Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2007

Macworld 2008: το μόνο post με διορατική ενόραση!

Λοιπόν αγαπητά macόπουλα και windowsκροφίτσες μου, η Μacworld 2008 πλησιάζει και ο Στηβ Τζομπς ήδη ετοιμάζει το keynote στο Apple Keynote και ήδη έχει ξεχωρίσει τα ρούχα που θα φορέσει (σιγά το δύσκολο).

Δε ξέρω για εσάς, αλλά εμένα κάθε Macworld μου κάνει Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά και Φώτα μαζί! Είναι η χαρά του κάθε πορωμένου macά η φάση που ανεβαίνει ο Στηβ στη σκηνή και λέει "We have some great stuff for you today...". Και φέτο (ναι, χωρίς σίγμα στο τέλος), ο Στηβ παρουσίασε στην Macworld το iPhone! Άντε να το ξεπεράσεις αυτό... Τι να παρουσιάσεις μετά το iPhone που να έχει το ίδιο ή μεγαλύτερο impact, τι κουλό ετοιμάζει πάλι η Apple για να μας τρελάνει;

Είναι η εποχή των φημών, ο Δεκέμβριος. Ε, Χριστούγεννα έρχονται, πέφτουν τα χιόνια (όχι εδώ, στο Καμπαναριό), όλη η φύση είναι σε gay mode, οι άνθρωποι παίρνουν έναν επιπλέον μισθό (ακόμα και μεις οι άνεργοι) και ο νους μας τρέχει σε ακριβά δώρα και η πλειονότητα αυτών που διαβάζουν αυτό το blog σε δώρα που μπαίνουν στην πρίζα.

Οι φήμες λένε πολλά και ουκ ολίγες φορές βγαίνουν ψεύτρες και πλάνες. Αλλά τα όνειρα λένε πάντα την αλήθεια, ειδικά αυτά της Κυριακής. Θα σας πω εγώ λοιπόν ο ονειροπαρμένος τι θα βγάλει από την τσέπη του ο Τζομπς από την Macworld, έστω κι αν δεν με ρωτήσατε.

Λοιπόν ας πάμε με επαγωγή εις άτοπον: Η παρουσίαση κρατάει μιάμιση ωρίτσα. Την πρώτη μισή ώρα την περνάει πάντα μπαμπαλίζοντας μας τον εγκέφαλο με το πόσο καλά τα πάει η Apple σαν επιχείρηση και δώσ'του πίτες και μπάρες πιο μακριές από των αλλωνών (τις μπάρες). Μας έμεινε μια ωρίτσα λοιπόν. Εδώ είναι το κυρίως μέρος που λένε.

Μπορεί να μας παρουσιάσει κάτι νέο σε software; Χμ, το καινούργιο λειτουργικό ΜΟΛΙΣ βγήκε, να μας παρουσιάσει το επόμενο αποκλείεται. Το ίδιο και το iLife και το iWork που ανανεώθηκαν φέτος καταμεσής της χρονιάς. Άρα τι μας μένει από software; Ίσως η νέα φήμη που θέλει το Leopard να τρέχει εφαρμογές Βίντοουζ χωρίς το Bootcamp, αλλά σε mac περιβάλλον, κάτι σαν το wine να πούμε (όχι το πιοτί). Ναι αυτό θα ήταν κουλαριστό feature και θα έδειχνε πως το Leopard έχει μεγάλα τσαούλια γι' αυτούς που ακόμα ψάχνουν τα hidden features που υποσχέθηκε ο Steve Jobs. Του δίνω ένα ποσοστό 20% να παρουσιάσει κάτι τέτοιο. Κάτι άλλο σε software για mac δεν βλέπω.

