Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

WD TV - όλα τα media στο σαλόνι μας

Πριν λίγο καιρό είχα μία συζήτηση με έναν φίλο μου για το WD TV της Western Digital, μια μικρή συσκευή που συνδέεται στην τηλεόραση και αναπαράγει όλων των ειδών το πολυμεσικό υλικό. Το είχε αγοράσει και ήταν ενθουσιασμένος μαζί του. Έδω που τα λέμε, αυτά που μου περιέγραφε παρά ήταν καλά για να είναι αληθινά.

Αποφάσισα να παραγγείλω και γω το WD TV μιας και έψαχνα μια καλή λύση για αναπαραγωγή ταινιών και μουσικής όταν βρίσκομαι εκτός σπιτιού. Άλλωστε το κόστος του κάθε άλλο παρά απαγορευτικό είναι: μόλις 99 Ευρώ.

Το WD TV είναι παραπλήσιο με τους αντίστοιχους δίσκους LaCinema της LACIE. Το πλεονέκτημα / μειονέκτημα του WD TV είναι ότι δεν έχει δικό του αποθηκευτικό χώρο, αλλά έχει δύο υποδοχές USB για σύνδεση με εξωτερικούς δίσκους και φλασάκια. Για μένα αυτό είναι πλεονέκτημα μιας και μπορώ να αλλάζω εύκολα περιεχόμενα και υλικό χωρίς να χρειάζεται να συνδέω την ίδια τη συσκευή στον υπολογιστή μου. Θες να δεις άμεσα μια ταινία, την μεταφέρεις σε ένα στικάκι, το κοτσάρεις στο WD TV και είσαι έτοιμος!

Συμβατότητα με τα πάντα

Τα πλεονεκτήματα του WD TV δεν σταματούν εδώ: ενώ πολλές media players συσκευές υπόσχονται συμβατότητα με πολλά αρχεία, το WD TV είναι το μόνο που παίζει απροβλημάτιστα σχεδόν τα πάντα! Μετρήστε: αρχεία AVI, MP4, MOV, WMV, MKV (ανάλυσης μέχρι και 1080p!), H264, TS, MTS, MPEG1/2 από βίντεο. Υπότιτλοι τύπου: SRT, ASS, SSI, SUB, SSA αλλά και SUB/IDX. Αρχεία ήχου MP3, WMA, OGG, WAV, AAC, FLAC, AIFF, MKA. Αρχεία εικόνας: JPEG, BMP, TIF, PNG. Νομίζω ότι δύσκολα κάποιος άλλος Player πλησιάζει το WD TV στη συμβατότητα και αναπαραγωγή πολυμέσων.

Πριν το WD TV είχα στην κατοχή μου ένα iZak και αργότερα ένα LaCinema Premier της LACIE. Και οι δύο προσφέραν αναπαραγωγή αρχείων AVI από βίντεο που σήμαινε ότι έπρεπε να είμαι πολύ προσεκτικός στα αρχεία που ήθελα να αναπαράγω. Το WD TV μου λύνει τα χέρια μιας και τα αρχεία σχεδόν ποτέ δεν χρειάζονται μετατροπές. Απλά αντιγραφή σε ένα δίσκο και είσαι έτοιμος.

WDTV OSD

Ποιότητα εικόνας / ήχου

Από ποιότητα εικόνας, πάλι είναι ασυναγώνιστο, ειδικά με σύνδεση HDMI (προσφέρει και έξοδο Composite για συμβατικές τηλεοράσεις αλλά και οπτική έξοδο ήχου). Δοκίμασα κλασσικά αρχεία XVid που απαντάει κανείς στο διαδίκτυο και έκανε πολύ καλό upscaling (δεδομένου της τιμής της συσκευής) στην 46άρα οθόνη, με ζωντανά χρώματα και χωρίς πολλά artifacts συμπίεσης. Εκεί που όμως έλαμψε ήταν στην αναπαραγωγή βίντεο υψηλής ευκρίνειας τύπου MKV. Τόσο αρχεία 720p όσο και 1080p έπαιξαν απροβλημάτιστα, χωρίς χάσιμο καρέ και με ποιότητα απόδοσης εφάμιλλη αυτής του Mac Pro που παίζει τον ρόλο Media Center στο σαλόνι μου. Το μόνο προβληματάκι που αντιμετώπισα ήταν η απουσία ήχου σε ταινίες με DTS soundtrack από την έξοδο HDMI και Composite. Ο ήχος έπαιξε μια χαρά σε σύνδεση με οπτική ίνα, φυσιολογικό αν σκεφτεί κανείς το κόστος ενός ενσωματωμένου DTS αποκωδικοποιητή.

