Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008

Πρώτες εντυπώσεις από Φλωρεντία

Αριβάραμε χθες το μεσημέρι μετά από ταλαιπωρία αλλαγής 2 αεροπλάνων της Alitalia και μια καθυστέρηση στο αεροδρόμιο της Malpensa. Είχαμε αποφασίσει να μη κοιμηθούμε το προηγούμενο βράδυ αφού έπρεπε να φύγουμε από το σπίτι στις 4 η ώρα το πρωί (πετούσαμε 6). Το αποτέλεσμα είναι να λαγοκοιμόμαστε στη διάρκεια και των δύο πτήσεων. Όσοι έχουν ταξιδέψει με την Alitalia θα ξέρουν πόσο άβολα και στενά είναι τα καθίσματα τους για τον ύπνο.


Ο καιρός χθες ήταν μουντός και βροχερός και η Φλωρεντία φάνταζε κατατίς καταθλιπτική μέσα από το παράθυρο ενός ταξί στο δρόμο για το ξενοδοχείο. Στην αρχή τρομάξαμε με την εμφάνιση του ξενοδοχείου του οποίου η είσοδος είναι για κάποιο λόγο στον δεύτερο όροφο μιας πολύ παλιάς οικοδομής στυλ palazzo ακριβώς απέναντι από το ποτάμι. Η οικοδομή φαινόνταν πολύ λούμπεν και ετοιμόροπη αλλά όταν φτάσαμε στην ρεσεψιόν τα πράγματα ήταν λίγο καλύτερα. Το δε δωμάτιο είναι πλήρως ανακαινισμένο και αξίζει μάλλον τα λεφτά που ζητάει, αλλά δυστυχώς Internet υπάρχει ασύρματο μόνο στο χώρο της ρεσεψιόν - λόμπυ. Το δωμάτιο μας είναι ένα όροφο πιο πάνω, αλλά μιας και μιλάμε για πολύ παλιό κτίριο που το ταβάνι είναι στα 4 μέτρα και οι τοίχοι είναι πολύ χοντροί, στο δωμάτιο μας δεν πιάνουμε Internet. Δεν πειράζει...

Με το που τακτοποιηθήκαμε στο δωμάτιο πέσαμε στον ύπνο του δικαίου και βγήκαμε τα βραδάκι πια για την πρώτη μας βόλτα στην Φλωρεντία. Χάρη στο Google Maps και την δυνατότητα "directions" που έχει, το iPod Touch μας οδήγησε μέσα από τα καλντερίμια και τα ανήλιαγα σοκάκια σε μια ωραία pizzeria που ευχαριστηθήκαμε αυθεντικές Ιταλικές πίτσες (όχι παραφορτωμένες με υλικά σαν τις Ελληνικές / Αμερικάνικες) με καράφες βαρελίσια Warsteiner.

Σήμερα το πρωί έκανε την εμφάνιση του δειλά δειλά ο ήλιος, η θερμοκρασία ανέβηκε άλλους 5 βαθμούς (έφτασε στους 15) και μου αποκαλύφθηκε μια νέα Φλωρεντία. Η χθεσινή μιζέρια, μουνταμάρα και κακομοιριά έδωσε τη θέση της σε μια φωτεινή και χαρούμενη πόλη που εξαιτίας της δομής της - παλιά κτίρια, στενοί δρόμοι, επιβάλλεται η χρήση Βέσπας και ποδηλάτου. Η πόλη σφύζει από Βέσπες, ποδήλατα και τουρίστες! Πολύ ωραία! Σπάνια τα αυτοκίνητα και η φασαρία τους. Οι Ιταλοί, ως γνωστόν, είναι από τους χειρότερους οδηγούς του κόσμου. Απόδειξη ο χθεσινός ταξιτζής στην διαδρομή αεροδρόμιο - ξενοδοχείο, όπου είδα τον Χάρο με τα μάτια μου.


Η Φλωρεντία είναι μια παλιά πόλη, χτισμένη ανάμεσα σε ένα μεγάλο ποτάμι το οποίο το διασχίζουν κάθετα πολλές μεγάλες γέφυρες. Οι μικροί πλακόστρωτοι δρόμοι της, τέμνονται με άλλους λίγο μεγαλύτερους που περνάει ίσα ίσα ένα αυτοκίνητο και αποκαλύπτουν συνέχεια πολλές πλατείες, οι περισσότερες άπο αυτές μικρές. Μερικές από αυτές έχουν επιβλητικούς καθεδρικούς ναούς και πολλά - πάρα πολλά αγάλματα, ενώ η αρχιτεκτονική της πόλης είναι εντυπωσιακή, ειδικά για το μέγεθος της. Πραγματικά είμαι φαν των πόλεων με την αρχιτεκτονική αύρα της παλιάς Ευρώπης. Ειδικά όταν ζεις σε μία άσχημη / άναρχη αρχιτεκτονικά χώρα όπως η Ελλάδα. Να δούμε πότε εμείς οι Έλληνες θα δώσουμε βάση στις πόλεις και τα κτίσματα που ζούμε. Αν κρίνω από την όψη της νεόδμητης περιοχής της Πυλαίας, με τα άπειρα κουτιά-σπίτια, μάλλον ποτέ.

Σε όλα τα μαγαζία, εστιατόρια, ξενοδοχεία, καφέ, απαγορεύεται το κάπνισμα δια ροπάλου, κάτι ιδιαίτερα ευχάριστο για έναν μη καπνιστή σαν και μένα. Μπόρεσα και απόλαυσα το φαγητό και το κρασί μου, χωρίς τους διπλανούς λεβεντοπαπάρες να καπνίζουν πούρα και πίπες. Μάλιστα είναι τόσο αυστηρός ο νόμος, που στο ξενοδοχείο υπάρχουν ακόμα και στα δωμάτια ανιχνευτές καπνού και αν σε πιάσουν πληρώνεις πρόστιμο 150 Ευρώ! Αν θες να καπνίσεις, μπορείς μόνο στο ειδικά διαμοργωμένο μπαλκόνι της ρεσεψιόν! Λέτε να έρθει κι αυτός ο νόμος στην Ελλάδα και να μπορούμε να βγαίνουμε έξω τα βράδια και μεις οι μη-καπνιστές; Θα δείξει...

Αύριο το μεσημέρι έχουμε μία ξενάγηση σε ένα παραδοσιακό χωριό της Τοσκάνης. Must see ταινίες για να πιάσετε το feeling των χωριών της Τοσκάνης: Shadow Dancer (με τον Harvey Keitel) και Under the Tuscan Sun (με δύο κοπέλες από το Grey's Anatomy). Η εκδρομή περιλαμβάνει και δοκιμή κρασιών σε παρακείμενο οινοποιείο με συνοδεία μπρουσκετών. To τοπικό κρασί (της Τοσκάνης) είναι πολύ καλής ποιότητας λόγω του εξαιρετικού κλίματος της περιοχής. Ό,τι κρασί δοκίμασα πάντως μέχρι στιγμής (ποικιλίας Chianti), ήταν πραγματικά πολύ ωραίο. Είναι μια εκδρομή για την οποία πραγματικά αδημονώ. Θα σας γράψω τις εντυπώσεις μου κι από εκεί πολύ σύντομα. Arivederci!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μία λέξη μόνο:
Ζ Η Λ Ε Υ Ω !!!!!

(Λατρεεεεεεύω την Ιταλία!)

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Πολύ ωραία η Φλωρεντία και γραφική αλλά πέσαμε σε πολύ μουντό και βροχερό καιρό...