Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Καλώς τα αλουμινένια τούβλα, μέρος 1ον!

Λοιπόν να πω κ εγώ τις εντυπώσεις μου από τη χθεσινή παρουσίαση των νέων φορητών της Apple (video σύνδεσμος).
Κατ' αρχάς όλες οι φήμες της τελευταίας στιγμής βγήκαν αληθινές, εκτός από την (ανυπόστατη) φήμη για φθηνά MacBooks. Η Apple λανσάρισε δύο τεχνολογικές καινοτομίες στα καινούργια της φορητά, δύο τεχνολογίες που κάνουν τα υπόλοιπα μηχανήματα να φαντάζουν ρετρό κονσερβοκούτια:

- Γυάλινο trackpad χωρίς ούτε ένα κουμπί! Αυτή είναι η Apple που ξέρω κι αγαπώ τόσα χρόνια. Εξαφανίζοντας το κουμπί και κάνοντας όλο το trackpad ένα πελώριο μηχανικό κουμπί, η Apple εξασφαλίζει 39% περισσότερο χώρο για τις multitouch εντολές. Ιδιαίτερα χρήσιμο γιατί ακόμα και το σχετικά μεγάλο trackpad του προηγούμενου MacBook Pro, ζορίζεται για την σωστή εκτέλεση multitouch κινήσεων (τελειώνει ο χώρος). Επίσης, το γεγονός ότι το trackpad είναι από γυαλί εξασφαλίζει ότι μετά από 1-2 χρόνια, το trackpad μας θα είναι ακόμα σε άριστη κατάσταση και δεν θα έχει γίνει "λείο" και "αναίσθητο" στις εντολές μας όπως τα κλασσικά trackpad. Για να δούμε πόσο καιρό θα πάρει στους υπόλοιπους κατασκευαστές laptop να αντιγράψουν αυτό το χαρακτηριστικό.

- Κατασκευή του φορητού από ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινίου! Όταν δείτε φωτογραφίες παθαίνετε ένα πολιτισμικό σοκ. Το laptop είναι σαν να είναι ένα κομμάτι αλουμίνιο χωρίς βίδες. Είναι πιο γερή κατασκευή και φαίνεται σαν μακέτα. Δεν μπορώ να το περιγράψω καλύτερα. Δείτε το σχετικό βίντεο για το ιστορικό κατασκευής των. Αξίζει τον κόπο. Βάλτε το δίπλα σε ένα οποιοδήποτε PC laptop και η διαφορά είναι εντυπωσιακή. Η Apple καταφέρνει ακόμα και τα πιο σέξι μηχανήματα της (όπως τα προηγούμενα MacBook Pro) να φαίνονται ρετρό μέσα σε 6 μήνες ζωής.

Και πέρα από αυτά είδαμε και μια σειρά αλλαγών στο σχεδιασμό και στη φιλοσοφία:

- Πλαστικό πληκτρολόγιο. ΟΚ - ήταν αναπόφευκτο ότι η Apple θα καταργούσε το αλουμινένιο πληκτρολόγιο του MacBook Pro, χάρην του πλαστικού πληκτρολογίου του MacBook Air. Έχει να κάνει με το κόστος κατασκευής πλέον, αφού τόσο το MacBook όσο και το MacBook Pro μοιράζονται την ίδια κατασκευαστική φιλοσοφία (άρα λιγότερα έξοδα). Θα πρέπει λοιπόν να το "χωνέψω" και να πάψω να γκρινιάζω γι' αυτό.

- Γυαλί μπροστά σε όλες τις οθόνες! Πάνε οι ματ οθόνες - καπούτ! Όλοι οι νέοι υπολογιστές της Apple και οι νέες Cinema Display οθόνες έχουν μπροστά μια επιφάνεια γυαλιού, όπως ακριβώς το iMac. Είναι πιο σέξι; Σίγουρα ναι. Είναι καλύτερο για τα μάτια μας; Όχι. Η Apple λέει ότι οι LED οθόνες είναι πολύ πιο φωτεινές όπότε η όποια αντανάκλαση εξαφανίζεται όταν μεγιστοποιούμε την φωτεινότητα. Μάλιστα. Μας χρυσώνουν το χάπι. Όταν άκουσα ότι η Apple θα καταργήσει τις ματ οθόνες στα MacBook Pro, ήμουν πολύ δύσπιστος. Για ποιό λόγο η Apple να θέλει να ξενίσει όλους τους επαγγελματίες της εικόνας με μία τέτοια επιλογή; Δεν βγαίνει νόημα. Έχω μια θεωρία γι' αυτό που δεν την έχω δει ακόμα να αναφέρεται πουθενά:

