Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Τί, δεν θα ασχοληθούμε με την υγεία του Steve Jobs;

Πέρασαν περίπου 72 ώρες από την παρουσίαση των νέων φορητών της Apple από τον CEO της εταιρίας, Steve Jobs και παρατήρησα ότι κανείς / πολύ λίγοι, ασχολήθηκαν με την υγεία του. Δεν επιδόθηκαν στο γνωστό χρηματιστήριο: "σα να είχε κομάρες", "κομμένος έδειχνε", "δεν τον βαστούσαν τα πόδια του", "σκερβελές έγινε", "πιο τζίντζα CEO δεν έχω ματαδεί" και "ο άνθρωπος κρεμάστρα". Και ερωτώ: γιατί;

Ίσα-ίσα, υπήρχαν ενδείξεις ανησυχίας: Δεν τον είδα να έχει βάλει κιλό πάνω του. Το keynote κράτησε με το Q&A μόλις λίγο πιο πάνω από ώρα (χωρίς live ξενέρωτους μουσικούς) και μέσα σε αυτό το διάστημα ο Steve Jobs συμμετείχε ενεργά περί τα 30 και κάτι λεπτά. Το πρώτο σκέλος της παρουσίασης που μας εντυπωσιάζει με τις καινούργιες πίτες του Κeynote και τα "isn't that amazing?" και "we think that's really great!" το παρουσίασε φέτος ο Tim Cook (Chief Operating Officer της Apple και ένας από αυτούς που "γαμπρίζει" την θέση του μελλοντικού CEO). Μια χαρά ο Cook αν και λίγο plain σαν παρουσιαστής, φορούσε και την φορεσιά Στηβ Τζομπς μπας και δεν το προσέξουμε. Στο τέλος κιόλας, ο Στηβ του έδωσε τα συγχαρίκια, λέγοντας του "Καλή δουλειά!"

Στη μέση της παρουσίασης, να και ο Jony Ive (ο Senior Vice President of Industrial Design) με μια περίεργη επιλογή πουκάμισου Τεξάνα - Αμερικάνα, να μας αναλύει σαν design-geek σε ονείρωξη, το νέο καλούπι των φορητών. Και αυτός "γαμπρίζει" τη θέση του CEO. Σα να μας λέει ο Steve Jobs: "Κοιτάχτε ωρέ guys, είναι και άλλα σένιικα τυπάκια που δουλεύουν στην Apple. Δεν είμαι μόνο εγώ!" Και έχει απόλυτο δίκιο. Η Apple έχει καταφέρει να έχει χτίσει με πρωτεργάτη τον Jobs έναν πολύ καλό διοικητικό σκελετό. Κάθε ένας από αυτούς στα διοικητικά πόστα, κάνει εξαίρετη δουλειά και φαίνονται πως μοιράζονται το πάθος του Steve Jobs για την Apple. Δείτε πως αναλύει ο Jony την νέα κατασκευή των MacBooks. Λατρεύει αυτό που κάνει. Δείτε τον Scott Forstall (vice president on iPhone Software) να του τρέχουν τα σάλια κάθε φορά που αναλύει τα νέα APIs του iPhone.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Apple δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα στην μετά-Jobs εποχή. Και το πιστεύω ακράδαντα αυτό που λέω. Γιατί όσο και προικισμένος να είναι ο Jobs το σημαντικότερο είναι ότι έχει καταφέρει να εμφυσήσει σε όλους τους εργαζόμενους στην Apple την φιλοσοφία του και αυτό που εν τέλει κάνει την Apple να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες εταιρίες του χώρου.

Και για να απαντήσω μόνος μου στην ερώτηση που έθεσα στην αρχή της δημοσίευσης: πιστεύω ότι η πρόσφατη κιτσιά της ψευδούς δήλωσης στα νέα περί καρδιακής προσβολής του Steve Jobs, έκανε όλους τους τεχνολογικούς anal-υτές να υιοθετήσουν μια πιο ψύχραιμη προσέγγιση για την υγεία του CEO της Apple. Το καταλάβαν και οι ίδιοι ότι είχαν γίνει παρανοϊκοί. Όσον αφορά για το σχόλιο του Στηβ για την πίεση του αίματος 110/70, δεν ξέρω πως μεταφράζεται στα Ελληνικά δεδομένα - εδώ όταν η πίεση σου πάει πάνω από 20, ψήνεσαι για εγκεφαλικό. Μάλλον είναι ο Αμερικάνικος τρόπος μέτρησης, χεχε. Άσχετον: Άραγε τι θα γινόταν αν ο Steve Jobs είχε για γιατρό τον House; Λοιπόν αυτό είναι ένα επεισόδιο που δεν θα έχανα με τίποτα! Steve Jobs vs. Gregory House: FIGHT! Δύο μισάνθρωποι να ανταλλάσουν κακεντρεχή σχόλια. Τέλεια! Θα το προτείνω στους παραγωγούς της σειράς.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

η πιεση κανονικα ετσι μετραται απλος στην ελλαδα εχουμε κοψει το τελευταιο μηδενικο και το 110/70 γινεται 11 με 7....