Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

Path Finder 5 - Ρίχνει στα αυτιά του Finder!

Path Finder 5

Κυκλοφόρησε αυτή τη βδομάδα η νέα έκδοση του Path Finder, του δημοφιλούς shareware που αντικαθιστά τον (αρκετά ανεπαρκή) Finder του Mac OS X. O Path Finder δεν απευθύνεται στον απλό χρήστη, κάτι που φαίνεται με την πρώτη επαφή με την εφαρμογή. Πρόκειται για το απόλυτο εργαλείο των power-users του Mac OS X, έναν πραγματικό ελβετικό σουγιά.

Κατέβασα την δοκιμαστική έκδοση 30 ημερών (που μπορείτε να κατεβάσετε και εσείς από εδώ) και πραγματικά μέσα σε 10 λεπτά, αγόρασα license. Τόσο εντυπωσιάστηκα από τις δυνατότητες του. Για να δείτε τις πραγματικές δυνατότητες της εφαρμογής, προτείνω να δείτε το εντυπωσιακό screencast στην κεντρική σελίδα του site της εταιρίας. Πραγματικά θα σας πέσουν τα μαλλιά από όλα όσα συμπεριλαμβάνονται στην εφαρμογή και κάνουν τα 39$ (περίπου 32 Ευρώ με την σημερινή ισοτιμία) που κοστίζει το Path Finder, πραγματική ευκαιρία.

Κατ' αρχάς μπορείτε να αντικαταστήσετε πλήρως το Finder με τον Path Finder. Να πείτε δηλαδή στο Finder να μην τρέχει και να χρησιμοποιείται αντ' αυτού ο Path Finder. Μερικές από τις δυνατότητες του Path Finder 5 είναι οι εξής:

- Tab Παράθυρα. Αντί να γεμίζετε ξεχωριστά παραθυράκια, ο Path Finder υποστηρίζει tabs.
- Cut and Paste. Nαι για εσάς τους Windows users που δεν μπορείτε να χωνέψετε την απουσία του Cmd+X από έναν υπολογιστή Mac.
- Υποστήριξη όλων των λειτουργιών του Finder όπως Coverflow, sidebar κ.ο.κ. για να μη σας λείψει τίποτα από την ευκολία χρήσης του Finder.
- Απίστευτες δυνατότητες παραμετροποίησης για να φέρετε την εφαρμογή στα μέτρα σας.
- Ενσωματωμένα προγράμματα επεξεργασίας κειμένου και φωτογραφίας.
- Ενσωματωμένο Terminal και Subversion καθώς και θέαση του δεκαεξαδικού (Ηex) των αρχείων! Say no more, say no more!
- Ενσωματωμένο Application Launcher με global keyboard shortcut.
- Πανίσχυρο φίλτρο καθώς και εξειδικευμένη εύρεση spotlight. Είναι ο λόγος που με ώθησε να αγοράσω την εφαρμογή καθώς συχνά πυκνά βρίσκομαι σε φακέλους με απίστευτα πολλά αρχεία και ο Pathfinder σου δίνει την δυνατότητα να φιλτράρεις αυτά που βλέπεις με βάση το extension, το όνομα ή το είδος. Ένα feature που λείπει από τον Finder και είναι υπέρ-απαραίτητο.
- Ενσωματωμένος συμπιεστής και αποσυμπιεστής αρχείων, κοινωνική προσφορά του Stuffit, σε διάφορα είδη και με δυνατότητα προστασίας με password.
- Εγγραφέας οπτικών δίσκων CD και DVD και δυνατότητα σβησίματος επανεγγράψιμων δίσκων. Επίσης εύκολη δημιουργία Disk Image!
- Λίστα με αγαπημένες τοποθεσίες και εύκολα προσβάσιμες από το Menu Bar καθώς και επιπλέον Bookmarks με δυνατότητα πλοήγησης σε ειδική μπάρα. Α σούπερ!
- Drawers, δεξιά - αριστερά και κάτω από το παράθυρο, παραμετροποιήσιμα να δείχνουν τις πληροφορίες που θέλετε εσείς και φυσικά εμφανίζονται ή εξαφανίζονται όταν δεν τα χρειάζεστε.
- Για τις παλιές καραβάνες στους υπολογιστές, υπάρχει το Dual Browser, ένα είδος Norton Commander εμφάνισης με δύο φακέλους δεξιά κι αριστερά για εύκολη σύγκριση φακέλων και μεταφορά αρχείων.
- Secure Delete αρχείων μέχρι 35 passes!
- Παραμετροποιήσιμο contextual menu (δεξί κλικ) με όσες επιλογές θέλετε εσείς - άρπα την Finder!
- Drop Stack. Ένα από τα πιο χρήσιμα features του Path Finder. Ρίξτε αρχεία στο Drop Stack, από διάφορα folders στον δίσκο, πηγαίνετε στην τοποθεσία που θέλετε και ρίξτε τα εκεί. Σαν ένα πανίσχυρο move αρχείων δηλαδή. Το χρησιμοποιώ συνέχεια.
- Εμφάνιση κρυμμένων αρχείων και Package contents σαν απλών φακέλων με ένα απλό κλικ στο View μενού.
- Floating, για να είναι το παράθυρι του Path Finder πάντα on top. Πραγματικά απαραίτητο όταν έχεις να κάνεις με αρκετά ανοικτά παράθυρα.
- Copy Path στο clipboard με όποιον τρόπο θέλετε (UNIX, URL, HFS, Terminal, Name), θέαση των Active Processes και δυνατότητα λειτουργίας ως Root για να καταστρέψετε σε χρόνο dt τον Μac σας. ;-)

