Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007

Quicksliver εναντίον LaunchBar - πόλεμος των Launchers [updated]


[Launchers είναι εφαρμογές παραπλήσιες του Spotlight που επιτρέπουν την γρήγορη εύρεση και άνοιγμα εφαρμογών κυρίως, αλλά και αρχείων, bookmarks, επαφών κ.ο.κ.]

Μέχρι πρότινος ήμουν φανατικός χρήστης του Quicksilver.
Launchers υπάρχουν πολλοί, Quicksilver όμως ένα!

Έτσι έλεγα πάντα χαριτολογώντας. Πραγματικά πιστεύω ότι το Quicksilver είναι η καλύτερη εφαρμογή που έγινε ποτέ και περιλαμβάνει στον κώδικα της μυστική εξωγήινη τεχνολογία. Όμως η πρόσφατη συνέντευξη του δημιουργού της εφαρμογής στο Lifehacker μου έκοψε τα φτερά...

Κοντολογίς, ο δημιουργός του Quicksilver δεν έχει πλέον χρόνο να αναπτύξει άλλο την εφαρμογή, πόσο μάλλον να την υποστηρίξει και άνοιξε τον κώδικα της σε μία προσπάθεια να αναλάβουν άλλοι προγραμματιστές την ανάπτυξη της. Μια εφαρμογή όμως τόσο χαοτική όσο το Quicksilver θα χρειαστεί τρομερό συντονισμό για να δουλέψει αξιόλογα ως Open Source Project. Η εξέλιξη λοιπόν αυτή είναι μάλλον αρνητική αφού ο ίδιος ο δημιουργός δεν είναι πλέον στο τιμόνι της ανάπτυξης της εφαρμογής. Μάλιστα και ο ίδιος είναι τόσο απαισιόδοξος για το μέλλον του Quicksilver που συστήνει στους φαν της εφαρμογής να "μετακομίσουν" στην πιο σταθερή παραπλήσια shareware εφαρμογή LaunchBar. Το γεγονός ότι είναι shareware (ενώ το Quicksilver ήταν freeware και donationware), σημαίνει ότι η συνεχόμενη υποστήριξη και ανάπτυξη της είναι πιο "σίγουρη" υπόθεση.

Μετά λοιπόν από τα όσα μακάβρια διάβασα και μου πέσαν τα μούτρα (γιατί το Quicksilver είναι η αγαπημένη μου εφαρμογή και έχω επενδύσει πολύ χρόνο πάνω της για να την αξιοποιώ όσο περισσότερο μπορώ - έχω κάνει ακόμα και wallpapers για δαύτο), αποφάσισα να ακολουθήσω την συμβουλή του developer και να δοκιμάσω το LaunchBar.

Ομολογώ ότι πλησίασα το LaunchBar με δυσπιστία, περιμένοντας να συναντήσω έναν απλό launcher κατά πολύ υποδεέστερο σε δυνατότητες και λειτουργία από το Quicksilver. Έκανα μεγάλο λάθος! To LaunchBar είναι υπερπλήρες σε δυνατότητες και το καλύτερο της υπόθεσης, δουλεύει όπως πρέπει χωρίς καμία παραμετροποίηση από τον χρήστη. Δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε ένα σωρό plugins και να ενεργοποιήσετε ένα κάρο checkboxes λες και είναι εφαρμογή Linux. Απλά δουλεύει! Και μάλιστα δουλεύει με τρόπο αρκετά παραπλήσιο του Quicksilver, οπότε δεν χρειάστηκα καθόλου χρόνο για να το συνηθίσω. Μετά από 5 λεπτά χρήσης, δεν άντεξα - ενθουσιάστηκα τόσο πολύ μαζί του που αγόρασα ένα family licence που ισχύει για 5 υπολογιστές και κοστίζει 30$.

