Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

iPhone Appstore και ρετροπαίχνιδα

Τα γούστα μου στα παιχνίδια είναι λίγο διαφορετικά. Δεν με ενθουσιάζουν τα εντυπωσιακά γραφικά, τα ραλάκια και τα "πυροβολάω και σκοτώνω". Ίσως γιατί μεγάλωσα και ανδρώθηκα σε μια εποχή που τα παιχνίδια από γραφικά ήταν άστα να πάνε. Sprites λεγόντουσαν τότε και μια τεράστια κουκίδα σε ένα μαύρο φόντο συνήθως... ήταν άνθρωπος σε ζούγκλα! Ναι, κουλές εποχές με Atari 2600 (η πρώτη μου παιχνιδομηχανή) και κομπιούτερ επιδόσεων ο Commodore 64 με τις τρομερές μουσικές του. Ύστερα για μένα ήρθε το DOS και τα καλύτερα παιχνίδια του και φυσικά το καλύτερο genre κατ' εμέ, τα καθαρόαιμα adventures, τύπου Monkey Island, Indiana Jones, Leisure Suit Larry, Little Big Adventure, Alone In The Dark κ.ο.κ.

Τώρα λοιπόν, μετά από 20+ χρόνια, μια συσκευή στο μέγεθος του iPhone προσφέρει τρομακτικά μεγαλύτερες επιδόσεις από τα παλιά αυτά κουρουπόπισα και εγώ ακόμα βρίσκομαι να αναπολώ τέτοιου είδους παιχνίδια - με πιάνει μια περίεργη νοσταλγική διάθεση όταν τα παίζω, δεν ξέρω. Δεν είναι παράλογο λοιπόν που στο iPhone μου, θα βρείτε ρετρό παιχνίδια με βαρετά γραφικά αλλά και όμορφο gameplay μιας και τα παιχνίδια εκείνης της εποχής ήταν κατά την ταπεινή μου γνώμη απείρως πιο εθιστικά - ίσως γιατί δεν υπήρχαν και πολλά πράγματα τότε που θα μπορούσαν να μας αποσπάσουν την προσοχή (όπως το internetι)!

Έτσι λοιπόν μερικά από τα παιχνίδια που με βρίσκετε να παίζω στο iPhone μου με ρετρό διαθέσεις είναι:

Lemonade Stand (0,79 Ευρώ). Αυτό κι αν είναι παλιό παιχνίδι. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1979 σε έναν Apple II. Βασικά είναι ένα simulation/strategy χωρίς γραφικά. Είσαι ένα κοριτσάκι με κοτσίδες (έλα τώρα, μη ντρέπεσαι!) και πουλάς λεμονίτες (άρπα την Θεσσαλονίκη!) σε ένα κιόσκι. Έχεις 30 ημέρες για να κάνεις την τύχη σου. Κάθε μέρα έχεις το σχετικό δελτίο καιρού και πρέπει να κανονίσεις τα κουμάντα σου για να βελτιστοποιήσεις τις πωλήσεις σου. Ανάλογα με τον καιρό ή τα συμβάντα, πρέπει να παραμετροποιήσεις ανάλογα την τιμή πώλησης (όταν ο ήλιος είναι ντάλα τους βαράς την τιμή στο κεφάλι, να ξέ'ς), τα λεφτά για διαφήμιση και το πόσες λεμονάδες θα φτιάσεις. Στο τέλος της ημέρας, βλέπεις τις πωλήσεις σου και το κέρδος ή την χασούρα σου και την επόμενη μέρα ξανά από την αρχή. Στο τέλος του μήνα γίνεται η σούμα και αν έχεις χασούρες τραβάς τις κοτσίδες σου. Απλό και εθιστικό. Οι περισσότεροι ίσως ξέρετε την πιο σπιτσιάλ εκδοχή του, το Lemonade Tycoon το οποίο θα βρει και αυτό το δρόμο του στο AppStore από την Electronic Arts. Για την ώρα, το Lemonade Stand μου αρκεί 9/10.

