Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Σκέψεις για το νέο Mac Mini (το ποιό;)

Έχει χυθει τόσο εικονικό σάλιο και μαύρο pixel για τον άδικο χαμό του Mac mini ή όχι, τον τελευταίο καιρό, που μάλλον είναι αντιστρόφως ανάλογο των πωλήσεων του από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2005. Δεν παύει όμως να είναι ένας υπολογιστής φετίχ, ένας mac που δεν απευθύνεται σε όλους, που κλείνει το μάτι πονηρά σε κουλές χρήσεις (όπως σε αυτοκίνητο) και σε όχι τόσο κουλές (όπως το ιδανικό media center) και είτε τον υπεραγαπάς, είτε απλά τον αγνοείς.

Δεν χρειάζεται να σας πω, φαντάζομαι, ότι ανήκω στην πρώτη κατηγορία. Το αγαπώ το mac mini και σπαράζει η καρδιά μου να το βλέπω να αργοπεθαίνει, βυθιζόμενο στην λήθη και στα σκουπίδια ενός αργόσχολου product manager στα κεντρικά γραφεία της Apple. Κάθε μέρα μία φήμη που το πεθαίνει, κάθε μέρα μία φήμη που το ανασταίνει. "I want to believe" που λένε και οι ουφοσυροπιασμένοι και περιμένω καρτερικά την ώρα που ο Steve Jobs θα μας παρουσιάσει το νέο ανανεωμένο Mac Mini.

Οι τελευταίες φήμες μιλάνε για σημαντική αναβάθμιση του Mac Mini. Αυτό έλειπε, μετά από 450+ μέρες να αναβαθμιστεί, να βγάλουν μια μπαρούφα. Αυτό που περιμένω και εύχομαι, είναι να αναβαθμιστεί σημαντικά ο επεξεργαστής με τους νέους Intel στα 1066HZ FSB και με τις χιλιάρες μνήμες. Το πιο σημαντικό βέβαια, είναι η χρήση της NVidia 9400M ως κάρτα γραφικών για να αντικαταστήσει το αστείο που συνδυάζει στην ίδια πρόταση τις λέξεις "Intel" και "κάρτα γραφικών".

Αυτό που απεύχομαι μετά βδελυγμίας είναι η θανάτωση της θύρας Firewire. Έτσι και την καταργήσουν όπως κάνανε στα νέα πανέμορφα MacBooks, τότε πολύ απλά την πάτησα. Κι αυτό γιατί στο τωρινό MacMini είναι συνεδεμένοι πάνω του 3 FireWire δίσκοι (με προοπτική να προστεθεί και τέταρτος πολύ σύντομα) και 2 USB. Οι δίσκοι USB πολύ απλά σέρνονται σε σχέση με τους Firewire και ένα απλό συγκριτικό filecopy αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Τί άλλο μπορεί να μας φέρει ένα επανασχεδιασμένο Mac Mini; Ίσως ένα μικρότερο κυτίο καμωμένο αποκλειστικά από αλουμίνιο αφού η τωρινή του εμφάνιση κάνει πλέον λίγο ρετρό. Ίσως επίσης υποστήριξη για 4GB RAM αντί για 3GB "ανεπίσημα" που είναι τώρα. Ίσως επίσης μεγαλύτερης χωρητικότητας δίσκους και κατάργηση της κιτσιάς που ονομάζεται combo drive (εν έτη 2008)! Τέλος το μερεμετάκι του θα συμπληρωνόταν με την προσθήκη του 802.11n ως επιλογή ασύρματης δικτύωσης και η κατάργηση της DVI προς χάρην της νεότευκτης Mini-Display Port (για να αγοράσουμε και κανέναν αντάπτορα).

Ωραία το "καστομάραμε" το νέο Mac Mini, το θέμα είναι πότε η Apple θα δεήσει να μας το δώσει, γιατί αν υποψιαστώ ότι αυτός που δεν θέλει φορητό θα πρέπει σώνει και καλά να διαλέξει ανάμεσα στον όλα-σε-ένα iMac και στο θηρίο-κουμούτσα που λέγεται Mac Pro, θα πεθάνω! Εδώ που τα λέμε, δεν θα με χαλούσε καθόλου ένα οκταπύρηνο Mac Pro ως το επόμενο Media Center μου (ανήθικες σκέψεις). Αθόρυβο είναι, ομορφούτσικο είναι και από θέμα χώρου, θα το βολέψουμε (τ' ακούς Χριστίνα;).

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Eγω τωρα κανω την Χριστινα. -Να το βγαλεις απο το μυαλο σου Μιχαλακη μου, αρκετα μηχανηματα αγορασες φετος. Και οπως ειπες ειναι και κουμουτσα-

thalis είπε...

Από το στόμα σου και στου His Steveness το αυτί, οι προβλέψεις σου για το νέο macmini.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@roverand, μπα, ψήνεται και η Χριστίνα :-) Έχουμε βρει και θέση μούρη. Για να δούμε, η MacWorld είναι κοντά.
@thalis Ούτε καν προβλέψεις δεν είναι. Ευχές στην καλύτερη περίπτωση :-) Άμα κόψουν την Firewire όμως, με βλέπω για Mac Pro!