Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Συνέντευξη με τους δημιουργούς του EventBox

Μία από τις αγαπημένες μου νέες εφαρμογές για Μac είναι το EventBox. Μια μίνι-κριτική της εφαρμογής και το τί κάνει, δημοσιεύσα πριν λίγες μέρες σε αυτήν εδώ την σελίδα και μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ. Ακολουθεί μία μίνι συνέντευξη με τους Cosmic Machine, τους προγραμματιστές που ευθύνονται για το EventBox.

E: Ποιοί είναι οι Cosmic Machine;

Οι Cosmic Machine είναι μια εταιρία περιορισμένης ευθύνης, μια συνεργασία ανάμεσα σε εμένα (Μilen) και τον φίλο μου Chris.

E: Είναι το EventBox η πρώτη σας απόπειρα στην δημιουργία λογισμικού για τους υπολογιστές Mac;

Έχουμε γράψει διάφορες μικρές εφαρμογές αλλά τίποτα που να έχουμε δημοσιεύσει, οπότε κατά μία έννοια, αυτή είναι η πρώτη μας σοβαρή απόπειρα.

E: Πώς σκεφτήκατε να δημιουργήσετε το EventBox;

Είναι μια παράξενη ιστορία. Ο αδελφός του Chris (http://de-online.co.uk/2008/11/08/eventbox), του ζήτησε να δημιουργήσει μια εφαρμογή για να βλέπει τις τελευταίες φωτογραφίες των επαφών του από το Flickr και το Facebook. Εκείνο το διάστημα εγώ καταπιανόμουν με τα sites κοινωνικής δικτύωσης Digg / Reddit και το Twitter. Έτσι ο Chris ανέφερε ότι θα δούλευε πάνω σε αυτό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και εγώ σκέφτηκα πως θα μπορούσαμε να ενοποιήσουμε αυτές τις δύο υποψήφιες εφαρμογές (τη δική μου και του Chris) σε μία - έτσι γεννήθηκε η ιδέα του EventBox.

E: Διάβασα στην ιστοσελίδα σας ότι σκοπεύετε να υποστηρίξετε κι άλλες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Υποστήριξη για διαδικτυακές εφαρμογές όπως το Delicious, το Last.FM και το Orkut είναι προ των πυλών. Τί θα γίνει με άλλες δημοφιλείς υπηρεσίες όπως το MySpace, το FriendFeed κλπ.;

Προς το παρόν λαμβάνουμε πολλά αιτήματα από χρήστες για υποστήριξη περισσότερων υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης. Η αλήθεια είναι ότι στην πορεία θα υποστηρίξουμε τις περισσότερες από αυτές, είναι απλώς θέμα χρόνου. Αν περισσότεροι χρήστες ζητήσουν την υπηρεσία Χ, τότε θα υποστηρίξουμε την υπηρεσία Χ. Στη λίστα μας έχουμε το Delicious, το Last.FM και το Orkut. Φαντάζομαι ότι όσο περνάει ο καιρός, περισσότερες υπηρεσίες θα ακολουθήσουν.

E: Τί θα γίνει με το περιβάλλον εργασίας; Πότε θα πάρουμε μια γεύση του περιβάλλοντος HUD (Head-Up display) που θα κάνει το EventBox πιο μικρό στο χώρο που καταλαμβάνει στην οθόνη του υπολογιστή μας;