Τί κοινό έχει το iPhone με την νέα σειρά των υπολογιστών και οθονών της Apple; Γυάλινη επιφάνεια μπροστά από την οθόνη. Γιατί έχει γυάλινη επιφάνεια το iPhone; Για να μπορείς να την δουλεύεις σαν οθόνη πολλαπλής αφής χωρίς να καταστρέφεις την κύρια οθόνη. Τί λένε οι φήμες για το μέλλον των υπολογιστών της Apple; Λειτουργία των οθονών σαν οθόνες πολλαπλής αφής. Ποιό είναι το πρώτο και απαραίτητο κατασκευαστικό βήμα για να γίνει κάτι τέτοιο; Τοποθέτηση μιας γυάλινης επιφάνειας μπροστά από τις οθόνες των υπολογιστών. Το iMac είχε, τα MacBook, MacBook Pro και Cinema Displays απέκτησαν χθες. Μένει μόνο το MacBook Air χωρίς γυάλινη επιφάνεια και αυτό -είμαι σίγουρος- γιατί η σχεδίαση του MacBook Air είναι πολύ πρόσφατη για να σηκώνει ριζική επανασχεδίαση. Βέβαια οι οθόνες δεν είναι ακόμα αφής, αλλά η μεγαλύτερη δουλειά έχει ήδη γίνει (το βιομηχανικό design και η δημιουργία γραμμής παραγωγής). Λέτε το μέλλον της Apple να είναι οι οθόνες πολλαπλής αφής; Σίγουρα, αν σκεφτούμε κιόλας ότι ο Steve Jobs απέρριψε τέτοιους ισχυρισμούς κατά τη διάρκεια χθεσινής ερώτησης! Το θέμα είναι πότε και όχι πώς πλέον. Αν λοιπόν αυτός είναι ο πραγματικός λόγος της αλλαγής σε γυάλινες οθόνες, τότε τα συγχαρητήρια μου στην Apple για τον τρόπο σκέψης της.

Περισσότερα για τα νέα φορητά της Apple σε επόμενη δημοσιεύση μου (πολύ σύντομα). Τώρα, διάλλειμα για ναρκωτικά που λέει και ο Πανούσης!

[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21/10]: Προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, το προηγούμενο πληκτρολόγιο του MacBook Pro, πάλι ήταν πλαστικό, αλλά καμουφλαρισμένο να μοιάζει με αλουμίνιο! Ευχαριστώ τον Παναγιώτη για την διόρθωση. Τόσα χρόνια με PowerBooks και MacBook Pro και δεν το είχα πάρει χαμπάρι...

9 σχόλια:

Fou είπε...

Ολα καλα, φοβερο το αλουμινιο, αλλα σχεδιαστικα (κυριως ο συνδιασμος μαυρου-ασημενιου), δεν ειναι οτι καλυτερο κατα την γνωμη μου.
Απαραδεκτη η αφαιρεση του firewire απο τα Macbook.
Επισης το γυαλι μπροστα απο την οθονη, προσθετει βαρος, κανει τον φορητο πιο ευαισθητο, και εν τελη αυτην την στιγμη ειναι αχρηστο.
Με μπερδεψε πολυ η apple με αυτην την παρουσιαση.
Για να μην παρεξηγηθω, τα καινουργια φορητα (οπως και τα παλια) ειναι φοβερα μηχανακια, εξαιρετικου design, πολυ δυνατα. Απλα μιλαω για τους λογους που εμενα ΙΣΩΣ (που δεν το νομιζω τελικα) να με αποτρεψουν απο την αγορα ενος απο αυτα.

Ανώνυμος είπε...

τελικά πιστεύεις ότι έκανες καλά που αγόρασες πριν κάποιους μήνες το macbook pro και δεν περίμενες για το καινούριο?

