Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

XBMC for Mac, εντυπώσεις

Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να απολάυσουμε το XBMC (ακρωνύμιο του XBox Media Center) στα Mac μας. Το XBMC είναι μια ικανότατη εφαρμογή ανοιχτού λογισμικού για "σπασμένα" XBox που πρόσφατα "μετακόμισε" στο Linux και αν δεν κάνω λάθος στα Windows. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για ένα ενισχυμένων δυνατοτήτων Front Row.

Ο μήνας Φεβρουάριος έφερε την πρώτη σχετικά stable 0.1 έκδοση για υπολογιστές Mac με επεξεργαστή Intel που χρησιμοποιούν το Leopard. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή XBMC για mac, είναι πανεύκολη στην εγκατάσταση: Απλά σύρετε την εφαρμογή από το Disk Image στο φάκελο με τις εφαρμογές σας. Και γω δεν έχασα χρόνο για να την εγκαταστήσω στο Mac Mini μου, που τηρεί εδώ και περίπου 2 χρόνια χρέη media center pc στο σπίτι μου.

Λοιπόν εντυπώσεις: Πρόκειται για ικανότατο αντικαταστάτη του Front Row. Η εφαρμογή, ακόμα και σε αυτά τα πρώιμα στάδια είναι σταθερή και πολύ γρήγορη! Μπορεί να αναπαράγει σχεδόν τα πάντα από αρχεία Εικόνας / Βίντεο / Ήχου. Έχει πολλές ρυθμίσεις για να ικανοποιήσει τον κάθε power user (και μπορεί να μη νομίζετε ότι είσαστε, αλλά είσαστε). Αναπαράγει και υπότιτλους στις ταινίες, αλλά δυστυχώς παίζει ένα bug με την υποστήριξη των Ελληνικών υποτίτλων (φαίνονται κινέζικοι). Επίσης υπάρχει ένα πρόβλημα με την αναπαραγωγή αρχείων video με encoding ήχου AAC, αλλά ο developerάς είναι ενήμερος και το έχει στη πρώτη λίστα για να το φτιάξει.

Τα καλά νέα όμως έρχονται στο γεγονός ότι μπορεί να αναπαράγει αρχεία που δεν μπορεί να αναπαράγει ούτε το VLC! Όπως high definition rips (BluRay και HDDVD) με DTS ήχο! Χρησιμοποιεί τον Mplayer με τα codecs library του FFMpeg για την αναπαραγωγή των βίντεο και είναι στην ουσία direct port από το αντίστοιχο Linux Project (εξ ού και ο περιορισμός για Intel Macs). Προς το παρόν ασχολείται ένας τύπος μαζί του (το site του θα το βρείτε εδώ), αλλά αναζητούνται κι άλλοι προγραμματιστές για να βοηθήσουν.

Πέρα από την αναπαραγωγή Εικόνων, Βίντεο και Ήχου, υπάρχει και ένα widget για τον καιρό, αλλά η ανοικτή του φύση, έχει ξεφουρνίσει διάφορα plugins και skins (όπως YouTube Player, LastFM Player κοκ), τα οποία τα περισσότερα ακόμα δεν είναι συμβατά με το XBMC for Mac. Φυσικά με τον καιρό και όσο η εφαρμογή πλησιάζει στην ωριμότητα της, όλα αυτά θα δουλεύουν κανονικά.

Ακόμα όμως και στην τωρινή του κατάσταση, είναι άμεσα χρησιμοποιήσιμο, τουλάχιστον για αναπαραγωγή βίντεο. Υποστηρίζει full screen ενώ ξεκινάει μέσα σε 2-3 δευτερόλεπτα! Ακόμα δεν υποστηρίζει το Apple Remote Control (είναι στα αμέσως επόμενα σχέδια), αλλά με τη βοήθεια του Remote Buddy και ενός εύκολου script που έκανα, λύθηκε και αυτό το πρόβλημα και ελέγχω το XBMC από την άνεση του καναπέ μου! Κι όσοι ακόμα επιμένουν για το Front Row σε συνδυασμό με το Perian, να τους θυμίσω την χρόνια πλέον ασθένεια του (από το Leopard): την άρνηση αναπαραγωγής αρχείων με εξωτερικούς υπότιτλους. Κάτι που δεν λύθηκε ούτε με το Quicktime 7.4.1 και Perian 1.1.

Φυσικά, υπάρχει και η λύση του VLC, Quicktime, Chroma κτλ., αλλά εδώ μιλάμε για ένα software ειδικά καμωμένο για media center pc. Και αν το συγκρίνουμε με software τύπου MediaCentral, τότε η διαφορά είναι η μέρα με τη νύχτα (υπέρ του XBMC βεβαίως).

Συνιστώ να δοκιμάσετε το XBMC (όσοι δεν το έχετε κάνει ήδη), γιατί πρόκειται για μια καλή εναλλακτική του Front Row και του VLC που σίγουρα θα μας απασχολήσει περισσότερο στο μέλλον. Η τιμή του είναι δωρεάν και η εγκατάσταση του είναι ένα κλικ μακρυά. Κατεβάστε το από εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: