Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

Ατάκες αλά Steve Jobs


Δεν νοείται να είσαι mac χρήστης και φαν της Apple και να μην ασχοληθείς με τον Steve Jobs. Ο άνθρωπος είναι θεός! Μετά από κάθε keynote και ανακοίνωση καινούργιων προϊόντων από την Apple, έρχεται και η ώρα των διαφόρων συνεντεύξεων του από τηλεοπτικά δίκτυα και εφημερίδες. Ο Jobs αποφεύγει συνήθως να εκτίθεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το κάνει μόνο όταν έχει κάτι καινούργιο να προμοτάρει / πλασάρει. Και οι δημοσιογράφοι δεν χάνουν την ευκαιρία (τότε που τον έχουν πρόχειρο) να τον ρωτούν για ανταγωνιστές και ανταγωνιστικά προϊόντα αφού είναι γνωστό ότι οι ατάκες του Steve Jobs είναι θρυλικές.

Αυτή τη φορά έκανε δύο δηλώσεις απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφου. Η πρώτη ερώτηση είχε να κάνει για την άποψη του Jobs για το νέο Amazon Kindle eBook Reader (για το οποίο έχω ξανααναφερθεί). Η απάντηση, αποστομωτική: "Δεν έχει σημασία αν το Kindle σαν προϊον είναι καλό ή όχι. Το όλο concept των eBook Readers είναι λανθασμένο. Ο μέσος Αμερικάνος διαβάζει 1 βιβλίο το χρόνο".

Φυσικά και έχει δίκιο (για τους Αμερικάνους). Αλλά ακόμα και για κάποιον βιβλιοφάγο να δεχθούμε ότι "καταναλώνει" 10-20 βιβλία το χρόνο, η τιμή του Kindle (300$) είναι εξωφρενική. Γιατί να μη διαθέσει αυτά τα λεφτά σε βιβλία, αλλά σε μία συσκευή που σε 1-2 χρόνια θα είναι αρχαία και θα φαντάζει ρετρό (ήδη είναι άσχημο, φανταστείτε σε 1-2 χρόνια) και προφανώς τεχνολογικά θα είναι πίσω. Νομίζω ότι η αγορά των eBook θα ανοιχθεί μόνο με convergence devices ή καθόλου. Εκτός πια και αν η Amazon αποφασίσει να δώσει το Kindle δωρεάν με την αγορά 5-10 eBook ή χαμηλώσει τόσο πολύ την τιμή του που το έξοδο να θεωρείται αμελητέο ή να πλησιάζει στην τιμή ενός δώρου. Ακόμα και τότε, δεν είναι σίγουρο αν το βιβλίο θα κάνει το πέρασμα του στο digital domain.
H Apple έχει έτοιμη την υποδομή αν θέλει (iTunes) για να πουλάει ηλεκτρονικά βιβλία. Το θέμα είναι: Yπάρχει τέτοια αγορά; Ο Τζομπς και η Apple κάνει την σωστή κίνηση, αφήνoντας κάποιον άλλον (Amazon) και τα λεφτά του, να το ανακαλύψει. ;-)

Σε σχολιασμό δημοσιογράφου για πρωτύτερα σχόλια ενός product manager της Microsoft για το Zune, ότι πάει πολύ καλά εμπορικά, ειδικά η δεύτερη γενια, ο Jobs δεν έμεινε φειδωλός στις σκέψεις του: "Μήπως ήταν μεθυσμένος; Γνωρίζεις εσύ κανέναν κάτοχο Zune;;"

Λοιπόν για άλλη μια φορά ο Τζομπς φαίνεται πως δεν τα παραλέει καθόλου. Η Microsoft θέλει τόσο πολύ να επιτύχει το Zune και να γίνει ανταγωνίσιμο του iPod που από το λέγε-λέγε πόσο καλό είναι, το πίστεψε και η ίδια. Άσε που κυνηγάει πλέον χίμαιρες. Άργησε πάααααρα πολύ να βγάλει ανταγωνιστή του iPod (5 χρόνια) και έβγαλε το Zune στο απώγειο της δημοτικότητας του iPod. Ενώ τώρα η Microsoft ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια, χιλιάδες τεχνικούς και εκατομμύρια εργατοώρες για να αντιγράψει την επιτυχία του iPod, η Apple έχει ήδη μετακομίσει στο next big thing (λέγε με iPhone) και πολύ γελάει με την Microsoft. Μέχρι η Microsoft να μετατρέψει το Zune σε κάτι πετυχημένο η Apple θα πουλάει δεκάδες εκατομμύρια iPhones κάθε χρόνο. Καληνυχτούδια Microsoft!

Υ.Γ.: Γνωρίζει κανείς τι μάρκα παπούτσια φορούσε ο Steve Jobs στο προχθεσινό Keynote; Δεν ήταν τα συνηθισμένα του New Balance, ούτε τίποτα Nike Plus. Χμ...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O Steve Jobs αγνοεί το νόημα της φράσης "politically correct". Τα χώνει σε όλους, γι' αυτό τον πάω. Όσο για το Zune που πάει τόσο κάλα, ακόμα δεν έχει καταφέρει να έρθει Ευρώπη, που σημαίνει ότι έχει "μεγάλη" ζήτηση! ;)

Αντώνης Σιγάλας είπε...

H Microsoft και οι λακέδες τους, δεν πρόκειται να τα καταφέρουν όσο Zune!