Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Καινοτομίες προς τα πίσω;

Μετά την παρουσίαση των νέων φορητών της Apple περίμενα αναβάθμιση του Leopard στην έκδοση 10.5.6. Μια αναβάθμιση που ακόμα δεν ήρθε. Τελικά τα νέα φορητά της Apple, "φοράνε" μια μεταγενέστερη έκδοση του 10.5.5 που από ό,τι φαίνεται έχει δύο σημαντικές καινοτομίες:

- Υποστήριξη των gestures με τα 4 δάκτυλα στο trackpad (για ενεργοποίηση Expose και εναλλαγή εφαρμογών - και γαμώ!) των νέων φορητών.

- Χρήση των νέων καρτών γραφικών της NVidia για την αναπαραγωγή HiDef βίντεο σε μορφή H.264 (και πιθανά σε άλλα φορμάτ). Εκεί που ο προηγούμενος MacBook Pro (με ΝVidia 8600) χρησιμοποιούσε 100% CPU για την αναπαραγωγή του απαιτητικού H.264 video codec στα 1080p, τα καινούργια (με NVidia 9400M και 9600) χρησιμοποιούν μόλις το 20-30%!

Και οι δύο αυτές αλλαγές, φαίνεται πως μπορούν να υποστηριχθούν από τα προγενέστερα MacBook Pro, που και Multitouch trackpad διαθέτουν και NVidia 8600 που σύμφωνα με τα λεγόμενα της ίδιας εταιρίας έχουν υποστήριξη για αναπαραγωγή H.264 video υλικού μέσω της κάρτας γραφικών.

Είμαι πολύ περίεργος να δω αν η επόμενη αναβάθμιση του λειτουργικού (10.5.6), φέρει αυτές τις αλλαγές στα προηγούμενα MacBook Pro, ή θα πάρουμε το κλασσικό gesture των πέντε δαχτύλων από την Apple.

7 σχόλια:

thalis είπε...

Μα για να υποστηρίζονται gestures με 4 δάχτυλα δεν χρειάζεται και ανάλογη αναβάθμιση hardware - νέα macbook με νέα trackpad;
Είναι μόνο θέμα λογισμικού; ώστε να λειτουργούν και στα παλιά πλέον macbook;

George είπε...

Το σκέφτηκα αυτό για τα παλιά αλλά νομίζω πως το gesture είναι θέμα κατασκευής του trackpad ή όχι??και άμα είναι θέμα trackpad θα μπορεί κανείς να βάζει 4 δάχτυλα στο trackpad που είναι μικρό στα παλιά?

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@thalis & george Υποτίθεται ότι τα προηγούμενα MacBook Pro και MacBook Air έχουν ειδικό hardware chip που επιτρέπουν Multitouch gestures. Αν γα κάθε επιπλέον gesture χρειαζόμαστε και διαφορετικό hardware, ζήτω που καήκαμε!
Είχα διαβάσει σε σχετικό άρθρο (νομίζω στο ΜacWorld) όταν κυκλοφόρησαν τα MacBook Air και Pro, ότι το εν λόγω chip υποστηρίζει πολλά παραπάνω gestures και ότι η Apple θα τα βγάζει στην φόρα σιγά-σιγά. Μακάρι να ισχύει αυτό γιατί δεν είμαστε να αγοράζουμε καινούργιο laptop ανά έξι μήνες. Ή είμαστε; ;-)

thalis είπε...

Εδώ http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=580659 υπάρχει μια αντίστοιχη συζήτηση.
Για το mb air πρώτης γενιάς, η apple ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει 4 finger gesture software update.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@thalis Χμ... δεν μας τα λέει καλά η Apple! Πώς περιμένει να "εκδημοκρατίσει" το multitouch στα φορητά της αν δεν υπάρχει μια στοιχειώδης περίοδος χάριτος και κάθε 6 μήνες προσθέτει νέα features που απαιτούν την αγορά όχι μόνο ενός απλού accessory αλλά ολόκληρου υπολογιστή! Αν είναι έτσι το πράγμα θα της κάνω το gesture με το ένα δάκτυλο και θα σκεφτώ πολύ καλά προτού αναβαθμίσω. Μια χαρά είναι το ΜacBook Pro μου thankyouverymuch.

TheoCoach είπε...

Απ' ό,τι κατάλαβα το multitouch είναι μόνο για pro και air και όχι για το macbook προηγούμενης γενιάς...σωστά;

Οπότε αν θέλω multitouch θα πρέπει να πάρω καινούργιο...ε τότε δε θέλω!(τουλάχιστον όχι τώρα lol)

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@theocoach Σωστά. Το Multi-Touch είναι προσθήκη που ξεκίνησε από το MacBook Air τον Ιανουάριου του 2008, επεκτάθηκε στα MacBook Pro και τέλος προστέθηκε τον Οκτώβριο και στην σειρά των MacBook..