Αυτά σε μια πρώτη ανάγνωση, αν και φαντάζομαι ότι υπάρχουν κι άλλες δυνατότητες του που δεν έχω πάρει ακόμα πρέφα! Μήπως θέλετε κι άλλα; Πάντως εγώ προειδοποίησα πως ο Path Finder απευθύνεται σε Power Users και για uber-geek καταστάσεις. Μετά από 3 μέρες χρήσης του Path Finder, βλέπω τον Finder και μου φαίνεται τελείως άχρηστος. Προτείνω σε όλους όσους αισθανθήκατε περιορισμένοι από την χρηστικότητα του Finder να τον δοκιμάσετε και... δεν θα χάσετε!

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Path Finder is pretty awesome; what would make its existence all the more worthwhile is motivating 'the right people' at Apple to indeed go with an Objective-C based Finder with Snow Leopard ( rumor has it this is the case ).
I myself love the Finder, not that I get to do use it much during the day. The only two features I really wish it would borrow from PF5 ( not that PF5 is not worthy of completely replacing it and actually, say, Apple buying it and using as the new Finder wouldn't be totally great ) is tab and the search-as-you-type filter for the current directory contents.

George είπε...

Πραγματικά εντυπωσιακό.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ κατατοπιστικό το review. Για να δούμε το application τώρα...

Δεν θα σχολιάσω το αρχείο "Τσουτσουνάκι.nb".

:P

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Sugarenia Τσουτσουνάκι είναι το έτερο μπλογκ μου σουρεαλιστικής απόγνωσης: http://tsoutsounaki.blogspot.com . Συνοδεύει εξαίρετα ουισκάκια και σαν-φιστίκ :-D

Ανώνυμος είπε...

Χαχαχααχχααχ "σαν-φιστίκ", πόσο καιρό έχω να το ακούσω αυτό :P

Μου 'φτιαξες τη μέρα :P

Thibet είπε...

pos kano ton path finder main and default and switch off classic finder?

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@giorgos. Μπορείς να το κάνεις αλλά δεν συνίσταται γιατί στην ουσία είναι χακεριά. Εγώ δεν το έχω κάνει. Απλά επέλεξα στις ρυθμίσεις Quit finder όταν ανοίγει το Pathfinder και να χρησιμοποιείται το Path Finder αντί του Finder όταν κάποιο πρόγραμμα καλεί τον finder (πχ. μέσω της εντολής Reveal in Finder). Αν πάρ' αύτα θες να καταργήσεις το Finder και να τον αντικαταστήσεις με τον Path Finder (που σου τονίζω, δεν είναι καλή λύση) τότε σου συστήνω να κατευθυνθείς στην σελίδα υποστήριξης του προϊόντος, εδώ: http://www.cocoatech.com/support . Οι προγραμματιστές του Path Finder λένε ότι είναι καλή ιδέα να τρέχουν και οι δύο "finder" και να δρουν συμπληρωματικά ο ένας του άλλου. Άλλωστε λένε, ο κανονικός Finder μιας και είναι system process δεν επιβαρύνει με επιπλέον κύκλους τον υπολογιστή μας.

Thibet είπε...

cheers!
pantos se euxaristo gia tin idea tou path finder. Den eimai power user alla polu apolambano ta benefits tou path finder!
/g

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό το Path Finder και εγώ το αγόρασα αμέσως... αλλά μπορείς να μου πεις γιατί δεν δουλεύει το time machine άμα έχω κλειστό τον Finder;

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@irapol Δε συστήνεται να έχεις κλειστό τον Finder γιατί πολλές διεργασίες του λειτουργικού γίνονται μέσω αυτού, όπως για παράδειγμα το Time Machine. Εγώ τα έχω και τα δύο μονίμως ανοιχτά. Αν ορίσεις στις ρυθμίσεις του Pathfinder να "κλέβει" τα "Reveal in Finder" και ούτω καθεξής, ο Finder δεν μπλέκεται στα πόδια σου σχεδόν ποτέ.

Ανώνυμος είπε...

Αντώνη σε ευχαριστώ, τελικά αυτό έκανα. Άφησα τον Finder ανοιχτό και έκανα Reveal in Path Finder. Σε ευχαριστώ πολύ και καλές γιορτές να έχεις...