Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Αντίο NetNewsWire, γεια σου Google Reader + Byline!

Εδώ και πολλά χρόνια ήμουν χρήστης της εφαρμογής NetNewsWire για την ανάγνωση των RSS ειδοποιήσεων μου στο Mac. Το συνδύαζα κι εσχάτως με την επίσης δωρεάν εφαρμογή με το ίδιο όνομα για το iPhone καθώς και με την online υπηρεσία NewsGator και ήμουν έτσι παντού "συγχρονισμένος", μην τυχόν χάσουμε καμμιά είδηση και τί θα απογίνουμε!

Ήμουν λοιπόν ικανοποιημένος από αυτό το workflow και σπανίως ξενοκοίταζα άλλες λύσεις. Όμως το NetNewsWire έχει ΠΟΛΥ καιρό να ανανεωθεί σαν εφαρμογή και αυτό πάντα με φοβίζει ως χρήστη. Επιπλέον, έχω πολλά RSS subscriptions (300+) και πολλά από αυτά είναι από groups με φωτογραφίες στο Flickr ή έχουν φωτογραφίες στην περιγραφή τους.

Σε αυτό το κομμάτι ποτέ δεν ήμουν ικανοποιημένος με την απόδοση του NetNewsWire, που καθυστερούσε σημαντικά να κατεβάσει τα feeds με φωτογραφίες. Στον ίδιο υπολογιστή με την ίδια σύνδεση, τα feeds αυτά κατέβαιναν πολύ πιο γρήγορα από το web interface της NewsGator.

Ένα από το πιο χρήσιμα χαρακτηριστικά που θα ήθελα να ενσωματωθούν στο NetNewsWire για Mac και για iPhone, είναι το offline mode. Να κατεβαίνουν δηλαδή όλα τα νέα, αυτούσια με τις φωτογραφίες τους και να μη χρειάζεται η φόρτωση τους τη στιγμή που θα το προσπελάσουμε - γιατί εκεί αρχίζουν οι μεγάλες και σημαντικές καθυστερήσεις. Αν έχεις κατά μέσο όρο 1500+ νέα την ημέρα, εκ των οποίων παραπάνω από τα μισά έχουν φωτογραφίες χάνεις πολλά λεπτά από τη ζωή σου κάθε μέρα στο περίμενε. Επιπλέον στην περίπτωση του iPhone, το offline mode είναι ακόμα πιο σημαντικό αφού μπορούμε να κατεβάσουμε τα νέα μας κάπου που έχουμε πρόσβαση σε wifi και να τα διαβάσουμε αργότερα με την ησυχία μας (χρήσιμο στις διακοπές μας). Και στις δύο λοιπόν αυτές περιπτώσεις, η λύση του NetNewsWire παίρνει μηδέν.

Αποφάσισα λοιπόν να δώσω μια ευκαιρία στον Google Reader να με καταπλήξει. Δεν ήμουν ποτέ φαν του τρόπου εμφάνισης των νέων στο Google Reader, αλλά μ' αρέσει ο τρόπος που δουλεύει, οι συντομεύσεις πληκτρολογίου του και συνεργάζεται με άλλες υπηρεσίες της Google άψογα. Δεν υπάρχει κάποια καλή εφαρμογή RSS που να συγχρονίζεται με το Google Reader για Mac (εκτός από το νέο EventBox), οπότε χρησιμοποίησα το άριστο freeware Fluid, για να μετατρέψω τη σελίδα του Google Reader σε εφαρμογή για Mac. Βρήκα και ένα καλό εικονίδιο για δαύτο, μίκρυνα και λίγο τα τεράστια γράμματα που χρησιμοποιεί και ήμουν έτοιμος! Μάλιστα το Fluid δείχνει στο εικονίδιο του dock μας το νούμερο των αδιάβαστων feeds μας στο Google Reader, όπως κάθε άλλη mac εφαρμογή. Τέλεια!

