Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Microsoft, την πάτησες!


Η Microsoft πέφτει σιγά-σιγά στην παγίδα που της έχει στήσει από καιρό η Apple. Ο Steve Jobs όπως φαντάζεστε, δεν είναι κανένας ηλίθιος, όπως -ονόματα δεν λέμε- ο άλλος Steve της Microsoft. Και εξηγούμαι:

Τόσο καιρό η Microsoft ήταν πεπεισμένη (και ως ένα σημείο ήταν μια στρατηγική που δούλευε καλά), πως το να είναι μια εταιρία που παρέχει το software στους διάφορους κατασκευαστές ήταν η σοφή επιλογή. Η Apple από την άλλη, τράβηξε εντελώς διαφορετικό δρόμο (τον "κλειστό" όπως την κατηγορούν). Επέλεξε να δημιουργεί μόνη της το προϊόν της (είτε είναι υπολογιστής, iPod και τώρα iPhone), από άκρη σε άκρη. Από το λειτουργικό μέχρι το hardware. Όσο η τεχνολογία γίνεται όλο και πιο consumerised και μπαίνει στη ζωή του κάθε "τεχνολογικά αναλφάβητου", η ευκολία χρήσης γίνεται νούμερο ένα προτεραιότητα. Εκεί η Apple δεν έχει αντίπαλο, ακόμα και αν η Microsoft προσπαθούσε για το καλύτερο, αντί να της δίνει πελάτες με το τσουβάλι με προϊόντα όπως τα Windows Vista.

Αυτό το καταφέρνει, ελέγχοντας όλο το "πακέτο" της εμπειρίας. Για παράδειγμα το Mac OS X γνωρίζει σπιθαμή προς σπιθαμή το hardware του MacBook Pro (και το εκμεταλλεύεται δεόντως) και το λειτουργικό του iPhone είναι γραμμένο αποκλειστικά και μόνο για το iPhone και όχι για χιλιάδες κινητά-μπάμιες με διαφορετικές οθόνες, πλήκτρα, δυνατότητες (όπως το Windows Mobile και σύντομα το Android).

H Microsoft, μέγας προασπιστής της επιλογής του χρήστη σε διαφορετικό hardware (πάρε Acer, Dell ή ΠλαίσιοPC - όλα Windows τρέχουν), βλέπει σιγά σιγά τα προϊόντα της να μη τυγχάνουν της ίδιας απήχησης με αυτή της δεκαετίας του '90. Φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει το ότι είναι αναγκασμένη να υποστηρίζει απιθανομύρια συνδυασμούς hardware (που φέρνει αναπόφευκτα στον τελικό χρήστη ένα κοκτέηλ πονοκεφάλους και blue-screens), αλλά είναι ένα μονοπάτι που η ίδια επέλεξε και που την έφερε αυτή τη στιγμή στο σημείο να έχει μονοπώλιο στο λειτουργικό και στις εφαρμογές γραφείου.

Ξαφνικά (γιατί δεν το περίμεναν - όπως και την επανάσταση που φέρνει το διαδίκτυο), η Apple έγινε υπολογίσιμος αντίπαλος. Όσο και να ειρωνεύεται ο Steve Ballmer το iPhone και τις δυνατότητες του, αυτό δεν το κάνει λιγότερο επιτυχημένο (ίσα-ίσα). Όσο και να ειρωνεύεται το μερίδιο χρηστών Μac σε σχέση με αυτό των Windows, αυτό δεν εμποδίζει την Apple να αναπτύσσεται με ρυθμούς 30~40% κάθε χρόνο. Και ο Ballmer και η παρέα του, έχουν αρχίσει να πανικοβάλλονται. Και να αρχίσουν τις πισωπεταλιές:

Ο "μέγας προασπιστής" της ανοικτής επιλογής Μicrosoft, ξεκίνησε να παράγει το δικό της hardware που τρέχει software αποκλειστικά για τη δική της συσκευή (XBox, Zune και ετοιμάζεται ανταγωνιστής του iPhone). Επιπλέον, σύμφωνα με email που απεστάλη σε όλους τους εργαζόμενους της Microsoft από τον Ballmer, η Microsoft πρέπει να παραδειγματιστεί από την Apple και να προσφέρει και αυτή μια σπουδαία εμπειρία στον χρήστη από άκρη σε άκρη στους υπολογιστές που τρέχουν Windows. Πώς θα το καταφέρει αυτό; Φτιάχνοντας δικά της PC και laptops που εκμεταλλεύονται τις "κρυφές χάρες" των Vista; Όχι. Τουλάχιστον, όχι ακόμα. Θα το καταφέρει, βάζοντας "χερι" σε όλους τους κατασκευαστές hardware (δηλαδή "εταιριούλες" της δεκάρας όπως Dell, Sony, Toshiba, HP κοκ), πιέζοντας τους να φτιάχνουν υπολογιστές τόσο λειτουργικούς όσο της Apple που να εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες των Vista.

