Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Snow Leopard - περισσότερα αποκαλυπτήρια

Ένας τύπος στο YouTube που αγνοεί τι θα πει NDA (non-disclosure-agreement), έβγαλε φόρα παρτίδα σε video κάποια από τα νέα χαρακτηριστικά του Snow Leopard, της ασπριδερής λεοπάρδαλης που θα κατασπαράξει τους idle κύκλους του μικροεπεξεργαστή των Mac μας, εντός του έτους. Άντε, πότε θα βγει; Σαν τρελός κάνω!

Μ' άρεσαν αυτά που είδα, φαίνεται ότι προσφέρουν αρκετές μικρές πινελιές από πράγματα που δεν δούλευαν ακριβώς τέλεια στο τωρινό μας λειτουργικό Mac OS X Leopard. Από τα πιο σημαντικά είναι η δυνατότητα πλοήγησης μέσα στα stacks και στους φακέλους, η επιλογή του τρόπου που θα δουλεύει το Search στον Finder (μέσα στον συγκεκριμένο φάκελο που βρίσκεστε ή σε όλο το Mac σας), το νέο Quicktime X και οι δυνατότητες εξαγωγής των video σε iPhone/iPod μορφή, αλλά και ο οπτικός τρόπος επεξεργασίας των καρέ κατά την διάρκεια επεξεργασίας κάποιου βίντεο.

Επίσης εντυπωσιακότατη είναι η αυτόματη διόρθωση Αγγλικού (μόνο;) κειμένου κατά την γραφή, στα πρότυπα του τρόπου που λειτουργεί το πληκτρολόγιο του iPhone, αλλά και η δυνατότητα μεγέθυνσης ή σμίκρυνσης των εικονιδιών στο Finder με slider όπως ακριβώς στο iPhoto. Τέλος το live preview του video ακόμα και στην μορφή εικονιδίου (χωρίς να χρειαστεί να επικαλεστείτε το Quicklook), κάποια μερεμετάκια στο Spaces, η αναβάθμιση των Services σε έναν πιο πρακτικό ρόλο καθώς και άλλες πολλές μικρές και μεγάλες αλλαγές που σίγουρα θα βρουν τον δρόμο τους στο νέο λειτουργικό, θα κάνουν την διεπαφή μας με τον Mac μας, ακόμα πιο ευχάριστη υπόθεση. Μη ξεχάσετε να προσθέστε σε όλα αυτά και την επικέντρωση της Apple στην ταχύτητα και στη σμίκρυνση του όγκου που καταλαμβάνουν οι εφαρμογές καθώς και στην εκμετάλλευση της κάρτας γραφικών σας για πιο παστρικές δουλειές, καθώς και τους πολυπύρηνους επεξεργαστές που τώρα έχουν στρώσει στρωματσάδα και κοιμούνται του καλού καιρού πάνω στην motherboard, εκτός κι αν τους ξυπνήσει καμμία εφαρμογή όπως το Handbrake. Ξυπνήστεεεεε!

Πάρτε εδώ κι ένα βίντεο από αυτόν τον τύπο που σας ανέφερα στην αρχή της δημοσίευσης:



Έχει ανεβάσει κι άλλα βίντεο ο τύπος αλλά για κάποιο σουρεάλ λόγο δεν μας αφήνει να τα κάνουμε embed στην καημενούλα μας τη σελιδούλα μας. Μάλλον πρόκειται πέρι φίτσουλα καλπάζουσας μορφής. Στον γιατρό! Anyway, τί να κάνουμε, πάτε να τα δείτε μόνοι σας, εδώ.

5 σχόλια:

Γιώργος είπε...

Τρία features που πρέπει να 'χει το 10.6
Ένα feature που υπήρχε στο 10.4 και χάσαμε στο 10.5, τα live preview στα προγράμματα όταν γίνονται minimize στο dock. Αν μπορούσαν να διορθώσουν και τον τρόπο που ο Safari χειρίζεται τα flash video, ώστε να μην κάνει τα ανεμιστηράκια να τρελαίνονται, θα ήταν τέλειο.
Όλα αυτά καθώς και ένας ενσωματωμένος ελληνικός ορθογράφος θα με έκανε να στερηθώ ακόμα και το φαγητό για να πάρω το Snow Leopard!

thalis είπε...

Για να δούμε καταρχάς πότε θα βγει το snowleopard, γιατί έχω ένα προαίσθημα για μετά το καλοκαίρι. Πάντως επιλογή για search σε συγκεκριμένο φάκελο ή σε όλο το mac υπάρχει ήδη, όπως και ένας αξιοπρεπής δωρεάν ορθογράφος cocoAspell.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Γιώργος Το θέμα του χειρισμού των αρχείων Flash είναι δυστυχώς θέμα της Adobe να βγάλει ένα καλό plugin για Mac και όχι της Apple. Εκτός πια αν η Apple κάτσει και κάνει reverse-engineer την μηχανή του Flash, όπως έκανε και για τα αρχεία PDF στους υπολογιστές μας. Λές;
@thalis, συγνώμη δεν εκφράστηκα ορθώς. Θα έχεις επιλογή στις ρυθμίσεις του Finder να επιλέξεις ποια θα είναι η default εύρεση, τοπικά (στον ίδιο φάκελο) ή σε όλον τον υπολογιστή. Τώρα default είναι σε όλο το μηχάνημα και μετά εσύ κάνεις κλικ να ψάξεις μόνο στον φάκελο.

George είπε...

Εγώ πιστεύω πως η Apple στο Snow Leopard θα βάλει αν όχι πολλά νέα χαρακτηριστικά λίγα και καλά που θα έλξουν νέους και παλιούς χρήστες να το αγοράσουν.

AKHS είπε...

Δείχνει το καινούργιο theme. Φαντάζομε Quicktime X και Finder και λοιπά προγράμματα θα χρησιμοποιούν αυτό το μαύρο theme.

http://www.youtube.com/watch?v=Xb4SrJwDmp4