Bix (0,79 Ευρώ). Υπάρχει και η δωρεάν Bix Lite εκδοχή του με τα 6 πρώτα επίπεδα για να την δοκιμάσετε. Λοιπόν έχετε μια κουκίδα που τραβελλάρει περιμετρικά ενός τετραγώνου μέσα στο οποίο σουλατσάρουν αέναα οι "κακές" κουκίδες. Στόχος του παιχνιδιού είναι να δημιουργείς με την κουκίδα σου φαγωμένα κομμάτια - κομμάτια από το τετράγωνο μέχρι να φτάσεις ή να ξεπεράσεις το 75% του εμβαδού του τετραγώνου, αποφέυγοντας να αγγίξουν εσένα ή την γραμμή που δημιουργείς οι άλλες κουκίδες. Κάθε καινούργιο επίπεδο φέρνει περισσότερες κουκίδες που πρέπει να αποφύγεις. Περικλείοντας μια κουκίδα με την γραμμή σας, σας δίνει διάφορα μπόνους, ανάλογα με το χρώμα της κουκίδας.
Αυτό το παιχνίδι το έπαιζα κατά κόρον στα ουφάδικα (όταν έκανα κοπάνα), με την διαφορά ότι όσο "έτρωγες" το τετράγωνο, τόσο αποκάλυπτες sexy anime κορασίδες (mild πράγματα, μη φανταστείτε τρελλά τσιτσιδώματα). Όμως έφηβος εγώ, στα ντουζένια μου, πολύ μου ήρεσε. Ελπίζω ο προγραμματιστής του Bix να βάλει κι αυτός εικόνες που αποκαλύπτονται για να ολοκληρωθεί έτσι το "γλυκό". 8/10

Aqua Hoops (0,79 Ευρώ). Αυτό δεν ήταν κομπιουτεροπαίχνιδο στην original μορφή του, αλλά νεροπαίχνιδο! Ήταν δηλαδή ένα πλαστικό διάφανο κουτί με νερό και διάφορα μπαλάκια που πέφταν στις δύο άκρες του κουτιού που είχε δύο κουμπιά, δεξιά και αριστερά. Πατώντας τα κουμπιά, έβγαινε αέρας που εκσφενδόνιζε τις μπαλίτσες στο επάνω μέρος του κουτιού και προσπαθούσες να τις βάλεις καλάθι! Η πάνω στεφάνη του ήταν τρίποντο και οι 2 πιο κάτω μετρούσαν για ένα πόντο. Ο τύπος που το έκανε port στο iPhone, έκανε τρομερή δουλειά στα physics του παιχνιδιού και το gameplay του είναι ακριβώς το ίδιο! Τρομερά εθιστικό με online high scores που όσο και να παίζω ακόμα να καταφέρω να σκαρφαλώσω (άτιμε Cam TX που καβάτζωσες την πρώτη θέση! Δεύτερος στα high scores είναι ο δικός μας "Air" Lefteris!). Πέρα από τα κουμπιά, μπορείτε να βοηθήσετε τις μπάλες να σκαρφαλώσουν στην στεφάνη κουνώντας το iPhone δεξιά κι αριστερά (με τη βοήθεια του αξελερόμετρου), όπως ακριβώς και στην αυθεντική του εκδοχή. Εύγε! 10/10

GW Chef (1,59 Ευρώ). Στα eighties οι παινιδομηχανές χειρός ήταν τρομερά απλές και παίζαν ένα παιχνίδι σε 2 παραλλαγές (Game A, Game B). Βέβαια εμάς μας φαίνονταν τρομερά εξελιγμένες και ενθουσιαζόμασταν μ' αυτές, ειδικά με αυτές που είχαν δύο οθόνες όπως το Donkey Kong. Στο Appstore δεν θα μπορούσε να λείπει μια εκδοχή αυτών των τρομερών παιχνιδομηχανών τύπου Game & Watch, το GW Chef. Σε αυτό είσθε ένας μάγειρας (καλά, chef) που τηγανίζετε 2-3 μπαρμπαδέλια που πρέπει να είναι ψάρι, λουκάνικο και κάτι άλλο. Τα πετάτε στον αέρα (είπαμε chef) και τρέχετε πέρα δώθε με το τηγάνι να τα προφτάσετε πριν σκάσουν στον πάτωμα. Εκεί παραφυλάει ένας πόντικας που άπαξ και τα δει στο πάτωμα τρέχει και τα καβατζώνει και χάνεται ένα κανονάκι. Στην μία άκρη είναι και ένας γάτος με ένα πηρούνι, που τελέιως ανεξήγητα και σουρεαλιστικά, τσακώνει για μεταβλητό χρονικό διάστημα το λουκάνικο για να σας αποδιοργανώσει. Έχει και Game B το παιχνίδι με ένα ακόμα αντικείμενο που αεροτηγανίζετε. Η εμφάνιση και το gameplay του παιχνιδιού είναι τελείως ίδια με αυτή των παιχνιδιών Game & Watch. Και γαμώ! 10/10

