Κυριακή 6 Ιουλίου 2008

Ελλάδα, η τεχνολογικώς και γενικώς αναλφάβητη


Δεν είμαι από αυτούς που συνηθίζουν να αφορίζουν και να υπερθεματίζουν τα "κακώς κείμενα" της χώρας του, της δουλειάς του, των φίλων του κ.ο.κ. Συνήθιζα να είμαι, αλλά τον τελευταίο καιρό έχω ηρεμήσει αρκετά και προσπαθώ να μην ασχολούμαι με ό,τι με ενοχλεί και με γεμίζει αρνητική ενέργεια. Ζούμε μια ζωή που μπορούμε να την κάνουμε όσο πιο μικρή ή μεγάλη θέλουμε εμείς.

Παρόλ' αυτά, δεν μπορώ παρά μερικές φορές να επηρεάζομαι και να στεναχωριέμαι. Ένα από τα μεγάλα μου προβλήματα με την χώρα που ζούμε, είναι ο οπισθοδρομισμός που μας διέπει ως φυλή. Αρνούμαστε κάθετι νωπό και το αφορίζουμε. Παραδείγματα πολλά:

1. Internet. Αν ανοίξουμε οποιοδήποτε κανάλι (π.χ. Αντέννα), θα πληροφορηθούμε ότι το "Ιντερνέτ" είναι το άνδρο των παιδόφιλων, των σατανιστών και των κακοηθών μπλόγκερς που μέσα στην ανωνυμία τους κακολογούν τους διάφορους ευπατρίδες αυτού του τόπου. Επίσης μία στις δύο σελίδες στο διαδίκτυο είναι τσόντες, ενώ οι χάκερς είναι παντού και θα μας κλέψουν τις πιστωτικές κάρτες και τις οικονομίες μας στην Αγροτική Τράπεζα. Και ερωτώ εγώ: γιατί τα τηλεοπτικά κανάλια και τα άλλα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης τα βάζουν με το διαδίκτυο; Μήπως επειδή απειλεί με άμεσο τρόπο τις επιχειρήσεις τους; Μήπως επειδή αντί να "ενημερωνόμαστε" και να "ψυχαγωγούμαστε" από αυτούς τους 2-3 που ελέγχουν την Ελλάδα, μπορούμε να ανοίξουμε τα μάτια μας και να χρησιμοποιούμε την παγκόσμια λεωφόρο της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας που ελάχιστα ελέγχεται και χαλιναγωγείται και λέγεται διαδίκτυο;

2. Νέες τεχνολογίες. Έχω ακούσει από πολλούς ότι αρνούνται να βάλουν ασύρματο δίκτυο στο σπίτι τους, γιατί φοβούνται ότι θα βγάλουν τον καρκίνο. Είναι οι ίδιοι που συνήθως μιλάνε 2-3 ώρες στο κινητό καθημερινά. Είναι οι ίδιοι που έχουν ασύρματο DECT τηλέφωνο σπίτι τους. Τέλος είναι οι ίδιοι που έχουν έναν φούρνο μικροκυμάτων για να "μαγειρεύουν" κατεψυγμένο φαγητό κάθε μέρα. Όμως προς θεού, το ασύρματο δίκτυο θα φέρει την οστρακιά στο σπίτι τους!
Έχω πετύχει επίσης ανθρώπους που αγοράζουν iPod χωρίς να έχουν υπολογιστή σπίτι τους. Τα τραγούδια τους τα περνούν στο iPod φίλοι τους που έχουν υπολογιστή. Συνήθως μάλιστα είναι οι ίδιοι άνθρωποι που παραπονούνται για την έλλειψη ραδιοφώνου στο iPod.

3. Έλληνες γκατζετάκηδες. Οι περισσότεροι από εμάς που αποκαλούμαστε γκατζετάκηδες στην Ελλάδα, είμαστε στην ουσία κινητάκηδες. Ναι μεν το τηλέφωνο είναι γκάτζετ, αλλά τα γκάτζετς δεν είναι μόνο τηλέφωνα. Πολλοί αλλάζουν 2-3 κινητά κάθε χρόνο, αλλά δεν έχουν ούτε υπολογιστή, ούτε μια φωτογραφική μηχανή ή βιντεοκάμερα. Το κινητό τηλέφωνο, μετά από τόσα χρόνια, εξακολουθεί να είναι σύμβολο status για τον μέσο Έλληνα, με τον ίδιο τρόπο που το βίντεο και το αυτοκίνητο θεωρούνταν σύμβολα πλούτου την δεκαετία του '80.