Όταν ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω στην εμφάνιση της εφαρμογής, είχαμε δύο επιλογές - είτε θα χρησιμοποιούσαμε το CoreAnimation (η νέα τεχνολογία προηγμένων γραφικών της Apple που έκανε το ντεμπούτο της στο Leopard), είτε θα χρησιμοποιούσαμε απλή Cocoa (το κλασσικό εργαλείο προγραμματιστών για την δημιουργία εφαρμογών για Mac). Ήταν ένα στοίχημα για μας που δεν ξέραμε αν θα αποδώσει - και πιστεύουμε ότι τα καταφέραμε (χρησιμοποίησαν το προηγμένο CoreAnimation). Τα πάντα στο κύριο παράθυρο γεγονότων της εφαρμογής είναι φτιαγμένο από μας και έχουμε τον πλήρη έλεγχο πάνω του. Μπορούμε να κάνουμε ωραία animation, δυναμική παραμετροποίηση του μεγέθους κ.ο.κ. Το περιβάλλον HUD ήταν υπό κατασκευή και ως ένα σημείο δούλευε - απλά το απενεργοποιήσαμε έπι του παρόντος μέχρι να το τελειώσουμε. Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη για το πότε θα είναι έτοιμο, αλλά είναι από τα πιο ενεργά νέα χαρακτηριστικά που δουλεύουμε αυτή τη στιγμή.

E: Πείτε μας κάποια πράγματα για τον συγχρονισμό μέσω του Νewsgator (σημείωση: Νewsgator είναι μια δωρεάν υπηρεσία που παρέχει συγχρονισμό εγγραφών RSS σε δημοφιλείς εφαρμογές για Μac και Windows, καθώς και μέσω ιστοσελίδας. Κάτι σαν το Bloglines και το Google Reader αλλά και με desktop εφαρμογές). Είμαι φανατικός χρήστης του ΝetNewsWire (αναγνώστης RSS για Mac που υποστηρίζει συγχρονισμό RSS μέσω του Newsgator) και θεωρώ πως είναι ο καλύτερος αναγνώστης RSS. Είναι έτοιμη μια εφαρμογή όπως το EventBox να διαχειριστεί έναν μεγάλο αριθμό συνδρομών σε RSS, γιατί το NetNewsWire κάνει καλή δουλειά, από άποψη ταχύτητας, στη διατήρηση μια μεγάλης βιβλιοθήκης από εγγραφές RSS.

Ο αναγνώστης RSS του EventBox θα έλεγα ότι είναι απλοϊκός προς το παρόν - αλλά την κάνει την δουλειά του. Το Νewsgator έχει ένα API (υπηρεσία υποστήριξης προς τρίτους προγραμματιστές) που επιτρέπει σε διάφορες εφαρμογές τρίτων να συγχρονίζονται μαζί του. Έτσι θα μπορείτε να έχετε το ΝetNewsWire, το NetNewsWire για το iPhone και το EventBox απολύτως συγχρονισμένα μεταξύ τους (όταν διαβάζετε μία δημοσιεύση RSS στο ένα πρόγραμμα, θα φαίνεται ως διαβασμένο και στο άλλο κ.ο.κ.). Ο Chris ψάχνει επίσης τρόπο να κάνει το ίδιο και για το Google Reader αλλά μιας και η Google δεν παρέχει κάποιο επίσημο API (σημείωση μου: σοκ!), δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν αυτή η λειτουργία θα βρει τον δρόμο της σε κάποια μελλοντική έκδοση του EventBox ή όχι.

E: Υπάρχουν σχέδια για την δημιουργία μιας εφαρμογής EventBox για το iPhone;

Το EventBox σχεδιάστηκε εσωτερικά για να δουλεύει το ίδιο καλά σε ένα Mac και στο iPhone. Το σχέδιο μας τώρα, είναι πρώτα να τελειώσουμε την έκδοση για Μac, να την βελτιστοποιήσουμε, να εξολοθρεύσουμε τυχόν bugs και να προσφέρουμε μια καλή έκδοση 1.0 για το EventBox. Mετά, μπορούμε να επικεντρωθούμε σε μια συμπληρωματική εφαρμογή για το iPhone.
EventBox
E: Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάζεις διαφορετικά σετς από API των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης σε μία εφαρμογή;

Η αρχιτεκτονική του EventBox βασίζεται σε plugins - άρα η απάντηση είναι ότι είναι πολύ εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο αναμεταξύ των διάφορων υπηρεσιών που υποστηρίζουμε και της κύριας εφαρμογής. Κάθε API έχει και τις δικές του παραξενιές, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να μην φτιάχνεται. Μια πολύ ενοχλητική κίνηση από τα διάφορα sites που προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) - είναι ότι σε περιορίζουν σε σχέση με το τι μπορείς να κάνεις με τα API τους, για να έχουν οι σελίδες αυτές το πλεονέκτημα έναντι της εκάστοτε desktop εφαρμογής.