Πρέπει να είναι η πρώτη φορά μετά από 3 περίπου χρόνια που το Quicksilver δεν τρέχει μονίμως σε κάποιον υπολογιστή μου. Το περίεργο είναι πως δεν μου λείπει καθόλου. Προτείνω σε όσους δεν έχουν δοκιμάσει το LaunchBar, αλλά είναι σαν και μένα κολλημένοι με το Quicksilver, να του δώσουν μια ευκαιρία. Το Quicksilver μου κάνει πολλά "νερά" στο Leopard, με συχνά κολλήματα, καθυστερήσεις και κρασαρίσματα και αν τα λεγόμενα του δημιουργού του Quicksilver ευσταθούν, τα πράγματα δεν πρόκειται να διορθωθούν.
Αντιθέτως το LaunchBar φαίνεται πως θα έχει χρόνια μπροστά του, αφού μια γρήγορη περιήγηση σε sites για εφαρμογές mac, όπως το Versiontracker και το MacUpdate δείχνουν μόνο ευχαριστημένους χρήστες και ο developer φαίνεται σοβαρός άνθρωπος σε αντίθεση με μερικούς-μερικούς.

[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 9/12]: Φαίνεται υπάρχουν κι άλλοι καμένοι σαν και μένα που ψάχνουν, στοιχειοθετούν, αξιολογούν και κατατάσσουν ένα προς ένα τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες των Quicksilver και Launchbar. Εδώ ένας τύπος έφτιαξε ολόκληρο blog που αναλύει τις ομοιότητες και τις διαφορές των δύο εφαρμογών. Ομολογώ ότι έκανα ένα κεφάλι καζάνι, αφού τόσες ώρες διαβάζω γι' αυτά τα δύο apps σε φόρουμ και ιστοσελίδες.
Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι το Launchbar είναι καλύτερα σχεδιασμένη εφαρμογή με έμφαση στην ευκολία χρήσης και πιο γρήγορη στην λειτουργία, ενώ το Quicksilver έχει περισσότερες δυνατότητες (όπως τα εξαιρετικά triggers) αλλά είναι αρκετά δύσκολο στην παραμετροποίηση, απαιτεί από τον χρήστη να προσαρμοσθεί στις απαιτήσεις του και είναι σαφώς πιο εύκολο στα κρασαρίσματα.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μόλις έβαλα το LaunchBar. Για να μην ψάχνω, υπάρχει τρόπος να μην φαίνεται το εικονίδιο στο dock;

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Υπάρχει αλλά δε συνίσταται. Αντιγράφω από το help του προγράμματος:

In order to get rid of the Dock icon, LaunchBar has to be run as a background application. To turn LaunchBar into such a background application, you have to perform the following steps:
- Move the LaunchBar program file to the Desktop
- Open the application package (Control-click the LaunchBar program file in Finder and choose Show Package Contents)
- Navigate to Contents > Info.plist
- Open the Info.plist file with a text editor (e.g. drag it onto TextEdit)
- Find the line containing < key >LSUIElement< /key >
- Change the next line from < string >0< /string > to < string >1< /string >
- Save these changes
- Move the LaunchBar program file back to your Applications folder
- Restart LaunchBar

Έχει όμως αρκετές παρενέργειες οπότε καλύτερα να μη το κάνεις. Γενικά τώρα είμαι στη διαδικασία διαβάσματος του πολύ επεξηγηματικού help της εφαρμογής, κάτι που το Quicksilver δεν είχε ποτέ και είναι απαραίτητο για τέτοιου είδους εφαρμογές.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για την πληροφορία. Το dock icon μου την σπάει δυστυχώς. Το βγάζω και παραμένω φανατικός user του Quicksilver. Μ' αρέσει που δεν φαίνεται πουθενά. Ούτε dock, ούτε menubar. Καθόλου intrusive! Good luck με το LaunchBar :)

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Όντως ήταν βολική αυτή η δυνατότητα του Quicksilver αλλά εδώ και κάμποσο καιρό αναγκάστηκα να βάλω το icon του Quicksilver στο dock μου αφού κράσαρε αρκετά συχνά και μετά έπρεπε να ανοίξω το Finder να πάω στο Applications και να το ξαναενεργοποιήσω. Γι' αυτό και το εικονίδιο του Launchbar στo dock δεν με πολυπείραξε. Το εικονίδιο όμως του Quicksilver ήταν πολύ όμορφο ενώ του Launchbar είναι λίγο γιαχ!

Ανώνυμος είπε...

Ναι χαχα είναι λίγο χάλια :p