Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Τον Οκτώβριο τα Mac Tablet;

Πλέον είναι ηλίου φαεινότερο ότι η Apple κοντοζυγώνει να παρουσιάσει το πρώτο της "Post-PC device" μετά το iPhone και το iPod Touch. Όλοι όσοι ασχολούνται καιρό με την εν λόγω εταιρία, συναινούν ότι αυτή η συσκευή θα είναι ένα κράμα tablet και netbook. Και μάλλον έτσι θα είναι, αλλά με την γνωστή πινελιά διαφοροποίησης της Apple. Κι εγώ μαζί μ' αυτούς είμαι - και μάλιστα πιστεύω ότι αυτή τη συσκεύη θα την ρίξει η Apple στην αγορά τον Οκτώβριο. Ας δούμε ένα-ένα τα αδιάσειστα γεγονότα:

- Το Snow Leopard 10.6 είναι το νέο λειτουργικό για τους υπολογιστές της Apple και κυκλοφορεί τον Σεπτέμβριο. Πρώτη προτεραιότητα της Apple σε αυτή την αναβάθμιση είναι η ελαχιστοποίηση του χώρου που κατάλαμβάνει στον δίσκο η εγκατάσταση του και η μεγιστοποίηση των επιδόσεων του, εκμεταλλευόμενο στο έπακρο κάθε ικμάδα ταχύτητας του επεξεργαστή. Επιπλέον μια σειρά από τεχνολογίες υποβοηθούν τον επεξεργαστή στις καθημερινές εργασίες, η πιο σημαντική από τις οποίες είναι η χρήση της κάρτας γραφικών ως έναν ακόμα επεξεργαστή που μπορεί να αναλάβει κάποιες εργασίες που βάρυναν τον υπολογιστή. Νομίζω ότι δεν είναι τυχαίο που η Apple επικεντρώνει στα παραπάνω σημεία (μιας και το Leopard είναι ήδη ταχύτατο μπροστά στα Windows) αντί να προσθέτει νέα χαρακτηριστικά. Νομίζω ότι το Snow Leopard ή έστω μια παραλλαγή του θα χρησιμοποιείται ως το λειτουργικό αυτών των νέων συσκεύων.

- Στο Snow Leopard επίσης, υπάρχει ένα νέο χαρακτηριστικό που λέγεται Dock Expose. Είναι μια καλύτερη έκδοση του κλασσικού Expose και ενεργοποιείται πατώντας παρατεταμένα το εικονίδιο της εφαρμογής της οποίας τα παράθυρα θέλουμε να δούμε, από το Dock. Αυτή η λειτουργία έρχεται κουτί σε ένα λειτουργικό που στηρίζεται στην αφή. Φανταστείτε αντί για το κλικ του ποντικιού, το δάχτυλο σας πάνω στο εν λόγω εικονίδιο. Προσθέστε και την νέα εμφάνιση των HUD contextual menus και είναι ξεκάθαρο ότι το lifting που περνάει το Leopard αυτή τη στιγμή είναι για να τροφοδοτήσει τις καινούργιες συσκεύης αφής της Apple.

- Το τελευταίο τρίμηνο του έτους είναι πάντα και το πιο κερδοφόρο για κάθε επιχείρηση, αφού σε αυτό προστίθεται για τους εργαζόμενους ένας ακόμα μισθός, αυτός των Χριστουγέννων. Η Apple δεν θα μπορούσε να διαλέξει καλύτερη περίοδο για να κυκλοφορήσει ένα νέο cool προϊόν από το τρίμηνο Οκτ-Νοε-Δεκ που θα την βοηθήσει τα μάλλα να μεγιστοποιήσει τις πωλήσεις της.

- Η ακατονόμαστη εταιρία που αποκαλείται Microsoft, θα κυκλοφορήσει την νέα έκδοση των Windows την ίδια περίοδο που η Apple θα κυκλοφορήσει το Snow Leopard (Σεπ-Οκτ 2009). Από άποψη marketing, η κυκλοφορία του Snow Leopard θα καπελωθεί μπροστά στην κυκλοφορία του πιο εμπορικού λειτουργικού της Microsoft και είναι φυσικό όταν αυτό χρησιμοποιείται στο 95% των σημερινών υπολογιστών. Όμως η κυκλοφορία του Snow Leopard σε συνδυασμό με ένα νέο υπερκουλαριστό κράμα gadget-υπολογιστή από την Apple, θα υπερσκελίσει την πλάστιγγα της κάλυψης του τύπου υπέρ της Apple. Τα Windows 7 θα είναι άλλη μία βαρετή αναβάθμιση των Windows, αν η Apple καταφέρει να έχει έτοιμο τέτοιο προϊόν πριν τις γιορτές.

