Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Εντυπώσεις από το νέο MacBook

Σήμερα μας ήρθε στο Applestore Demo Center, το νέο αλουμινένιο ΜacBook 2.0GHz (καιρός ήταν)! Οι πρώτες εντυπώσεις θετικότατες:

Να χαρώ εγώ unibody!

Το μηχάνημα είναι όλο "μια κοψιά". Σίγουρα αδικείται από τις φωτογραφίες και από κοντά δείχνει πολύ πιο "μπακίρικο". Δίπλα του, το προηγούμενο πλαστικό ΜacBook, θυμίζει παιχνίδι και μάλιστα ρετρό παιχνίδι. Όμως, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν πολλοί που θα προτιμήσουν σε εμφάνιση το πλαστικό λευκό σε σχέση με το αλουμίνιο / μαύρο / γυαλί συνδυασμό. Βέβαια, το γούστο είναι υποκειμενικό, αλλά αντικειμενικά η ποιότητα κατασκευής του νέου ΜacBook είναι έτη φωτός καλύτερη από το προηγούμενο. Είναι και φαίνεται πολύ πιο συμπαγές - ένα κομμάτι hi-tech. Σαν ένα πιο χοντρό MacBook Air, με πάχος όμως που του πάει, αφού με 700 περίπου παραπάνω γραμμάρια από το ΜacBook Air παίρνεις ένα πολύ πιο όλοκληρωμένο φορητό. Θα έλεγα ότι το νέο MacBook είναι το MacBook Air Pro μοντέλο - αν βγάζει νόημα μια τέτοια δήλωση!

Οθόνη από γυαλί

Η glassy οθόνη του είναι σίγουρα μια βελτίωση σε σχέση με την μετριότατη του προηγούμενου ΜacBook. Στις ίδιες ίντσες (13,3) δίνει την ψευδαίσθηση ότι είναι λίγο μικρότερη σε σχέση με του λευκού, μάλλον λόγω του μαύρου περιγράμματος. Όμως είναι φωτεινότερη και τα χρώματα είναι πιο "πεταχτά" ειδικά αν βλέπεις την μία δίπλα στην άλλη. Η τεχνολογία LED δεν είναι μόνο πιο οικονομική για την μπαταρία μας, αλλά προσφέρει σίγουρα καλύτερη ποιότητα εικόνας. Παρόλαυτα, η νέα οθόνη έχει περιορισμένη πάλι γωνία θέασης αλλάζοντας σημαντικά τα χρώματα όταν βλέπουμε υπό περίεργες γωνίες. Του MacBook Air η οθόνη είναι καλύτερης ποιότητας και από ό,τι έχω διαβάσει στο διαδίκτυο, το ίδιο ισχύει και για αυτή του νέου MacBook Pro. Πάντως αν δεν έχεις τέτοια μέτρα σύγκρισης, η οθόνη του νέου MacBook είναι εντυπωσιακή με ζωηρά χρώματα. Όπως το φοβόμουν, οι αντανακλάσεις είναι ένα (σημαντικό) ζήτημα, ειδικά για έναν φορητό που χρησιμοποιείται παντού, αλλά μάλλον θα πρέπει να το συνηθίσουμε και να μάθουμε να ζούμε μ' αυτό γιατί δεν βλέπω την Apple να αλλάζει μυαλά. Glossy/glassy it is...

Ήχος

Άλλη μία βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα πλαστικά MacBooks είναι η καλύτερη απόδοση του ήχου. Τα ηχειάκια του νέου MacBook φαίνονται πιο δυνατά και με περισσότερο όγκο στις μεσσαίες και χαμηλές συχνότητες. Όχι φυσικά τόσο καλά όσο τα δυνατά ηχειάκια του MacBook Pro, αλλά βελτιωμένα από τις προηγούμενες εκδόσεις.

Firewire γιοκ!