Στο κομμάτι λοιπόν του Mac και απομακρυσμένης πρόσβασης από άλλον υπολογιστή βρήκα μία λύση που τη βολεύτηκα πολύ. Η ταχύτητα φόρτωσης των feeds και αυτών με φωτογραφίες είναι πολύ πιο γρήγορη από αυτή του NetNewsWire και μπορώ να πω ότι πλέον χρειάζομαι τον μισό χρόνο για να διαβάσω τα feeds μου. Σειρά είχε να βρω κάτι ανάλογο για το κομμάτι του iPhone.

Μια πρόχειρη αναζήτηση στο AppStore έβγαλε αρκετά αποτελέσματα, η πιο ιδιαίτερη όμως φαινόταν πως ήταν αυτή του Byline. Μια σχετική ερώτηση στο Twitter επιβεβαίωσε τις υποψίες μου για το ποιόν του Byline. Ο Byline reader, συγχρονίζεται άψογα με το Google Reader, έχει εύχρηστο περιβάλλον, είναι γρήγορο και καπάτσο (αρκετά πιο γρήγορο από το NetNewsWire για iPhone) και υποστηρίζει και offline mode!

Μπορείτε δηλαδή να κατεβάσετε τα νέα σας με τις φωτογραφίες τους και να τα διαβάσετε όποτε εσείς θέλετε, χωρίς να είναι απαραίτητη η σύνδεση στο διαδίκτυο. Μόλις βρεθείτε εντός δικτύου τα διαβασμένα feeds θα συγχρονιστούν πίσω στους servers της Google. Άλλη μια πολύ χρήσιμη δυνατότητα είναι η επιλογή να κατεβάζει και αυτούσιες τις σελίδες που οδηγούν τα feeds από πριν, κάνοντας ολοκληρωμένη την όλη εμπειρία της ανάγνωσης των νέων σας όταν δεν έχετε ή δεν θέλετε να έχετε πρόσβασή στο δίκτυο.

Είμαι πολύ ευχαριστημένος με το Byline και πιστεύω πως αξίζει και με το παραπάνω τα 4 Ευρώ που ξοδεψα για να το αποκτήσω. Κάποια μειονεκτήματα που εντόπισα είναι η αδυναμία κατεβάσματος πάνω από 200 νέα ανά RSS feed (ο προγραμματιστής διατείνεται ότι περιορίζεται από τις δυνατότητες hardware του iPhone) και λίγο ο χειρισμός του που ευνοεί τους δεξιόχειρες και καθόλου τους αριστερόχειρες (είμαι τέτοιος). Παρόλ' αυτά κανένα από τα δύο αυτά μειονεκτήματα δεν είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό.

Συμπερασματικά ο συνδυασμός Google Reader + Byline, μου δίνει περισσότερες δυνατότητες, γρήγορες ταχύτητες και περισσότερες δυνατότητες κοινωνικής δικτύωσης. Δείτε εδώ τα shared νέα μου από το Google Reader. Άραγε θα προσθέσουν δυνατότητα νέων θεμάτων για το Google Reader για να το φέρουμε περισσότερο αισθητικώς στα μέτρα μας; Κυκλοφορούν κάποια hack-skins με καστομιές CSS, αλλά θα προτιμούσα κάτι επίσημο.

[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18/05/09 @ 21:24]: Τελικά έπαιξα λίγο με τα userscripts που μπορείς να βάλεις στο Fluid.app και εγκατέστησα την δυνατότητα ειδοποιήσεων μέσω Growl αλλά και το απίστευτα μινιμαλιστικό θέμα HelvetiReader. Δείτε εδώ σχετικό screenshot. Έφυγε από τη ζωή μου η ασχήμια του Google Reader.

[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 24/05/09 @ 22:50]: Άλλο ένα πολύ ωραίο UserScript που χρησιμοποιώ τώρα τελευταία είναι αυτό. Και καλά Snow Leopard κι έτσι! Το UserScript, μπορείτε να το βρείτε εδώ. Γενικά, σε δουλειά να βρισκόμαστε.

