Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2007

Firefox 3 εναντίον Γκοτζίλα


Ο γκοτζίλα είναι ο αγαπημένος μου browser, Safari.
Αν και συμπαθώ πολύ τον Firefox (έχω και μπλουζάκι!) και τον χρησιμοποιώ αν βρεθώ σε κάποιο Βίντοουζ μηχάνημα εξ αδοκήτω, στους mac η ιστορία Firefox είναι μια άλλη ιστορία.

Τα προβλήματα μου με την τρέχουσα έκδοση 2 είναι αρκετά:
Καταρχάς δεν "ενσωματώνεται" απόλυτα στο Mac OS X. Έχει δική του λούμπεν εμφάνιση που δεν κολλάει με την εμφάνιση των άλλων εφαρμογών. Είναι αισθητά πιο αργός στο άνοιγμα της εφαρμογής και κατά τις πιο αργός στο browsing. Δεν ακολουθεί τα widgets του Mac OS X στα forms και βγάζει ένα περίεργο κράμα Βίντοουζ-Λίνουξ αισθητικής που στραμπουλάει το μάτι. Έχει πρόβλημα στην απεικόνιση των ελληνικών γραμματοσειρών (βάζει όποια οικογένεια του καθίσει). Δεν γουστάρει το keychain, ούτε τον ενσωματωμένο ορθογράφο του λειτουργικού. Δεν γίνεται resize το Search bar, δεν υποστηρίζει τα ενσωματωμένα χρωματικά προφίλ των φωτογραφιών με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες στο web να εμφανίζονται λάθος τονικά και ως επί το πλείστον ξεπλυμένες. Επίσης υπάρχει το μόνιμο πρόβλημα της "διαρροής" μνήμης. Τέλος η οργάνωση των bookmarks είναι για τα πανηγύρια.

Λοιπόν τα ευχάριστα νέα, για μένα αλλά και πολλούς mac users ανά τον γλόμπο, είναι ότι ο Firefox 3 φέρνει τέλος σε πολλά από τα παραπάνω παράπονα. Χρησιμοποιώ αρκετό καιρό την μπίτα (έτσι προφέρεται βρε φίτσο) έκδοση του Firefox 3 και πριν 2-3 μέρες κυκλοφόρησε και η δεύτερη μπίτα. Δηλώνω ενθουσιασμένος με τις αλλαγές που φέρνει ο Firefox 3 αν και ακόμα το θέμα της εμφάνισης δεν έχει λυθεί (θα έρθει σε επόμενη μπίτα).

Πάμε ένα ένα: Ο Firefox 3 είναι πιο γρήγορος στο άνοιγμα και στην πλοήγηση από τον Firefox 2. Όχι τόσο γρήγορος στο άνοιγμα όσο ο Safari, αλλά τόσο γρήγορος ώστε να μη με ενοχλεί πλέον. Τα Widgets στα forms είναι πλέον αυτά που χρησιμοποιεί o Safari και ο Camino και οι υπόλοιποι browsers για mac, δηλαδή γουστόζικα και όχι κιτσούμπικα. Η εμφάνιση των γραμματοσειρών είναι πλέον αυτή που πρέπει και ο Firefox χρησιμοποιεί τον ενσωματωμένο ορθογράφο του λειτουργικού! Επίσης αν και είναι απενεργοποιημένο από default, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την υποστήριξη για τα ενσωματωμένα χρωματικά προφίλ των φωτογραφιών. Το Search bar γίνεται resize (επιτέλους) και πολλά προβλήματα σχετιζόμενα με τις διαρροές μνήμης έχουν λυθεί. Τέλος η οργάνωση των Bookmarks έχει βελτιωθεί δραματικά με την προσθήκη των Places και Smart Bookmarks (όπως οι πιο συχνά επισκεπτόμενες σελίδες), προσθήκη tags και αστεριών για γρήγορη τοποθέτηση ιστοσελιδών σαν bookmarks. Επίσης το location bar κάνει δυναμικό ψάξιμο όχι μόνο της διεύθυνσης της ιστοσελίδας, αλλά και των τίτλων των bookmarks σας, των tags σας και ούτω καθεξής! Η εμφάνιση του βελτιώθηκε αλλά υποτίθεται ότι η τελική έκδοση θα έχει εμφάνιση κανονικής mac εφαρμογής.

Όλα αυτά, μπορούν να δώσουν επάξια στο Firefox μια θέση στο dock μου και γιατί όχι εν καιρώ, να αντικαταστήσει και τον Safari στην πρώτη θέση της προτίμησης μου. Μπορείτε να διαβάσετε όλα τα καινούργια χαρακτηριστικά του Firefox 3 Beta εδώ και να τον κατεβάσετε από εδώ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Safari rocks the house!

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Safari is the best of the besteresterer! Όλες οι mobile πλατφόρμες το γυρνούν στο webkit γιατί ο κώδικας του είναι τρομερά optimized, ενώ του gecko είναι mess spaghetti-code και αυτό το λένε και οι devs του.