Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008
Πρώτες εντυπώσεις από το Google Android
Κατ'αρχάς, αν και δε χρειάζεται να δικαιολογούμαι σε ένα προσωπικό blog, να πω ότι όσα αρνητικά ή θετικά έχω να προσάψω στη νέα προσπάθεια της Google, πηγάζουν από την μέχρι τώρα χρήση του iPhone, όχι επειδή είναι προϊόν της Apple, αλλά επειδή έχει θέσει ψηλά τον πήχη στα κινητά νέας γενιάς. Άλλωστε, δηλώνω φαν της Google - είναι από τις 2-3 εταιρίες του χώρου που θαυμάζω.
Το G1 είναι το νέο κινητό της HTC και το πρώτο κινητό που διαθέτει το λειτουργικό της Google, Android. Εγώ πιο πολύ θα εξετάσω, όχι το κινητό, αλλά το λειτουργικό του. Η αλήθεια είναι ότι είχαν δημιουργηθεί υψηλές προσδοκίες για το Android. Όλοι ποντάραν στο hip όνομα της Google και την προμοτάραν ως την μοναδική εταιρία που μπορεί να χτυπήσει κατά πρόσωπο το φαινόμενο iPhone.
Το Android φέρνει ορισμένα νέα πράγματα στο τραπέζι και δεν είναι με κανένα τρόπο "αντιγραφή" του iPhone. Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να αντιγράψει την Apple καλύτερα από την Apple και κάθε προσπάθεια για φωτοκόπια είναι καταδικασμένη να αποτύχει (βλ. Vista).
Οι διαφορές Android με iPhone είναι πολλές και ενδιαφέρουσες:
- Το Android είναι λειτουργικό σύστημα / πλατφόρμα για μυριάδες κινητά, ενώ το iPhone είναι μόνο ένα τηλέφωνο. Το θετικό της πλατφόρμας, είναι περισσότερη ευελιξία για αγορά συσκευής από τον χρήστη με τα χαρακτηριστίκα που του ταιρίαζουν. Τέρμα η μίρλα δηλαδή, γιατί το iPhone δεν στέλνει MMS. Το αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο κινητού, το καθένα με διαφορετικές δυνατότητες, διαστάσεις οθονών, πληκτρολόγιο αφής ή όχι κλπ., η εμπειρία του λειτουργικού που αποκομίζει ο χρήστης είναι υποβαθμισμένη σε σχέση με αυτή του iPhone που το λειτουργικό και οι εφαρμογές έχουν γραφτεί για μία συσκευή. Φανταστείτε το πικριλίκι που έχει να τραβήξει ένα προγραμματιστής όταν πρέπει για την δημιουργία μιας εφαρμογής για το Android να λάβει υπόψη του όλους τους πιθανούς συνδυασμούς οθονών, δυνατοτήτων κ.ο.κ. Σε αντίθεση, ο προγραμματιστής εφαρμογών για iPhone, ξέρει ακριβώς τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκεύης.
- Το Android πάσχει σοβαρά στον τομέα του User Interface. Δεν είναι τόσο σέξυ ή λειτουργικό όσο του iPhone, πως να το κάνουμε. Κάθε εφαρμογή που περιλαμβάνεται στο κινητό έχει διαφορετική εμφάνιση, χρώματα, γραμματοσειρές κ.ο.κ. με αποτέλεσμα η συσκευή να είναι πιο δύσχρηστη. Θα έλεγα ότι σαν αναλογία κολλάει πολύ το Linux εναντίον Mac. Και όχι το χρώμα για τα κουμπάκια και οι γραμματοσειρές δεν είναι μόνο για ομορφιά και φιγούρα αλλά βελτιστοποιούν ή δυσχερένουν την επικοινωνία του χρήστη με τη συσκευή του - τόσο απλά.
- Το Android είναι ανοιχτό για οποιαδήποτε παραμετροποίηση από εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και στις ορέξεις του κάθε προγραμματιστή. Στο Android δεν θα δούμε το "κουλό" να κόβεται μια εφαρμογή για διάφορους λόγους όπως γίνεται στην Apple. Αντίθετα, θα επικρατεί μια αναρχία και ο καθένας θα μπορεί να βγάζει ό,τι εφαρμογή του κατέβει. Το καλό της υπόθεσης είναι προφανές, περισσότερη ελευθερία χωρίς κάποιον μπαμπούλα να σου απορρίπτει εφαρμογές. Το κακό είναι, αδυναμία κάποιου φίλτρου (πέρα από βαθμολογία χρηστών), με αποτέλεσμα να μπορούν κάλλιστα να εγκατασταθούν στη συσκευή σας κακόβουλα προγράμματα (trojan, spyware). Επιπλέον αφού δεν θα υπάρχει κανένας είδος ελέγχου, υπάρχει περίπτωση οι εφαρμογές να μπλέκονται πολύ στα "πόδια" του λειτουργικού και να δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του κινητού σας.
- Στο Android μ' άρεσε πολύ ο τρόπος που διαχειρίζεται τις νέες ειδοποιήσεις (SMS, email κλπ). Είναι πολύ έξυπνος και ταυτόχρονα διακριτικός. Επιπλέον, το Android θα υποστηρίζει και multitasking, δηλαδή οι εφαρμογές θα εξακολουθούν να δουλεύουν κι όταν τις κλείσουμε κάτι που το iPhone αρνείται να κάνει. Βέβαια δεν το κάνει για να μη καταναλώνονται τζάμπα πόροι συστήματος και χρείαζεται φόρτιση κάθε ώρα. Μένει να δούμε πόσο καλά διαχειρίζεται το Android το multitasking. Εδώ η Apple έχει το πλεονέκτημα δημιουργίας λειτουργικών συστημάτων εδώ και 30 χρόνια. Σε αντίθεση, αυτό είναι το πρώτο λειτουργικό σύστημα της Google.
- Για ένα κινητό που προωθείται στην αγορά σαν συσκευή για απλούς καταναλωτές, η απουσία χαρακτηρίστικών όπως αναπαραγωγή video, μέτριας ποιότητας αναπαραγωγή μουσικής κ.ο.κ. ειδικά όταν το iPhone είναι και ένα εξαίρετο iPod, είναι αρνητικό για τη συσκευή. Και μη ξεχνάμε ότι ο κόσμος έχει ήδη σαν παράδειγμα το iPhone. Το ίδιο ισχύει και για την απουσία Exchange κάτι που η Apple πολύ σωστά ενσωμάτωσε στο iPhone της. Κοντολογοίς, αφήνει πολλά πράγματα στη φαντασία - δημιουργικότητα των προγραμματιστών που ΘΑ γράψουν εφαρμογές για το Android. Μη ξεχνάμε όμως ότι ο απλός καταναλωτής και όχι ο φίτσουλας ή ο γκήκουρας εξάδελφός του, σπάνια θα ασχοληθεί να ψάξει για να κατεβάσει εφαρμογές, ειδικά αν επικρατεί αυτός ο πανικός αφιλτράριστων εφαρμογών.
- Από τα πιο εντυπωσιακά νέα χαρακτηρίστικα είναι η προσθήκη του Street View στους χάρτες τις Google (κάτι που δεν έχει το iPhone - ακόμα) και η χρήση του χάρτη ως πυξίδα. Πολύ cool, αλλά εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε Street View.
- To G1 δεν έχει πληκτρολόγιο αφής, αλλά κανονικό με κουμπάκια που προσδίδει όγκο στη συσκευή. Κάθε φορά που θες να γράψεις κάτι, πρέπει να ανοίξεις το πληκτρολόγιο και να γείρεις τη συσκευή 90 μοίρες. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πολλοί που θεωρούν την απουσία κλασσικού πληκτρολογίου στο iPhone μειονέκτημα (εγώ το θεωρώ πλεονέκτημα), οπότε αυτοί θα βρουν λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα τους προβλήματα με το iPhone. Μένει μόνο να δούμε πόσο εύχρηστο θα το βρουν να γέρνουν το κινητό 90 μοίρες και να ανοιγοκλείνουν το πληκτρολόγιο για το παραμικρό που θα θελήσουν να γράψουν...
- Τέλος ο ενσωματωμένος webkit browser του Android, είναι αρκετά πιο αργός / δύσχρηστος. Εδώ η απουσία τεχνολογιών όπως multitouch, pinch και zoom και αυτόματου φορμαρίσματος του κειμένου με διπλό tap κάνουν μεγάλη ζημιά στην ευχρηστία της πλοήγησης. Στο αντίποδα, ο safari του iPhone είναι απόλυτα λειτουργικός, γρήγορος και χωρίς πολλά κολήματα ή ιδιοτροπίες. Άραγε το Google Android θα υποστηρίζει αναπαραγωγή Flash;
Θα έλεγα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει το Android είναι η αδυναμία δημιουργίας μιας εννιαίας εμπειρίας για τον κάθε χρήστη. Κάθε iPhone προσφέρει μια εντυπωσιακή πρώτη επαφή, ένα γρήγορο λειτουργικό με εντυπωσιακά γραφικά και ένα εντυπωσιακό τρόπο λειτουργίας multitouch. Κάθε Android κινητό μπορεί ή μπορεί να μη προσφέρει κάποια ή όλα από αυτά σε ένα πακέτο που τελικά απευθύνεται πιο πολύ στον σοβαρό γκατζετάκια με μεγαλύτερη εξοικείωση με τους υπολογιστές. Ακριβώς η αναλογία Windows/Linux και Mac δηλαδή. Μόνο που εδώ μιλάμε για ένα κινητό τηλέφωνο και όχι έναν υπολογιστή. Και αυτό είναι ένα από τα σοβαρά εμπόδια που η Google καλείται να υπερκεράσει.
Φυσικά αυτή είναι η πρώτη έκδοση ενός νέου λειτουργικού συστήματος που δεν θα απευθύνεται μόνο σε κινητά, αν δώσουμε βάση σε όλα όσα λέει η Google. Με τον καιρό φαντάζομαι πολλά πράγματα που τώρα είναι "στον αέρα" θα παγιωθούν και το λειτουργικό θα γίνεται ολοένα και καλύτερο. Όμως και το iPhone δεν πρόκειται να μείνει στάσιμο. Η Apple αλλά και κάθε εταιρία τεχνολογίας, χρειάζεται ένα αντίπαλο δέος, έναν ισχυρό αντίπαλο για να βελτιστοποιήσει ένα ήδη εξαίρετο προϊόν. Ο ανταγωνισμός είναι πρώτο ξαδέλφι της εξέλιξης και από αυτόν τον ανταγωνισμό νικητές θα βγουν οι καταναλωτές.
Θα είναι ενδιαφέρον για μας τους φαν της τεχνολογίας να δούμε ποια σχολή σκέψης από τις δύο τελικά θα επικρατήσει. Το σίγουρο είναι ότι οι μέρες που τα Smartphones χωριζόντουσαν σε Windows Mobile και Symbian, έχουν παρέλθει. The game is on!
Ετικέτες
άποψη,
τεχνολογικά,
android,
gadgets,
google
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
This
work is licensed under a
Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Ελλάδα License.
2 σχόλια:
Μάπα το καρπούζι! Όπως το είπες και συ, το Android δεν πρόκειται να ενθουσιάσει τους απλούς χρήστες τόσο όσο τους geeks / hackers. ΟΚ, περίμενα περισσότερα / καλύτερα πράγματα από την Google. Και αυτή τη δικαιολογία ότι ακόμα είναι αρχή την ακούω βερεσέ. Δες το πρώτο iPhone πόσο ολοκληρωμένο / εντυπωσιακό λειτουργικό είχε. Δεκαετίες μπροστά από τον ανταγωνισμό. Σε σύγκριση μαζί του, το Android, είναι μια πολυδιαφημισμένη πατάτα που η επιτυχία του αφήνεται στην μοίρα των εφαρμογών τρίτων.
Όντως για πρώτη προσπάθεια, φλερτάρει με την μετριότητα. Επίσης δυστυχώς, η Google έχει ξεκινήσει πράγματα με ενθουσιασμό αλλά πολλές φορές όταν δεν τις βγαίνουν, τα εγκαταλείπει στην μοίρα τους. Επειδή όμως το κομμάτι mobile pc, είναι πολύ μεγαλύτερα από το PC, νομίζω πως η Google θα διαθέσει τα απαραίτητα resources και χρόνο για να κάνει το Android μία βιώσιμη ανταγωνιστική πλατφόρμα του iPhone / Windows Mobile / Symbian τρίπτυχου. Το ότι θα προσπαθήσει βέβαια δεν σημαίνει ότι θα τα καταφέρει κιόλας.
Δημοσίευση σχολίου