Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2008

Apple TV 2: Τι του λείπει, τι του λείπει;


Μια από τις πιο σημαντικές ανακοινώσεις του MWSF08 Keynote ήταν η αναβάθμιση του AppleTV. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της συσκευής, που ήταν η έλλειψη ταινιών, λύθηκε, τουλάχιστουν για τους Αμερικάνους, και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο: ενοικιάσεις ταινιών έναντι πωλήσεων.

Πολλά πράγματα έγιναν προς την σωστή κατεύθυνση: προσθήκη ταινιών, δυνατότητα αγοράς/ενοικίασης ταινιών και μουσικής απευθείας από το AppleTV, ανανεωμένο περιβάλλον, απευθείας αναπαραγωγή vidcasts και podcasts χωρίς προηγούμενη εγγραφή από το iTunes, πτώση τιμής σε πιο λογικά επίπεδα και δυνατότητα streaming φωτογραφιών από το .Mac και το Flickr. Μετά από όλα αυτά τo AppleTV έγινε μια χρήσιμη συσκευή που σίγουρα θα κοσμούσε το σαλόνι μου αν δεν είχα βολευτεί το mac mini μου.

Μερικές προσθήκες όμως, θα το έκαναν ακόμα καλύτερο. Κατ' αρχάς είμαι ενάντια σε όλους αυτούς που ζητούν Safari στο AppleTV. Το AppleTV δεν είναι φτιαγμένο για να βλέπεις σελίδες στο Internet. Δεν έχει Wiimote για να δουλεύει σαν mouse και το Apple Remote Control είναι πολύ περιοριστικό ως input device. Και το να συνδέσεις USB Keyboard και mouse είναι μια λύση που δεν βλέπω η Apple να υιοθετεί.

Η Apple κατά τη γνώμη μου επέλεξε τον σωστό δρόμο του συμβιβασμού. Προσφέρει μερικά Internet Services σε ειδικό UI για το AppleTV: To YouTube, το Flickr, το iTunes Store και ο κατάλογος των Podcasts/Vidcasts είναι αυτά που μπορούμε τώρα να δουλέψουμε μέσω του AppleTV. Και σίγουρα με τον καιρό θα έρθουν και πολλά άλλα.

Μερικά πράγματα που θα βελτίωναν σημαντικά, κατ' εμέ, το AppleTV, είναι:

- ένας τρόπος να βλέπεις παραπάνω στοιχεία για την ταινία που πρόκειται να αγοράσεις/νοικιάσεις. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ κάθε φορά που θέλω να δω μια ταινία κάνω απαραιτήτως πρώτα μια βόλτα στο Rotten Tomatoes και στο IMDB. Και ο ίδιος ο Steve στο keynote, χρησιμοποιήσε το Rotten Tomatoes για να μας πείσει για την ποιότητα μιας ταινίας! Δεν θα ήταν πολύ σένιικο, αν στην σελίδα της ταινίας στο AppleTV, εμαφανιζόταν ένα Tomatometer και η βαθμολογία της στο IMDB; Αυτά, θα ήταν και links που θα μας πηγαίναν στις σχετικές σελίδες των sites, φυσικά ειδικά διαμορφωμένες για την θέαση τους στο AppleTV. Φαντάζομαι ότι η συνεργασία με το IMDB δεν είναι πολύ πιθανή, γιατί το IMDB ανήκει στον ανταγωνιστή της Apple, Amazon. Αλλά μια συνεργασία με το Rotten Tomatoes θα ήταν εφικτή.

- Streaming ραδιόφωνων στο AppleTV. Είναι κάτι που ήδη κάνει το iTunes που έχει μάλιστα κι ενσωματωμένο θεματικό κατάλογο. Γιατί όχι και το AppleTV; Πιστεύω ότι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί θα ήταν κάτι παραπάνω από ευτυχείς να προσφέρουν την μουσική τους μέσω του AppleTV. Καλά τα podcasts, αλλά και λίγο παραδοσιακό ραδιόφωνο δεν βλάπτει.

- Widgets! Απορώ πως ακόμα δεν έχουν ενσωματώσει κάποια widgets στο Apple TV. Widgets που θα δείχνουν τον καιρό, τις μετοχές, τα ραντεβού σας στο iCal, αν έχετε νέα emails κ.ο.κ. θα ήταν πολύ χρήσιμα.

- Και κάτι που ξέρω ότι είναι λίγο δύσκολο να γίνει σωστά: Ένα βασικό RSS reader.

Όλα αυτά, είναι προσθήκες που το AppleTV είναι ικανό να προσφέρει, με βάση το hardware που ήδη διαθέτει. Προσθέτωντας τέτοιες δυνατότητες στην συσκευή, έστω και σιγά-σιγά μέσω software updates, θα φέρει ακόμα πιο κοντά το Internet στο σαλόνι μας. Και διαμέσω αυτών των προσθηκών η Appe θα έρθει ακόμα πιο κοντά στον στόχο της, που είναι να γίνει ο νούμερο ένα provider οπτικοακουστικού υλικού.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέροντα τα όσα λες - προτείνεις. Είμαι και γω υπό σκέψη για την αγορά ενός AppleTV και χάρηκα που το ανέβαλα γιατί έπεσε και η τιμή του! Είμαι με ένα MacBook και κάπου δεν λέει η φάση βάλε - βγάλε στην TV. Βέβαια και ένα mac mini δεν θα με χαλούσε με περισσότερη ευελιξία... Απλώς το AppleTV θα ήταν πιο καθαρή λύση. Δεν ξέρω τι να κάνω!

Ανώνυμος είπε...

Έγω έχω AppleTV εδώ και καιρό και το έχω λειτουργήσει λίγες φορές. Περιμένω το νέο software. Δεν περίμενα να παίζει video games και να έχει Skype όπως γκρινιάζουν μερικοί, αλλά θα με βόλευε πολύ αν έπαιζε απευθείας Xvid/DivX. Όπως και να έχει είναι από τα λιγότερα επιτυχημένα gadgets της Apple.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@themis Περίμενε μήπως βγει αυτό το νέο mac mini που έχει ενσωματωμένο AppleTV!
@ανώνυμος Μην περιμένεις να παίζει Xvid/DivX απευθείας. Δεν πρόκειται να γίνει ποτέ!