Η απουσία FireWire μου έγινε αμέσως αντιληπτή και είναι από τα πράγματα που θα ξενερώσουν τους παλαιότερους χρήστες Mac αλλά δεν δείχνει να ενδιαφέρει τους νεότερους. Κάθε νέος Macintosh που μου έρχεται στο κατάστημα, κλωνοποιείται μέσω Super Duper με Firewire σε Target Disk Mode. Το αποτέλεσμα είναι ότι σε περίπου μια ώρα χωρίς να ασχοληθώ, έχω ένα στημένο demo μηχάνημα όπως το θέλω εγώ. Στο καινούργιο MacBook λοιπόν, η απουσία του FireWire κάνει τη ζωή μου πολύ δύσκολη, αφού πρέπει όλο αυτό το σετάρισμα να γίνει χειροκίνητα από εμένα (εκτός αν ξηλώσω τον δίσκο, τον βάλω σε εξωτερικό firewire case κτλ κτλ). Επιπλέον οι FireWire δίσκοι είναι αρκετά πιο γρήγοροι σε σχέση με τους USB 2.0 και υποστηρίζουν daisy-chain δηλαδή σύνδεση εώς και 99 Firewire συσκευών από μία μόλις θύρα FireWire χωρίς την βοήθεια hubs. Τέλως πάντων, από 2$ να γλιτώνει η Apple από κάθε νέο MacBook λόγω της έλλειψης της FireWire, να τα αμέσως-αμέσως τα 10 εκατομμύρια δολλάρια (αν υποθέσουμε ότι η Apple πουλάει περίπου 5 εκατομμύρια ΜacBooks τον χρόνο). Είναι πολλά τα λεφτά για ένα χαρακτηριστικό που το χρησιμοποιεί τελικά μια μικρή μερίδα χρηστών, όποτε από επιχειρηματική άποψη έχει νόημα. Θα μπορούσαν όμως να βάλουν τουλάχιστον άλλη μία USB, γιατί 2 USB θύρες είναι πολύ λίγες για τα σημερινά δεδομένα.

Eπιδόσεις

Σε επιδόσεις μου φάνηκε αρκετά γρήγορο. Άνοιξα καμμιά εκατοστή παράθυρα από Safari και Finder και πάτησα το Expose και το Dashboard μιας και είναι ένας καλός τρόπος για να δει κανείς εύκολα και γρήγορα τις δυνατότητες της νέας κάρτας γραφικών. Το animation ήταν άψογο και ο υπολογιστής 100% responsive, σαν να έκανες το πιο απλό πράγμα στον κόσμο. Θα πρότεινα όμως στους υποψήφιους αγοραστές του νέου ΜacBook να επενδύσουν στα 4GB μνήμης (αν και ανεπίσημα πάει μέχρι τα 6GB), για να δώσουν στον φορητό τους μία έξρα ώθηση. Άλλωστε η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών της ΝVidia χρησιμοποιεί τα 256ΜΒ RAM από την μνήμη, αφού δεν έχει δικά της. Επόμενος στόχος είναι η εγκατάσταση κάποιου demo παιχνιδιού για να δω πόσο καλά τα πάει στο gaming, αχίλλειο πτέρνα του προηγούμενου ΜacBook. Σε γενικές γραμμές πάντως, η αίσθηση που αποκομίζεις από το νέο MacBook (έστω και το πιο αργό 2.0GHz) είναι ενός πολύ σβέλτου μηχανήματος, πιο ισορροπημένου σε επιδόσεις από τον προκάτοχο του. Αν ο μεγαλύτερος δίσκος και το φωτειζόμενο πληκτρολόγιο δεν είναι άμεσης προτεραιότητας οι περισσότεροι χρήστες μια χαρά θα βολευτούν την πιο "φθηνή" έκδοση των 2.0GHz. Άλλωστε, 300+ Ευρώ παραπάνω που ζητάει το MacBook 2,4GHz, δεν είναι αμελητέα ποσότητα.

Trackpad

Το Trackpad αν και με είχε εντυπωσιάσει κατά την παρουσίαση του, το φοβόμουν. Είναι από τα χαρακτηριστικά που δεν ξέρεις αν θα σε βολέψουν αν δεν τα δοκιμάσεις από κοντά. Πραγματικά εντυπωσιάστηκα από την χρηστικότητα του. Από συνήθεια άρχισα να δουλεύω πάνω του σαν ένα οποιοδήποτε trackpad και δεν κατάλαβα διαφορά παρά μόνο προς το καλύτερο. Το trackpad είναι πραγματικά ένα πελώριο κουμπί, που δουλεύει ακριβώς όπως τα προηγούμενα μηχανικά κουμπιά του trackpad. Επιπλέον μπορείτε να ορίσετε την δεξιά πλευρά του ως δεξί κλικ, κάτι που θα ενθουσιάσει τους νέους χρήστες σε περιβάλλον Mac που έχουν συνηθίσει την ύπαρξη δύο κουμπιών στο trackpad. Η αίσθηση της αφής του νέου trackpad είναι λιγότερο τραχειά από αυτήν ενός παραδοσιακού trackpad αλλά η διαφορά είναι ανεπαίσθητη. Πάντως την προτιμώ αφού φαίνεται το δάχτυλο να γλιστράει πιο εύκολα και πιο "αέρινα" πάνω στο trackpad αντί να "σέρνεται". Η απουσία του κουμπιού έχει μεγαλώσει αρκετά σε μέγεθος το νέο trackpad και τα gestures πολλαπλής αφής είναι τώρα πολύ πιο εύχρηστα και εύκολο να γίνουν (ειδικά συγκρινόμενο με το multitouch trackpad του προηγούμενου MacBook Pro που έχω στην κατοχή μου). Τέλος, τα νέα gestures με τα 4 δάχτυλα δουλεύουν μια χαρά και είναι φοβερά χρήσιμα. 4 δάχτυλα πάνω, Expose All Windows. 4 δάχτυλα κάτω, Expose Hide All Windows. 4 δάχτυλα αριστερά ή δεξιά, εξoμειώνει την λειτουργία αλλαγής παραθύρων Command + Tab. Εύχομαι τα νέα αυτά gestures να βρουν τον δρόμο τους στα προηγούμενα multitouch trackpads των φορητών της Apple (MacBook Pro και MacBook Air 1Gen).

Επίλογος

Θα το έπαιρνα; Ναι, έστω και χωρίς Firewire. Αν και δεν θα αντικαταστούσε το MacBook Pro κυρίως λόγω μεγέθους οθόνης. Πάντως θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε ήθελε ένα μικρό και φορητό laptop επιδόσεων με καλή ποιότητα κατασκευής, απρόσβλητο από ιούς και λοιπά ζωϋφια. Η εντυπωσιακή ποιότητα κατασκευής από αλουμίνιο, η γυαλιστερή οθόνη του που πάντα εντυπωσιάζει τους απλούς χρήστες, η εντυπωσιακή αναβάθμιση σε επιδόσεις στο θέμα των γραφικών και το γεγονός ότι είναι πλέον 2 κιλά και πολύ λεπτό, κάνει το νέο MacBook best-seller από τώρα. Βελτιώνοντας τα όποια ελαττώματα των προηγούμενων MacBook μοντέλων (ποιότητα κατασκευής, αδύνατη κάρτα γραφικών) και με λίγους μόνο περιορισμούς (απουσία FireWire), η Apple κατάφερε να κάνει το MacBook ακόμα καλύτερο. 9/10

Φωτογραφικό άλμπουμ.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ε τώρα ζηλεύω.

Ανώνυμος είπε...

ειναι ωραιο το ατιμο. Αχ γιατι να εχουμε μπλεξει με αυτην την κωλοεταιρεια? Λεφτα ρεεεε, επειγοντως...

Mitsos είπε...

Υπάρχουν ετοιμοπαράδοτα; Αλλά νομίζω ότι θα ακολουθήσω την συμβουλή σου και θα βάλω 4 GB RAΜ πόσο είναι η αναμονή; Αφού μου έδωσε το ΟΚ η γυναίκα μου θα έρθω να γνωριστούμε για να το κλείσω. Βασικά με έχεις ξαναδεί όταν είχα κλείσει από την Elite τον Mac Pro τον περασμένο φεβρουάριο
αλλά σιγά μην με θυμάσαι :P

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@porcupine @roverand Για μένα είναι ακόμα πιο δύσκολο που είμαι κάθε μέρα μπροστά τους. Θες να τα πάρεις όλα σπίτι σου και να τα υιοθετήσεις. Ειδικά εκείνο το Μac Pro...

@Δημήτρης. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποιο ετοιμοπαράδοτο (φύγαν σε παραγγελίες) και φαίνεται ότι αν δεν κάνεις παραγγελία δεν πρόκειται να βρεις σύντομα κάποιο ελεύθερο γιατί τα πρώτα κομμάτια φεύγουν πάντα σε προπαραγγελίες... Έχουμε παραγγείλει πάρα πολλά, αλλά στην αρχή έρχονται πάντα λίγα. Τώρα είναι να παραλάβουμε κάποια την άλλη βδομάδα, αλλά μη με ρωτήσεις πόσα και ποιά (γιατί περιμένουμε και τα νέα MacBook Pro). Έλα να το δεις από κοντά και αν είναι, να το παραγγείλεις.
Δε σε θυμάμαι βρε συ, εγώ έπιασα δουλειά στην Elite τον Απρίλιο, μήπως με μπερδεύεις με άλλον;

George είπε...

Εγώ σκέφτομαι να πάρω τον macbook pro τον φτηνό.
1)Πότε θα το έχετε?
2)Αξίζει να βάλω σε αυτόν 4GB και αν ναι πόσο πάει επιπλέον?
3)Τι λέτε για τους Intel core i7 θα ήταν καλύτερα να περιμένω ή θα αργήσουν να μπουν στα Mac??

