Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

μTorrent στο Mac. Καλώς το δεχτήκαμε!

Έζησα να το δω κι αυτό. Το μTorrent (προφέρεται γιούτορρνετ για κάποιο λόγο), ήταν ο ορισμός του vaporware στους Mac (πρόγραμμα που όλο κυκλοφορεί σύντομα και όλο καθυστερεί) και τώρα κυκλοφόρησε η πρώτη επίσημη Beta. Έπαιζε μια ίντριγκα βλέπετε, μιας και το μTorrent ήταν να κυκλοφορήσει για τους υπολογιστές Mac από το 2007, αλλά ο τύπος που προσέλαβαν για να το φτιάξει (ο προγραμματιστής του BitRocket), απολύθηκε ή παραιτήθηκε ή και τα δύο. Και μείναμε εμείς οι mac χρήστες με τα torrents στο χέρι. Πρόσφατα δε, κυκλοφόρησε μια ανεπίσημη alpha έκδοση του που διέρρευσε στο διαδίκτυο.

Το μTorrent όπως λέει και το όνομα του είναι ένα κατεβαστήρι αρχείων torrents (τί είναι τα torrents;). Είναι το πιο δημοφιλές κατεβαστήρι στα Windows και όχι άδικα. Το πρόγραμμα καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο στον δίσκο, καταναλώνει ελάχιστους πόρους συστήματος, είναι γρήγορο σαν κατεβαστήρι και έχει αρκετά μοναδικά χαρακτηριστικά που τα συναντά κανείς σε εφαρμογές πολλαπλού μεγέθους.

Και τώρα κάνει (κι επισήμως) τη δυναμική του εμφάνιση στους υπολογιστές Mac σε μορφή BETA (σάμπως όλες οι εφαρμογές betas δεν είναι;). Ακόμα δεν είναι έτοιμο βέβαια και λείπουν κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά του, αλλά να κατεβάσετε κανά torrentάκι, το μπορείτε. Το δοκίμασα σήμερα το πρωί με 2-3 torrents και τα κατάφερε μια χαρά.

Πράγματα που του λείπουν ακόμα:

1) Badge με τις τρέχουσες ταχύτητες στο εικονίδιο του dock. Όπως το Transmission ένα πράγμα, να βλέπεις με μια ματιά με πόση ταχύτητα κατεβάζεις (ή ανεβάζεις) τα torrents σου. Μια δυνατότητα, που σε αυτή τη μορφή της, απουσιάζει κι από το Azureus (καλά, Vuze). Ελπίζω να το βάλουν σύντομα για να γουστάρουμε.
2) WebUI. Πού πας ρε Καραμήτρο χωρίς το WebUI σου, ε; Το μTorrent στην έκδοση για windows έχει ένα εξαιρετικό webUI, μια σελίδα δηλαδή που ανοίγετε στον φυλλομετρητή σας και μπορείτε να δείτε την πορεία των torrents σας κι ακόμα και να ανεβάσετε κάποια torrents στον υπολογιστή σας, ακόμα κι αν δεν βρίσκεστε σε αυτόν (hint: μέσω Internet). Το WebUI είναι ένας από τους λόγους που χρησιμοποιώ και το Azureus, μιας και αν είσαι τύπος που όλη μέρα καταγίνεσαι με τα torrentάκια, είναι υπερπολύτιμο εργαλείο. Μάλιστα για το μTorrent έχει κυκλοφορήσει και ένα πολύ ωραίο WebUI, ειδικά για την οθόνη του iPhone! Φέρε, φέρε, φέρε!
3) Φίλτρα / Κατηγορίες / Ετικέτες. Στην τρέχουσα BETA έκδοση δεν μπορείτε να ορίσετε ετικέτες στα αρχεία torrents που κατεβάζετε για εύκολη κατηγοριοποίηση κάτι που ισχύει στην έκδοση για Windows, στις νέες εκδόσεις του Transmission και στο Azureus (με εγκατάσταση plugin).
4) Εύρεση torrents. Στην έκδοση για Windows μπορείτε να ορίσετε ποιές σελίδες-κατάλογους torrents θέλετε να χρησιμοποιήσετε για αναζήτηση αρχείων (π.χ. Mininova). Στην παρούσα Beta αν κάνετε αναζήτηση σας μεταφέρει στην σελίδα εύρεσης του Google με την παρούσα αναζήτηση σας. Κιτσιά.
5) RSS Downloader. Άλλο ένα χαρακτηριστικό σοφά υλοποιημένο στην έκδοση για Windows. Ορίζετε διευθύνσεις RSS με torrents (προσφέρουν όλες οι μεγάλες σελίδες αναζήτησεις torrents) που ανανεώνονται δυναμικά (π.χ. κάθε φορά που βγαίνει το καινούργιο επεισόδιο της αγαπημένης σας σειράς) και έχετε την επιλογή να το ορίσετε να κατεβαίνουν αυτόματα. Και στο Azureus μπορείτε να το κάνετε αυτό αλλά σε 2374 βήματα! Στην έκδοση Beta του μTorrent για Mac, αυτή η δυνατότητα (θα πάθετε σοκ αν σας το πω)... απουσιάζει!

