Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

Για την ασχήμια του MySpace

Δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε αποτελεί είδηση. Οι σελίδες του MySpace αποτελούν την πιο άσχημη και κακαίσθητη γωνιά του ιντερνετικού σύμπαντος. Κάθε φορά που η μοίρα το φέρνει να επισκέφτομαι κάποια σελίδα του, κυρίως σελίδες μουσικών- τα μάτια μου αιμορραγούν και φλύκταινες σε μέγεθος καρούμπαλου γεμίζουν το αλαβάστρινο κορμί μου.

Νομίζω ότι η χειρότερη βρισιά που μπορείτε να πείτε σε έναν web designer είναι "η σελίδα σου μου θυμίζει το MySpace". Οι σελίδες αυτές είναι λες και ξεπήδησαν από τα nineties, με μια hotmailesque ποιότητα, που θυμίζει template Frontpage και συλλογή από table tags που ανοιγοκλέινουν ασύστολα, χωρίς λόγο, έτσι για να την σπάσουν στα w3c στάνταρντς. Επιπλέον αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να κάνετε crash test στον browser σας. Αν επισκεφτείτε μια τυπική σελίδα του MySpace που έχει 432 embedded flash αντικείμενα και 961 animated gifs στα hip comments, είναι σίγουρο ότι ο φυλλομετρητής θα βαρέσει μπιέλα και η real memory του υπολογιστή σας θα πάει περίπατο.

Και μετά απορούν πως το Facebook τους "κλέβει" πελατεία. Ίσως γιατί μια σελίδα του Facebook είναι της ανθρωπιάς και δεν στραμπουλάει τον αμφιβληστροειδή του ομματιού μου με μια πανσπερμία θεοκιτσάτων χρωματικών συνδυασμών; Ίσως!

Εγώ δεν έχω λογαριασμό στο MySpace (φυσικά). Αφορμή για αυτό μου το κρα, στάθηκε η προσπάθεια μου να βοηθήσω έναν φίλο να "καλλωπίσει" μια σελίδα του στο MySpace. Με ρώτησε πως γίνεται να αλλάξει το χρώμα στη σελίδα του και να αφαιρέσει όλα εκείνα τα κουτάκια/μπαρμπαδέλια με ανοήτες πληροφορίες. "Ε", του λέω ο αφελής "κάπου θα έχει να αλλάξεις το template σου και να διαλέξεις άλλο χρώμα". Αμ δε! Ο φίλος μου άκρη δεν έβγαλε και έτσι μπήκα εγώ στον λογαριασμό του να προσπαθήσω να το σενιάρω. Λοιπόν, δεν υπάρχει απλός τρόπος για έναν χρήστη να παραμετροποιήσει την εμφάνιση της σελίδας του. Μόνο με χακιές και αν γνωρίζει ο ίδιος HTML/CSS, πρέπει να πάει στα fields που βάζεις πληροφορίες για τον εαυτό σου και να βάλεις χεράτα html για να αλλάξεις την εμφάνιση της σελίδας και το πιο πιθανό είναι μετά η σελίδα να μη φορτώνει καν.

Μια επίσκεψη στα FAQ του MySpace, η απάντηση για το "αν μπορώ να αλλάξω την εμφάνιση της σελίδας μου" είναι αποστομωτική: "Φυσικά και μπορείς, αρκεί να ξέρεις HTML/CSS. Αν δεν ξέρεις, βρες έναν φίλο σου που να ξέρει!" Ουάουζερς και ωχ my God! Τι λέτε ωρέ παληκάρια; Τόσο εύκολα. Για να το κάνω rephrase αυτό, ζητούν από τον χρήστη της σελίδας τους (που απευθύνεται σε ορδές απλών ανθρώπων / άσχετων με το coding) να μάθουν HTML/CSS ή να βρουν κάποιον "φίλο" τους που "να ξέρει" για να αλλάξει π.χ. το χρώμα της σελίδας τους στο MySpace. Ωραιότατα! Γι' αυτό λοιπόν ένα Google search στο "myspace style" αποφέρει 11.000.000 σελίδες.

Γνωρίζω το γνωμικό "content is king" και αυτή τη στιγμή το MySpace είναι το πιο διαδεδομένο social networking site, αφού όλοι και η γιαγιά τους έχουν μια σελίδα εκεί, έτσι για να βρίσκεται. Αν συνεχίσουν όμως να παραμένουν τόσο στάσιμοι και να απαιτούν από τους χρήστες τους εξοικείωση για τα πιο απλά και αυτονόητα πράγματα, θα το κλείσουν το μαγαζάκι και μάλιστα σύντομα. Το MySpace δεν είναι web 2.0 ready σε μια εποχή που sites κοινωνικής δικτύωσης σαν το FaceBook ξεφυτρώνουν ολόγυρα σαν μανιτάρια. Οποιοσδήποτε με 1 γραμμάριο αισθητικής γνωρίζει ότι η σελίδες του MySpace είναι πολύ λούμπεν για να "συχνάζει" εκεί. Εύχομαι οι ιθύνοντες του MySpace να μην περιμένουν στατιστικές πίτες και powerpoint presentations για να το αντιληφθούν και οι ίδιοι.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πες τα ντε! Κι εγώ ο βλάκας κάποτε το θεώρησα πολύ ωραία ιδέα και έκανα account (μη χάσω...). Απορώ πως μερικοί είναι τόσο φανατικοί και το εκθειάζουν κιόλας. Είναι μερικές σελίδες που ούτε μπορείς να διακρίνεις το περιεχόμενό τους, ανάμεσα στα χίλια μύρια χρωματάκια, εικονάκια, σκατουλάκια...

Αντώνης Σιγάλας είπε...

DrTeddy, δεν ξέρω αν το έχεις παρατηρήσει αλλά ο περισσότερος κόσμος είναι επιπέδου "Μαρία η Άσχημη". Το καρακιτσαριό, η κακογουστιά και το trash κυκλοφορεί ολόγυρα σε ποσότητες! ;-)