Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2008

Transmission 1 & Clutch εντυπώσεις

ΟΚ, τα κατάφερε και το Transmission να φτάσει στην έκδοση 1. Η νέα έκδοση του Bittorrent client που κατέστρεψε το ρουτεράκι μου, φέρνει μαζί του ωραία πραγματάκια, όπως ανανεωμένη εμφάνιση (και καλά λεοπαρδαλέ αλλά έτσι και έτσι είναι), groups + tagging (με color labels για να βλέπετε με μια ματιά πόσες ταινίες και εφαρμογές κατεβάζετε παράνομα), νέος τρόπος να γίνεται το port forwarding (γιατί το προηγούμενο ήτο για τον πέκολα), ορισμός max connections (για να μη τηγανίζετε το ρουτεράκι σας) και διάφορα άλλα.

Από όλα αυτά νομίζω ότι το Port Forwarding είναι πολύ σημαντικό να δουλεύει σωστά (και από όσο δοκίμασα, δουλεύει) καθώς και το labeling (το color labeling το χρησιμοποιώ πολύ συχνά στο Mac OSX) φαίνεται να έχει δυνατότητες να εξελιχθεί σε κάτι χρήσιμο. Π.χ. θα μπορούσες να κάνεις label κάτι σαν movie και αυτό να πηγαίνει όταν κατέβει αυτόματα στον σχετικό φάκελο με τις ταινίες. Κάτι που γίνεται στο μTorrent και στο Azureus (με plugin). Ακόμα δεν γίνεται κάτι τέτοιο αλλά είμαι σίγουρος ότι θα προστεθεί και σύντομα μάλιστα, αλλιώς είναι λίγο gay απλά να χρωματίζεις τα torrents για γούστο.

Ταυτόχρονα κυκλοφόρησε και το Clutch 0.2 (έχει ακόμα δρόμο για να φτάσει στην έκδοση 1), ένα WebUI για το Transmission το οποίο μπορεί να δουλεύει χωρίς να έχετε το Transmission εγκατεστημένο (κάτι σαν CLI). Η έκδοση 0.2 επιτρέπει στο Clutch και το Transmission.app να συνεργάζονται. Αν έχετε το Transmission εγκατεστημένο μπορείτε να βλέπετε την πορεία τον downloads σας από όποιοδήποτε browser μέσω του Clutch!

Yay! Θα 'λεγα άμα δούλευε... Τα δείχνει τα downloads ΟΚ, αλλά όταν πας να κάνεις upload ένα torrent μέσω του Clutch στο Transmission.app δεν παίζει. Σου βγάζει ένα Windows-inspired μήνυμα του στυλ ότι μάλλον κατεβαίνει ήδη αυτό το torrent (μούσι ZZTop). Κρίμας, γιατί θα μ' άρεσε να χρησιμοποιώ το Clutch+Transmission combo για να βλέπω και να προσθέτω downloads όταν δεν είμαι σπίτι.

Φαντάζομαι ότι θα παραμείνω ικανοποιημένος χρήστης Azureus + WebUI plugin που δουλεύει perfectamundo αν και στην οθόνη του iPod touch είναι λίγο δύσκολο να ξεδιαλύνεις όλο αυτό το μακρυνάρι. Αλήθεια ρε γμτ το μTorrent (που είναι μόνο για τα Βίντοουζ) γιατί έχει iPhone WebUI plugin και δεν έχει το Azureus που έχει πιο ισχυρό community από πίσω του; Οι devs του Azureus WebUI plugin λένε ότι μπορείς να αλλάξεις την εμφάνιση του με custom CSS και τα λοιπά, αλλά αμφιβάλλω αν θα γίνει ποτέ iPhone-friendly. To Clutch π.χ. είναι πολύ πιο ευπαρουσίαστο στην οθόνη του iPod Touch/iPhone. Είναι γενικό το φαινόμενο όμως, το Transmission είναι απείρως πιο ευπαρουσίαστο, minimal και user friendly από το -ομολογουμένως κακάσχημο- Azureus, αλλά το Azureus έχει πιο πολλά πράγματα να κάνεις αν είσαι advanced τορρεντομανιακός και κατά την προσωπική μου εμπειρία είναι πολύ πιο σταθερό (και απαιτητικό σε resources).

3 σχόλια:

Mark Papadakis είπε...

I rarely, if ever, download stuff, and when I do that stuff is mostly TV shows ( Big Bang Theory, Scrubs,..). It turns out its way better, faster and easier to download them off 1-click hosting (Rapidshare and friends) than relying on BTorrent (unavailability, slow transfer rates, and whatnot ). Whenever BT is the way to go, Transmission always worked for me. Granted, I am not an advanced user and I have a natural dislike for Java apps ( Azureus ) so I haven't actually tried any other BTorrrent client ( I did try Azureus back in the day when I was on Linux/Desktop and I found it OK).
I hope someday Transmission will match the features of uTorrent. Everyone loves this app and its only a matter of actually going ahead and copying what's already there for others to copy. If those nice Transmission Devs only could do that.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Μάρκο συμφωνώ για Rapidshare και λοιπά. Εγώ από εκεί κατεβάζω κυρίως ταινίες (έχω premium account) και κατεβάζω με full ταχύτητες. Αλλά συνήθως είναι πιο εύκολο να βρεις κάτι σε torrent sites οπότε...
Το Azureus εκτός από εκτρωματικό σε εμφάνιση καταλαμβάνει και αρκετούς πόρους συστήματος. Και γω θα προτιμούσα ένα full featured με small footprint client όπως το uTorrent, αλλά ο τύπος που ανέλαβε να το κάνει port στο Mac OSX (dev του BitRocket) παραιτήθηκε... Νομίζω ότι το Transmission θα πρέπει να επεκτείνει το label-grouping για να διαμοιράζονται τα αρχεία σε ξεχωριστά folders ανάλογα με το είδος και να "αντιγράψει" όπως λες και συ όλα τα χρήσιμα features του uTorrent. Αγόρασα και το XTorrent του Watanabe αλλά σπανίως το χρησιμοποιώ και αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Ερχόμενος από τα Windows ήμουν συνηθισμένος στο μTorrent. Ήταν πολύ ισχυρό, έκανε όσα ήθελα από ένα p2p και ήταν ελαφρύ, τόσο ελαφρύ που έτρεχε συνέχεια στο παλιό pc μου χωρίς πρόβλημα. Τώρα κι εδώ και 6 μήνες που μεταπήδησα στους mac, ομολογώ ότι κανένα πρόγραμμα που κατεβάζει torrents δεν το βολεύτηκα όσο είχα βολευτεί το μTorrent. Προς το παρόν έχω συμβιβαστεί με το Transmission που κάνει το 80% από αυτά που κάνει το μTorrent και ελπίζω για καλύτερες μέρες... :)))