεριαλιστικού μοτίβου που με την αναπροσαρμογή και ενσωμάτωσή της στο νέο υπερταξικό σχηματισμό αντικατοπτρίζεται στη νατουραλιστική τυπολογία τηs ρασιοναλιστικής μηχανιστικής και ιδεαλιστικής φιλοσοφικής αντίληψης. Παράλληλα, υποθάλπωντας την επέλαση ενός αφοπλιστικού νεοβαβυλωνιακού νομιναλισμού η εντρύφηση των αξιοκατάκριτων και απαρέγκλιτων επιταγών της εχέγγυας πρωτογενετικής ιδιοσυστασίας υποθάλπει τις λανθάνουσες διασπαστικές τάσεις.
Καταλάβατε τίποτα; Ούτε εγώ! Το iBlahBlah είναι μια εφαρμογή για όλους τους λάτρεις της παρλαπίπας! Μπορείτε να δημιουργήσετε ολόκληρα κατεβατά από φουτουριστικές σουρεαλιστικές ασυναρτησίες, από ξύλινο πολιτικό λόγο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτόν κάθε πολιτικου που σέβεται τον εαυτό του, αλλά και ερωτικού λόγου για να κάνετε κομμάτια το ταίρι σας! Κυκλοφορεί και σε αγγλική και σε ελληνική έκδοση και είναι πραγματικά ένας πρωτότυπος τρόπος για να διασκεδάσετε, αφού τα παραχθέντα κείμενα θα μπορούσαν ύπο Κ.Σ. να βγάζουν νόημα. Μάλιστα, μπορείτε τα κείμενα αυτά να τα κάνετε αντιγραφή και επικόλληση σε ένα email ας πούμε για να εκπλήξετε τους φίλους σας με τα χειμαρρώδη λογύδρια σας!

Eortologio (1,59 Ευρώ). H εφαρμογή αυτή αν και κομματάκι λιτή από επιλογές, έρχεται να λύσει εν μέρει ένα από τα πάγια προβλήματα που δεν είναι άλλο από το πως θα καταφέρουμε να θυμόμαστε όλους όσους/ες γιορτάζουν κάθε μέρα από τους φίλους/ες μας. Αυτό που κάνει είναι να βλέπει αν κάποιος από τις επαφές μας στο κινητό γιορτάζει ή όχι την σημερινή ημέρα και να μας τους δείχνει στην εφαρμογή σε μια λίστα. Κατόπιν επιλέγοντας την επαφή αυτή μπορούμε να τον καλέσουμε κατευθείαν στο τηλέφωνο, να του αποστείλουμε ένα email ή SMS. Χρήσιμη εφαρμογή, αλλά αυτό που θα ήθελα να δω σε μελλοντικές εκδόσεις της, είναι η αναγραφή των ονομαστικών εορτών ανεξαρτήτως αν γιορτάζει κάποια επαφή μου ή όχι (άλλωστε το όνομα της εφαρμογής για κάτι τέτοιο σε προδιαθέτει), όπως επίσης και η δυνατότητα πλοήγησης σε άλλες μέρες εκτός από τη σημερινή. Μάλιστα μου κάνει εντύπωση που αυτές οι δύο δυνατότητες δεν είναι ήδη ενσωματωμένες μιας και υποβαθμίζουν αρκετά τη χρησιμότητα της εφαρμογής.

Φυσικά υπάρχουν κι άλλες πολλές εφαρμογές για το iPhone φτιαγμένες από Έλληνες, αλλά εδώ προσπάθησα να καλύψω κάποιες που έχω αγοράσει ο ίδιος και μπορώ να έχω προσωπική άποψη γι' αυτές. Μακάρι να είχα απεριόριστο budget να τις αγόραζα όλες και να μην έμενε κανένας Έλληνας προγραμματιστής παραπονεμένος! :-)
Αν είσθε ο δημιουργός κάποιας από τις πραπάνω εφαρμογές - και θέλετε - αφήστε κάποιο σχόλιο με τυχόν παρατηρήσεις σας καθώς και τα σχέδια σας για μελλοντικές αναβαθμίσεις. Αν έχετε δημιουργήσει κάποια εφαρμογή για το iPhone και θέλετε να την επικοινωνήσετε, αφήστε σχόλιο με σύντομη περιγραφή στη παρούσα δημοσιεύση.

6 σχόλια:

Unknown είπε...

Να προσθέσω και τη δική μου εφαρμογή, το HUDSpace .

Πρόκειται για ένα εργαλείο που επιτρέπει τη διαχείριση project management workspaces, μέσω του site Huddle.net.

Είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική για το δημοφιλές αυτό collaboration site.

t είπε...

Πολύ καλό το review σου, όπως πάντα άλλωστε και εκτιμώ ως δημιουργός του LoanXpress που το συμπεριέλαβες και αυτό.
Μελλοντικά update θα υπάρξουν σύντομα καθώς έχω μαζέψει κάποιες προτάσεις και ιδέες τις οποίες σκοπεύω να τις ενσωματώσω.Μία από αυτές που είναι και στο στάδιο των δοκιμών είναι η δυνατότητα να αποστέλλονται με e-mail τα αποτελέσματα καθώς και να γίνεται clear των αποτελεσμάτων με shake. Δεν μπορώ να υπολογίσω πότε θα είναι διαθέσιμο καθώς δούλευα παράληλα ένα νέο project το οποίο στάλθηκε στην Apple και είναι σε αναμονή για κυκλοφορία.Για αυτό κάποιες πρώτες photo υπάρχουν στο www.directmailteokoul.blogspot.com

Patrick είπε...

Ευχαριστω για το review! Μιας κ ειπες για τα αγαπημενα (Greek Radio) ειναι απλα θεμα χρονου μαζι με τα recents. H περιοχη θα υπαρχει σαν εξτρα information.

Αυτα για την ωρα!
Once again, thanks a lot!

Pingu Royal είπε...

Δουλεύουμε ήδη στο Εορτολόγιο v2 που ενσωματώνει ακριβώς τις λειτουργίες που ανέφερες + ειδοποίηση για ειδικές μέρες όπως π.χ παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, γιορτή της μητέρας κτλ. Ευχαριστούμε πολύ για το review, το εκτιμούμε ειλικρινά απεριόριστα.

Unknown είπε...

Θεωρώ, και έτσι κάνω, ότι πρέπει να στηρίζουμε τις ελληνικές προσπάθειες, μια και αυτές απευθύνονται στις εξειδικευμένες ανάγκες μας, από τα πρώτα βήματά τους, έτσι ώστε να υπάρχει και συνέχεια.
Μπράβο σε όλους τους developers, καλή συνέχεια με συνέπεια και σκληρή δουλειά!

Ανώνυμος είπε...

Ας προσθέσω και γω μια καινούρια ελληνική εφαρμογή
[URL="http://www.ifoititis.gr"]iΦοιτητής[/URL]

Το link για το iTunes είναι αυτό
http://itunes.apple.com/gr/app/id375695258?mt=8