Κάτι σε hardware;
ΣΙΓΟΥΡΑ. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη δούμε μια εντελώς νέα συσκευή από την Apple, κόβω το κρασί της ημέρας γι' αυτό. "Τι, τι;" Λοιπόν, οι φήμες μιλάνε για ένα super-compact laptop, σαν το Asus Eee PC. Ναι, αυτό είναι standard. Φυσικά η Apple, όντας Apple, θα κάνει κάτι τελείως κουλό και sci-fi και θα κάνει τα άλλα υπερφορητά laptops της αγοράς να φαντάζουν κουμούτσες και πλαστικούρες μπροστά του. Δίνω 50% πιθανότητες για κάτι τέτοιο. Αν δεν παρουσιάσει αυτό, τότε τη βλέπω να παρουσιάζει άλλο ένα gadgetάκι σαν το iPhone/iPod Touch με το ίδιο λειτουργικό αλλά περισσότερα χαρακτηριστικά, μεγαλύτερη οθόνη κ.ο.κ. Θα φτιάξει κάτι για να ανταγωνιστεί το Kindle ίσως στον τομέα του e-book reader; Δεν νομίζω ότι υπάρχει αγορά ακόμα ικανή για να αντέξει το βάρος μιας Apple και πιστεύω ότι αν δοκιμάσει να κάνει κάτι τέτοιο, τότε θα είναι με μια πολυσυσκευή σαν το iPhone και όχι με ένα εξειδικευμένο e-book reader. Για μία φορητή συσκευή λίγο μεγαλύτερη από το iPhone δίνω 20% πιθανότητες. Τέλος, υπάρχει η περίπτωση να μας παρουσιάσει το νέο Macbook Pro, που από άποψη design έχει μείνει αρκετά πίσω (20%).

Στον τομέα iPhone/iPod Touch; Εκεί σίγουρα θα έχουμε εξελίξεις και περισσότερες λεπτομέρειες για το iPhone SDK. Ίσως και ένα καινούργιο software update που θα έχει 2-3 νέες λειτουργίες όπως video recording για το iPhone. (40%).

Και το one more thing ποιό θα είναι; Λοιπόν πιστεύω ότι θα είναι κάτι που έχει σχέση με το iTunes, ίσως μια νέα αγορά για την Apple, όπως τα ebooks, αλλά και μια νέα δυνατότητα του AppleTV ή μια μεγάλη συνεργασία της Apple με την Google στο δίκτυο.

ΥΓ: θα μου πείτε, μετά από όλα αυτά δεν άφησες και τίποτα. Όλα τα είπες! Λοιπόν αν έπρεπε να πω τα τρία πιο πιθανά πράγματα που θα παρουσιάσει ο Steve Jobs στις 14 του Γενάρη, τότε θα είναι με σειρά πιθανότητας:
1. Νέο ultra-portable laptop χωρίς σκληρό δίσκο (αλλά με μνήμη flash) και χωρίς DVD drive.
2. AppleTV update (hardware ή software)
3. H Apple μπαίνει σε μία νέα αγορά, ίσως στο διαδίκτυο με την βοήθεια της Google (αυτό είναι η έκπληξη, για να πιάσω τα πολλά λεφτά αν βγει αληθινή)!

Εσείς τι βλέπετε σαν πιθανότητα για τον Γενάρη; Τι θα θέλατε από την Apple; Για την ώρα δείτε κι αυτό. Εγώ πολύ γέλασα πάντως.

5 σχόλια:

Jimbo είπε...

Θέλω ένα φορητό με flash disk, μικρό, ελαφρύ και πάρα πολύ λεπτό.

Ότι άλλο καλό είναι.