Μάλιστα. "Δηλαδή τί μένει;" Θα ρωτήσετε και θα έχετε και τα δίκια σας! Μένει ένα απλό γρήγορο κατεβαστήρι torrent προς το παρόν, αλλα θυμηθείτε: είπαμε πως είναι Beta (δηλαδή beta beta).
mTorrent for Mac
Από ανταγωνισμό όμως το μTorrent για Mac έχει πλέον μπόλικο:
Το Transmission έχει βελτιωθεί αρκετά από το 2007 σε ένα ικανότατο, γρήγορο πρόγραμμα με mac εμφάνιση και δυνατότητες και minimal εμφάνιση. Μεγαλύτερος εχθρός του παραμένει η σταθερότητα, αφού κάθε νέα έκδοση του φαίνεται ότι καταστρέφει κάτι που δούλευε στην προηγούμενη έκδοση του. Είναι ψιλοκαταστροφικό. Επιπλέον, το Transmission το έχει συνήθειο να κρασάρει συχνά-πυκνά, ενώ νέα χαρακτηριστικά του όπως το WebUI του, απλά δε δουλεύουν ακόμα σωστά. Δεν ξέρω αν μπορώ να το εμπιστευτώ ως ένα πρόγραμμα που θα τρέχει μόνιμα σε έναν Mac για seedάρισμα...

Εδώ το Azureus διαπρέπει. Μπορεί να είναι από τα πιο βαριά προγράμματα που μπορείτε να τρέξετε στον mac σας, αλλά το Azureus έχει υπάρξει για μένα ένας ακούραστος εργάτης που διεκπεραιώνει καιρό τώρα όλες τις torrentοεργασίες μου σε ένα Mac Mini, χωρίς να έχει κρασάρει ποτέ. Αν το σετάρετε κιόλας σωστά μπορείτε να εκμεταλλευτείτε όλες τις έξτρα δυνατότητες του, όπως WebUI, κατηγορίες, RSS downloading και ούτω καθεξης, χάρη στην plugin αρχιτεκτονική του. Μεγαλύτερος εχθρός του όμως παραμένει το γεγονός ότι είναι αρκετά δύσχρηστο για έναν απλό άνθρωπα, η εμφάνιση του έχει τα χάλια του (hello Windows 95!) και φυσικά αν του δώσετε έναν οκταπύρηνο Mac θα βρει κάτι να τον κάνει (μασάει CPU σαν τσίκλα Brooklyn που είχατε δύο χρόνια στη τσέπη σας).

Τέλος υπάρχει το xTorrent του αντιπαθέστατου Watanabe, που είναι shareware και έχει κάτι αιώνες να αναβαθμιστεί αν και ξεκίνησε με υποσχέσεις (κλασικά, μας πήρε τα φραγκούι ο προγραμματιστής και το 'ριξε στην παλαβή).

Αν και το μTorrent έχει ακόμα δρόμο μπροστά του για να γίνει το μTorrent που πρέπει και στην πλατφόρμα μας, το γεγονός ότι κυκλοφόρησε η πρώτη Beta του, σημαίνει ότι το πρόγραμμα έχει ένα λαμπρό μέλλον και αδημονώ να δω την εξέλιξη του. Μπορείτε να κατεβάσετε και σεις την Beta έκδοση του μTorrent από εδώ και να παίξετε μαζί της. Προς το παρόν θα παραμείνω πιστός στην σχέση αγάπης/μίσους με το Azureus. Εσείς τί εφαρμογή χρησιμοποιείτε για να κατεβάζετε torrents στο Mac σας;

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ mtorrent,transmission!ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ MACΑΔΕΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ!ΔΕΝ ΑΦΗΝΩ ΤΟ MAC ΜΟΥ ΣΤΑ ΑΔΗΦΑΓΑ ΣΑΓΟΝΙΑ ΤΟΥ VUZE!!!!

Ανώνυμος είπε...

Μήπως έχεις μείνει πίσω στην έκδοση του Vuze? Και επιλογή RSS feed κάνεις με ένα click πλέον και το περιβάλλον έχει αλλάξει εντελώς στην τελευταία έκδοση.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@rocean αυτό με το ενσωματωμένο rss feed στο καινούργιο Vuze δεν κατάφερα να το κάνωνα δουλέψει όπως ήθελα. Άρχισε να κατεβάζει όλα τα αποτελέσματα του rss search ταυτόχρονα και το απενεργοποίησα αμέσως. Πιθανώς να έκανα εγώ κάτι λάθος. Τέλος για την εμφάνιση του Vuze, έχεις δίκιο ότι βελτιώθηκε σε εμφάνιση, παραμένει όμως με διαφορά η πιο άσχημη εφαρμογή που έχω στο mac. Δεν μ' αρέσουν οι μεσοβέζικες cross platform εφαρμογές που αγνοούν παντελώς το look and feel του λειτουργικού στο οποίο τρέχουν. Παρόλα τα ελαττώματα του όμως, παραμένει προς το παρόν (κατά την άποψή μου πάντα) ο ικανότερος torrent downloaded για mac. Ελπίζω το μTorrent να το προσπεράσει σύντομα. Όσον αφορά το Transmission που λέει κι ο ανώνυμος, λατρεύω το διακριτικό interface του, αλλά αν seedάρεις 24 ώρες το 24ώρο καμμιά 20αριά torrents σε διάφορους tracker, αποκλείεται να μη σου κρασάρει. Έχω χάσει πολλά seeding points από κρασαρίσματα του Transmission δυατυχώς και η εμπιστοσύνη μου για βαριές δουλειές, έχει κλωνιστεί.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα αυτό μπορεί να φανεί αφελές σε εσάς τους πιο έμπειρους users, αλλά εγώ μια χαρά τα πάω με το xTorrent. (Κι αυτό με εμένα.)

