Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

Καλώς τα αλουμινένια τούβλα, μέρος 2ον!


Σε συνέχεια της πρώτης μου δημοσιεύσης, πάμε να δούμε τι άλλο μας έφεραν (και μας πήραν) τα νέα φορητά της Apple.

- Η θύρα FireWire μας άφησε χρόνους στα MacBook. Τί; Θες να κάνεις επεξεργασία το καλοκαιρινό σου βίντεο από την βιντεοκάμερα MiniDV; Να πάρεις τις καινούργιες HiDef, AVCHD, ποταπό ανθρωπάριο και πώς τολμάς να ζητάς τέτοια πολυτέλεια; Θες Target Disk Mode και Migration Wizard για την μεταφορά των αρχείων σου από το παλιό στο καινούργιο Mac; Να μη θες! Θες πιο γρήγορους δίσκους και συνδεσιμότητα πολλαπλών συσκευών από μία και μόνο θύρα; Ε, πάρε το MacBook Pro και βούλωστο - μες στην μίρλα είσαι, σε βαρέθηκα! Στο MacBook Pro αν πας, θα βρεις μια θύρα FireWire 800, αλλά μην απελπίζεσαι με ένα καλώδιο FireWire 800 σε 400 κάνεις την δουλειά σου. Μάλιστα. Η Apple δίνει και η Apple παίρνει... Σε λίγο θα μας αφαιρέσουν και μία θύρα USB. Τί να τις κάνεις τις δύο; Δες το MacBook Air, κανείς δεν παραπονιέται. :-D

- Tα Mini-DVI, Micro-DVI και DVI-Dual Link γίνανε όλα ρημαδιό. Ζήτω το νέο μας Mini Display Port; Καλέ τί είναι τούτο το φρούτο; Είναι το παγκόσμιο στάνταρντ (χεχε) Display Port, αλλά στην πιο proprietary και μίνι εκδοχή του. - Μα εγώ ήθελα HDMI! Η Apple λέει ότι το HDMI δεν είναι τόσο compute-friendly αφού δε σηκώνει ανάλυσεις 30άρας οθόνης (2560x1920 pixels 30bpp). Μια γρήγορη βόλτα στην Wikipedia, διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Apple, αφού το πρότυπο HDMI 1,3, υποστηρίζει αναλύση 2560x1920 pixels... Το νέο Mini Display Port, θέλει adaptors για έξοδο σε πατροπαράδοτα DVI και VGA μόνιτορς και ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στην συσκευασία ούτε του νέου MacBook Pro. Κιτσιά.

- NVidia Chipsets αντί για της Intel. Να και κάτι πολύ ευχάριστο. Η Apple σνόμπαρε την πλατφόρμα της Intel για τη νέα γενιά των φορητών της. Είναι ξεκάθαρος ο λόγος και έχει να κάνει με την σκατένια απόδοση των ενσωματωμένων καρτών γραφικών της Intel που εδώ και τόσα χρόνια δεν έχουν καταφέρει να απογειωθούν σε επιδόσεις. Όμως η Apple έχει μεγαλεπίβολα σχέδια για την χρήση της GPU στο νέο λειτουργικό της (που θα βγει όπως όλα δείχνουν του χρόνου) και οι ενσωματωμένες κάρτες της Intel στα προηγούμενα MacBooks ήταν για τα πανηγύρια. Αυτή τη στιγμή το MacBook έχει μια ικανότατη mobile κάρτα γραφικών κάτι που είχε να συμβεί από την πρώτη εμφάνιση του. Μόνο και μόνο γι' αυτή την προσθήκη, αξίζει ο λόγος της αναβάθμισης. Την ίδια κάρτα γραφικών παίρνουν και τα MacBook Air αν και χρονισμένες λίγο χαμηλότερα για αποτροπή της υπερθέρμανσης.
Τα MacBook Pro παίρνουν την 9400M μαζί με την 9600 και μια ρύθμιση στο System Prefs για να διαλέγει ο χρήστης ποιά θα χρησιμοποιήσει. H 9600 είναι φυσικά καλύτερη από την 8600 που αντικαθιστά σε επιδόσεις. Χρησιμοποιώντας την 9400 αντί για την 9600 κερδίζεις 1 ώρα μπαταρία (5 ώρες αντί για 4). Ωραίο concept, όχι τρομερά φιλικό προς τον χρήστη (χρειάζεται logout για να γίνουν οι αλλαγές) και το έχουμε δει σε άλλα pc φορητά (όπως τα Vaio).
Επιπλέον η συνεργασία με την NVidia φαίνεται να είναι πιο στοχευμένη στις ανάγκες της Apple (αφού δεν έχει το τεράστιο πελατολόγιο που έχει η Intel) και μέλλει να δούμε τί καρπούς θα αποδόσει για μας τους Mac χρήστες αυτή η συνεργασία.