Και κάτι που πιθανώς ξέχασες και δεν έχει ακουστεί πολύ: μήπως να περιμένουμε ένα νέο mac mini πιο μικρό, πιο κοντό; Ή κανενα υβρίδιο apple tv-mac mini? Δηλαδή ένα apple tv με περισσότερες δυνατότητες; Αν και μάλλον κλείνω προς το πρώτο σκέλος.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Εγώ δεν ξέρω αν θέλω ένα πολύ μικρό laptop από την Apple. Βολεύτηκα το iPod Touch για on-the-go καταστάσεις και το Macbook για φορητό μεν αλλά πολύ δυνατό σε επιδόσεις πρώτο μηχάνημα. Το super-duper μικρό laptop της Apple θα έχει σίγουρα flash-disk. άντε να είναι 64GB σε χωρητικότητα. Εμένα έχει ήδη γεμίσει ο 160άρης του Macbook μου, άρα θα είναι πρόβλημα για μένα. Συμφωνώ όμως ότι είναι πολύ καλή εμπορική κίνηση ένας υπερφορητός από την Apple και εύχομαι επιτέλους να τον βγάλει στην αγορά.
Για το AppleTV δεν το ξέχασα που λες. Το ανέφερα και περιμένω βελτιώσεις και στο hardware. Αν βάλουν DVD drive που ακούγεται, τότε ναι θα είναι πιο πολύ κάτι προς macmini και θα πρέπει να βελτιώσουν αρκετά το AppleTV ως προϊον, που φαντάζει περιορισμένων δυνατοτήτων.
Πρέπει να φτιάξουν το software του να μπορείς να αγοράζεις ταινίες και μουσική κατευθείαν από το AppleTV καθώς και επιτρέψουν τις επινοικιάσεις ταινιών αλλά και να φέρουν και περισσότερες ταινίες, αφού η Apple κινδυνεύει να μείνει πολύ πίσω στις εξελίξεις (το XBox Live θα επιτρέπει σε λίγο καιρό ενοικιάσεις ταινιών και στην Ευρώπη και μάλιστα σε HD, ενώ το νέο software του επιτρέπει την αναπαραγωγή Xvid και Dvix)!
Εμένα τουλάχιστον, ως κάτοχος macmini σαν "mediacenter" εδώ και 1,5 χρόνο περίπου, μου φαίνεται πολύ περιορισμένο το AppleTV. Οι πωλήσεις του δεν πάνε καλά, κάτι που το έχει αποδεχθεί και ο Steve Jobs, οπότε δεν μένει τίποτα άλλο παρά να το ανανεώσουν εκ βάθρων.

Jimbo είπε...

Θα κακούσουμε πολλά μέχρι τις 15.01.

Το θέμα είναι ότι εμείς οι mac fans θα κάνουμε καθυστερημένες γιορτές! :)

Ανώνυμος είπε...

Στο Macworld 2007 ξεκίνησε με τη φράση "We're gonna make some history together today..." και είχα πάθει ένα ψιλοέμφραγμα όταν το είπε. Και μόνο το Νοέμβριο που ήρθε το iPhone στα χέρια μου (ευτυχώς με 1.1.1) συνήλθα από το σοκ. Τώρα διανύω περίοδο μακαριότητας και είμαι σίγουρος ότι σε 19 μέρες θα ξαναπάθω έμφραγμα με την ίδια φράση. Μοναδική μου ελπίδα, να συνέλθω νωρίτερα από το Νοέμβριο του 2008.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Δυστυχώς gadgets τόσο μεγάλης σημασίας και βαρύτητας όσο το iPhone δύσκολα θα μπορέσει η Apple και κάθε εταιρία, να βγάζει κάθε χρόνο. Πιστεύω όμως, ότι αυτή η Macworld θα μας φέρει gadgets/macs που δεν ξέραμε ότι χρειαζόμαστε. Είμαι πολύ περίεργος να δω την ενσάρκωση ενός umpc από την Apple, στον τομέα της χρηστικότητας αλλά και του design. Αν βγάλει κάτι τέτοιο, το πιο δυνατό μέρος της εξίσωσης θα αποτελεί το σωστό pricing. Επίσης θα ήθελα το 2008, να φέρει πιο μικρά και απλά iPhones σε πιο χαμηλή τιμή (όπως τα iPod mini που έγιναν τα πιο επιτυχημένα σε πωλήσεις iPods).