Σαφώς το μTorrent θα δοκιμαστεί και μακάρι να τα καταφέρει για να έχουμε πολλές επιλογές.

Ανώνυμος είπε...

Τα έχω χρησιμοποιήσει όλα. Κατέληξα στο Transmission και με έχει βολέψει. Μαζί με το TVShows είναι ο τέλειος συνδυασμός, μέχρι φυσικά την στιγμή που το μTorrent για Mac να είναι ίδιο με την έκδοση για Windows. Το δοκίμασα χθες κι εγώ με 1-2 torrents και δούλεψε μια χαρούλα! Συμφωνώ με όσα λες ότι του λείπουν! Εν αναμονή λοιπόν! :)

Ανώνυμος είπε...

λοιπον το εβαλα αλλα εχω το εξης προβλημα. Καθε λιγο και λιγακι διακοπτετε το ενεργο αρχειο σαν να ειχα πατησει το στοπ, και μετα πρεπει παλι να ξαναπατησω το σταρτ για να ξαναξεκινησει

Ανώνυμος είπε...

Εγώ κατεβάζω με Limewire. Θα ζήσω γιατρέ; ΧΑ!

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια όσοι χρησιμοποιούν limewire θα ξέρουν ότι έχει ιούς.Για mac άμα κατεβάσεις ένα αρχείο που είναι ιός τι θα γίνει?

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@roverand Περίεργη συμπεριφορά... Μήπως φταίνε τα torrentάκια; Εμένα προς το παρόν δεν μου έχει τύχει κάτι τέτοιο. Τσέκαρε στο forum τους μπας και είναι γνωστό bug.

@porcupine Βρε μια χαρά είναι το xTorrent για καθημερινή χρήση και με όμορφο UI, αν και προτιμώ του Transmission. Εγώ έπεσα στην παγίδα και αγόρασα όχι μόνο άδεια χρήσης αλλά και αυτό το "Lifetime Updates" καπάκι στην τιμή που βάζει ο Watanabe (το ίδιο έκανα και για το Νewsfire). Από τότε φυσικά που το αγόρασα, δεν τον είδα να κάνει καμμία αναβάθμιση εκτός από bug-fixes και τώρα που συνεργάζεται με την Yahoo για το Inquisitor, μην τον είδατε τον Παναή....

@Kostis Και γω το χρησιμοποποιώ το TV Shows, αλλά σε συνδυασμό με το Azureus. Καταπληκτικό utility! To Transmission όμως το είχε συνήθειο να κρασάρει και να ξυπνάω το πρωί χωρίς να έχουν κατέβει τα τορρέντια μου. Απαράδεκτον! Εναποθέτω τις ελπίδες μου στο μTorrent για ένα εύχρηστο, σταθερό, με χαμηλό footprint και πολλές δυνατότητες, torrent client. Για να δούμε...

@Ανώνυμος2 Ότι και με όλους τους ιούς που τυχόν κατεβάζεις από το διαδίκτυο, δηλαδή τίποτα. Μπορείς όμως να τους στείλεις με email στους φίλους σου με Windows, για να δεις τι θα γίνει στο PC τους. ;-)

Ανώνυμος είπε...

Αντώνη το Transmission μου πάει ρολόι, ποτέ δεν κρασάρει! Δουλεύει καθημερινά με πάνω από 20 torrents. Περίεργο μου φαίνεται να έχεις τέτοιο πρόβλημα.

Ανώνυμος είπε...

@sigalas: Δεν συμφέρει να στέλνεις ιούς σε φίλους που έχουν pc. Ειδικά αν είσαι αυτός που φωνάζουν πάντα να τους διορθώσεις το pc... :-)

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@kostis Τί να πω; Ότι τα 'χω χαμένα; Χεχε, ποτέ δε μου έκατσε σωστά στο macmini που κάνει τις κατεβασιές. Από την άλλη το Vuze είναι βράχος και μάλιστα βαρύς :-)

@rocean Εγώ το έχω λύσει αυτό το πρόβλημα: Δεν υποστηρίζω Windows. Αν θες τεχνική βοήθεια πάρε mac και αν δεν έχεις τα λεφτά, σου δίνω μεταχειρισμένο σε πολύ καλή τιμή! ;-)