Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Τί θα έχει το επόμενο iPhone;

Σύμφωνα με τις αστρολογικές μου προβλέψεις και τις συμβουλές του Καζαμία 2009, οδεύουμε σιγά-σιγά στην επικείμενη αναβάθμιση των iPhone σε νέα μοντέλα. Η Apple, φαίνεται πως θα το κάνει συνήθειο να παρουσιάζει νέα iPhones, μια φορά το χρόνο κατά την περίοδο του Ιούνη. Λογική κίνηση, μιας και θέλει να προλαβαίνει τις ανανεώσεις των συμβολαίων κινητής τηλεφωνίας, αφού με αυτό το μοντέλο δουλεύει. Τώρα βέβαια είναι και τα χάλια της παγκόσμιας οικονομίας στη μέση, που καθυστερούν αρκετά την τεχνολογική εξέλιξη αφού οι κατασκευαστές (και η Apple μέσα σε αυτούς), κινούνται πιο συντηρητικά στην παρουσίαση νέων μοντέλων. Αλλά η Apple έχει δύο σημαντικούς νέους ανταγωνιστές στην κινητή τηλεφωνία, την "ανοικτή" πλατφόρμα Google Android και το Palm Pre που θα παρουσιάσουν νέα μοντέλα μέσα στη μέση της χρονιάς.

Έτσι λοιπόν η παρουσίαση νέων iPhone στη μέση της χρονιάς θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και επιβεβλημένη κίνηση από την Apple. Ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται διάφορα μουρμουρητά (ούτε καν φήμες ακόμα) για τις νέες προσθήκες στο οπλοστάσιο των δυνατοτήτων του iPhone και θα επιχειρήσω και γω με τη σειρά μου να κάνω κάποιες προβλέψεις. Φυσικά στις προβλέψεις μου δεν έχω πέσει ούτε μια φορά μέσα, αλλά αυτό δεν έχει απολύτως καμμία σημασία! Για πάμε:

- Ελληνικό πληκτρολόγιο! Εδώ βάλανε κοτζαμάν Ελληνικές φωνές στο νέο iPod Shuffle, σε ένα μίζερο Ελληνικό πληκτρολόγιο θα κολλήσουν;
- Αντιγραφή και Επικόλληση στο iPhone (copy+paste δηλαδή) και στις εφαρμογές. Καιρός ήταν.
- Βελτίωση των δυνατοτήτων της ενσωματωμένης κάμερας και καταγραφής βίντεο από την εφαρμογή Camera.app.
- Διπλασιασμός της διάρκειας ομιλίας με ένα συνδυασμό πιο αποδοτικής μπαταρίας και καλύτερης διαχείρισης ενέργειας από το λειτουργικό.
- Διπλασιασμός της ενσωματωμένης μνήμης και δυνατότητα επιλεκτικού multitasking, εννοώντας ότι το iPhone θα μπορεί να "τρέχει" παράλληλα πάνω από μία εφαρμογές μιας και η υποτιθέμενη "push" τεχνολογία της Apple φαγώθηκε από την μαρμάγκα του vaporware.
- Αναβαθμισμένο springboard με καλύτερη διαχείριση των εφαρμογών και τέλος στον περιορισμό των 9 οθόνων. Γιατί όχι coverflow και στις εφαρμογές;
- Προσθήκη και άλλων multitouch gestures, με τρία δάχτυλα κ.ο.κ.
- Σημαντικές βελτιώσεις στις εφαρμογές mail και safari.
- Εύκολος τρόπος χρήσης του iPhone ως ασύρματο flash δισκάκι αποθήκευσης και ασύρματη μεταφορά δεδομένων με άλλα iPhone / iPod Touch.
- VoiceOver τεχνολογία και στο iPhone και υποστήριξη των νέων ακουστικών της Apple με ενσωματωμένη την αυξομείωση της έντασης του ήχου.
- Ανανεωμένη εμφάνιση (λογικό).
- Σημαντική αύξηση στην ταχύτητα του επεξεργαστή και στις δυνατότητες αναπαραγωγής των γραφικών που θα δημιουργήσει αγορά για εφαρμογές με καλύτερα γραφικά (όπως παιχνίδια) που θα παίζουν μόνο στα καινούργια iPhones...

Χμ... Όλα τα παραπάνω πιο πολύ σαν ευχολόγιο ακούγονται, παρά σαν προβλέψεις! Φυσικά οι αλλαγές στο λειτουργικό (Ελληνικό πληκτρολόγιο, copy+paste κ.ο.κ.) θα περάσουν και στις συσκευές προηγούμενης γενιάς. Μένει να δούμε τί από όλα αυτά θα βγει αληθινό και τί όχι. Ποιά άλλα πράγματα πιστεύετε ότι θα φροντίσει να προσθέσει η Apple στο επόμενο iPhone;

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ (θέλω να) βλέπω καμερούλα μπροστά και ichat.... :-) Φυσικά περισσότερη μνήμη και μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας είναι must.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ ΕΓΩ θέλω οριζόντιο πληκτρολόγιο στα sms και στο mail όπως έχει ο safari και άσε τους geek αλλά και τους greeks να φωνάζουν για φυσικό slide πληκτρολόγιο...

Καμερούλα μπροστά και ichat βλέπω του χρόνου....

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Καλά μάγα είμαι; Γράφω αυτή τη δημοσίευση το πρωί και το απογευματάκι ανακοινώνεται special event από την Apple για το νέο λειτουργικό του iPhone! Είμαι πια μέσα στο πετσί της Apple. Κάτι φήμες ακούγονται για προσθήκη MMS και Bluetooth για μεταφορά αρχείων. Πλάκα μας κάνουνε. http://www.appleinsider.com/articles/09/03/12/iphone_3_0_mms_tethering_rumored_sirius_xm_iphone_app_enroute.html

thalis είπε...

" Γράφω αυτή τη δημοσίευση το πρωί και το απογευματάκι ανακοινώνεται special event από την Apple για το νέο λειτουργικό του iPhone! "

ύποπτο αυτό φιλαράκι... Μας κάνεις και τον ανήξερο!

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@thalis Έχω δορυφορική ενήμερωση με τηλεματικό link από την οικία του Στήβουρα για να διαμορφώνω αντίστοιχα τις τρέχουσες μετοχές και τους δείκτες του DowJones, αλλά είναι μυστικό.

TheoCoach είπε...

Είδε κανείς την παρουσίαση; Κάτι είδα για Languages. Αντώνη μήπως έμαθες για ελληνικό πληκτρολόγιο;

Πάντως προσθέσαν αρκετά νέα πράγματα.

Ξέρεις πότε κυκλοφορεί το 3.0;

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Theocoach Ναι, η έκδοση 3 θα έχει Ελληνικό πληκτρολόγιο ενώ εικάζεται ότ θα έχει και εξελληνισμένο λειτουργικό περιβάλλον. Η έκδοση 3.0 θα κυκλοφορήσει κατά πάσα πιθανότητα τέλη Ιουνίου (μαζί με τα νέα iPhones!). ;-)

TheoCoach είπε...

Ε τότε ΓΙΟΥ ΧΟΥ!!!

Υπομονή/Προσμονή λοιπον μέχρι Ιούνιο για να ξε-χακάρω το iphone μου :)