Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2007

Συγχρονισμός "Ασυγχρόνιστων" Κινητών στα Mac


Πριν 2-3 μέρες πήρε η γυναίκα μου ένα κινητό Samsung SGH-U600. Στη σελίδα του iSync της Apple δείχνει ότι το κινητό δεν υποστηρίζεται ακόμη στους υπολογιστές της και αν περίμενες από τη Βίντοουζ-Λάβερ Samsung να βγάλει πρόγραμμα συγχρονισμού η scriptάκι-plugin για το iSync (όπως κάνει πλέον η Nokia), ατύχησες...

Τι κάνουμε λοιπόν με αυτά τα κινητά που πήραμε και δεν υποστηρίζονται από το iSync και έχουμε 382 contacts με τηλέφωνα, διευθύνσεις που πρέπει να περάσουμε από την αρχή; Πάμε στο Γερμανό και μας τα περνάνε αυτοί θα μου πείτε. Εντάξει, δε λέω, καλή φάση αν θες να χάσεις ένα μεσημέρι, αλλά για πιο γρήγορα επειδή είμαστε και τζιμάνια mac users και όχι τίποτα σανό ή κοπρια των bits και των bytes, ανοίγουμε το Automator και ψάχνουμε για λύση.

Και γιατί το Automator ρωτάτε;
Λοιπόν το Samsung αυτούνο μαζί με όλες τις κάρο μαλακίες που έχουν τα κινητά nowadays έχει και bluetooth (ευτυχώς) και καταλαβαίνει τα αρχεία τύπου VCF (vCards files) που υποστηρίζει και το Address Book μας. Άρα με το bluetooth θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε τις επαφές μας από το mac μας που έχει bluetooth στο Samsung. Εύκολο να το λες και δύσκολο να το κάνεις όμως...

Το Address Book μπορεί να κάνει export μία-μία τις επαφές μας σε VCF ή όλες τις επαφές που θα επιλέξουμε σε ένα μεγάλο αρχείο VCF. Το πρόβλημα είναι ότι το Samsung (και υποψιάζομαι πολλά άλλα κινητά) δεν το καταλαβαίνουν αυτό το αρχείο για να το "αποσυμπιέσουν" σαν πολλές επαφές, οπότε είμαστε καταδικασμένοι από Θεό και ανθρώπους να κάνουμε μία-μία export τις επαφές μας και να τις στέλνουμε στο Samsungάκι μας. Εκτός αν μας κόψει το νιονιό και την ψαχουλευτούμε λίγο με το Automator. Το οποίο σημειωτέον με έχει σώσει από πολλές τέτοιες επαναληπτικές και βαρετές διαδικασίες.

Ας φτιάξουμε λοιπόν το σωτήριο σκριπτάκι. Στο Automator πάμε στο αριστερό sidebar->Library->Contacts και κάνουμε διπλό κλικ στο Get Specified Address Book Items. Θα δείτε ότι κάτω αριστερά έχει ένα κουμπί Add. Αν το πατήσετε θα βγεί ένα αναδυόμενο παράθυρο που θα δείχνει τις επαφές σας. Από εκεί μπορείτε να διαλέξετε μαζικά όσες θέλετε ή να κάνετε Cmd+A και να τις επιλέξετε όλες και μετά πατάτε "Add". Κατόπιν κάνουμε διπλό κλικ στο Export vCards (πάλι στο Library/Contacts θα το βρείτε) και στο drop down menu που έχει επιλέγουμε Individual vCards και στο to: την περιοχή του δίσκου που θέλουμε να τα σώσουμε. Τέλος!

Πατάμε το play του Automator και όλες οι επαφές που έχουμε επιλέξει σώζονται μία-μία σαν ξεχωριστό αρχείο στην περιοχή του δίσκου που επιλέξαμε. Κατόπιν από το Bluetooth Menu Bar και αφού έχουμε κάνει pair το κινητό μας με το mac μας, επιλέγουμε send file και στέλνουμε όλες μαζι τις επαφές που έχουμε σε αρχεία VCF. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχουμε περάσει όλες μας τις επαφές στο κινητό, γλιτώνοντας μια πολύ επίπονη διαδικασία.

Βέβαια δεν είναι το ίδιο καλό όσο η γηγενής υποστήριξη του κινητού μας από τον υπολογιστή μας, αλλά είναι μια λύση που θα μας βγάλει από τη δύσκολη θέση της χειρωνακτικής εισαγωγής των επαφών μας.

4 σχόλια:

Jimbo είπε...

Thanxxx! Πολύ χρήσιμο ποστ!

Τα ίδια είχα με το U700 του father.

Τώρα με το Ν95 θα είναι όλα ΟΚ. Και απο την άλλη βδομάδα με το iphone σιγά μην συναντήσω ποτέ πρόβλημα... χεχε!

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Δημήτρη, το N95 υποστηρίζεται από το iSync ή έχει δικό του software; H Nokia φαίνεται να το πήρε χαμπάρι πως οι χρήστες Macintosh όχι μόνο αυξάνονται, αλλά αποτελούν το "φιλέτο" των καταναλωτών, αφού είναι πρόθυμοι να δώσουν αρκετά λεφτά για τεχνολογία και υποστηρίζουν του Macintosh.
Θα πάρεις τώρα iPhone; Τρελλάθηκες παιδί μου; Κάτσε να δεις τι θα ξεφουρνίσει πρώτα ο Στήβουρας στις 15 του Ιανουαρίου....

Jimbo είπε...

Αντώνη έχει plugin που πρέπει να κατεβάσεις για να παίζει το isync. Αλλά άμα το βάλεις όλα τέλεια.

Θα μου το φέρει ένας φίλος από Αγγλία. Δεν μπορώ να περιμένω. Δε νομίζω να ανακοινώσει αλλαγές hardware για iphone. Ότι και να ανακοινώσει αλλωστε θα το δούμε κατά καλοκαίρι μεριά ή και πιο μετά...

Το Ν95 είναι πολύυυυ αργό για τα γούστα μου!

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Ξέχασες να αναφέρεις ότι το Ν95 είναι πανάσχημο και δύσχρηστο και σαν συσκευή που ξεπήδησε από τα nineties ;-)