Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Γεωσήμανση, η νέα μου τρέλλα

Εντάξει, ξέρω, λίγο αργά ήρθα στο πάρτυ της γεωσήμανσης, αλλά ο ενσωματωμένος GPS δέκτης του iPhone και η φωτογραφική του κάμερα με πόρωσαν άγρια.

Για όσους δεν ξέρουν τι εστί γεωσήμανση, είναι με πολύ απλά λόγια η ενσωμάτωση του γεωγραφικού μήκους και πλάτους σε διάφορα αρχεία όπως φωτογραφίες, βίντεο, άρθρα στη Wikipedia κ.ο.κ. Το iPhone κάθε φορά που τραβάτε μια φωτογραφία μ' αυτό αν έχετε δώσει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το "Location Data", ενσωματώνει στις EXIF πληροφορίες της φωτογραφίας το γεωγραφικό μήκος και πλάτος που πάρθηκε η φωτογραφία. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι όταν βλέπουμε τις φωτογραφίες μας στον υπολογιστή μας, μπορούμε να δούμε π.χ. στο google maps που ακριβώς πάρθηκε η εν λόγω φωτογραφία. Επίσης διάφορα sites με φωτογραφίες, όπως το πολυαγαπημένο μου Flickr ή το Panoramio για το Google Earth, υποστηρίζουν το GeoTagging (γεωσήμανση) με αποτέλεσμα κάθε φωτογραφία σας να φαίνεται στον ενσωματωμένο χάρτη του εκάστοτε site.

Η χρησιμότητα του εκτός από τη δική μας αρχειοθέτηση είναι πολλαπλή, αφού κάποιος χρήστης μπορεί να ψάξει για φωτογραφίες με βάση την περιοχή, ενώ πολλές εφαρμογές του iPhone (όπως το WikiMe, Mobile Fotos, AroundMe) εκμεταλλεύονται τον GPS δέκτη του iPhone 3G για να σας δείχνουν τα κοντινότερα π.χ. σε σας άρθρα στο Wikipedia, τα πλησιέστερα Bar και Εστιατόρια και τις κοντινότερες φωτογραφίες που έχουν παρθεί από το σημείο που βρίσκεστε! Δεν είναι πολύ εθιστικό;

Έτσι νομίζω και γω. Επειδή όμως το iPhone δεν μπορεί να υποκαταστήσει με κανένα τρόπο μια καλή φωτογραφική μηχανή, άρχισα αμέσως να ψάχνω για φωτογραφικές μηχανές που ενσωματώνουν GPS δέκτη και κάνουν την γεωσήμανση αυτόματη υπόθεση, όπως το iPhone. Δυστυχώς πέρα από κάποια ξεχωριστά γκατζετάκια που συνεργάζονται με φωτογραφικές μηχανές, δεν βρήκα κάποια κάμερα με ενσωματωμένο GPS. Όποτε βρήκα άλλη λύση για το Μac OSX: Είναι ένα φοβερό shareware προγραμματάκι που λέγεται HoudahGeo και κάνει χειροκίνητη γεωσήμανση στις φωτογραφίες που δεν έχουν ενσωματωμένες τις γεωγραφικές συντεταγμένες στο EXIF τους. Μπορείς να τοποθετήσεις τις φωτογραφίες σου με το χέρι στον ενσωματωμένο χάρτη της Google, στο Google Earth αλλά και να εισάγεις τα GPS δεδομένα από διάφορα αρχεία που βγάζουν διάφορα GPS gadgets ή εφαρμογές (όπως το iMarkMySpot και GPSTracker για το iPhone). Με αυτό τον τρόπο κάθε φωτογραφία μας έχει και μια θέση στον χάρτη!



Το HoudahGeo είναι το καλύτερο software για γεωσήμανση φωτογραφιών στο Mac, είναι εύκολο και κατανοητό στην χρήση και επιτρέπει αυτόματο ανέβασμα στο flickr ή σώσιμο του στίγματός τους στο Google Earth μας. Επιπλέον επιτρέπει το σώσιμο ως bookmarks συχνών μας τοποθεσιών (όπως πχ το σπίτι μας ή το εξοχικό μας) για ακόμα πιο γρήγορη σήμανση. Πλέον όλες οι φωτογραφίες μου πριν καταλήξουν στο iPhoto, κάνουν μια απαραίτητη στάση από το HoudahGeo!

