Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

Stanza, ο τέλειος eBook reader για το iPhone!


Με την κυκλοφορία του iPhone 3G, iPod Touch 2.0 firmware και το άνοιγμα του AppStore, η αγορά του ΜacBook Pro μου πέρασε λίγο στο παρασκήνιο (αν είναι δυνατόν). Πού με χάνεις, πού με βρίσκες, με το iPod Touch ανά χείρας να σεργιανίζω στο AppStore και να ξεκοκκαλίζω σιγά-σιγά το υπόλοιπο της πιστωτικής μου κάρτας. Η Apple έχει κάνει την εμπειρία του AppStore για το iPhone τόσο ανώδυνη που δεν καταλαβαίνεις για πότε αγοράζεις εφαρμογές και παιχνίδια. Όπως στα Καζίνο που έχουν μονίμως κλειστά πόρτες και παράθυρα για να μη καταλαβαίνεις πως περνάει η ώρα και αν ξημέρωσε ή όχι!

Κάθε μέρα κάτι καινούργιο και εντυπωσιακό κάνει την εμφάνιση του στο AppStore και αρκετά από αυτά δωρεάν. Χθες ήταν το Twinkle (θα γράψω σε άλλο post για την μάχη των Twitter Clients στο iPhone αν δεν βαρεθώ) και σήμερα το πρωί ανακάλυψα το Stanza!

Τί είναι το Stanza; Το Stanza είναι μια δωρεάν εφαρμογή αναγνώστης βιβλίων για το iPhone. Μπορείτε από το πρόγραμμα να κατεβάσετε απευθείας εκπληκτικά βιβλία που είναι πλέον Public domain, αλλά και να συγχρονίσετε βιβλία και γενικά αρχεία κειμένου που έχετε στο Μac σας μέσω της desktop εφαρμογής Stanza που κυκλοφορεί μόνο για υπολογιστές Macintosh. Ο συγχρονισμός γίνεται μέσω wifi και πρέπει, όπως είναι λογικό, το iPhone και το Μac σας να βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο.

Το Stanza και στην desktop και στην iPhone εκδοχή του προσφέρει πλήρη παραμετροποίηση στο τρόπο που απεικονίζεται το κείμενο στην οθόνη. Μάλιστα η υψηλής ανάλυση οθόνη του iPhone προσφέρει μια πολύ καλή εμπειρία ανάγνωσης, αφού οι γραμματοσειρές απεικονίζονται ξεκάθαρες χωρίς δοντάκια.

Φυσικά ακόμα η εφαρμογή είναι στα πρώτα της στάδια και υπάρχουν bugs και περιθώρια βελτίωσης. Η εφαρμογή για Μac είναι ακόμα σε κατάσταση Public Beta και μπορείτε να την κατεβάσετε δωρεάν από εδώ. Μόλις βγει η πρώτη σταθερή έκδοση της θα κοστίζει περί τα 15$, μικρό ποσό για κάποιον που συνηθίζει να διαβάζει. Την δωρεάν iPhone εκδοχή του μπορείτε να την κατεβάσετε από το Appstore. Φαντάζομαι ότι αυτή θα παραμείνει δωρεάν.

Oρίστε και ένα σετ από screenshots του Stanza που ανέβασα στο flickr. Κάθε μέρα τέτοιες εφαρμογές να βγαίνουν για το iPhone και δεν θα έχουμε οθόνες διαθέσιμες για τα εικονίδια. Ήδη είμαι στην πέμπτη οθόνη με εφαρμογές και webapps! Γίνεται χαμός!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία η εφαρμογή, φίλε μου Αντώνη, αλλά δεν ποστηρίζει πλήρως (ίσως και καθόλου) eBooks στην ελληνική γλώσσα.. Βγάζει πρόβλημα με την κωδικοπόιηση του κειμένου.. Οπότε Η app μπαίνει στο συρτάρι!

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Χμ... η αλήθεια είναι ότι δεν το δοκίμασα με Ελληνικό κείμενο και πως έχω πολύ καιρό να το χρησιμοποιήσω. Πλέον χρησιμοποιώ το Wattpad που έχει να κατεβάσεις ένα σωρό βιβλία από την ίδια την εφαρμογή. Δεν ξέρω αν έχει Ελληνικά, αλλά μπορείς να "ανεβάσεις" και συ τα δικά σου.