Η αναπαραγωγή των αρχείων (ακόμα και των απαιτητικών MKV υψηλής ευκρίνειας) ήταν άμεση και από τα δεκάδες αρχεία που δοκίμασα, μόνο ένα εμφάνισε σπασίματα στην εικόνα, αν και αυτό πριν κάνω αναβάθμιση του firmware που διόρθωνε τέτοιου είδους προβλήματα. Αναπαράγωντας αρχείου ήχου, δείχνει το εξώφυλλο του άλμπουμ από το ID3 Tag του MP3 και σας ενημερώνει για το επόμενο τραγούδι. Φυσικά ισχύουν δυνατότητες όπως ανακάτεμα και επανάληψη. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των φωτογραφιών με δυνατότητα slideshow. Και εκεί, φωτογραφίες πολλών megapixels και μεγάλου όγκου αναπαράχθηκαν άμεσα και απροβλημάτιστα.

Περιβάλλον εργασίας

Το περιβάλλον εργασίας του WD TV είναι ιδιαίτερα ευχάριστο στην εμφάνιση και εύκολο στην χρήση. Ανάλογα με την κακτηγορία που βρισκόμαστε (π.χ. Βίντεο), εμφανίζονται μόνο οι φάκελλοι που περιέχουν τέτοιου είδους αρχείο, σώζοντας μας από το σκάλισμα μέσα σε υποφακέλους για το ξετρύπωμα των αρχείων που ψάχνουμε. Το WD TV δουλεύει σε δύο modes: αυτό της βιβλιοθήκης και αυτό με βάση τα αρχεία. Το δοκίμασα μόνο σε file mode μιας και η χρήση του Media Library δεν δουλεύει με δίσκους HFS+ σε Journaled Mode - ο δίσκος σε αυτή τη περίπτωση είναι Read Only. Δουλεύει όμως μια χαρά σε Non-Journaled HFS+ δίσκους, απλά δεν είχα για να σας μεταφέρω εντυπώσεις. Η αναβάθμιση του Firmware της συσκευής είναι και αυτή απλοϊκή υπόθεση. Οι τεχνικοί της Western Digital έχουν κάνει τρομερή δουλειά στην απλούστευση μιας δυνατής σε επιδόσεις (και μικρής στο μέγεθος) συσκεύης.

WDTV Menu

Αλλά και χακεριές!

Πέρα από το επίσημο firmware της WD TV, η συσκεύη μπορεί να φλασαριστεί και με ανεπίσημα firmware χρηστών που προσθέτουν κι άλλες δυνατότητες στην συσκευή. Μπορείτε π.χ. με χακεμένο firmware και σύνδεση του Apple USB to Ethernet Adapter να επιτρέψετε στο WD TV τη δυνατότητα να κάνει stream αρχεία από το εσωτερικό σας δίκτυο! Όσοι από εσάς είστε περιπετειώδεις τύποι (εγώ φοβάμαι), μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες στα σχετικό wiki εδώ.

Εξωτερική Εμφάνιση κι Επίλογος

Τέλος από εμφάνιση η συσκεύη θυμίζει έναν λιλιπούτειο δίσκο MyBook, αφού είναι αρκετά πιο μικρή σε μέγεθος (θα έλεγα ένα τρίτο), ενώ το παρεχόμενο τηλεχειριστήριο είναι μικρό και με μόνο τα απαραίτητα πλήκτρα. Στη συσκευασία θα βρείτε τον μετασχηματιστή (ίδιος σε παροχή ρεύματος με αυτών των MyBook), το τηλεχειριστήριο, μπαταρίες, καλώδιο Composite και οδηγίες χρήσης αλλά όχι καλώδιο HDMI (οι LaCinema ας πούμε έχουν), οπότε φροντίστε να προμηθευτείτε από πριν όσοι δεν έχετε.

Το WD TV είναι μία λιλιπούτεια συσκεύη κόστους μόλις 99 Ευρώ που αναπαράγει το 99% των πολυμεσικών αρχείων που διαθέτετε στον υπολογιστή σας, με αξιώσεις. Φιλικό στην χρήση, εύκολο στη σύνδεση, αναπαράγει κανονικά ταινίες με υπότιτλους και η δυνατότητα προσθαφαίρεσης δίσκων και flash αποθηκευτικών sticks το κάνει πιο απλό στην προσθήκη νέου multimedia υλικού. Συνδυάστε τον με έναν μικρό εξωτερικό 2,5 ιντσών δίσκων που δεν χρειάζεται καν τροφοδοσία και είστε έτοιμοι. Δηλώνω γοητευμένος με το WD TV - είναι με διαφορά ο καλύτερος φορητός media player που έχω δοκιμάσει. Tο προϊόν παίρνει παμψηφεί το Sigalakos' Stamp of Approval.