H Microsoft νομίζει ότι μπορεί να νουθετήσει όλους αυτούς τους κολοσσούς και να τους αλλάξει το business plan γιατί έτσι θέλει. Μέγα λάθος. Και επειδή είναι σίγουρο ότι δεν θα το καταφέρει, είναι πιθανό να αρχίσει να το σκέφτεται σοβαρά να δημιουργήσει τα πρώτα Microsoft PC. Ό,τι ακριβώς χρειάζεται για να τσαντίσει τους συνεργάτες της. Ό,τι ακριβώς έχει καταφέρει με την πατάτα του "Play for Sure" και το δικό της ανταγωνιστικό προς τους συνεργάτες της Zune. Ό,τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει με το σχεδιαζόμενο ZunePhone που θα ανταγωνίζεται πρωτίστως τις άλλες συσκευές που θα τρέχουν Windows Mobile.

Βλέπετε που θέλω να καταλήξω. Η Microsoft πέφτει στην παγίδα της Apple. Μόνο που η Apple δουλεύει με αυτόν τον τρόπο από το 1976 και το vertical integration είναι κάτι που κάνει με κλειστά μάτια. Μόνο που η Apple δεν έχει να κακοκαρδίσει και να εκνευρίσει ένα τσούρμο συνεργάτες και κατασκευαστές που έφεραν την Microsoft στην πρώτη θέση. Η Μicrosoft επιχειρεί να αλλάξει τον τρόπο που δούλευε τόσα χρόνια και να προσομοιώσει τον τρόπο λειτουργίας της Apple. Και είναι σίγουρο ότι θα αποτύχει παταγωδώς.

Ιδού το email που έστειλε ο Ballmer στους εργαζόμενους της Microsoft για την αλλαγή στρατηγικής της Microsoft για να προσφέρει μια εμπειρία στον χρήστη, ανάλογη με αυτή που προσφέρει τόσα χρόνια η Apple. Ωραίοι καιροί για να είσαι ενας mac user!

10 σχόλια:

javapapo είπε...

σωστός!

Ανώνυμος είπε...

Από την μία η κλειστή Apple και από την άλλη το ανοιχτό linux. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα! :-)

Τι να σου κάνει μετά κι αυτή η καημένη η MS? Σου βγάζει τα άθλια sVista!

john είπε...

Ευτυχως που προλαβαμε και μπηκαμε στο σωστο τρενο.

Ανώνυμος είπε...

Ο Bill Gates και ο Steve Ballmer μου θυμίζουν το δίδυμο Μπόλεκ και Λόλεκ. Τώρα που ο Gates αποσύρθηκε, όλα τα αυγά θα τα τρώει ο φίλος του ο Λόλεκ. Δεν πάει να στέλνει όσα emails θέλει στους Microsoftιανούς για να γίνουν σαν την Apple. Από τη θεωρία στην πράξη, η απόσταση είναι μεγάλη. Zune κανείς;

Ανώνυμος είπε...

ενταξει καλο ειναι να μην αποκαλουμαι εταιρειες της πλακας ονοματα οπως hp, dell, και αλλες γιατι μην ξεχναμε πως και η apple στο hardware σε αλλους στηριζεται, οπως και η παραπανω εταιρειες χρησιμοποιουν το software της microsoft. Tωρα βεβαια ξερω θα μου πεις πως το θεμα ειναι πως καταφερνει η apple και το ενσωματωνει τοσο ομορφα στα μηχανηματα της και εχουμε στο τελος αυτο το ωραιο συνολο. Καλα ασε μην μου λες τιποτα γιατι το ξερω πως οτι και να πεις δικιο θα χεις χεχε. κατα τα αλλα ακριβως ετσι ειναι οπως τα περιγραφεις...

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@roverand Δεν με κατάλαβες! Ειρωνικά το είπα, εξ ου και τα ομοιωματικά στην λέξη "εταιριούλες". Εταιρίες σαν την HP, Dell, Toshiba και Sony, είναι κολοσσοί και λίγοι μπορούν να τα βάλουν μαζί τους, πόσο μάλλον η Microsoft που εξαρτάται από αυτούς για να αγοράσουν τα Vista της και να τα βάλουν στα μηχανήματα τους.

@john το τρένο θα σφυρίξει 3 φορές. Ήδη με το iPhone το πρώτο σφύριγμα ακούστηκε! All aboard!

@rocean Ακριβώς όπως τα λες! Linux + Apple + Google, σε αεροπορία βάλλεσθαι! Υπάρχουν πλέον επιλογές (και καλές) για όλα τα γούστα.

@macnasos Μπόλεκ και Λόλεκ ε; Καλή η παρομοίωση εγώ θα τους έλεγα Χοντρός - Λιγνός και ο Χοντρός ξέρουμε ποιός είναι. ;-)

d0x@r@$ είπε...

Βασικά δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με την παραπάνω ανάλυσή απλώς θέλω να το πάω και λίγο παρακάτω.

