Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

What If #447: GPS στα MacBook;

Πάνω σε όλον αυτόν τον συγγραφικό οίστρο που κερδίζει τον τίτλο της "φήμης", έπεσε στα μάτια μου κι ένας τύπος που εικάζει την προσθήκη GPS δέκτη στα φορητά της Apple. Δεν το στηρίζει κάπου, ούτε το είπε ο "μπατζανάκης της κουμπάρας του εξαδέλφου του που έχει έναν φίλο που ξέρει κάποιαν που δούλευε ως καφετζού στην Apple". Απλά το φαντάζεται το παληκάρι.

Και καθώς η φαντασία έχει πολλά ποδάρια και άρχισε να τρέχει, στο μυαλό μου γέμισαν σκέψεις για πιθανή χρηστικότητα ενός τέτοιου χαρακτηριστικού σε ένα φορητό. Πρώτα από όλα, αν θα έβαζες σε ένα PC/Mac δέκτη GPS τότε αυτό θα άξιζε σε ένα laptop. Φανταστείτε την χρησιμότητα ενός GPS δέκτη σε έναν Mac Pro ας πούμε. Γελοίο.

Ας πούμε λοιπόν ότι το νέο super-duper αλουμινένιο μας ΜacBook με γυάλινη οθόνη, έχει και GPS. Ωραίο φαίνεται στα χαρτιά σαν τεχνικό χαρακτηριστικό αλλά τί κάνουμε με δαύτο; Αν κρίνουμε από την χρησιμότητα του σε ένα iPhone, θα μπορούσαμε να κάνουμε αρκετά. Φυσικά μια τέτοια λειτουργία δεν θα εκμεταλλεύεται μόνο τον GPS δέκτη (που δουλεύει μόνο όταν έχουμε πρόσβαση σε ουρανό), αλλά (κυρίως) το SSID του Wifi δικτύου που είμαστε συνδεδεμένοι για μία κατά προσέγγιση τοποθέτηση μας στον χάρτη.

Με αυτή τη προσθήκη θα μπορούσε να παρουσιαστεί από την Apple ένα ανάλογο CoreLocation API για τους προγραμματιστές Mac εφαρμογών, που θα έδινε πρόσβαση στη χρήση της ακριβής σας τοποθεσίας στο χάρτη. Έτσι θα μπορούσαν να ξεφυτρώσουν στο πι και φι ένα κάρο εφαρμογές που σας δείχνουν χρήσιμες πληροφορίες γύρω σας μέσω του GeoLocation. Και φυσικά ο υπηρεσίες GeoLocate γνωρίζουν μια άνθηση (όπως για παράδειγμα το νέο πειραματικό plugin Geode για το Firefox 3).

Βέβαια, η Apple δεν θα άφηνε μια τέτοια νέα λειτουργία στην τύχη (δηλαδή μόνο στα χέρια των developers), αλλά θα πρόσθετε την χρηστικότητα σε διάφορα σημεία του λειτουργικού της για να επιδείξει τα θέλγητρα της και να δώσει ώθηση στους καταναλωτές να αναβαθμίσουν στο νέο hardware (κατά το προσφιλές στην Apple: το software πουλάει hardware). Πού θα μπορούσαμε να δούμε τη χρήση των νέων δυνατοτήτων; Στο Address Book, στον Safari, σε κάποια Widgets, στο iChat (ασφαλώς) και στο Mail.app, φαντάζουν οι πλέον ύποπτοι. Όλα αυτά βέβαια θα χρειάζονται και το Google Maps για να δουλέψουν και για να προσφέρουν υπηρεσίες όπως GeoTagging...

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται geeky και ίσως υπερβολικά, αλλά η Apple έχει ήδη τα κατάλληλα frameworks (από το iPhone) και τους προγραμματιστές (που έχουν γράψει ένα κάρο τέτοιες εφαρμογές για το iPhone). Ένα chip GPS δεν είναι ακριβό, μένει μόνο να δούμε αν υπάρχει "αγορά" για τέτοιου είδους εφαρμογές / δυνατότητες και αν η Αpple, θα το κυνηγήσει. Πάντως, αν κρίνουμε τα ίδια τα λόγια της Apple ότι σκοπεύει να παρέχει προϊόντα που δεν υπάρχουν αντίστοιχα στους ανταγωνιστές, τότε η προσθήκη GPS στα φορητά της, δεν είναι τόσο παράλογη όσο ίσως φαίνεται.

Όπως και να 'χει το πράγμα, θα μάθουμε πολύ σύντομα!

6 σχόλια:

Unknown είπε...

gps sta macbook?? mou fenete ligo axristo, mporei pali na to valoun k me tis efarmoges pou 8a vgoun na anarotieme pos kukloforousan laptop xoris gps toso kairo. 8a deiksei.
fantazese na mpei k na vlepeis kosmo na kukloforei exo me macbook anoixto sto xeri gia na vroun tous dromous? 8a exei polu gelio.
Aaaa k epeidi to ksexnao (oses fores grafo sto blog sou), sunexise thn kalh douleia pou kaneis sto blog

Ανώνυμος είπε...

Δεν το βρίσκω και πολύ χρήσιμο κάτι τέτοιο... Ποιος χρησιμοποιεί laptop σε ανοιχτό μέρος, ώστε να μπορεί να δουλεύει το gps?

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Ναι όντως, όσο το σκέφτομαι περισσότερο, τόσο πιο βλακεία και άχρηστο feature μου φαίνεται, αλλά είπαμε: η φαντασία έχει πολλά ποδάρια!
Πράγματι σε πολύ λίγες φάσεις κάποιος θα έχει το laptop του σε ανοιχτό μέρος για να είναι πραγματικά χρήσιμο.

thalis είπε...

Ή ακόμα καλύτερα να βγει μια εφαρμογή που να παίρνει το στίγμα από το gps του iphone!
Έτσι και ανακοινωθεί κάτι σχετικό σήμερα στο keynote σημαίνει ότι δεν είσαι τόσο αθώος όσο φαίνεσαι...

George είπε...

Καλό μου φαίνεται θα δούμε.Κάτι άσχετο που το έχω δει και το αναφέρεις στο profile σου στο youtube.Τι σημαίνει η λέξη geek?

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@thalis Δε νομίζω να βγει κάτι σχετικό με GPS. Μια έξαψη της φαντασίας μου ήταν όλα αυτά... Το ότι θα έβγαζε η Apple MacBook Pro μόνο με γυαλιστερή οθόνη ήταν κάτι που δεν το προέβλεπε ούτε η πιο νοσηρή φαντασία κι όμως αυτό φαίνεται πως θα συμβεί...

@george Αντιγράφω από το Dictionary.app του Mac OSX: a person with an eccentric devotion to a particular interest : a computer geek. Αυτός είμαι!