Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008

Ανανέωση Widget και πλήρες RSS feed του Gomac!

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισα όταν έφτιαχνα στο Dashcode της Apple το widget αυτού του blog, ήταν ότι όταν είχα το RSS "πλήρες" στο Blogger (δηλαδή να δείχνει όλο το άρθρο και τις φωτογραφίες σε αυτούς που διαβάζουν αυτό το blog μέσω RSS reader), το widget δεν δούλευε σωστά. Αντί να δείχνει τις 2-3 πρώτες γραμμές του post έδειχνε μια κουτσουρεμένη φωτογραφία και τίποτα άλλο.

Τότε δεν το σκέφτηκα πολύ και προτίμησα να λύσω αυτό το πρόβλημα (bug) με τον τρόπο της Microsoft: Απλά αφαίρεσα / κουτσούρεψα ένα άλλο feature (χαρακτηριστικό): έκανα το feed σύντομο, για να δουλεύει σωστά το widget. Βέβαια, εγώ, δεν το θεώρησα και πολύ μεγάλο πρόβλημα και συνέχισα ακάθεκτος την internetοζωή μου.

Όμως με αφορμή ένα σχετικό post στο blog του Πάρη Αποστολόπουλου (AKA: javapapo, weekendgeek), άρχισα να έχω δεύτερες σκέψεις για την επαναφορά του πλήρες RSS feed. Ο Πάρης θεωρούσε στο post του ότι είναι εκνευριστικό να σε αναγκάζει ο blogger ή whatever να πηγαίνεις στη σελίδα του για να διαβάσεις το υπόλοιπο άρθρο και φυσικά είχε δίκιο.

Πώς θα μπορούσα όμως να έχω και την πίτα ολάκερη (ομαλή λειτουργία του widget) και τον σκύλο χορτάτο (πλήρες RSS feed του GoMac για να μην αναγκάζω τους αναγνώστες αυτού του blog να επισκέπτονται την σελίδα μου για να με διαβάσουν);

Λοιπόν, ευπειθώς αναφέρω ότι βρήκα τον τρόπο και από σήμερα το RSS feed του gomac.blogspot.com είναι πλήρες και το widget δουλεύει σωστά!

Πώς το κατάφερα; Μέσω του Feedburner, της δημοφιλούς υπηρεσίας δημιουργίας και διαχείρισης RSS feeds της Google. Το έκανα ως εξής: Πρώτα ενεργοποίησα στον Blogger την επιλογή για πλήρες RSS feed. Κατόπιν χρησιμοποίησα το συγκεκριμένο feed για να δημιουργήσω ένα δεύτερο καινούργιο feed μέσω του Feedburner. Το δεύτερο feed το ονόμασα summary (περίληψη) και ενεργοποίησα την επιλογή "Summary Burner" στο tab Optimize του Feedburner. Το νέο αυτό feed έδειχνε μόνο τις 2-3 πρώτες γραμμές του άρθρου, χωρίς φωτογραφίες και html, όπως το ήθελα. Άνοιξα μετά στο Dashcode το Widget μου και χρησιμοποίησα το καινούργιο feed ως επιλογή νέων. Του άλλαξα και το χρώμα μιας και βαρέθηκα το καφέ και έτσι το νέο widget είναι γεγονός και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ. Προσοχή γιατί το παλιό πλέον δε δουλεύει σωστά.

Το αποτέλεσμα είναι ότι όσοι εγγράφονται στο RSS feed της σελίδας, θα λαμβάνουν στον αγαπημένο τους RSS reader όλο το άρθρο, ενώ όσοι προτιμήσουν τη χρήση του widget, δεν θα έχουν πρόβλημα. Μια χαρά!

2 σχόλια:

javapapo είπε...

respect!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο, πολύ καλύτερα τώρα :)