- Μεταφορά του δείκτη στάθμης της μπαταρίας. Πλέον ο δείκτης φόρτισης της μπαταρίας βρίσκεται στο πλάϊ και αποτελεί μέρος του φορητού και όχι της μπαταριάς. Σίγουρα είναι βελτίωση αφού στα προηγούμενα φορητά χρειαζόταν να αναποδογυρίσουμε το φορητό μας για να δούμε την στάθμη της μπαταρίας μας. Επίσης δείχνει πιο ακριβή μέτρηση αφού έχει 8 βήματα (φωτάκια) αντί για 5. Λατρεύω κάτι τέτοια μικρά μερεμέτια, αφού όλα μαζί βελτιώνουν την εμπειρία χρήσης που αποκομίζουμε από το φορητό μας και η σημασία στην λεπτομέρεια είναι κάτι που η Apple κάνει (ακόμα) καλύτερα από όλους.

- Υποστήριξη των iPhone Stereo Headset. Συνδέοντας τα ακουστικά του iPhone σε ένα νέο MacBook / MacBook Pro μπορούμε να αλλάξουμε π.χ. τραγούδι στο iTunes, να κάνουμε pause/play την μουσική μας, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε το ενσωματωμένο μικρόφωνο τους, ως μικρόφωνο στο φορητό. Φαντάζουν η τέλεια και υπερφορητή λύση για τις συνδιαλλέξεις μας στο iChat ή στο Skype. Με αυτή την μικρή προσθήκη - δυνατότητα, η Apple διπλασίασε την πιθανή αγορά των iPhone headset της και στους χρήστες φορητών Mac.

-Χαρακτηριστικά Montevina. Μπορεί οι ταχύτητες σε GHz να μείναν σχεδόν ίδιες (και στην περίπτωση του MacBook να πέσαν κιόλας), αλλά οι νέοι MacBook και MacBook Pro έχουν 1066MHz Front-side Bus από 800MΗz και παίρνουν μνήμες DDR3 στα 1066MHz από DDR2 στα 667MHz. Μια χαρά! Και επίσης το MacBook Air παίρνει τον επεξεργαστή Penryn στα 45nm από τον προηγούμενο Merom στα 65nm με βελτιωμένη ενεργειακή κατανάλωση.

Και τα λοιπά:

Άλλη μια χρονιά χωρίς BluRay! Ο Στηβ δικαιολογήθηκε σε σχετική ερώτηση, λέγοντας πως η άδεια χρήσης ενός BluRay οδηγού είναι ακόμη ακριβή και περίπλοκη και πως δεν ήθελε να "επιβαρύνει" τους καταναλωτές με ένα πρόσθετο έξοδο. Γεγονός είναι πως το BluRay σαν συσκευή αναπαραγωγής ταινιών δεν έχει ακόμα γνωρίσει την διάδοση που θα περίμενε η Sony και ας τρέχει πλέον μόνη της (το HD-DVD έγινε σκόνη). Επιπλέον χωρίς σωστή υποστήριξη από την CPU και GPU η μπαταρία ενός φορητού καταπονείται σημαντικά κατά την αναπαραγωγή μιας ταινίας BluRay. Η πραγματικότητα όπως πάντα βρίσκεται κάπου στη μέση αφού η Apple φέρεται να επιδίδεται σε ένα τυπικό powerplay (δε σε υποστηρίζω, για να δούμε ποιός θα πάθει μεγαλύτερη ζημιά) που στην τελική ο μόνος που ζημιώνεται είναι ο καταναλωτής που θέλει να δει HiDef ταινίες στον φορητό του. Τουλάχιστον θα μπορούσαν να το προσθέσουν σαν επιλογή Build-to-Order και έτσι δεν θα "επιβαρυνόνταν οι καταναλωτές της Apple" που μας τσαμπουνάει ο Στήβουρας.

Και τα υπόλοιπα desktop της Apple; Μάλλον θα έχουμε νεότερα από δαύτα στην MacWorld 2009. Αν κρίνουμε από τους νέους φορητούς της Apple, περιμένετε από το iMac να χάσει το Μini-Dvi έναντι του Mini-Display port, την κατάργηση της FireWire 400 θύρας και φυσικά τις κλασικές αυξήσεις σε ταχύτητες, σκληρούς δίσκους κλπ. Και το Mac Mini (που ρωτάει κι ο Θαλής); Με περισσότερες από 400 μέρες να αναβαθμιστεί, δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του. Απορώ πώς έχουν ακόμα σε στοκ υπολογιστές με τέτοια CPU... Μπορεί η MacWorld να μας φέρει τον αντικαταστάτη του Mac Mini. Θα δείξει. Προς το παρόν δεν αλλάζω με τίποτα το δικό μου.