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@George:
1) Εμμέσως απάντησα στο προηγούμενο σχόλιο, δηλαδή: MacBook Pro μάλλον την επόμενη εβδομάδα. Είναι πολύ πιθανό να έρθουν λίγα κομμάτια, ειδικά για το δημοφιλές "φθηνό" ΜacBook Pro και έχουν ήδη γίνει πολλές προπαραγγελίες. Είναι λίγο απίθανο να το βρεις σε στοκ τουλάχιστον στην αρχή. Πιο γρήγορα θα το έχεις αν το παραγγείλεις.
2) Φυσικά και αξίζει. Αν δεν βάλεις μνήμη σε ένα MacBook Pro τί άλλο θα βάλεις; Η μνήμη είναι η καλύτερη αναβάθμιση και στην περίπτωση των Μac (που την αξιοποιούν θαυμάσια) ένας λόγος παραπάνω. Το επιπλέον κόστος είναι 150 Ευρώ και μιλάμε για τις νέες DDR3 μνήμες στα 1067MHz. Η Apple έριξε κατά πολύ τις τιμές στις μνήμες.
3) Οι νέοι αυτοί επεξεργαστές αφορούν desktop μηχανήματα και όχι φορητούς. Η Ιntel λέει ότι αυτοί οι επεξεργαστές θα γίνουν scale-down για να δουλεύουν χωρίς θερμικά προβλήματα σε laptops από τα μέσα του 2009 και έπειτα.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα, δεν έχω ξαναγράψει στο blog σας :) είμαι ο admin του Techblog.gr

Την Πέμπτη μας το έφερε ο Νίκος Μύρτου της Rainbow και τραβήξαμε ένα βιντεο. Μπορείτε να το δείτε εδώ http://techblog.gr/techtv/techblogtv-hands-on-macbook-13/

Ανώνυμος είπε...

Να ρωτήσω κάτι το trackpad δεν κάνει πολύ θότυβο??

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@ανώνυμος Χμ... Όχι που να έχω παρατηρήσει. Θα έλεγα το ίδιο με το MacBook Pro μου.

Ανώνυμος είπε...

Γεια χαρά! θέλω να αγοράσω mac και είμαι ανάμεσα στο άσπρο και το αλουμινουμ. Να ρωτήσω λίγο κάτι που με προβληματίζει και με κάνει σκεπτική για το αλουμινουμ; πήγα και το είδα στο πλαίσιο και στο μουλτιράμα και μόλις το ακούμπησα, αισθάνθηκα και τις δύο φορές ηλεκτρισμό, όχι σαν "χτύπημα" αλλά περισσότερο ως ηλεκτροστατισμό. Ήταν πολύ έντονο και μου έβαλε ιδέες μήπως λόγω του υλικού του που περνάει το ρεύμα, γίνομαι ανεπαίσθητα δέκτης ηλεκτροστατισμού και κάτι τέτοιο δεν θα το ήθελα με τίποτα. Δηλαδή, ήταν αρκετά έντονο, το είπα και στον υπάλληλο εκεί και μου είπε ότι όντως ήταν έντονο, καταλάβαινες ότι "άδειαζε" ενέργεια στο άγγιγμά σου. Αν το ξανακουμπούσες δεν το έκανε, αλλά μετά από λίγο, άντε πάλι. Μήπως εσείς, οι ειδήμονες γνωρίζετε να μου πείτε κάτι σχετικό; τυχαίο να ήταν, πολύ απίθανο 2 στα 2, ε; και αν μου τύχει κι εμένα αυτό φοβάμαι ότι δεν θα τον χρησιμοποιεί γιατί το ξέρω ότι θα με ενοχλεί πάρα πολύ. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Ανώνυμος Έχει τύχει και σε άλλους στο κατάστημα να τους ηλεκτρίζει το αλουμίνιο και να τους ενοχλεί. Πιθανότατα μερικοί να είμαστε πιο ευαίσθητοι από άλλους στον στατικό ηλεκτρισμό. Οπότε αν συμβαίνει και σε σένα, δεν υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις. Κρίμα γιατί το αλουμινένιο MacBook είναι καλύτερο σε όλες τις απόψεις από το λευκό πλαστικό. Τουλάχιστον περίμενε κανένα μήνα να αγοράσεις τα αναβαθμισμένα πλαστικά με την NVidia κάρτα γραφικών που αναβαθμίστηκαν σιωπηλά την προηγούμενη εβδομάδα.