Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Θα σκίσουν τα νέα Mac Pro!

Διαβάζω και ξαναδιαβάζω για τους νέους desktop επεξεργαστές της Intel, βασισμένους στην αρχιτεκτονική Nehalem. Φαίνεται ότι η Intel με αυτή τη νέα σειρά επεξεργαστών έχει κάνει μια μικρή επανάσταση στον χώρο. Έχει αλλάξει η σχεδιαστική φιλοσοφία, με το HyperThreading να κάνει δυναμική επανεμφάνιση και το παραδοσιακό Front Side Bus να δίνει την θέση του σε έναν νέο τρόπο διαμεταγώγησης, το QPI. Μάλιστα οι Nehalem διακρίνονται για τις πολύ γρήγορες επιδόσεις τους στην κωδικοποίηση βίντεο.

Δεν θέλω να σας κουράσω με τεχνικές λεπτομέρειες και να σας ζαλίσω τα ώτα με νούμερα. Άλλωστε μια βόλτα στο σχετικό άρθρο της Wikipedia, αρκεί για να σας καλύψει όλες τις τεχνικές απορίες.

Εγώ θα σταθώ στην Xeon έκδοση του Nehalem, της κατηγορίας επεξεργαστή για servers που παραδοσιακά η Apple χρησιμοποιεί για την top of the line σειρά υπολογιστών της, τους Mac Pro. Αν και οι αντίστοιχοι Xeon δεν είναι ακόμα τελείως έτοιμοι και οι επιδόσεις τους μόνο να βελτιωθούν κι άλλο μπορούν, μια προκαταρκτική σφυγμομέτρηση των δυνατοτήτων των νέων επεξεργαστών βγάζει μάτια! Ακούστε εδώ τι λέει στο MacRumors:

Η τρέχουσα σειρά των Xeon που χρησιμοποιούνται στους Mac Pro χρονιζόμενοι στα 3,4GHz, σκόραραν 90 πόντους. Αντίστοιχα στο ίδιο benchmark, οι Xeon Nehalem EP στα 2,8GHz (και μάλιστα η "πρόχειρή" έκδοση τους - όχι ακόμα έτοιμη για παραγωγή δηλαδή), σκόραρε 160 πόντους! Ο 2,8GHz έχει δηλαδή σχεδόν διπλάσια απόδοση από τον τωρινό 3,4GHz. Ω ρε γλέντια! Φανταστείτε τους πηχιαίους τίτλους και τα αβανταδόρικα σλόγκαν στο site της Apple όταν κυκλοφορήσει τον νέο Mac Pro.

Λοιπόν μετά από αυτό, άκυρη πλέον η αναζήτηση του μεταχειρισμένου Mac Pro. Εδώ μάλιστα, αξίζει να περιμένει κανείς για την καινούργια έκδοση του Mac Pro! Στις 20 περίπου μέρες αναζήτησης μεταχειρισμένου Mac Pro, έχουν κάτσει δύο καλές περιπτώσεις, στις οποίες ενώ έδινα όσα χρήματα ζητούσε ο αγοραστής (πολλά), στο τέλος παρουσιάστηκαν αναποφάσιστοι και δεν μου το πούλησαν. Μήπως όλα γίνονται για κάποιο λόγο, που λέει και η γυναίκα μου Χριστίνα.

Αναφέρεται στο σχετικό άρθρο του MacRumors ότι η Xeon έκδοση Nehalem EP, θα κάνει την εμφάνιση του στο πρώτο τρίμηνο του 2009. Αν κρίνω όμως από την καλή συνεργασία της Intel με την Apple και το γεγονός ότι της δίνει καινούργιους και γρήγορους επεξεργαστές πριν από ότι σε όλους τους άλλους κατασκευαστές PC, δεν αποκλείεται η MacWorld 2009 τον Ιανουάριο, να μας φέρει τους νέους τετραδιαστημικούς σε επιδόσεις Mac Pro. Και εγώ θα είμαι πανέτοιμος να αγοράσω έναν!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί οι επεξεργαστές πότε θα μπουν στα macbook?

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Καμμία σχέση! Αυτοί οι επεξεργαστές δεν διαθέτουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά (όπως μικρή κατανάλωση ενέργειας) για να μπουν σε ένα φορητό. Σαν παράδειγμα θα αναφέρω τον πρώτο Μac Pro που παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 2006 (κοντά 2δυόμιση χρόνια πριν δηλαδη) που ήταν τετραπύρηνος στα 2,66GHz και είναι 2-3 φορές πιο γρήγορος από τα νέα MacBook Pro! Οι Xeon Nehalem EP επεξεργαστές απευθύνονται για βαριές εργασίες και servers και όχι για απλά desktop μηχανήματα, πόσο μάλλον laptops.