Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

DVDRemaster Pro 5.1 - για συμπίεση DVD ταινιών

Στην προηγούμενη δημοσίευση, ασχολήθηκα με το RipIt, μια εφαρμογή που αναλαμβάνει το ξεκλείδωμα της προστασίας των εμπορικών ταινιών DVD και της μεταφοράς τους στον σκληρό δίσκο ενός υπολογιστή. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την επιτυχή αντιγραφή τους σε κενά DVD δισκάκια του εμπορίου. Συνήθως οι ταινίες DVD έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από 4,7GB και δεν "χωράνε" στα απλά κενά DVD. Γι' αυτό πολλές φορές είναι απαραίτητη η αποκοπή κάποιου επιπλέον υλικού που περιλαμβάνεται στα DVD (όπως έξτρα γλώσσες, κινούμενα μενού, κομμένες σκηνές και παρασκήνια των γυρισμάτων) ή ακόμα και η επανασυμπίεση της ταινίας για να "χωρέσει" σε ένα δισκάκι χωρητικότητας 4,7GB.

Θεωρώ πως το DVDRemster Pro της Metakine είναι το καλύτερο συμπληρωματικό πρόγραμμα του RipIt για αντιγραφή και συμπίεση DVD ταινιών. Το DVDRemaster Pro παίρνει το DVD που έχετε μεταφέρει στον σκληρό σας δίσκο και σας δίνει την δυνατότητα να το μεταφέρετε αυτούσιο σε ένα κενό DVD ή να το συμπιέσετε αν χρειάζεται για να χωρέσει. Με το DVDRemaster Pro μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε έξτρα γλώσσες, υπότιτλους, μενού και extra features για να διατήρησετε την ποιότητα της ταινίας αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε εγγραφόμενα DVD μονής επίστρωσης.

Αν δεν θέλετε να δώσετε κι άλλα χρήματα σε εφαρμογές όπως το RipIt, περιλαμβάνει το δωρεάν utility Fairmount που σε συνδυασμό με την παρουσία του VLC Media Player αναλαμβάνει αυτό να ξεκλειδώσει τα DVDs και να τα μεταφέρετε στον δίσκο σας. Εγώ πάλι, βρίσκω πως ο συνδυασμός RipIt + DVDRemaster Pro είναι πιο απλός και σίγουρος.
DVDRemaster Pro
To DVDRemaster Pro διαθέτει ένα απλό και κατανοητό περιβάλλον εργασίας, δεδομένου της "πολυπλοκότητας" της δουλειάς που πρόκειται να επιτελέσουμε. Μάλιστα η έκδοση 5 βελτίωσε αρκετά την χρηστικότητα της εφαρμογής. Εκτός από ταινίες DVD μπορεί να μας κάνει τις ταινίες και ως συμπιεσμένα αρχεία video, κατάλληλα για συσκευές όπως ο υπολογιστής μας, ένα AppleTV ή ένα iPod. Βέβαια τη δουλειά αυτή μπορεί να την αναλάβει και το δωρεάν πρόγραμμα HandBrake, αλλά είναι ωραίο που η εφαρμογή περιλαμβάνει και τέτοιες δυνατότητες γι' αυτούς που ψάχνουν εφαρμογή όλα-σε-ένα.

Τέλος, μέσω του DVDRemaster Pro, μπορούμε να εξάγουμε και κάποια στοιχεία της ταινίας, όπως ο ήχος, το βίντεο, οι υπότιτλοι για ξέχωρη επεξεργασία τους, τοποθέτηση αποσπασμάτων σε άλλες ταινίες κ.ο.κ. Χρήσιμο χαρακτηριστικό γι' αυτούς που τα θέλουν όλα από μία τέτοιου είδους εφαρμογή. Το DVDRemaster Pro είναι εφαρμογή shareware που κοστίζει 50$ (περίπου 37 Ευρώ), ενώ μπορείτε να αγοράσετε την πιο light εκδοχή της με 40$ αν και είναι λίγο πετσοκομμένη. Την πέτυχα σε προσφορά 50% έκπτωσης από το ΜacZot και την πήρα και μέχρι στιγμής είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Μπορείτε να κατεβάσετε δοκιμαστική εκδοχή της εφαρμογής από εδώ.

Αν ψάχνετε για εναλλακτικές λύσεις εγγραφής και συμπίεσης ταινιών DVD σε DVD μονής επίστρωσης, αυτές είναι το DVD2OneX (λίγο περίεργο interface και ακαταλαβίστικες ρυθμίσεις με τσιμπημένη τιμή - 40 Ευρώ), καθώς και τα PopCorn και Toast της Roxio (εξίσου ακριβές λύσεις). Μένει σε σας να επιλέξετε τον συνδυασμό εργαλείων που σας ταιριάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: