Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Movie Genie - το IMDB στο iPhone μας

Το IMDB.com, είναι το πασίγνωστο site που προσφέρει μια τεράστια βάση δεδομένων για ταινίες, σειρές και συντελεστές τους στο διαδίκτυο. Όμως αν και τόσο δημοφιλές, αρνείται να μας προσφέρει μια iPhone εκδοχή του είτε με την μορφή μιας εφαρμογής είτε απλά μέσω μιας αναδιάταξης του site του, κατάλληλη για mobile συσκεύες όπως το iPhone.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η πλοήγηση στις σελίδες του από ένα iPhone δεν είναι ωραία υπόθεση. Χρειάζεται συνεχώς pinch και zoom και tap πάνω σε θεόμικρα link για να δούμε πληροφορίες για μία ταινία ή έναν ηθοποιό. Δεν ξέρω γιατί το IMDB δεν έχει δημιουργήσει ακόμα μια mobile έκδοση για τη σελίδα του - ούτως ή άλλως πρόβλημα πόρων δεν έχει (είναι αγορασμένο από το Amazon). Η ταπεινή Wikipedia ας πούμε γιατί έχει; Νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου, αλλά μέχρι να γίνει αυτό, το πρόβλημα της πλοήγησης του IMDB από μία οθόνη 3,5 ιντσών παραμένει.

Το πρόβλημα αυτό έρχεται να λύσει το Movie Genie που προσφέρει ένα εύχρηστο περιβάλλον διεπαφής για την μεγάλη βιβλιοθήκη πληροφοριών που κατέχει το IMDB. Μπορούμε να πλοηγηθούμε εύκολα και γρήγορα στην ταινία ή στον συντελεστή που μας ενδιαφέρει και να αντλήσουμε τις πληροφορίες που θέλουμε, χωρίς να μας βγουν τα ματάκια. Μάλιστα το interface και η ταχύτητα ανεύρεσης της πληροφορίας είναι τέτοια, που πλέον προτιμώ να κάνω την αναζήτηση στο iPhone μου και ας κάθομαι μπροστά στον υπολογιστή!

Οι πληροφορίες είναι όμορφα θεματικά χωρισμένες χωρίς να παθαίνουμε το information overload που παθαίνουμε από μία τυπική σελίδα του IMDB. Για παράδειγμα οι ηθοποιοί και οι συντελεστές έχουν δικό τους tab, ξέχωρο από όλες τις άλλες πληροφορίες μιας και τυπικά όταν επισκεπτόμαστε τη σελίδα μιας ταινίας ή μίας σειράς θέλουμε πρωτίστως να δούμε ποιος πρωταγωνιστεί. Το περιβάλλον της εφαρμογής είναι τέτοιο που ευνοεί την εύκολη περιήγηση χωρίς πολύ πληκτρολόγηση ή μετακύλιση (scrolling για τους αγγλομαθείς). Μπορούμε να ξεκινήσουμε από την αναζήτηση μιας ταινίας, στην εύρεση του ηθοποιού που μας ενδιαφέρει και στην θέαση της υπόλοιπης φιλμογραφίας του μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι πληροφορίες που μπορούμε να αντλήσουμε προς το παρόν μέσα από την εφαρμογή είναι ουκ ολίγες: Γενικές πληροφορίες όπως βαθμολογία, είδος ταινίας, πόστερ, υπόθεση, συντελεστές, ηθοποιοί, trivia (τα αγαπημένα μου), βραβεία, κριτικές χρηστών και ατάκες μέχρι και πλήρη βιογραφικά και φιλμογραφία των συντελεστών και ηθοποιών αλλά και πλήρη λίστα επεισοδίων με υποθέσεις και κριτική για τις τηλεοπτικές σειρές! Κάθε σελίδα με συντελεστή ή ταινία μπορούμε να τη σώσουμε ως αγαπημένη για εύκολη πρόσβαση ενώ παρέχεται και σύνδεσμος για την αντίστοιχη "κανονική" σελίδα του IMDB, ο οποίος ανοίγει εντός εφαρμογής και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε π.χ. για να βαθμολογήσουμε μια ταινία αν είμαστε εγγεγραμμένοι χρήστες του IMDB.

Ό,τι πρέπει για κινηματογραφόφιλους χρήστες iPhone δηλαδή. Ελπίζω στο μέλλον η εφαρμογή να αναπτυχθεί κι άλλο, προσφέροντας ακόμα περισσότερες λειτουργίες. Ο προγραμματιστής υπόσχεται θέαση των trailer αλλά και ενσωμάτωση κριτικών από το πολύ γνωστό RottenTomatoes για την επόμενη αναβάθμιση. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως το Movie Genie είναι μια πολύ γρήγορη εφαρμογή που δουλεύει αξιοπρεπέστατα ακόμα και με το ποταπό GPRS και μας λύνει τα χέρια όταν έρχεται η ώρα να αποφασίσουμε ποια ταινία να δούμε. Κοστίζει μόλις 1,59 Ευρώ και μπορείτε να την προμηθευτείτε από το αγαπημένο μας Appstore, κάνοντας κλικ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: