Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Εντυπώσεις από iPhone 2.2 Software Update

Μετά από 2 μήνες, ήρθε και η νέα αναβάθμιση λογισμικού του iPhone που έφτασε αισίως στην έκδοση 2.2. Αν και .x αναβάθμιση, προστέθηκαν αρκετά νέα χαρακτηριστικά ενώ βελτιώθηκε και αρκετά η ταχύτητα γενικώς του λειτουργικού.

- Το Google Maps γνώρισε μεγάλες πιένες. Προστέθηκε το Google Street View, ένα χαρακτηριστικό που πρωτοείδαμε στο G1, το πρώτο Google Phone. Χαβαλεδιάρικο feature, ειδικά αν ζεις στο San Fransisco ή στο Παρίσι. Εδώ στη Θεσσαλονίκη βέβαια, μπαρμπούτσαλα (που λένε και στην Τρούμπα). Ίσως το 2011 να δω τον Λευκό Πύργο σε τέτοια φάση, χεχε. Πάντως όταν πάω στο Κουπερτίνο, σίγουρα θα το δοκιμάσω.
Επίσης προστέθηκε η δυνατότητα οδηγιών κατεύθυνσης με τα πόδια και με τις συγκοινωνίες στο ήδη υπάρχον σύστημα για το αυτοκίνητο. Αυτό με τα πόδια, δουλεύει και δουλεύει καλά, αναπροσαρμόζοντας τον χρόνο με βάση την ταχύτητα ενός μέσου ανθρώπου που περπατάει (γιατί εγώ είμαι σίφουνας) και σου δείχνει την πιο γρήγορη διαδρομή αφού ο πεζός ως γνωστόν μπορεί να πάει ανάποδα σε μονόδρομο (αν και εδώ στην Ελλάδα το ίδιο κάνουν και τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια).
Τέλος, είχαμε την προσθήκη του πολύ χρήσιμου κουμπιού "share location". Βάζετε την καρφίτσα εκεί που θέλετε (προσοχή γιατί πονάει) ή στο σημείο που είσαστε, επιλέγετε την πινέζα και εκεί σας βγάζει ένα κουμπί "Share Location". Το πατάτε και ανοίγει ένα νέο μήνυμα email, με έναν σύνδεσμο στο Google Maps που μπορεί να το ανοίξει αυτός που το στέλνετε, για να δει π.χ. πού είστε ή πού θα πάτε για μπύρες το βράδυ.

- Podcast Streaming και download! Επιτέλους! Ποτέ δε με βόλεψε η λογική του subscribing σε podcasts από το iTunes και έβρισκα τη λύση του on demand και streaming πολύ πιο βολική. Και φαίνεται ότι εκεί στην Apple κάποιος έχει τα ίδια χούγια με μένα. Τώρα μπορείτε από το iPhone σας, μέσω του iTunes Store να βρείτε το Podcast ή Vidcast που σας ενδιαφέρει και είτε να ξεκινήσετε να το ακούτε ή να το βλέπετε εκείνη τη στιγμή μέσω streaming ή να αρχίσετε να το κατεβάζετε για να το καταναλώσετε αργότερα. Δουλεύει, αν και προς το παρόν (τουλάχιστον στην Ελλάδα;) το tab "Podcasts" έχει μόνο την κατηγορία "What's Hot". Αν πάτε όμως στο "Search" και ψάξετε το podcast κατ' όνομα, μπορείτε να το βρείτε και να το ακούσετε.

- Appstore μερεμέτια. Μερικές χρήσιμες βελτιώσεις ήρθαν στο πολυαγαπημένο μου Appstore. Κατ' αρχάς, μπορείτε πλέον να δείτε όλα τα screenshots της εφαρμογής που σας ενδιαφέρει, αντί για μία και μοναχική πόζα. Επιπλέον, προστέθηκε το κουμπί "Update All" για την ανανέωση όλων των εφαρμογών ταυτόχρονα και όχι πλέον τσούκου-τσούκου ένα-ένα το update λες και είμαστε φίτσουλες. Τέλος όταν σβήνετε μια εφαρμογή, σας την πέφτει ένα ημιδιάφανο παραθυράκι που σας ζητάει να βαθμολογήσετε την εφαρμογή αν θέλετε. Βάλτε ό,τι προαιρείστε, τζάμπα είναι.