- Οι φήμες πάντα οργιάζουν και δεν είναι να τις εμπιστεύεται κανείς. Αυτό έχει αποδειχθεί πολλές φορές άλλωστε. Όταν όμως οι φήμες αναφέρουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και εργοστάσια κατασκεύης στην Κίνα, τότε αυτό συνήθως σημαίνει ότι αυτές οι φήμες έχουν διαρρεύσει από στόματα προμηθευτών περιφερειακών της Apple. Και αυτή τη στιγμή μιλάνε για συσκεύη με οθόνη πολλαπλής αφής 9,7 ιντσών - μια τέτοια συσκεύη θα πλησίαζε στο βάρος του ενός κιλού.

- Διάφορες πατέντες που έχει κατοχυρώσει η εταιρία απεικονίζουν και περιγράφουν ξεκάθαρα ένα Mac Tablet. Δείτε την φωτογραφία της παρούσας δημοσίευσης. Προέρχεται από πατέντα της Apple.

- Τα netbooks δημιούργησαν μια νέα κατηγορία φορητών υπολογιστών με μέτριες επιδόσεις κατάλληλες για ελαφριά χρήση υπολογιστή. Λόγω τιμής κυρίως, γίνανε πολύ δημοφιλείς. Μάλιστα αρκετές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας τα δίνουν δωρεάν - πακέτο με συμβόλαιο 3G. Τα netbooks όμως είναι και οι συσκεύες με τα μεγαλύτερα προβλήματα ποιότητας και έχουν υψηλότατο ποσοστό (~39% διάβασα σε μια μελέτη) από δυσαρεστημένους πελάτες. Παρόλ' αυτά, το trend δείχνει ξεκάθαρα ότι ο κόσμος συνηθίζει την ιδέα ενός υπερφορητού υπολογιστή με μικρές διαστάσεις και όγκο και μάλιστα πολλοί τον προορίζουν για κύριο υπολογιστή τους. Αργά ή γρήγορα η Apple πρέπει να ακολουθήσει την αγορά, αλλά με τους δικούς της όρους, φτιάχνοντας μια συσκεύη καλύτερης ποιότητας και με νέες τεχνολογίες που θα βελτιώσουν την διεπαφή μας μαζί της. Το netbook σαν συσκεύη βρίθει κατασκευαστικών περιορισμών: μικρότερο του φυσιολογικού πληκτρολόγιο, χαμηλές επιδόσεις, μικρή ανάλυση οθόνης, μέτρια διεπαφή με τον χρήστη. Όλα αυτά είναι προβλήματα που η Apple αρέσκεται να λύνει και συνήθως τα καταφέρνει με μόνη φωτεινή εξαίρεση αυτή της τιμής!

- Ο Steve Jobs γύρισε ακμαιότατος στην εταιρία παρά τις κακές γλώσσες που τον είχαν ήδη ξεγράψει. Τον Σεπτέμβριο ψήνεται το παραδοσιακό Keynote με την παρουσίαση των νέων iPods - όπως κάθε χρόνο άλλωστε. Έχω την εντύπωση όμως, ότι ο Steve Jobs καίγεται να συνδυάσει την επιστροφή του στην αγαπημένη του εταιρία παρουσιάζοντας το νέο του μαραφέτι, το επόμενο "μεγάλο" γκάτζετ μετά το iPhone - το multitouch mac tablet δηλαδή!

Για να δούμε...

8 σχόλια:

lazkov είπε...

Μακάρι να είναι ετσι όπως τα λες,ώστε να μπούμε σε ευχάριστα έξοδα κοντά στις γιορτές.

sebkom είπε...

Καλά όσα λες αλλά άμα κάνει 800 ευρώ δεν βλέπω πολύ κόσμο να το αγοράζει...

George είπε...

Νομίζω ότι μπορεί να φτάνει την τιμή ενός Mac Mini.

Nikos είπε...

I gnwmi sou fainetai polu emperistatwmeni pou tin kanei kahe allo para piseuti!

Makari na doume kati teleiws kainotomo!

macnasos είπε...

Έγω πάντως θα τα έδινα τα 800 Ευρώ για ένα τέτοιο γκάτζετ - αρκεί να μην είναι μία απλή κόπια του netbook και νομίζω ότι η Apple δε βιάστηκε για να βγάλει κάτι καλό.

thanasis είπε...

Παιδια δεν αντέχω αλλα έξωδα με αυτην την παλιο εταιρεια... έχω macbook pro και iphone και imac και ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΑΛΛΟ. Αν και αυτο το γκατζετακη θα ειναι σουπερ αμα ειναι ετσι οπως το περιγραφεις

the glove είπε...

Το θέμα Νάσο δεν είναι τι μπορείς να δώσεις εσύ, εγώ και ο sigalakos αλλά το πόσοι θα τα δώσουν.

Jobs είναι αυτός βέβαια, τον εμπιστευόμαστε...

Monsieur Meursault είπε...

Εγω παντως λεω να αρχισω να μαζευω χρηματα! Θα πουλησω και το 2ο σφραγισμενο ipod touch που πηρα δωρο με το καινουργιο pro, μιας και σε λιγο δεν θα πιανει ουτε 100 ευρω. Φασουλι το φασουλι θα φτασω τα ~600 ευρω μεχρι τα Xmas...
Ξεσηκωθηκα παλι.....