Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008

Σκέψεις για τo keynote του Macworld 2008

Χθες ο Στηβ Τζομπς ανέβηκε στη σκηνή και μας παρουσίασε 5 πράγματα. Αφού ξενύχτησα χθες διαβάζοντας οτιδήποτε σχετικό με το keynote και πέρασε και η επήρρεια του RDF του Steve Jobs, μπορώ πλέον να έχω μια πιο σχηματοποιημένη εικόνα για το τι μου άρεσε και τι όχι. Πάμε να τα δούμε ένα - ένα:

- iTunes 7.6. Οι "φίλοι μας οι Αμερικανοί" μπορούν πλέον να νοικιάζουν ταινίες μέσω του iTunes από ΟΛΑ τα στούντιο. Τιμές από 3$ εώς και 5$ για HiDef 720p.
Μια κίνηση ιδιαίτερα σημαντική για την Apple που κινδύνευε να χάσει την μπάλα, με τις πωλήσεις video content μέσω iTunes. Η πιο σημαντική είδηση είναι ότι ΟΛΑ τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο υπέγραψαν, πράγμα που σημαίνει ότι η υπόθεση των ενοικιάσεων μέσω iTunes θα είναι μια μάλλον επιτυχημένη υπόθεση. Για να το καταφέρει αυτό η Apple χρειάστηκε να "σκύψει" λίγο παραπάνω από ότι θα έπρεπε:

Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες προς ενοικίαση ένα μήνα μετά την επίσημη κυκλοφορία τους σε DVD, προσθέστε σε αυτό τους μήνες που κάνει για να κυκλοφορήσει σε DVD μετά την περιοδεία της στα Σινεμά και καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για πολλούς μήνες! Αυτό που δεν καταλαβαίνουν τα στούντιο - προφανώς - είναι πως η υπόθεση downloading ταινιών μέσω iTunes δεν ανταγωνίζεται τις πωλήσεις των DVD αλλά την πειρατεία. Όταν έχεις σε p2p την ταινία σε DVDRip ή DVDScr πολύ πριν κυκλοφορήσει σε DVD στην χώρα σου (λέγε με R5), πόσο καιρό θα κάνει υπομονή ακόμα και ο άνθρωπος με τις καλύτερες διαθέσεις για να περιμένει να την νοικιάσει νόμιμα;

Την ταινία έχεις το δικαίωμα να την κρατήσεις στον δίσκο σου για 30 ημέρες, αλλά έχεις 24 ώρες να την δεις από την στιγμή που θα πατήσεις το Play. Απαράδεκτα λίγες οι 24ώρες. Επίσης όλες οι HD ταινίες είναι διαθέσιμες μόνο προς ενοικίαση και μόνο μέσω του AppleTV. Μάλιστα. Δεν χαιρετιόμαστε λέω γω; Τις ταινίες μπορείς να τις μεταφέρεις και να τις δεις σε οποιοδήποτε υπολογιστή mac, windows pc και iPod, iPhone σου ανήκει. Κοντολογοίς αρκετοί συμβιβασμοί της Apple για να αποκτήσει πρόσβαση σε content.

Τέλος η Fox εγκαινιάζει το iTunes Digital Copy σε μέρος των DVDs της. Αγοράζοντας τα DVD της Fox με την ειδική σήμανση, στο DVD θα περιέχεται δωρεάν και η ψηφιακή μορφή της ταινίας, έτοιμη για χρήση στο iTunes και για όλες τις συσκευές που το υποστηρίζουν (iPods, iPhone, AppleTV, Mac & WinPCs). Καλή κίνηση και προς όφελος του καταναλωτή. Ελπίζω να ακολουθήσουν κι άλλα στούντιο (χλωμό το κόβω, από τα απληστόμουτρα).

