Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

Έρχεται και το Picasa της Google στο Mac

Καλώς να 'ρθει κι αυτό. Όλοι οι καλοί χωράνε. Μετά το μTorrent, άλλη μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές των Windows, ετοιμάζεται να κάνει την εμφάνιση του στο Mac OS X. Αυτή τη φορά το Picasa της Google. Το Picasa είναι κάτι ανάλογο με το iPhoto. Είναι ένα πρόγραμμα αρχειοθέτησης και επεξεργασίας των ψηφιακών σας φωτογραφιών.

Έχει κι αυτό πολλές δυνατότητες και διακρίνεται για την ταχύτητα του, ενώ έχει πολλούς φανατικούς θαυμαστές. Κυκλοφορεί και σε έκδοση για Linux εδώ και κάποιο διάστημα, που όμως είναι στην ουσία ένα win32 port μέσω του project Wine που επιτρέπει να τρέχετε Windows εφαρμογές στην Linux διανομή της αρεσκείας σας. Αντίστοιχο project για Mac είναι το Darwine και το Crossover (εμπορικό πρόγραμμα).

Προσωπικά, έχω να δοκιμάσω το Picasa πάνω από 2 χρόνια, οπότε δεν ξέρω πόσο έχει εξελιχθεί, αλλά η έκδοση που είχα δοκιμάσει τότε, δεν με είχε εντυπωσιάσει σε σχέση με το iPhoto της εποχής. Βέβαια το λογισμικό εξελίσσεται (και όχι πάντα προς το καλύτερο) και δεδομένου ότι πρόκειται για μια εφαρμογή της Google με τα άπειρα resources, δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί να έχει γίνει ακόμα και καλύτερο από το iPhoto.

Το Picasa για Mac είναι σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης και δεν υπάρχει ακόμα κάποια Beta έκδοση του διαθέσιμη για να δοκιμάσετε. Πολύ φοβάμαι όμως ότι θα υιοθετηθεί ο τρόπος ανάπτυξης της μεσοβέζικης λύσης και δεν θα είναι μια καθαρόαιμη Mac εφαρμογή (όπως το Google Sketchup και το Google Earth δηλαδή). Και θα είναι πραγματικά κρίμα μιας και η επεξεργασία και αρχειοθέτηση φωτογραφιών επιτάσσει το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο δέσιμο με το λειτουργικό. Ειδικά όταν το λειτουργικό αυτό είναι το Mac OS X, η καλύτερη πλατφόρμα αυτή τη στιγμή για πολυμεσικό υλικό.

Άλλο ένα μειονέκτημα που καλείται να υπερκεράσει έναντι του iPhoto (που θα είναι ο κυριότερος αντίπαλος του στο Mac OS X), είναι ότι το iPhoto είναι στην ουσία προέκταση του λειτουργικού. Π.χ. όλες οι εφαρμογές έχουν πρόσβαση στην βιβλιοθήκη φωτογραφιών του iPhoto μέσω του ανοικτού σαν API, Media Browser. Σε αντίθεση, το Picasa θα φαίνεται σαν έναν απομονωμένο νησάκι στον ωκεανό.

Βέβαια η Google βλέποντας την διαρκή άνοδο των υπολογιστών Macintosh, θέλει να φέρει στην πλατφόρμα όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα της (έρχεται και ο φυλλομετρητής της Google Chrome) και αυτό μόνο καλό είναι για μας τους τελικούς χρήστες. Ο ανταγωνισμός πάντα κάνει καλό, ειδικά όταν ανταγωνίζονται μεταξύ τους δύο από τις καλύτερες εταιρίες του χώρου. Ελπίζω σύντομα να έχουμε στα χέρια μας μια καλή Beta να δοκιμάσουμε και να βγάλουμε τα όποια συμπεράσματα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: