Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

It's a Windows world (get over it)!


Λοιπόν στο Applestore Demo Center, αυτούς τους 5 μήνες που δουλεύω, έρχομαι σε επαφή με πολλούς χρήστες Windows που σκέφτονται (άλλοι πολύ καιρό και άλλοι λίγο) να κάνουν την "αλλαγή" στον κόσμο των Mac. Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι το 70% περίπου των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για αγορά ενός Mac, είναι switchers. Σημείο των καιρών; Σίγουρα! Κάτι το iPhone, κάτι το iPod (σε πολύ λιγότερο βαθμό στην Ελλάδα) και κάτι τα Windows Vista, ώθησαν τον κόσμο στην σκέψη της αλλαγής.

Το νούμερο ένα επιχείρημα όμως κατά αυτής της αλλαγής είναι πως "όλος ο κόσμος χρησιμοποιεί Windows" και εκεί συνήθως σκαλώνει το πράγμα. Άντε να βγάλεις από τον πελάτη το υποτιθέμενο πλέον πρόβλημα της "ασυμβατότητας". "Μα όλοι μου οι φίλοι χρησιμοποιούν Windows" σου πετάει ο άλλος.

Ε και; So Fucking What? Αν είναι να κάνουμε ό,τι κάνει ο περισσότερος κόσμος, το μπούγιο δηλαδή, τότε θα έπρεπε όλοι μας να ακούμε σκυλάδικα, να σπάμε πιάτα στην Βανδή, να είμαστε όλοι Ολυμπιακός, να βλέπουμε μετά μανίας την Μαρία την Άσχημη και ειδήσεις στον Αντέννα και να τσατάρουμε στο MSN και στο FaceBook.

Ευτυχώς ή δυστυχώς δεν είμαστε όμως. Και για μένα, αυτή η νοοτροπία του mainstream, του κάνω ό,τι κάνει ο άλλος γιατί αυτό είναι το default, γιατί έτσι "με μάθανε", με χτυπάει πολύ στα νεύρα. Μπορείς να μου δώσεις 1.000.000 επιχειρήματα και θα είναι όλα σωστά, αλλά αυτό το "όλοι έχουν Windows", είναι για μένα τελείως άκυρο. Αυτή η νοοτροπία όμως είναι γενικότερη στάση ζωής, είναι θέμα παιδείας ίσως και από εκεί ξεκινούν όλα. Σε αυτή λοιπόν την ένσταση, δεν έχω κάποιο επιχείρημα να αντιπαραβάλλω. Αν είναι θέμα να διαλέξεις αν θα είσαι με μας (1%) ή με τους άλλους (99%), βάσει στατιστικής, τότε προτιμώ να είσαι με τους "άλλους".

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλώς η κακώς ανέκαθεν η ''ποιότητα'' ειναι για τους λίγους.Στην περίπτωση των mac όμως και απο τη στιγμή που είναι προσιτοί για τον μέσο χρήστη το να μην γίνεις switcher θα συμφωνήσω μαζί σου ειναι θέμα παιδίας και χαρακτήρα και να μη ξεχνάμε ''θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία''.Εγώ ''ελευθερώθηκα'' απο τα μπατζούρια τον περασμένο Απρίλιο και το μόνο πρόβλημά ειναι (έχοντας άλλους 2 φορητούς στο σπίτι για τα παιδιά μου) οτι τεθήκαν σε αχρηστεία και δουλεύει μόνο ο MacBookPro.

Ανώνυμος είπε...

Ε όχι και γαύροι :D

thalis είπε...

Ένας από τους βασικούς λόγους που έκανα switch ήταν επειδή "όλοι οι φίλοι μου, έχουν windows"

TheoCoach είπε...

Ο λόγος που σκεφτόμουν σοβαρά να αγοράσω MacBook ήταν για την εμφάνισή του(ρηχός αλλά τι να κάνουμε).
Στη συνέχεια ενημερώθηκα ότι δεν τρέχει windows αλλά mac. Δεν ήξερα τι είναι, οπότε άρχισα να ρωτάω τους φίλους μου(που είχαν όλοι windows φυσικά) και μου λέγαν τα γνωστά. Δύσκολα, κανείς δεν έχει mac, δεν υπάρχουν προγράμματα για mac, δεν είναι συμβατά κλπ κλπ. Οπότε για καιρό το ανέβαλα, μέχρι που μίλησα με τον Αντώνη και μου εξήγησε τι παίζει. Οπότε ξεπέρασα το εμπόδιο τις "ασυμβατότητας" που είχα στο μυαλό μου και το πήρα.

Μου αρέσει που μόνο εγώ έχω Mac στην παρέα μου(αλλά μεταξύ των περισσότερων γνωστών μου) και που μόνο εγώ δεν έχω προβλήματα ;-).
Ο κουμπάρος μου που με κορόιδευε(είχε πάρει ένα vaio) του χάλασε η κάρτα γραφικών και έχει μείνει χωρίς laptop...τώρα τον ψήνω να πάρει mac.

Πάντως όντως το κόλλημα της μετάβασης από windows σε mac οφείλεται στην ελλειπή ή μη πληροφόρηση και στον γενικό φόβο για οποιαδήποτε αλλαγή.

Για όσους pcάδες σκέφτοναι να κάνουν την αλλαγή αλλά φοβούνται...τους λέω να μη μασάνε. Πραγματικά αξίζει και υπάρχει διαθέσιμη στο ίντερνετ όλη η βοήθεια που θα χρειαστείτε.