Το iPhoto 08 ενώ δείχνει τις γεωγραφικές συντεταγμένες των φωτογραφιών μας, ακόμα δεν έχει τρόπο να τις δείχνει σε κάποιο χάρτη, κάτι που είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξει στην επόμενη έκδοση, αφού το geotagging είναι κατά τη γνώμη μου ότι είναι τα ID3 tags στα MP3, δηλαδή θα γίνει απαραίτητο. Προς το παρόν τις φωτογραφίες μας μπορούμε να τις δούμε στο Google Maps από το Mac OSX μέσα από την ενσωματωμένη εφαρμογή του Mac OSX, Preview. Ανοίγουμε τη φωτογραφία με τη γεωσήμανση στο Preview (συνήθως μ' αυτό ανοίγουν ούτως ή άλλως οι φωτογραφίες και τα PDF στο Mac OSX). Πατάμε Cmd + I και πάμε στο δεύτερο tab. Εκεί που λέει GPS έχει από κάτω ένα μικρό χάρτη που φαίνεται στο περίπου η τοποθεσία της φωτογραφίας. Πατώντας όμως το κουμπί "Locate Me", ανοίγει ένα παράθυρο του Safari και σας μεταφέρει στο Google Maps, ακριβώς στο στίγμα που πάρθηκε η φωτογραφία!

Γεωσήμανση λοιπόν: η συνήθεια που έγινε λατρεία! :-D

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

kaneis lathos gia tin photografiki DES tin nikkon coolpix p6000 me 13,3Mp plus oti einaii compact kai oxi kamia koumiutsa dslr

Ανώνυμος είπε...

Eχω απορια γιατι εχεις τρελα με το geo-tagging ειναι απλα ενας ακομα τροπος να μας παρακολουθουν καλητερα τι κανουμε, πως το κανουμε, που πηγαινουμε κτλπ. Aπλα ειναι ενα γ***** πληροφοριακο συστημα που μας καταγραφει συνεχως! Δεν καταλαβαινω γιατι σου αρεσει? Φτανει σε σημειο παραβιασης προσωπικων δεδομενων λιγο αλλα λεμε τωρα.

Παντως ωραιο το blog σου και το σπιτι σου επισης. Eλπιζω βεβαια να τα κλεινεις και ποτε τα ριμαδια γιατι καινε πολυ και εχουμε και ενα περιβαλλον να προστατευσουμε (χωρις παρεξηγηση).

Ανώνυμος είπε...

o anonymos eimai pali sou stelnw kai sxetiko link gia na se "valw stin mpriza"


http://www.dpreview.com/reviews/specs/Nikon/nikon_cpp6000.asp

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Ανώνυμος. Δυστυχώς φίλε μου την είχα δει την Nikon που αναφέρεις αλλά εν πρόκειται να την αγοράσω. Γιατί; Αν δεις στο link που μου έστειλες οι RAW φωτογραφίες που τραβάει είναι NRW RAW format (although "Windows Imaging Component" and "Windows only"). Πράγμα που σημαίνει ότι οι RAW παίζουν σε Windows μόνο! Να πάρει λοιπόν η Nikon την Coolpix P6000 και να την βάλει εκεί που ο ήλιος δεν λάμπει. :-)

@mr.jiphone Δεν έχω κάψα αν με παρακολουθεί κανείς. Κοιτάω να καλυτερεύσω τη ζωή μου και να οργανώσω καλύτερα τη ψηφιακή ζωή μου. Από απλά αρχεία στον δίσκο μου οι φωτογραφίες τώρα έχουν το δικό τους στίγμα στο χάρτη, επιτρέπωντας μου να της αξιολογήσω και να τις αρχειοθετήσω καλύτερα. Όσο για το ρεύμα που λες, οι mac έχουν πολύ χαμηλή κατανάλωσε σε σχέση με τα πισόκουτα. Ενδεικτικά αναφέρω: mac mini ~100W, iMac ~200W ενώ πισόκουτο~400W + 150W η οθόνη. Επιπλέον εννοείται πως δεν τα έχω μονίμως ανοικτά, εκτός από το mac mini που πάντα έχει δουλειές να κάνει.

Ανώνυμος είπε...

Eεεεε δεν καινε και λιγο. Eγω εχω ενα MacBook και δεν καιει και πολυ αλλα τα αλλα που εχεις εσυ καινε καμποσο...

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Ε για desktop μηχανήματα καίνε λίγο ρεύμα ;-)