20 σχόλια:

None είπε...

είναι απλά τέλειο! η τιμή είναι απίστευτη! την έχω δύο μήνες και είμαι πολύ ευχαριστημένος. εκεί στην WD κάνουν πολύ καλή δουλειά με όλα αυτά τα updates! η σχέση τιμή/προϊόν είναι πολύ καλή, ιδικά αν το σκεφτείς σε σχέση με κάτι apple tv γκου χου γκου χου!

το μόνο που λείπει στη συσκευή είναι μια θύρα ethernet αλλά οκ να έχουμε κάτι να περιμένουμε από το το WD TV 2 :P

javapapo είπε...

ειναι εύκολο κάποιος να μας πει τι γινετια με τους υπότιτλους;

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@TSiRKO Υπάρχει ανεπίσημο Firmware που με την προσθήκη ενός Apple USB to Ethernet Adapter κάνεις το WD TV ικανό για network stream! Θα βρεις σχετικό link στη δημοσιεύση μου.

@Paris Apostolopoulos Μια χαρά παίζουν όλοι οι υπότιτλοι και Ελληνικά. Μπορείς επίσης να επιλέξεις μέγεθος γραμματοσειράς κι αν θέλεις χοντρό περίγραμμα ή όχι. Όριστε και μια φώτο από ταινία με Ελληνικούς SRT υπότιτλους:
http://yfrog.com/5lp1040996j
Το μηχάνηματάκι τα σπάμε λέμε!

Ανώνυμος είπε...

Όταν λες ότι τα αρχεία ανοίγουν αμέσως, πόσο περίπου κάνουν γιατί ένας LaCinema που έχω θέλεε 3-5 δευτερόλεπτα για ένα divx αρχείο. Έχεις δοκιμάσει ο ίδιος να ανοίξεις αρχεία με υπότιτλους Idx/Sub που λες; Απίστευτο μου φαίνεται. Μπας και παίζει και αρχεία VOB;

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Ανώνυμος
1) Όταν λέω αμέσως εννοώ αμέσως <1 δευτερόλεπτα για αρχεία Xvid και 1~2 δευτερόλεπτα για MKV υψηλής ευκρίνειας!
2) Είχε δοκιμάσει ο φίλος που μου το σύστησε, αλλά αφού με ρώτησες και εσύ, το δοκίμασα και εγώ ο ίδιος και δουλεύει άψογα και μάλιστα βλέπει πολλαπλούς υπότιτλους στα IDX/SUB αν υπάρχουν (π.χ. Ελληνικά / Αγγλικά) όπως και τους ενσωματωμένους υπότιτλους στα MKV αρχεία. Με το τηλεχειρστήριο επιλέγεις τη γλώσσα των υπότιτλων, όπως ακριβώς θα έκανες σε ένα συμβατικό DVD player!
3) Αρχεία VOB και φακέλους VIDEO_TS δεν νομίζω να ανοίγει, αν και δεν δοκίμασα και να σου πω την αλήθεια βαριέμαι να δοκιμάσω. :-D

None είπε...

yeap το διαβασα αλλα οπως λες και εσύ αστο καλύτερα για τους τολμηρούς! :)

Πάντως πραγματικά το μηχάνημα είναι πολυ πολυ καλό!

Το μόνο προβλημα μου είναι πως πρεπει να κανω το δισκο σε κατι άλλο απο FAT32 για πλεον με αυτο το μηχάνημα θέλω να κατεβάζω όλα μου τα βίντεο σε HD και το 4giga limit ειναι σπαστικό!

Ανώνυμος είπε...

Ok Αντώνη, φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό όπως λες και συ και μάλλον θα το χτυπήσω. Θα μ' άρεσε να παίζει Video TS φακέλους αλλά ίσως να το υποστηρίξουν σε μελλοντική αναβάθμιση, αν δεν τα παίζει ήδη. Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση και το εκτενές review σου!

acpa είπε...