- Apple TV 2.0 "Ιδιο" hardware, αλλά διαφορετικό software. Μπορούμε να αγοράζουμε πλέον μουσική, ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, να ενοικιάζουμε ταινίες κατευθείαν από το AppleTV χωρίς υπολογιστή. Επιτέλους! Το περιβάλλον άλλαξε εμφάνιση και έγινε πιο εντυπωσιακό, προστέθηκε η δυνατότητα να βλέπουμε φωτογραφίες από το δίκτυο, μέσω .Mac Web Galleries και Flickr (μπράβο!) και μπορούμε να δούμε και να ακούσουμε κατευθείαν podcasts και vidcasts χωρίς να χρειάζεται κάποιο subscribe. Τέλεια. Επίσης η τιμή του έπεσε 70$, ξεκινώντας έτσι από 230$, τιμή πολύ πιο κοντά στη λογική και στις δυνατότητες της συσκευής. Το καινούργιο software θα είναι διαθέσιμο δωρεάν και στις ήδη υπάρχουσες συσκευές. Εδώ η Apple εξαργύρωσε τις μάρκες της από την συμφωνία για ενοικιάσεις ταινιών με τα κινηματογραφικά στούντιο. Ξάφνικα το AppleTV έγινε μια ενδιαφέρουσα συσκευή.

- Time Capsule Φανταστείτε το Airport Extreme σαν Network Access Storage. Μεγαλώσανε το Airport Extreme και μέσα του βάλανε ένα δίσκο (500GB ή 1TB) και το πουλάνε στις τιμές των 300$ και 500$ αντίστοιχα. Το Time Capsule επιτρέπει πλέον την δυνατότητα ασύρματων backups μέσω του Time Machine. Παίρνετε ένα τέτοιο το βάζετε στο δίκτυο σας και τέρμα τα καλώδια για τα backups, πράγμα σπαστικό κυρίως για laptops. Αυτή η δυνατότητα ακόμα δεν παρέχεται στο Airport Extreme (έχω δύο). Τώρα άμα βρίσω, εγώ θα φταίω; Ωραίο προϊόν, αλλά μας υποσχέθηκαν ότι θα είχαμε την ίδια δυνατότητα αν συνδέαμε έναν οποιοδήποτε USB δίσκο στο Airport Extreme, μας πήραν τα λεφτά και την κάναν για τις χλιδάτες παραλίες της Καλιφόρνια. Ειδικά με το Airport Extreme είναι η δεύτερη φορά που το μετανιώνω που τα πήρα. Μόλις πήρα το δεύτερο βγήκε καινούργιο με Gigabit Ethernet (εμένα και τα δύο έχουν 100MBit) και τώρα, σε λιγότερο από 6 μήνες, αυτό....

- iPhone και iPod Touch Software updates. Το καινούργιο software update 1.1.3 για iPhone, φέρνει την νέα υπηρεσία ψευδοGPS της Google στο Google Maps, προσθέτει την υβριδική όψη του χάρτη και τη δυνατότητα τοποθέτησης της καρφίτσας όπου θέλουμε εμείς (καιρός ήταν). Επίσης φέρνει την δυνατότητα αποστολής SMS σε πολλαπλούς παραλήπτες, την αυτόματη ρύθμιση του GMail μέσω IMAP στο Mail.app, την εμφάνιση των στίχων στα τραγούδια, την αναδιοργάνωση της σειράς με την οποία θα εμφανίζονται οι εφαρμογές μας στην home οθόνη του iPhone και την δυνατότητα προσθήκης link στην home screen των sites που επισκεπτόμαστε πιο συχνά. Καλό update σε σύγκριση με το 1.1.2.

Οι κάτοχοι iPod Touch (εγώ και πολλοί άλλοι) μπορούμε να πάρουμε ένα πακέτο που προσθέτει τις εφαρμογές Mail, GoogleMaps, Notes, Weather, Stocks και Webclips που έχει ήδη το iPhone στην εκπληκτική τιμή των 20$. Τα νέα iPod Touch έχουν αυτό το software δωρεάν. Είμαστε σοβαροί; Μπας και η Apple πιστεύει ότι είμαστε κότες που γεννάμε δολλάρια; Δεν ξέρω για σας αλλά εγώ το έστειλα το φαρμακερό feedback στην Apple. Ε, όχι και να μας κοροϊδεύει και η ηλιόλουστη Καλιφόρνια. Δεν κάνει. Πιστεύω ότι πολλοί πλέον θα αναγκαστούν να κάνουν jailbreak το iPod Touch τους για να αποκτήσουν αυτές τις εφαρμογές τζάμπα. Εγώ το έχω κάνει ήδη από τότε που την αγόρασα. Και το "καλύτερο" το φύλαξα για το τέλος:

- Macbook Air Το νέο laptop της Apple, ζυγίζει 1,36 κιλά, είναι εξωφρενικά λεπτό, έχει επεξεργαστή Intel Core 2 Duo 1,6GHz σε full speed, 13ίντση οθόνη LED, φωτιζόμενο full keyboard, 2 GB RAM, σκληρό δίσκο 1,8 ιντσών στα 80GB ή 64GB flash disk και εμφάνιση που καίει καρδιές! Επίσης έχει multitouch trackpad, με εντυπωσιακά νέα gestures που θα έρθουν σίγουρα στις επόμενες εκδόσεις των Μacbook / Macbook Pro. Πραγματικά είναι ένα εντυπωσιακό gadget σε εμφάνιση και η τιμή του ξεκινάει από 1800 δολλάρια. Δυστυχώς έχει πολλές (και σημαντικές) ελλείψεις. Ετοιμαστείτε:

Η μπαταρία του δεν αλλάζει από τον χρήστη! Πως το πες αυτό παληκάρι; Ναι! Πρέπει να πάτε στην Apple να σας την αλλάξει για 129$. Πολύ άβολο, ειδικά αν είναι το κυρίως μηχάνημα σου και εδώ στην Ελλάδα, ούτε λόγος να γίνεται. Η συνδεσιμότητα του είναι για τον πέκολα. Πέρα από το 802.11n και Bluetooth 2.1EDR για την ασύρματη συνδεσιμότητα, υπάρχει μόνο μία (1) θύρα USB 2.0 (!), ένα microDVI port, είσοδος ακουστικών και υποδοχή για MagSafe φορτιστή. Αυτά. Ούτε Firewire για τα videos σας και τους δίσκους σας, ούτε Ethernet, ούτε άλλου είδος συνδεσιμότητα. Έχει μετατροπείς USB-to-Ethernet αλλά 100MBit (λογικό αφού το θεωρητικό μάξιμουμ του USB2.0 είναι 480MBps). Επίσης δεν έχει και DVD Drive. Άμα θες πάρε ένα εξωτερικό SuperDrive για 100 δολαριάκια, μόνο! Ο δίσκος 1,8 ιντσών είναι μόλις 80GB και στροφάρει μόνο στις 4200 στροφές το λεπτό. Αργός. To πιο γρήγορo και ανθεκτικό 64GB flash disk έχει μόλις 1000 δολλάρια. Ουάουζερς!

Δηλαδή το Macbook Air θα είναι για τους περισσότερους από εμάς ένα άχρηστο παιχνίδι, για πολύ light use. Ένα ΑΚΡΙΒΟ παιχνίδι, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς, ότι με 700$ λιγότερα παίρνει κανείς το βασικό Macbook με 80GB δίσκο αλλά 5400 στροφές, ενσωματωμένο DVD/CD-R, 2 USB, 1 Firewire, 1 Gigabit Ethernet, αποσπώμενη μπαταρία, δυνατότητα αναβάθμισης μνήμης και σκληρού δίσκου από τον χρήστη (το Macbook Air δεν επιτρέπει τέτοιες πολυτέλειες και η μνήμη είναι soldered στην motherboard). Μοναδικά μειονεκτήματα η απουσία multitouch trackpad, το μη φωτιζόμενο keyboard και τα 800 γραμμάρια παραπάνω βάρος. Με αυτά τα 700$ όμως παίρνεις ένα επιπλέον iPhone ή iPod Touch και έχεις και μία πραγματικά φορητή συσκευή μαζί σου, για internet, email, τηλέφωνο, ψεύδοGPS, μουσική, videos κτλ. Ποιό σας φαίνεται πιο καλό "πακέτο";

Αν το Macbook Air ήταν 10ίντσες ή μικρότερο και δεν ήταν τόσο λεπτό κατ' ανάγκη, τότε θα ήταν κατά τη γνώμη μου σαφώς πιο χρήσιμο και θα βόλευε περισσότερο κόσμο. Τώρα, για μένα, δεν είναι κάτι παραπάνω από ένα fashion statement. Γνωρίζω ότι ακούγομαι σκληρός, αντιλαμβάνομαι ότι το Macbook Air είναι ίσως το πιο σέξυ laptop που βγήκε ποτέ, αλλά πιστεύω ότι η Fujitsu Siemens και η Sony Vaio έχουν κάνει σαφώς καλύτερες επιλογές / συμβιβασμούς στον τομέα του subnotebook.