11 σχόλια:

Antonis είπε...

Υπάρχουν ακόμα Rss readers ? :) Νόμιζα πως είχαν πάρει όλοι σύνταξη από τότε που βγήκε το Google reader

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Antonis Υπάρχουν, πώς δεν υπάρχουν, απλά τζιγκιφριουνίζονται τώρα τελευταία. Γι' αυτό και μεις λέμε όχι στις ξενερωσιές. Google Reader και τα μυαλά στα κάρβουνα.

thalis είπε...

Όλα καλά ρε Αντώνη, αλλά στο screenshot που δίνεις o Tobias Funke ίσα ίσα που φαίνεται, ντροπή!

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@thalis Είπα να μην το εκθέσω και πολύ το παληκαράκι, μιας και είναι nevernude!

evripidis είπε...

Καλή η ιδέα για το GR με fluid. Είχα παίξει με το fluid παλιότερα.

Ερώτηση: Από κατανάλωση πόρων πως πάει το GR που έφτιαξες; Γιατί κάποια που είχα κάνει εγώ, δεν μπορούσα να πω ότι ήταν σε πολύ καλά επίπεδα...

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@evripidis Καταναλώνει λιγότερο μνήμη από το NetNewsWire (65MB αντί για 100ΜΒ) όταν είναι και τα δύο απλώς ανοιχτά, αλλά το Google Reader τρώει 2% CPU Power ενώ το NNW είναι στο 0%. Επίσης το Google Reader δεν κατεβάζει τα feeds π.χ. ανά ώρα στον δίσκο - αλλά ανανεώνεται δυναμικά στη σελίδα. Όταν το NEtNewsWire ανανεώνει τα feeds τότε το mac μου γίνεται unresponsive και το Internet για 1-2 λεπτά, όσο διαρκεί αυτή η ματσόλα, στουμπώνει.

porcupine είπε...

Δυστυχώς το NetNewsWire έχει αυτά τα προβλήματα που αναφέρεις.

Δίσταζα, για να πω την αλήθεια, να το δοκιμάσω όλο αυτό, παρότι το συστήνει πολύς καλός κόσμος στο Internet.

Μετά το post σου όμως πήρα θάρρος και το δοκίμασα. Είναι super, ειδικά με το Helvetica Reader. Είδες το εικονίδιό του; http://www.flickr.com/photos/joshuabrewer/3064355028/sizes/o/
Είναι πολύ καλό.

Thanks!

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Εγώ τώρα χρησιμοποιώ αυτό το userscript: http://www.flickr.com/photos/sigalakos/3558293971/ και καλά Snow Leopard κι έτσι! Γενικά με τον Google Reader + Byline βρήκα την υγειά μου!

iordanou είπε...

Πως σου φαίνεται - μετά από μερικές εβδομάδες χρήσης - το Byline; Συμφωνείς με αυτό που σου είπα τότε;

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Γ.Ι. ΝΑι, τελικά είχες δίκιο! Είναι το καλύτερο RSS reader για συνεργασία με το Google Reader. Με βόλεψε απίστευτα και δεν με έπιασε ποτέ ο περιορισμός των 200 feeds. Το μόνο που με χαλάει είναι το εικονίδιο και η αδυναμία εύκολης πλοήγησης για αριιστερόχειρες (εγώ είμαι αυτός). Τα βελάκια επόμενου-προηγούμενου νέου θα ήταν καλό να μπορούσες να τα βάλεις πάνω αριστερά αντί για μόνο πάνω δεξιά... Δοκίμασα και τα iNews και Doppler αλλά πέρασαν και δεν ακούμπησαν!

iordanou είπε...

Αντώνη, έχεις δίκαιο.. δεν το είχα σκεφτεί:) Κι εγώ αριστερόχειρας είμαι και όταν διαβάζω rss κρατάω το κινητό με το δεξί και δεν είχα "αντιληφθεί" ούτε ότι το κάνω, ούτε το γιατί.