έχω πέντε μέρες φρέσκο το WD, έκανα και το update, γενικώς όλα super εκτώς του ότι κάποια SRT τα παίζει εξαιρετικά γρήγορα με αδύνατη την ανάγνωση.Ξερεί κανείς κάποιο γιατρικό;

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@acpa Άνοιξε τα αρχεία αυτά που έχουν πρόβλημα με ένα πρόγραμμα συγχρονισμό υποτίτλων (όπως το Jubler) και έλεγξε ότι οι χρονισμοί των υπότιτλων είναι σωστοί. To Jubler έχει και μία επιλογή στο Tools, που λέγεται Time Fix που μάλλον διορθώνει τέτοιου είδους λάθη...

acpa είπε...

το Jubler σώζει για άλλη μια φορά-όχι 100% και με αρκετές δοκιμές- αν και απο οτι φαίνεται γενικώς το WD στους υπότιτλους πατάει κάποια γκάζια παραπάνω από τα καλά μας DVDplayers,Movist, VLC κ.τ.λ. Ας ελπίζουμε στα επόμενα updates.

Merci Antoine!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Unknown είπε...

Έχω το μηχάνημα εδώ και κάποιες μέρες. Επιβεβαιώνω ότι παίζει vob αρχεία. Παίζει τα πάντα! Όμως έχω πρόβλημα με τους υπότιτλους. Για αρχεία που στο mac μου με quick time player παίζουν τέλεια. Όταν υπάρχει γρήγορη ομιλία στο wd tv οι υπότιτλοι φεύγουν πολύ πολύ γρήγορα και κάποιοι δεν εμφανίζονται καθόλου. Είναι εκνευριστικό. Έχει κανείς λύση?

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Kostas Ωχ! Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δει πολλές ταινίες ακόμα με το WDTV και δεν μου έχει τύχει αυτό που λες... Mήπως με την επιλογή Time Fix του Jubler γίνεται δουλειά; Έχεις την τελευταία αναβάθμιση Firmware; Είναι η 1.02.07; Δες κι εδώ: http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1100499 Πλάκα, πλάκα έχει πολλά bugs!

acpa είπε...

http://wdtv.uservoice.com/pages/17442-general/suggestions/182967-fix-greek-subtitles

Unknown είπε...

Ναι, το νέο firmware είναι το 1.02.07.
Τελικά έκανα downgrade και οι υπότιτλοι παίζουν καλύτερα. Έτσι κι αλλιώς για τη crt τηλεόρασή μου και τους τύπους αρχείων που χρησιμοποιώ δεν φαίνεται να μου προσφέρει κάτι σημαντικό το update πέρα από το να χαλάει τους υπότιτλους. Και, υπόψιν, δεν το κάνει μόνο στα ελληνικά. Έχω κάποιες ταινίες με ιταλικούς υποτίτλους και το πρόβλημα της γρήγορης εμφάνισης-εξαφάνισης υπάρχει και εκεί.

Monsieur Meursault είπε...

Ισως ειναι τα πιο καλοδαπανημενα χρηματα για ηλεκτρονικη συσκευη που εχω παρει! Το μονο προβλημα που εχω ειναι το περιγραμμα των υποτιτλων. Παντα χρησιμοποιω επισημα upgrades και δεν κανω χακεριες ΠΟΤΕ. Ετσι το περιγραμμα δεν ρυθμιζεται. Αποτελεσμα ειναι, οταν παρακολουθω το αγαπημενο μου Scrubs, να μην διακρινω τους υποτιτλους πανω στις μπλουζες των γιατρων!! Μακρια απο χακεριες και ανεπισημα upgrades.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Monsieur Στην τελευτάια έκδοση 1.02.07 μπορείς να ρυθμίσεις το πάχος του περιγράμματος των υποτίτλων! Είναι στα Settings / Video / Subtitle Border.

Γιώργος είπε...

Τi γίνεται με τα m4v αρχεία;

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Γιώργος μια χαρά τα παίζει και τα Μ4V αρχεία. Όχι θα τ' άφηνε!

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά εγώ έχω πρόβλημα από τότε που το πήρα. Το original firmware συγχρόνιζε λάθος video με εικόνα. Το επίσημο update 1.02.07 έφτιαχνε τον συγχρονισμό αλλά κατέστρεφε τον χρόνο απεικόνισης των υποτίτλων. Η λύση υποτίθεται ότι ηρθε με το ανεπίσημο ακόμα firmware 1.02.10 με me το οποίο διορθώθηκε το παραπάνω αλλά χάλασε κάτι άλλο. τα περισσότερα videos δεν παίζουν έως το τέλος τους. Πχ 45 λεπτά video σταματάει στα 30 λεπτά σαν να πάτησες stop και δεν μπορείς να πας με fast forward να δεις την συνέχεια. Με λίγα λόγια τέτοια ταλαιπωρία... τι να πει κανείς...