4. Ακόμα και η τηλεόραση που έχει εισβάλει τόσο πολύ στην κουλτούρα του Έλληνα, είναι τεχνολογικά έτη φωτός πίσω από την μέση Ευρωπαϊκή. Εκτός από ότι σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες γίνεται ή ολοκληρώθηκε η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση και μεις εδώ δεν έχουμε δώσει άδειες ούτε καν στα αναλογικά κανάλια, η πλειονότητα των καναλιών εκπέμπει ακόμα σε τετράγωνο 4:3 λόγο εικόνας και μονοφωνικό ήχο, για να μη μιλήσουμε για την παντελή έλλειψη καναλιών υψηλής ευκρίνειας ούτε και σε επίπεδο συνδρομητικής τηλεόρασης (τ' ακούς Νόβα;).

5. e-Goverment. Πέρα από τα παιδικά βήματα του TAXIS, είναι απλά ανύπαρκτο. Η κυβέρνηση κιόλας θεώρησε σκόπιμο να κάνει συμφωνία με την Μicrosoft για την μηχανογράφηση του Δημοσίου, αντί να χρησιμοποιήσουν δωρεάν και ανοικτές τεχνολογίες όπως το Linux. Φυσικά, στο Linux δεν υπάρχουν ευκαιρίες για μεγάλες μίζες.

6. Να μη μιλήσουμε για το εντυπωσιακό 10% διείσδυσης του διαδικτύου στα Ελληνικά νοικοκυριά. Συγκρίνετε το με το 110% της διείσδησης της τηλεόρασης και θα βρείτε την απάντηση στα πολλά κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας. Τεχνολογίες του διαδικτύου που αλλάζουν σιγά σιγά τον τρόπο που επικοινωνούμε και καταναλώνουμε media, όπως RSS, Podcasts κ.ο.κ. αποτελούν εξωτικά ακρωνύμια και voodoo ασυναρτησίες, σε σχέση με τα προσφιλή: ringtones, bluetooth, mms, sms, ems κ.ο.κ. Οι περισσότεροι που ασχολούνται με το Internet, το κάνουν για να μιλούν στο MSN και να τσεκάρουν γκόμενες / γκόμενους στο Facebook.

7. Οικολογική συνείδηση. Τί είναι αυτό; Όταν η τηλεόραση αναλώνεται στο να δείχνει κώλους και βυζιά στην παραλία και να γράφει τίτλους όπως "Ανέβηκε το θερμόμετρό μας" ή να μας ενημερώνει ότι ακρίβυνε η πατάτα και η ντομάτα, πού να ενημερωθεί ο μέσος Έλληνας και να αποκτήσει οικολογική συνείδηση. Να αποφύγει να πάρει το αυτοκίνητο του για να μετακινηθεί δέκα μέτρα, να αρχίσει να κάνει ανακύκλωση, να μη γεμίζει πλαστικές σακούλες το σύμπαν, να ελαττώσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και νερού κ.ο.κ.;

8. Υγιεινός τρόπος ζωής. Ο Έλληνας έχει μαθει να τρέφεται με σκουπίδια. Να τρώει γύρους και πίτσες, να βαφτίζει το φαϊ του με αλάτι και λάδι, να τηγανίζει ότι είχε πόδια ή λέπια, να καπνίζει 2 πακέτα τσιγάρα την ημέρα και να πίνει τις φραπεδιές του στη καφετέρια, να βγαίνει το βράδυ και να πίνει μπουκάλια Ουίσκια με κόλα κ.ο.κ. Μάλιστα αυτή η ζωή έχει περάσει και ως "η μαγκιά της φυλής μας" και ότι εμείς "ξέρουμε να γλεντούμε την ζωή μας". Οι Έλληνες είναι οι πλέον παχύσαρκοι της Ευρώπης, με τους πεισσότερους θανάτους από καρδιακά νοσήματα. Από λαός με αίσθηση του μέτρου, καταντήσαμε θεριακλήδες λαός της υπερβολής.

Θα ήθελα να ζω σε μια χώρα, που το κράτος και οι πολίτες του, σέβονται ο ένας τον άλλο. Που εκτός από ήλιο και θάλασσα προσφέρει κοινωνικές παροχές και εκπαιδεύει τους πολίτες του, τους εκσυγχρονίζει και δεν τους κάνει πιο συντηρητικούς από Μορμόνους. Που ο μέσος Έλληνας σέβεται τον διπλανό του. Ξυπνήστε με όταν αυτό συμβεί. Μέχρι τότε θα συνεχίζω να αναζητώ τρόπους να φύγω από εδώ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ετσι ακριβως ειναι ,αλλα μην περιμενεις ποτε να αλαξει τιποτα γιατι δυστυχως τα κακως κειμενα ειναι ριζομενα μεσα στην νοοτροπια μας, την δικια μας και της χωρας στην οποια μεγαλωνουμε. Ειναι οπως και ο ανθρωπος, απο την στιγμη που θα ενηλικιωθει εχει αποκτησει και διαμορφωσει τον χαρακτηρα του. Εχεις δει εσυ ποτε κανεναν να αλαζει αργοτερα? Και απο την στιγμη που τον χαρακτηρα τον διαμορφωνει σε αυτο το μπουρδελοκρατος μια ζωη ετσι θα ειμαστε...