Σάββατο 26 Ιουλίου 2008

The Dark Knight!


Χθες τα κατάφερα να ξεσαπίσω από την έμφυτη σπαρίλα που με διέπει και να πάω, μετά από χρόνια, κινηματογράφο για να δω τον νέο Batman, The Dark Knight! Όχι, δεν μου μπαμπάλισαν τον εγκέφαλο οι διαφήμισεις και δεν πέφτω εύκολα θύμα του μάρκετινγκ. Ούτε περιμένω να δω πόσα εισιτήρια θα κόψει μια ταινία στο Box Office για να αποφασίσω να τη δώ.

Από μικρός διάβαζα μανιωδώς κόμικς, και πιο πολύ υπερηρωικά (της Marvel κυρίως) και ο Batman δεν έλειπε από τα αναγνώσματά μου, ούτε τότε, ούτε τώρα. Ο Christian Bale είναι ο καλύτερος Batman, ενώ το Batman Begins και εσχάτως το Dark Knight είναι με διαφορά οι καλύτερες ταινίες της ανθολογίας. Πιστεύω ότι ο Christopher Nolan βρήκε τη μυστική συνταγή, την ιδανική φόρμουλα, τους σωστούς ηθοποιούς, τα πάντα, για να κάνει τον Batman στην μεγάλη οθόνη αυτό ακριβώς που είναι: ένας αντιήρωας, το αρνητικό του Superman κι ένας σκοτεινός τυχοδιώκτης που δεν παλεύει για το καλό του κόσμου αλλά κυρίως για να ξορκίσει τους δικούς του εσωτερικούς δαίμονες.

Αυτά όλα τα στοιχεία υπήρχαν ήδη στο Batman Begins. Αυτό που ήρθε να προστεθεί στο Dark Knight και ανεβάζει την ταινία τουλάχιστον μια κλάση, είναι η εκπληκτική ενσάρκωση του Heath Ledger ως Joker! Νομίζω ότι είναι ο πιο cool "κακός" των υπερηρωικών ταινιών που έχουν βγει μέχρι στιγμής. Και φανταστείτε πως εμένα δεν μου αρέσει ο Joker ως χαρακτήρας (ούτε και όταν τον έπαιξε ο Jack Nicholson με εντυπωσίασε).

Αυτό που με χάλασε στο Dark Knight, ήταν η εμφάνιση της Μaggie Gyllenhaal που παίζει το ερωτικό αντικείμενο του πόθου. Η επιδερμίδα της είναι σπασμένη, εμφανώς ρυτιδιασμένη και με έντονες γραμμές στο πρόσωπο, την κάνεις για σαρανταπεντάρα. Φανταστείτε την έκπληξη μου όταν διάβασα στο IMDB ότι είναι μόλις 30 χρονών! H εμφάνιση της έτσι ήταν επίτηδες (it's ipitides!) ή η Maggie δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ τις κρέμες προσώπου!

Τώρα αν αξίζει αυτή τη στιγμή να είναι η νούμερο 1 ταινία στον κατάλογο του IMDB με 9,5/10: Δεν το νομίζω. Πάντως σίγουρα είναι η καλύτερη κινηματογραφική μεταφορά Batman και ο Christopher Nolan και ο αδελφός του (που έγραψαν το σενάριο) κατάφεραν στο 100% να αποδομήσουν όλα τα δυνατά χαρακτηριστικά του ήρωα και να τον επανασυνθέσουν μετατρέποντας τον από έναν απλό χάρτινο ήρωα (για μερικούς), στο κλασσικό δημιούργημα του Σκοτεινού Ιππότη του Frank Miller.

Την ταινία την είδα σε μια αίθουσα Vmax στα Village Cinema της ανατολικής θεσσαλονίκης (Carrefour). Δεν μπορώ να πω ότι έμεινα ικανοποιημένος. Περίμενα μια καλύτερη οπτικοακουστική εμπειρία μετά από χρόνια αποχής από το σινεμά. Κατ'αρχάς η εικόνα για τα πρώτα 30 λεπτά της ταινίας ήταν θολή στη μέση του κάδρου (και οι υπότιτλοι μαζί). Όταν διορθώθηκε αυτό, άρχισα να παρατηρώ τα ξεπλυμένα χρώματα που έπασχαν από ένταση και ζωντάνια, λες και έβλεπες την ταινία σε κακορυθμισμένο προβολέα. Και μη μου πείτε ότι η ταινά γυρίστηκε έτσι επίτηδες γιατί το μαύρο της ταινάς ήταν σκούρο γκρι.

Ο ήχος σε αντίθεση, ήταν δυνατός, επιβλητικός και ζωντανός. Με το που έδειξε τους πρώτους τίτλους τέλους, σταμάτησε ο ήχος και βγήκε μια ενοχλητική μαγνητοφωνημένη φωνή για να μας διώξει και να μας νουθετήσει να σιγυρίσουμε (όχι ότι δεν θα το έκανα ούτως ή άλλως, αλλά ήταν σα να στην λένε). Τα φώτα άναψαν και είχα την αίσθηση ότι αν κάτσω να δω όλους τους τίτλους τέλους, όπως το συνηθίζω, θα έρθει κάποια ταξιθέτρια να με μαχαιρώσει! Μάλιστα. 9 Ευρώ χ 2 άτομα, για αυτή την αντιμετώπιση, δεν το νομίζω. Αφήστε και τις γελοίες παροτρύνσεις στην αρχή της ταινίας να γίνεις σπιούνος και να αναφέρεις στην διεύθυνση ή στην ταξιθέτρια, αν παρατηρήσεις κάποιον να μαγνητοσκοπεί την ταίνια! Βρε ουρτ!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εμένα το Iron Man γιατί μου άρεσε περισσότερο;