- "Συντόμευση πληκτρολογίου". Είστε στην οθόνη νούμερο 9 και ξέρετε ότι για να πάτε στην πρώτη οθόνη θα στραμπουλήξετε τον αντίχειρα σας από swipes; Όχι πια! Πατήστε μια φορά το μεσσαίο κουμπί (ένα είναι, θα το βρείτε) και τσουπ! Είστε στην πρώτη οθόνη! Ω λα λα! Τα πιο απλά πράγματα τελικά είναι τα καλύτερα. Να βάλουμε όμως και το ανάποδο; Από την πρώτη να πηγαίνεις στην τελευταία δηλαδή; Καλή φάση θα ήτο!

- Καλύτερο Σαφάρι στο Internet. Πιο σταθερό λένε οι ιθύνοντες και με το Google Search "in your face" σε περίπτωση που δεν ήξερες τι κάνει το φακουδάκι.

- Η εφαρμογή για Mail πλέον θυμάται να ψάχνει για email όποτε του έχετε ορίσει εσείς αντί για να το ρίχνει στην παλαβή. Τέλος όταν γυρνάτε το iPhone στο ξαπλωτό, δείχνει καλύτερα από ότι στο παρελθόν τα emails. Μάλιστα. Άλλα είναι τα προβλήματα του Μail για το iPhone όμως...

- Καλύτερη ποιότητα κλήσεων και ναι: λιγότερες χαμένες κλήσεις. Γιατί μη ξεχνάμε ότι το iPhone είναι και τηλέφωνο. Επίσης κάτι ψου ψου για το Voicemail που δε μας νοιάζει εμάς γιατί η Vodafone δεν το θεώρησε πρέπον να μας το δώσει στο πακέτο της.

- Απενεργοποίηση της αυτόματης διόρθωσης. Αυτό πια δεν είναι νέο χαρακτηριστικό αλλά σκέτο σεξ! Επιτέλους γλιτώσαμε από τον μπάτσο της Αμερικάνικης ορθογραφίας και ας γράφαμε greeklish! Θα το βρείτε στο Settings --> General --> Keyboard. Βουρ!

- Εmoji εικονίδια για τους φίλους μας τους Ιάπωνες. Arigatou gozaimas! Εμείς στην Ελλάδα πήραμε τα π@πάρια μας πάλι:

- Υποστήριξη Ελληνικού Πληκτρολογίου. Πλάκα κάνω. Στην επόμενη έκδοση όμως σίγουρα. Πάλι πλάκα κάνω. Το χάκαρα λοιπόν, έβαλα το Ελληνικό πληκτρολόγιο και ησύχασα. 'Αμα πια! Βαρέθηκα να περιμένω τα αυτονόητα. Άραγε η Vodafone τί λέει τώρα στους πελάτες της που τους αναγκάζει να πάρουν την συσκευή με συμβόλαιο; Και τελικά η Apple σέβεται τους πελάτες της, έτσι; Είμαστε της Ευρώπης οι φουκαράδες, του κόσμου το αποπαίδι :-)

Σε γενικές γραμμές, καλό το update, έκανε τη συσκευή πιο γρήγορη, προσθέτοντας νέα χαρακτηριστικά (βέβαια όχι αυτά που θα ήθελαν οι περισσότεροι, όπως το copy+paste που γίνεται συχνά πυκνά αισθητή η απουσία του και φυσικά τα Ελληνικά που είναι στα πλάνα της Apple, αμέσως μετά από την ενσωμάτωση του Σουαχιλικού πληκτρολογίου). Με τις υγείες μας και του χρόνου πάλι!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχω πληροφορίες ότι το ελληνικό πληκτρολόγιο θα βγει, όταν βγάλουμε τον πρώτο μαύρο Πρωθυπουργό στην Ελλάδα. Λίγη υπομονή χρειάζεται μόνο... :-)

Ανώνυμος είπε...

Όσων αφορά το Emoji δες εδώ μια ματιά :
http://steventroughtonsmith.blogspot.com/

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Rocean :-) Θα μάθω Φλαμανδικά και λύθηκε το πρόβλημα..
@evripidis Ναι, το έχω κάνει ήδη. Δες το screenshot της δημοσίευσης, τελειώνει με ένα θυμωμένο emoji! Είναι φοβερά.