Είναι προφανές ότι η Microsoft βρίσκεται σε ύφεση με αμφίβολη στρατηγική που έχει χτυπήσει επανηλημένως αδιέξοδα. Ειδικά η όλη ιστορία με την yahoo είναι business plan antipattern από τα λίγα, το να δίνεις τόσα λεφτά για μια search engine στην ουσία.

Αυτό για το οποίο δεν συμφωνώ είναι για το hype του iphone ως application development platform και εξηγούμαι. Η μάχη τελικά όπως το βλέπω εγώ (πρόσφατα ολοκλήρωσα ενα business plan για μια startup όπου είχαμε βλέψεις για mobile app development και είχα ψάξει πολύ το θέμα) είναι το iphone sdk vs android. Ποια πλατφόρμα τελικά θα επικρατήσει στην αναπτυξη εφαρμογών για mobile αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Και ομολογουμένως η Apple δεν φημίζεται για αυτή της την ικανότητα να προσφέρει sophisticated development tools. Άσε που έχω και μια αλεργία στις κλειστές εφαρμογές. Το γράφω εδώ γιατί θεωρώ ότι έχει πάρα πολλές ομοιότητες με το case study του hardware agnostic model που εισήγαγε η Microsoft στα pc. Βέβαια να μην ξεχνάμε και το γεγονός ότι όταν ανδρώθηκε η microsoft ο Jobs είχε ήδη φύγει από την Apple (1985) και σήμερα παρόλο λίγα κιλά ελαφρύτερος είναι πιο σοφός από ποτέ. :-) Περιμένω σχόλια ειδικά στην μάχη των SDK.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@ d0x@r@$ Όντως, το νέο μεγάλο στοίχημα είναι το mebile OS. Πολλά θα εξαρτηθούν από την δυνατότητα του Android ή όχι να ανα-παράγει μια καλή εμπειρία, ανάλογη με αυτή του iPhone. Όπως με το iPod, έτσι και τώρα το iPhone θα αποτελεί το golden standard που όλοι οι κατασκευαστές θα πρέπει να φτάσουν και να ξεπεράσουν.
Το Android εξαιτίας ακριβώς του "openess" που προασπίζεται, έχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα: Δεν μπορεί να εξασφαλίσει την optimum εμπειρία μιας εφαρμογής, αφού κάθε Android-enabled κινητό θα διαφέρει σε επιδόσεις, τεχνικά χαρακτηριστικά, μέγεθος οθόνη, οθόνη αφής ή μηχανικά πλήκτρα, accelerometer κ.ο.κ. Επιπλέον η δουλειά της Google ως παροχός λειτουργικού θα είναι μια τιτάνια υπόθεση λόγω των πολλών κα διαφορετικών συσκευών που θα καλείται να υποστηρίξει.
Φαντάσου τον developer για μια φορητή συσκευή. Στο iPhone ξέρει τις δυνατότητες του μηχανήματος, την ανάλυση της οθόνης, το multi-touch κοκ. Στο Android κινητό, όλα αυτά είναι ερωτηματικά. Εγώ αν ήμουν developer θα επέλεγα την πλατφόρμα εκείνη που μου εξασφαλίζει τους λιγότερους πονοκέφαλους και τα περισσότερα έσοδα. Μη ξεχνάς ακόμα, ότι το Android είναι vaporware.

Ανώνυμος είπε...

Λεω να μην λεμε βλακειες. H Microsoft ειναι κολοσος και μπορει να κανει πολλα.
Mπορει να μην εχει καλο λειτουργικο, αλλα εχει πολλα λεφτα. Aμα εχετε παρατηρησει η Acer για παραδειγμα βγαζει καλα μηχανηματα τα οποια τρεχουν απλα Vista και ασε που ειναι δυσκολο να τα βγαλεις γιατι ειναι φτιαγμενα ειδικα για αυτην. Aυτο που θελω να πω ειναι οτι η MS ειδη εχει προχωρησει αρκετα. Συνεργαζεται με συγκεκριμενες εταιριες και φτιαχνει το λογισμικο της να παιζει καλυτερα σε αυτες. H Apple το μονο που εχει να κανει ειναι να βελτιωσει το iPhone, στο κατω κατω ειναι αυτο που την βοηθησε περισσοτερο αυτην την περιοδο. Oταν καταφερει να το τελειωποιησει για τις χωρες που κυκλοφορει θα γινει απλα πανικος και δεν θα την πιανει κανεις.
Δεν χρειαζεται πολλα καποια βασικα λειτουργικα πραγματα οπωσ MMS, better language support και διαφορα αλλα μικροπραγματα που θα κανουν τη διαφορα.

Aαααα και κατι τελευταιο, την Apple Greece και οχι την αχρηστη Rainbow που μονο προβληματα δημιουργει.

Ανώνυμος είπε...

για αυτο που ειπε ο Σιγαλας, εχω να πω οτι το Android ειναι σε Java και οτι ο καθε developer θα φτιαχνει την εφαρμογη για συγκεκριμενες συσκευες για τις οποιες εχει τα χαρακτηριστικα και ολες τις λεπτομερειες που χρειαζονται.