Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Bento - Βάση Δεδομένων για το iPhone

To Bento είναι μία από τις καλύτερες εφαρμογές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην πλατφόρμα των υπολογιστών Mac. Είναι μια εφαρμογή που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε εύκολα, γρήγορα και όμορφες προσωπικές βάσεις δεδομένων. Η φιλοσοφία της εφαρμογής και το περιβάλλον εργασίας παραπέμπει σε εφαρμογές της Apple και αν το πακέτο iWork περιλάμβανε πρόγραμμα βάσης δεδομένων, τότε αυτό θα ήταν ίδιο σε λειτουργίες και εμφάνιση με το Bento. Αυτό δεν είναι τυχαίο, μιας και το Bento είναι της εταιρίας Filemaker Inc. (που βγάζει το γνωστό Filemaker), εταιρίας που ανήκει στην Apple.

Πριν 2-3 μέρες κυκλοφόρησε στο Appstore η έκδοση του Bento για το iPhone. Το Bento για το iPhone λειτουργεί και αυτόνομα - δεν χρειάζεται δηλαδή να έχετε το Bento στο Mac σας. Μπορείτε μέσα από το καλαίσθητο περιβάλλον εργασίας του να δημιουργήσετε μια δική σας βάση δεδομένων ή να παραμετροποιήσετε κάποια από τις 25 προϋπάρχουσες για να ταιριάζει στα δικά σας γούστα.

Μερικά από τα έτοιμα πρότυπα που θα βρείτε είναι βάση για τα έσοδα/έξοδα σας, βιβλίο συνταγών, to-do, διαχείριση αποθήκης, διαχείριση DVD/CD, πελατολόγιο, σημειώσεις κ.ο.κ. Τα πεδία που μπορείτε να εισάγετε στη βάση δεδομένων σας είναι πολυποίκιλα και σίγουρα καλύπτουν τις ανάγκες σας: κείμενο, νούμερα, πολλαπλή επιλογή, checkbox, υποδοχή για πολυμέσα όπως φωτογραφίες, ώρα, ημέρα, διάρκεια, βαθμολογία, διεύθυνση, τηλέφωνο, email, URL και λογαριασμός ΙΜ!

Το Bento for iPhone διατηρεί την ευχρηστία του μεγαλύτερου αδελφού του και μπορεί να συνεργαστεί μαζί του για να συγχρονίσετε αμφίδρομα τις βάσεις δεδομένων σας από και προς το Mac σας. Ο τρόπος που δουλεύει ο συγχρονισμός είναι μέσω Wifi και το pairing είναι παραπλήσιο με αυτό του iPhone και του iTunes για το Remote της Apple. Στις δοκιμές μου, δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα ο συγχρονισμός και μία μεγαλούτσικη βάση με ~1500 εγγραφές και 10 πεδία, άνοιξε μια χαρά στο iPhone μου. Επίσης όλες οι αλλαγές μεταφέρθηκαν στο Mac μου και αντίστροφα (ανάλογα με την χρονική περίοδο των αλλαγών).

Bento for iPhone

Το Bento for iPhone όπως προείπα λειτουργεί το ίδιο καλά και αυτόνομα, χωρίς να χρειάζεστε αντίστοιχη desktop εφαρμογή αλλά οι δυνατότητες του επεκτείνονται όταν έχετε το Bento για Mac μιας και κατά τον συγχρονισμό κάνετε και ένα είδους backup της βάσης στον υπολογιστή σας (δυστυχώς δεν μπορείτε αλλιώς να εξάγετε την βάση από το iPhone σας). Προς το παρόν τα μειονεκτήματα του είναι η έλλειψη εξαγωγής κάποιων ή όλων των εγγραφών π.χ. μέσω email ή ένας τρόπος να γίνει backup η βάση σας χωρίς την χρήση του Bento for Mac. Παράλληλα, θα μ' άρεσε να μπορώ να παραμετροποιήσω το μέγεθος της γραμματοσειράς (είναι λίγο μεγάλη για τα γούστα μου) και σε δεύτερη φάση να μπορώ να επιλέξω διαφορετικό τρόπο εμφάνισης όπως κάνει το Bento για Mac αν και γνωρίζω ότι αυτό θα επιβάρυνε αρκετά την ταχύτητα της εφαρμογής.

Το Bento για iPhone κοστίζει μόλις 4 Ευρώ από το AppStore (το Bento for Mac κοστίζει 55 Ευρώ) και είναι με διαφορά ο καλύτερος και πιο προσιτός τρόπος να διατηρείτε βάση δεδομένων στο iPhone σας. Το γεγονός ότι συνεργάζεται και με το Bento για Mac, το κάνει ακόμα πιο καλή αγορά για όσους δημιουργούν ή διατηρούν βάσεις δεδομένων στο Mac τους. Εγώ, αν και φίλος του FileMaker Pro (πιο επαγγελματική βάση δεδομένων με πολύ ακριβότερη τιμή), παρήγγειλα το Bento για Mac, αφού το βρήκα έναν άριστο τρόπο να δημιουργώ, να εισάγω και να συγχρονίζω τις βάσεις δεδομένων μου με το Bento for iPhone. Έχω την εντύπωση, ότι το Bento for iPhone θα λειτουργήσει ως πρώτης τάξεως demo για την αγορά του Bento for Mac, όπως έγινε στην περίπτωση μου. Μπορείτε να το κατεβάσετε από το Appstore, κάνοντας κλικ εδώ και να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες για αυτό από την επίσημη ιστοσελίδα του εδώ. Go Bento, go!

Δεν υπάρχουν σχόλια: