Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

HandBrake 0.9.3 βίντεο μετατροπέας

Κυκλοφόρησε προχθές η έκδοση 0.9.3 του δημοφιλούς προγράμματος συμπίεσης βίντεο, Handbrake. Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι από εσάς έχετε έρθει σε επαφή με αυτή την εφαρμογή (αν και εγώ γνωρίζω έναν που δεν την ξέρει). Το Handbrake συμπίεζε τις ταινίες DVD σε αρχεία video AVI, MP4 ή MKV για αναπαραγωγή στον υπολογιστή μας.

Η καινούργια έκδοση του όμως, επιτρέπει την μετατροπή οποιουδήποτε αρχείου video (δηλαδή DVD, AVI, MP4 και πάει λέγοντας) σε οποιοδήποτε αρχείο video. Μια εργασία δηλαδή που συνήθιζε να κάνει πολύ καλά το VisualHub, μια λατρεμένη shareware εφαρμογή που όμως σταμάτησε πρόσφατα να υποστηρίζεται...

Αν και έχουν προστεθεί πλήθος άλλων δυνατοτήτων και βελτιώσεων στο HandBrake, ικανά κατά την γνώμη μου για να πάει στην έκδοση 1.0, η δυνατότητα να μετατρέπεις όλα τα αρχεία video μέσα από το HandBrake είναι τα καλύτερα νέα. Μετατρέπεται έτσι σε έναν πραγματικά ελβετικό σουγιά, ειδικά για όσους από εμάς συνηθίζουμε να μετατρέπουμε συχνά βίντεο που κατεβάζουμε για αναπαραγωγή σε συσκευές όπως iPods, iPhones ή AppleTV. Για μια λίστα με τα καινούργια χαρακτηριστικά που έκαναν την εμφάνιση τους στην τελευταία έκδοση του HandBrake, κάντε κλικ εδώ (προσοχή, greek alert).

Μιας και το HandBrake μπορεί να μετατρέψει σε πολλά φορμάτ και επιτρέπει ένα κάρο παραμετροποιήσεις από τον χρήστη, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε τα έτοιμα presets (έχει ειδικά για iPhone, AppleTV κτλ.) για να αφαιρέσετε από πάνω σας όλον αυτόν τον πονοκέφαλο των ατελείωτων ρυθμίσεων με αμφίβολα αποτελέσματα. Επιλέγοντας π.χ. το preset για το iPhone, εξασφαλίζετε ότι το τελικό αρχείο θα αναπαράγεται απροβλημάτιστα και με τον καλύτερο δυνατό λόγο απόδοσης ανά μεγέθους, στo iPhone σας.
Από ταχύτητα μετατροπής το HandBrake είναι πιο αργό από το VisualHub, όμως οι προγραμματιστές ισχυρίζονται ότι παρέχει πολύ καλή ποιότητα κωδικοποίησης, με την προσθήκη νέας βιβλιοθήκης κωδικοποίησης H264 με "psychovisual alterations". Ουάουζερς! Σαν τεστ μετέτρεψα ένα τυπικό αρχείο 22 λεπτών AVI XVid με το preset iPhone/iPod Touch σε ένα Μac Mini Core Duo 1,66GHz. Με το HandBrake η κωδικοποίηση τελείωσε περίπου στα 20 λεπτά ενώ το VisualHub το κατάφερε σε 8 λεπτά. Η διαφορά όμως στην ποιότητα είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού ενώ τα παραχθέντα αρχεία είναι παραπλήσια σε μέγεθος, λίγο πιο πάνω από τα 100ΜΒ.

Μια άλλη διαφορά, είναι η κατάργηση στην έκδοση 0.9.3 της ενσωματωμένης δυνατότητας αποκωδικοποίησης των κλειδωμάτων των DVD, που σου επέτρεπε να κάνεις rip σε MPEG4 το DVD κατευθείαν και ας ήταν κλειδωμένο. Οι προγραμματιστές ισχυρίζονται ότι αν έχετε εγκατεστημένο το VLC Player στο /Applications του σκληρού σας δίσκου (έκδοση 0.9X), τότε χρησιμοποιεί το VLC για το ξεκλείδωμα των DVDs και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Με το VisualHub και το Perian εγκατεστημένο, υπάρχει ένα κόλπο που σας επιτρέπει να δημιουργείτε ένα αρχείο video με ενσωματωμένους υπότιτλους, αρκεί το αρχείο που μετατρέπετε να έχει στον ίδιο φάκελο το αρχείο υπότιτλων SRT με το ίδιο όνομα με αυτό του video. Επέλεγες στην επιλογή Advanced το "Force Quicktime Decoding" και με τη βοήθεια του Perian (που ως γνωστόν επιτρέπει στο Quicktime να παίζει πολλά περισσότερα είδη αρχείων video και υπότιτλους), το τελικό αρχείο είχε ενσωματωμένους τους υπότιτλους. Στο HandBrake δυστυχώς, δεν βρήκα κάποιο τρόπο να κάνω την ίδια δουλειά...

Το Handbrake είναι από τις πιο απαραίτητες δωρεάν εφαρμογές για έναν υπολογιστή Macintosh και σας συστήνω να το κατεβάσετε από εδώ.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ χρησιμοποιούσα το Handbrake για να κάνω divx κάποιες ταινίες μου και να τις έχω μόνιμα στον υπολογιστή μου. Τώρα, όλο και περισσότερο πείθομαι ότι ο h264 είναι καλύτερος τρόπος συμπίεσης και περισσότερο συμβατός με τις συσκευές της Apple. Το θέμα είναι ποιός κάθεται να ξαναμετατρέψει όλες του τις ταινίες από την αρχή. Ίσως το Handbrake να είναι η δικαιολογία που περίμενα για να στρωθώ στη δουλειά... Ποιό preset άραγε να χρησιμοποιήσω;

TheoCoach είπε...

Aντώνη ευχαριστώ (ακόμα μια φορά) για τη σύσταση. Το "χειρόφρενο" είναι πολύ καλή λύση. Αναγκαζόμουν να χρησιμοποιώ το πισί μου για να κάνω μετατροπές και δεν το ήθελα καθόλου :)

Dimitris είπε...

Ήρθε κι λεδεσε που λένε...
Εδώ και μέρες ψάχνω ένα πρόγραμμα να κάνει rip σε dvd για να τα περάσω εν συνεχεία στο premeire για επεξεργασία και με αυτό το προγραμματάκι θα γίνει πιστεύω η δουλειά...
Tnks, Αντώνη
[χαιρετισμούς από Μυτιλάινα...]

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@macnasos Αξίζει τον κόπο να τις ξανακάνεις σε H264 ναι. Εγώ έκατσα και ξαναμετέτρεψα όλη μου τη συλλογή από Ελληνικές τανίες (~700 ταινίες) και η διαφορά σε ποιότητα στα ίδια megabytes είναι μεγάλη. Όσο για το ποιο preset να χρησιμοποιήσεις, εξαρτάται που προτίθεσαι να δεις τις ταινίες. Έχει ένα καινούργιο που το λέει Universal και τα αρχεία αυτά παίζουν σε όλες τις συσκευές τις Apple και στους επιτραπέζιους υπολογιστές, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει να σου πω εντυπώσεις...

@TheoCoach Υπάρχουν πάντα λύσεις για να παραμείνει το πισί κλειστό, σε μια γωνιά σκονισμένο, μοναχό και παραμελημένο :-)

@Dimitris Κάνει rip όμως σε συμπιεσμένα αρχεία. Για τη δουλειά που θες εσύ θα σου πρότεινα να μετατρέχεις τα αρχεία σε DV ασυμπίεστο με τη βοήθεια του MacTheRipper και κατόπιν του VisualHub που μπορεί να μετατρέψει τα αρχεία video σε DV που είναι εύκολο να το επεξεργαστείς με πρόγραμματα video editing όπως το Premiere και το FinalCut και μάλιστα με την μικρότερη απώλεια σε ποιότητα. Φιλιά πίσω στη Μυτιλήνη :-) Νομίζω έχουμε γνωριστεί στο μαγαζί; Που είχες κάνει εγχείρηση σε έναν ΜacBook Pro;

Ανώνυμος είπε...

Emena pantos meta to update den mporei na oloklirosei mia ergasia.
Crasharei sunexeia ma sunexeia pros to telos.
Me ta idia akrivos settings kai se rip apo DVD.
Akrivos meta to update tou.
Ti na pw, tha prepei na arxizw xana na skalizw na dw ti egine....

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@evripidis Το DVD το έχει ripάρει με το MacTheRipper π.χ. ή το κάνεις κατευθείαν από το HandBrake; Μήπως φταίει το κλείδωμα.
Αν δεν είναι αυτό θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις να σβήσεις / μεταφέρεις τον φάκελο Handbrake από το ~/Library/Application Support και να ξαναδοκιμάσεις.
2-3 encodings που έκανα από divx τελείωσαν μια χαρά. Αύριο θα κάνω και DVDRip οπότε αν αντιμετωπίσω και γω πρόβλημα θα σου πω..

Ανώνυμος είπε...

Ουσιαστικά το έκανα από τον φάκελο του που είχα στον HDD, το VIDEO_TS. Απλά αντιγραφή ήταν. Με είχε ξεμείνει μόνο αυτό και το έβαλα να το κάνω μετά την αναβάθμιση.
Δεν υπάρχει συμπίεση, δεν υπάρχει κλείδωμα, τίποτα...
Όλα τα προηγούμενα ήταν οκ και έγιναν με τον ίδιο τρόπο. Θα δούμε τώρα...

Dimitris είπε...

Ναι Αντώνη... ο ίδιος :)
Σ' ευχαριστώ για τη συμβουλή, έχεις δίκιο αυτός είναι ο σωστός τρόπος να δουλέψω τα dvd και αυτό θα κάνω!!!