E: Ποιές εφαρμογές καταλαμβάνουν χώρο στο dock σου;

Τα: Transmit, Skype, iCal, iTunes, CSSEdit, Xcode, TextMate, Activity Monitor, Terminal και EventBox (πώς φαίνεται ο προγραμματιστής!). Ο Chris έχει ένα παραφορτωμένο Dock αλλά δεν θυμάμαι ακριβώς τί εφαρμογές έχει πάνω του.

Αυτές ήταν οι ερωτήσεις. Αν έχεις να συμπληρώσεις κάτι, μπορείς να το κάνεις. Ευχαριστώ για τον χρόνο σου.

Μόλις κατεβάσαμε την τιμή του EventBox στα $15 (περίπου 12 Ευρώ) κατά την περίοδο της Beta για να αποζημιώσουμε αυτούς που προτίμησαν να αγοράσουν την εφαρμογή μας από τώρα (επίσης επιστρέψαν 5$ πίσω σε όσους την είχαν αγοράσει 20$ όπως εγώ - μπράβο τα παιδιά!). Αδημονούμε να προσφέρουμε περισσότερα νέα χαρακτηριστικά στο EventBox και να κάνουμε χαρούμενους όλους μας τους πελάτες.

Το EventBox μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ και να το δοκιμάσετε δωρεάν για 14 ημέρες. Ευχαριστώ τον Milen Dzumherov για τον χρόνο του και την άμεση απάντηση του για τη δημιουργία αυτής της συνέντευξης (απάντησε σε λιγότερο από 8 ώρες!).

Photos by: David Emery, The Cosmic Machine, Sigalakos

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άσχετον: Καλά, στις 3.30 η ώρα το πρωί έγραψες αυτή τη δημοσίευση; Τί ώρα πιάνεις δουλειά;
Πολύ ωραία η συνέντευξη και περιεκτική. Κατέβασα και γω το EventBox και το δοκιμάζω. Όντως έχει πολύ όμορφο περιβάλλον εργασίας, αντάξιο ενός mac. Δεν ξέρω κατά πόσο θα με βολέψει μιας και δεν είμαι τόσο μέσα στα web κόλπα όπως εσύ!
Πάντως φαίνονται ότι είναι ορεξάτοι προγραμματιστές με διάθεση να τελειόποιήσουν το προϊόν τους και εύχομαι να δούμε σύντομα το καινούργιο διάφανο περιβάλλον εργασίας. Πάντως θέλει γερό στομάχι και να είσαι επικοινωνιακός για να μπορείς να ικανοποιείς τις ορδές των παράλογων αιτημάτων των χρηστών χωρίς να τους αποξενώνεις. Θυμάστε αυτόν που είχε γράψει το NewsFire; ;-)
Συνέχισε με τις συνεντεύξεις. Είναι πολύ ενδιαφέρουσες και φέρνουν σε προσκήνιο τα πρόσωπα πίσω από τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε!

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@macnasos Ε. είχα ζόρι να τελειώσω την μετάφραση της συνέντευξης και να την ανεβάσω μιας και πάντα η Παρασκεύη είναι γεμάτη μέρα για μένα. Πάντως κοιμάμαι αργά κάθε μέρα αφού με καρατάει φρέσκο ο απαραίτητος μεσημεριανός ύπνος! ;-)
Όντως είναι πολύ πρηξίδι να ανέχεσαι τις κουλές προτάσεις του καθενός, αλλά τί να κάνεις: παραξενίες του επαγγέλματος. Όσον αφορά τον Watanabe που αναφέρεις (προγραμματιστής του NewsFire), ο άνθρωπος είναι μακάκας...
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε πολύ ωραίο το EventBox! Thx

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο κείμενο. Χρήσιμο