LED BasketBall (0,79 Ευρώ). Εδώ πλέον πάμε στα seventies και μιλάμε για ένα παιχνίδι μπάσκετ που παίζεται πιο πολύ με την φαντασία παρά στην πραγματικότητα. Τελείες και παύλες που αναβοσβήνουν σε σταθερό φόντο. Η τελεία είναι η μπάλα και οι παύλες είναι οι... τάπες που τρώτε. Κοντολογοίς πρέπει η τελεία να πάει εκεί που δεν θα υπάρχει παύλα για να κάνετε το σουτ και να βάλετε καλάθι. ΟΚ, δεν είναι και από τα αγαπημένα μου αυτό, ίσως επειδή ήταν λίγο "πριν από την εποχή μου" και δεν είχα προλάβει να το παίξω μικρός. 6/10

Αυτά ήταν πάνω κάτω μερικά από τα τελευταία παιχνίδια που αγόρασα και περνάω την ώρα μου στο iPhone. Ξέρω ότι δεν είναι τόσο large ή trendy, με 3D γραφικά που τσακίζουν κόκκαλα, αλλά κολλάνε στην low-level ιδιοσυγκρασία μου και στην ρετροφιτσουλίαση που με διακατέχει γενικότερα! Κλείνω με την εντυπωσιακότερη μουσική επένδυση παιχνιδιού που έχει γίνει σε παιχνίδι, για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι (κιτσιά κλισαδούρα έκφραση!):

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά τώρα με στειλές! Τί μου θύμησες... Μαζευόμασταν με τους φίλους μου στο σπίτι μου μετά το σχολείο και συνεχίζαμε τις περιπέτειες του Guy Threepwood στο Monkey Island και τσακωνόμασταν ποιός θα πρωτοβρεί την λύση στα παζλ. Το καλύτερο adventure όλων των εποχών και τα υπόλοιπα της Lucas Arts βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Δυστυχώς, τώρα πια αυτό το είδος παιχνιδιών δεν πουλάει, όπως τα λες όλοι κοιτούν τα γραφικά και σε δεύτερη μοίρα το παιχνίδι σαν παιχνίδι.
Πρέπει να είμαστε συνομήλικοι γιατί και γω είχα αυτές τις παιχνιδομηχανές χειρός (μεταξύ άλλων και το Donkey Kong) και κάναμε τράμπες με τους φίλους μου τα Σαββατοκύριακα και δανειζόμαστε και Atari κασσέτες από το video club της γειτονιάς με παιχνίδία όπως Keystone Kappers, Robotank και HERO την βγάζαμε όλο το Σαββατοκύριακο.
Θυμάμαι ένα παλιό σου post που είχες καταφέρει να τρέξεις το Monkey Island στο iPod Touch σου. Άραγε μπορείς να το κάνεις ακόμα...
Από τα παιχνίδια για iPhone που αναφέρεις, θα δοκιμάσω σίγουρα το GW Chef και το Lemonade Stand. Αν βρω κανά άλλο "μπαγιάτικο", θα σφυρίξω κλέφτικα!
Να 'σαι καλά για τις θύμισες! :-) Πάω να δω κανά Αστυνόμο Σαϊνη να στανιάρω.

Ανώνυμος είπε...

Θεϊκό το Monkey Island, αλλά εμένα μου έχει μείνει περισσότερο το Loom!!! Απίστευτα παιχνίδια!

john είπε...

Οπως λεει και macnasos θυμαμαι και εγω που μαζευομαστε ΣΚ και καναμε πρωταθλημα μπασκετ στο  ATARI 2600. Αλλα το μεγαλο κολλημα ηταν λιγο αργοτερα τα παιχνιδια περιπετειας ειδικα με το larry και το Alone in the dark.