Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Pixelmator αντί για Photoshop

Pixelmator

Έχω σπουδάσει γραφίστας, αλλά το επάγγελμα το έχω εξασκήσει λίγο εώς καθόλου. Βλέπετε τότε που σπούδαζα ήμουν ένας αδαής πισάς που καταπιανόμουν με το CorelDraw και ως γνωστόν PC και γραφιστική δεν πολυγουστάρονται, ειδικά σε μεγάλες εταιρίες γραφιστικής. Στο IEK ΔΕΛΤΑ λοιπόν που "φοίτησα", έμαθα να δουλεύω λίγο το Photoshop και αυτό συνέχισα να δουλεύω αρκετό καιρό μετά.

Είναι αλήθεια ότι το Photoshop είναι το απόλυτο υπερεργαλείο για επεξεργασία φωτογραφιών και δημιουργίας μακετών. Βέβαια δεν απευθύνεται στον απλό / περιστασιακό χρήστη (δηλαδή το 95% του πληθυσμού), μιας και λόγω απεριόριστων δυνατοτήτων είναι "δύσβατο" στον χρήστη που θέλει να κάνει 5-6 συγκεκριμένα πράγματα. Νομίζω ότι οι περισσότεροι χρήστες καλύπτονται με το πολύ πιο φθηνό Photoshop Elements.

Μακάρι λοιπόν κάποιος να μου δώριζε μια άδεια χρήσης του Photoshop CS4 για να μπορέσω να εμβαθύνω κι άλλο στην μαγεία του, αλλά η τιμή του είναι απαγορευτική για την τσέπη μου, μιας και δεν είμαι επαγγελματίας. Το Photoshop Elements πάλι, επειδή πιστεύω ότι έχει "μεγάλο αδελφό" (το κανονικό Photoshop), φοβάται μην τον εκνευρίσει και δεν πρόκειται ποτέ να ενσωματώσει ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του. Και με εκνευρίζουν λίγο οι cut down εκδόσεις που σου λένε εμμέσως πλην σαφώς: "αυτό είναι pro feature, πάρε την μεγαλύτερη έκδοση".

Έτσι αποφάσισα να ξαναδοκιμάσω το Pixelmator, ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας που αντλεί μεγάλο μέρος της έμπνευσης και της λειτουργικότητας του από το Photoshop. Δεν θα το χαρακτήριζα κλώνο, αλλά όσοι έχουν δουλέψει λίγο Photoshop δεν θα δυσκολευτούν καθόλου να συνηθίσουν να το δουλεύουν, ενώ λόγω ακόμα "νεότητας" της εφαρμογής είναι πιο προσβάσιμο σε απλούς χρήστες. Όλες οι συντομεύσεις πληκτρολογίου επί παραδείγματι, είναι ίδιες με αυτές του Photoshop.

Θυμάμαι ότι είχα κατεβάσει την πρώτη private beta όταν είχε πρωτοβγεί και είχα απογοητευτεί πλήρως. Πολύ αργό, αρκετά ασταθές και πραγματικά αδειανό από features, ειδικά για μια εφαρμογή που επιχειρούσε να αντικαταστήσει στο dock μας το Photoshop.

Η τωρινή του έκδοση όμως (1.3.1), έχει προχωρήσει πολύ, στο σημείο να αποτελεί μια βιώσιμη λύση για ειρασιτεχνική επεξεργασία φωτογραφιών. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πόσο πολύ μπορεί να αλλάξει πρόσωπο μια εφαρμογή με τη πάροδο λίγου χρόνου. Το Pixelmator είναι από τις εφαρμογές που προχωράει γοργά, προσθέτοντας χρήσιμα χαρακτηριστικά σε κάθε μικρή του αναβάθμιση. Η έκδοση 1.3.1 είναι γρήγορη, δεν μου έχει κρασάρει ούτε μια φορά, εκμεταλλεύεται την κάρτα γραφικών του MacBook Pro (ένα από τα καινούργια χαρακτηριστικά και του Photoshop CS4), ενώ με λίγα βήματα παραπάνω μπορεί κανείς να κάνει ό,τι έχει συνηθίσει να κάνει στο Photoshop. Μιας και οι προγραμματιστές του Pixelmator ισχυρίζονται ότι εκμεταλλεύονται στο έπακρο την κάρτα γραφικών του υπολογιστή σας για πολλές λειτουργίες, δεν ξέρω πόσο γρήγορο είναι το Pixelmator σε mac με χάλια κάρτα γραφικών (όπως τα παλιά MacBook και Mac Mini επί παραδείγματι). Πάντως στο MacBook Pro μου, πετάει.