Συμπερασματικά, από το keynote έμεινα ευχαριστημένος από την ποσότητα / ποιότητα των ανακοινώσεων. Νομίζω ότι η συνεργασία με τα κινηματογραφικά στούντιο για ενοικίαση ταινιών και το νέο AppleTV είναι αυτά που θα φέρουν την Apple πιο κοντά στον στόχο της. Για το Macbook Air, ευχαριστώ, δεν θα πάρω. Το Macbook μου είναι μια χαρά γρήγορο μηχάνημα, κάνει όσα θέλω προς το παρόν, το χρησιμοποιώ σαν το κύριο μηχάνημα μου και ας έχω άλλα 4 macs. Η αγορά ενός Macbook Air θα ήταν ένας ξεκάθαρος συμβιβασμός χωρίς λόγο, μιας και δύσκολα θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω ως κύριο μηχάνημα. Θα περιμένω καρτερικά τα καινούργια ανανεωμένα Macbook Pro. Κάτι μου λέει ότι τουλάχιστον μ' αυτά, δεν θα απογοητευθώ.

Περιμένω τις δικές σας εντυπώσεις και σχόλια.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

It was a good Macworld Keynote, somewhat 'better' than I was hoping it to be. The new iphone+ipod touch updates makes me feel miserable for not being able to own one ( Come'on mobile operators, this is Greece, everyone owns at least 2 cell phones, do the right thing ), the Apple TV is awesome( I am getting one from the US when I get to Vegas later this year for my brother and maybe even one for me -- though the latest MacMini is perhaps the best media center oriented device one could ever opt for, especially coupled with Elgato's EyeTV), Time Capsule is a cool name, but I am not into backups anyway, and as for Macbook Air, its EXACTLY what I need. I do not need firewwire or ethernet ports, I rarely will need more than a single USB port and if I ever will I will simply get one of those adaptors that you can plug +1 USB devices on, 2G of RAM is more than I would ever need for the kind of tasks this laptop is made for.. the list goes on. I wish I could afford it ( then again, I wish I could afford an iMac, a Mac Pro.. the list goes on ). I was hoping they were going to refresh the Cinema Display line - not because I need one, though - and that Jobs would have more to say about the upcoming iPhone SDK. He also seemed a bit tired and stressed out. I hope its just because he is stretching himself east and west in order to cope with all that wonders his company is pulling one after the other.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Μάρκο, είδα και γω σήμερα το Keynote. Μια χαρά μου φάνηκε ο Στηβ. Λίγο πιο αδύνατος, αλλα ΟΚ. Αν αγόραζα κάτι από αυτά που παρουσιάστηκαν, θα ήταν το Time Capsule (αν δεν είχα ήδη δύο Airport Extreme 802.11n) και το AppleTV. H πτώση τιμής, η δυνατότητα να κάνεις browse και να βλέπεις και να ακούς τα podcasts χωρίς να γίνεσαι subscribe στο iTunes, το streaming ΥouTube videos και flickr photos, είναι αρκετά incentives. Θα δούμε.
Τώρα για το MacBook Air εύχομαι να πετύχει (είμαι Apple φαν), απλώς εμένα δεν φαίνεται να με καλύπτει. Εσύ θα αντάλλαζες το MacBook Pro σου με ένα MacBook Air;

Ανώνυμος είπε...

I wouldn't trade my MBP for anything, unless that anything was the latest MBP. I would just love to be able to afford an AIR and use it for light browsing and stuff:)

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Άρα είναι καλό για δεύτερο laptop ενός νορμάλ/intermediate/advanced χρήστη. Και αν όντως το χρησιμοποιούσες όπως λες θα έπρεπε να μπαίνεις στον κόπο να συγχρονίζεις τα δεδομένα σου και τα αρχεία σου all the time. Άρα δεν είναι και πολύ πρακτικό. Και μένα άμα μου το δίνανε δεν θα έλεγα όχι. Απλώς δεν θα έδινα 1800$ για δαύτο. Θα προτιμούσα με αυτά τα λεφτά να πάρω ένα iMac ή ένα ΜacBook Pro (θα τσόνταρα κι άλλα 200$).