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η διχρωμία με χάλασε και εμένα λίγο, ειδικά στο πληκτρολόγιο. Πάντως από τεχνικά χαρακτηριστικά φυσάνε...

Ανώνυμος είπε...

γυάλινη οθόνη μπλίαχ,
αν και υπόθεση που κάνεις για μελλοντική χρήση των οθονών ους multi touch την βρίσκω λογική.

Προς το παρών με βλέπω απλά να κάνω ένα upgrade στο MP σε 4G ram

thalis είπε...

Αντώνη περιμένω σχόλια στο επόμενο post για: blu ray (...),fw, μεταφορά του indicator, display port, Γιατι η apple πουλάει ταυτόχρονα 2 διαφορετικών γεννεών laptop; γιατί chipset nvidia και όχι intel, headset iphone που ελέγχει το itunes macbook (!), macmini.
Υ.Γ. Το 110/70 το βλέπεις καλό ή να περιορίσει το αλάτι; :P

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Το πληκτρολόγιο και του παλιού MBP ήταν πλαστικό. Απλά είναι βαμμένο.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@fou Και μένα αυτός ο συνδυασμός κάπως δεν μου κάθεται. Περιμένω να τα δω κι από κοντά για να έχω μια ολοκληρωμένη άποψη. Πάντως έχω την εντύπωση ότι αδικούνται πολύ από τις φωτογραφίες (όπως και κάθε προϊόν της Apple).

@ανώνυμος Από την μία είμαι ικανοποιημένος που πρόλαβα να αγοράσω ένα "αυθεντικό" MacBook Pro, με αλουμινένιο πληκτρολόγιο, DVI έξοδο, FW 400 + 800 και οθόνη ματ, αλλά από την άλλη ζηλεύω τα νέα ΜacBook Pro κυρίως γιατί οι καινούργιες του προσθήκες (trackpad χωρίς κουμπί και unibody αλουμίνιο) κάνουν το MacBook Pro μου αρχαϊκό... Τα συναισθήματα λοιπόν είναι ανάμεικτα (που λένε τα δημοσιογραφάκια).

@antonis Για να δούμε. Και γω δεν είμαι ενθουσιασμένος αλλά όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο πολύ το συνηθίζει το μάτι μου και δεν με ενοχλεί. Τέτοιος φίτσουλας είμαι όμως!

@nsyll Εγώ λέω ότι οι οθόνες δεν είναι glossy, αλλά glassy! :-D Τελικά είχαμε δεν είχαμε, κάναμε τους υπολογιστές μας Mac "παραθυρικό" περιβάλλον και με γυαλιστερή τζαμαρία κιόλας!

@thalis Όλα θα στα απαντήσω, χεχε. Εκτός από το 110/70 που είναι ερώτηση σόκιν. :-P

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@vrypan Είσαι σίγουρος; Είχα την εντύπωση ότι ήταν από αλουμίνιο. Δεν επιμένω κιόλας - εσύ που το άνοιξες για να του βγάλεις τον φραπέ από μέσα του κάτι θα ξέρεις καλύτερα :-D Πάντως το νέο πληκτρολόγιο σε εμφάνιση είναι πολύ πιο "πλαστικό" και ευτελής...

Unknown είπε...

Λοιπόν οσον αφορά για τις καινούργιες οθόνες των MacBook και MacBook Pro, έχω μερικά παράπονα. Mε το να τις κάνουν από ματ γιαλιστερές θα χάσουν πολλούς πεάτες. Ένας φίλος που είναι γραφίστας μου ειχε εκφράσει τα παράπονα του για τους iMac, οι οποίοι έχουν και αυτοί γαλιστερές οθόνες. Tους είχαν αγοράσει στο γραφείο που δούλευει και του επέστρεψαν πίσω γιατί γιάλιζαν και δεν μπορούσαν να δουλέψουν. Πήραν βέβαια αντί για αυτούς τους Mac Pro, αλλά λέμε τώρα. H δουλειά αυτη απαιτεί πάρα πολύ φως (ηλιακό κατά προτίμηση) για να μπορουν αν επεξεργαστούν κατατάλληλα τα αρχεία που έχουν. Oι γιαλιστερές οθόνες είναι πραγματικά εκνευριστικές!!!