Ναι, υποστηρίζει layers με μάσκες, όλη περίπου την εργαλειοθήκη του Photoshop με ένα πιο έξυπνο Magic Wand και Σβήστρα και φυσικά έρχεται με αρκετά φίλτρα, αλλά μπορείτε να προσθέσετε και τα δικά σας κατεβασμένα από το διαδίκτυο (που βασίζονται σε Quartz Compositions και Core Image). Φυσικά διαβάζει και σώζει τα περισσότερα φορμά εικόνας (ακόμα και PSD και TIFF με layers), ενώ η εμφάνιση της εφαρμογής θυμίζει περισσότερο mac εφαρμογή από ότι το Photoshop.

Pixelmator fullscreen

Αλλά και ως εφαρμογή συμπεριφέρεται πιο πολύ ως τέτοια (κάτοικος του Mac OSX) αφού ενσωματώνει πολλές δυνατότητες του λειτουργικού. Όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα να χρησιμοποιείτε την ενσωματωμένη κάμερα του mac σας κατευθείαν στο Pixelmator, καθώς και διάφορα εφέ όπως εξαφάνιση των άσχετων παλετών κατά την επίτευξη μιας συγκεκριμένης εργασίας - μ' αρέσει πολύ αυτή η λειτουργία! Κατεβάστε οπωσδήποτε και εγκαταστήστε τα δωρεάν φίλτρα των Noise Industries από εδώ. Μερικά από αυτά είναι εκπληκτικά και δίνουν ακόμα περισσότερες δυνατότητες στο Pixelmator.

Παρόλ' αυτά, το Pixelmator δεν παύει να είναι μια εφαρμογή στην αρχή της ακόμα (έκδοση 1 γαρ) και μερικά πολύ χρήσιμα χαρακτηριστικά απουσιάζουν ακόμα. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει ακόμα μια επιλογή "Save for Web", χρησιμότατο feature αν ετοιμάζετε φωτογραφίες για το διαδίκτυο. Οι προγραμματιστές όμως υπόσχονται ότι αυτή η δυνατότητα θα κάνει την εμφάνιση της στο Pixelmator στην έκδοση 1.5. Και κρίνοντας από το μέγεθος των νέων χαρακτηριστικών που ενσωματώνουν σε κάθε νέα μικρή αναβάθμιση, δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω.

Τέλος, όπως και κάθε καλή shareware εφαρμογή, έτσι και το Pixelmator, έχει μια πολύ καλή ιστοσελίδα με ένα μεγάλο forum στο οποίο χρήστες νέοι και παλιοί, μπορούν να λύσουν τις απορίες τους και να ανταλλάξουν ιδέες. Βέβαια μπορείτε να κατεβάσετε και τον οδηγό χρήσης του Pixelmator από εδώ, ενώ υπάρχει και μια σελίδα με vidcasts εκμάθησης του Pixelmator!

Η ουσία είναι ότι παρά τις όποιες απουσίες, το Pixelmator αποτελεί πλέον μια σοβαρή εναλλακτική για όσους δεν έχουν τα χρήματα να αγοράσουν το Photoshop ή δεν τους αρκεί το Photoshop Elements. Το Pixelmator άλλωστε κοστίζει μόλις 59$, ποσό πραγματικά λίγο για της δυνατότητες του. Όλες οι εκδόσεις 1.x θα είναι δωρεάν αναβαθμίσεις, οπότε μη το σκέφτεστε και πολύ - αξίζει τον κόπο. Μπορείτε να κατεβάσετε μια δοκιμαστική έκδοση για 30 ημέρες του Pixelmator, κάνοντας κλικ εδώ. Pixelmator Rocks!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω για το Pixelmator, αλλά ωραίο screenshot!

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Να χαίρεσαι να την επεξεργάζεσαι! Την φωτογραφία, ε;