10 σχόλια:

Unknown είπε...

Tο μόνο καλό στα καινούργια μηχανήματα είναι μόνο η κάρτα γραφικών και το bus που αυξηθηκε αρκετά. Oλα τα άλλα είναι μικρολεπτομέρειες που δεν κάνουν και μεγάλη διαφορά.
Tο blue-ray τι να το κάνεις; Λες και το χρησιμοποιεί και κανείς. Λες και αν δείς την ταινία σε απλό DVD θα πάθεις κάτι ή θα χάσεις καμιά λεπτομέρεια. Στο κάτω κάτω. Tο ανθρώπινο μάτι με μεγάλη δυσκολία θα καταλάβει διαφορά απο την μια ποιότητα στην αλλη, γιατί σκάμε για όλα αυτά.
Oι μόνοι που βλέπουν ταινίες σε blue-ray είναι πιθανότατα όσοι έχουν PS3. E άμα έχεις PS3 τι να το κάνεις και στο laptop;

Ανώνυμος είπε...

Αναρωτιεμαι John εαν εχεις δει ποτε ταινια σε Blu-ray με αυτα που λες.

θα μπορουσε η Apple να σου δινει το option σαν extra να μπορει να βαλεις Blu-ray με το αναλογο κοστος.

Ανώνυμος είπε...

Πότε θα τα φέρουμε Ελλάδα και σε τι τιμές.Πολύ ωραία τα ποστ σου.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@ανώνυμος Ακόμα η Rainbow δεν έχει ανακοινώσει τιμές, αλλά αν κρίνουμε από τιμες Ιρλανδικού Applestore, τότε ίσως ακριβύνουν λίγο (ειδικά το MacBook 2,4). Τώρα το πότε θα έρθουν στην Ελλάδα, μόνο η αντιπροσωπεία (Rainbow), το ξέρει. Αν κρίνω από προηγούμενες φουρνιές, υπολόγιζε τον Νοέμβρη...

George είπε...

Η Rainbow που τα φέρνει εδώ τους βάζει ελληινκό πληκτρολόγιο ή έχουν αυτά όταν βγουν?

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@george Οι "ελληνικές" εκδόσεις που φέρνει η Αpple μέσω της Rainbow, έχει στο πληκτρολόγιο χαραγμένους τους Ελληνικούς χαρακτήρες. Νομίζω ότι δεν είναι δουλειά της Rainbow και πως αυτά έρχονται έτοιμα στην αντιπροσωπεία με ελληνικούς χαρακτήρες. Βέβαια, μπορεί να κάνω και λάθος και η χάραξη των Ελληνικών να είναι στις αρμοδιότητες της αντιπροσωπείας.

George είπε...

Οκ κατάλαβα.Επισκέφτηκα το site της Rainbow και είδα ότι σε κάθε notebook έχει αγγλική και ελληνική έκδοση.Τι σχέση έχουν αυτά?

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@george Αγγλική έκδοση είναι η Ιnternational που έχει τους Αγγλικούς μόνο χαρακτήρες τυπωμένους στο πληκτρολόγιο ενώ Ελληνική είναι η έκδοση με τυπωμένους τους ελληνικούς και τους αγγλικούς χαρακτήρες τυπωμένους. Στην Ελληνική έκδοση συμπεριλαμβάνεται δωρεάν ένα επιπλέον CD της Rainbow που εξελληνίζει το λειτουργικό περιβάλλον και η εγκατάσταση του είναι προαιρετική. Αν το αφήσεις όπως έχει το μενού του Leopard είναι στα Αγγλικά, αλλά μπορείς να γράψεις κανονικότατα Ελληνικά. Ελπίζω να βοήθησα.

George είπε...

Βοήθησες πάρα πολύ ευχαριστώ.Αλλά το cd όπου κάνει τα ελληνικά leopard άμα βγει update από apple τότε μάλλον δεν θα λειτουργούν.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@george Πρέπει να περιμένεις να βγάλει αντίστοιχο update για το... update, η Rainbow. Τις περισσότερες φορές όμως δεν αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα αν αναβαθμίσεις χωρίς να περιμένεις την αντίστοιχη ενημέρωση της αντιπροσωπείας. Προσωπικά ουδέποτε έχω εξελληνίσει το περιβάλλον εργασίας του Mac.