Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Σκέψεις για το νέο Mac Pro

Mετά από μια παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας, η Apple ανακοίνωσε προχθές αναβαθμίσεις σε όλους τους desktop υπολογιστές της. Η οικονομική κρίση που πλήττει την Αμερική (και όλον τον κόσμο), κάνει εταιρίες σαν την Apple που πουλάνε "premium" προϊόντα, πιο συντηρητικές στην κυκλοφορία νέων προϊόντων. Δεν μπορούν να αναβαθμίζουν κάθε 6 μήνες όταν υπάρχει αδύναμη αγορά και άρα μικρή ζήτηση. Έτσι λοιπόν είδαμε αναβαθμίσεις στους iMac μετά από περίπου 11 μήνες, στα Mac Pro έπειτα από 13 και στα Mac Mini έπειτα από 19 μήνες! Φυσικά η οικονομική κρίση είναι μία συνισταμένη των αργοπορημένων αναβαθμίσεων και η άλλη είναι η μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις των φορητών. Οι πωλήσεις της Apple καταμερίζονται σε ποσοστά πωλήσεων 70% σε φορητά και μόλις 30% στην desktop σειρά.

Το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος μου κατά τις προχθεσινές αναβαθμίσεις μονοπώλησε ο νέος Mac Pro. Όπως γνωρίζετε όσοι παρακολουθείτε αυτό το blog, αγόρασα τον προηγούμενο οκταπύρηνο Μac Pro, πριν από περίπου ένα μήνα. Θεωρητικά θα έπρεπε να είμαι από τους "θιγμένους" της αναβάθμισης, αλλά δεν είμαι. Κατά τη γνώμη μου οι νέοι Mac Pro κερδίζουν έναν (ή δύο) εξαιρετικούς επεξεργαστές (Νehalem) αλλά αποδυναμώνονται σε άλλα σημεία.

Κατά πρώτον, έχουμε πλέον δύο διακριτά μοντέλα Mac Pro. Ο "φθηνός" Mac Pro έρχεται μόνο με έναν τετραπύρηνο στα 2,66GHz χωρίς δυνατότητα πρόσθεσης δεύτερου μεταγενέστερα (όπως μπορούσες να κάνεις με το προηγούμενο μοντέλο). Βλέπετε τα δύο μοντέλα έχουν διαφορετική μητρική και το φθηνό Mac Pro δεν έχει υποδοχή για δεύτερο επεξεργαστή. Οι διαφορές στην μητρική δεν σταματούν εδώ, δυστυχώς. Το προσιτό Mac Pro έχει μόλις 4 υποδοχές για RAM και δέχεται μέχρι 2GB RAM ντιμάκια, φτάνoντας στο μέγιστο των 8GB RAM. Όσο φτάνουν δηλαδή τα νέα iMac. Κιτσιά! Η τιμή του μπορεί να έπεσε κατά 300 δολλάρια (να δούμε αν θα έχουμε ανάλογη πτώση τιμών και στην Ελλάδα, ή θα πληρώσει η Ευρώπη πάλι το μάρμαρο της πεσμένης Αμερικάνικης οικονομίας), αλλά πέρνουμε ένα σχετικά υποδεέστερο προϊόν σε επιδόσεις σε σχέση με το προηγούμενο.

Η Apple μπαίνει στη λογική των συγκρίσεων στο site της, συγκρίνοντας το προηγούμενο κορυφαίο Mac Pro 3,2GHz με το νυν κορυφαίο οκταπύρηνο στα 2,93GHz (ένας υπολογιστής που με μόνη αναβάθμιση αυτή του επεξεργαστή στα 2,93GHz φτάνει στα 5900 δολλάρια. Μπόϊνγκ!). Δεν μπαίνει όμως στο κόπο να συγκρίνει τα "βασικά" της μοντέλα σε επιδόσεις. Από την μία έχουμε τον προηγούμενο οκταπύρηνο 2,8GHz με μέγιστη αναβάθμιση μνήμης τα 32GB και από την άλλη τον τωρινό τετραπύρηνο 2,66GHz με μέγιστη αναβάθμιση μνήμης τα 8GB RAM.

Ακόμα και αν δεχθούμε τις μεγάλες επιδόσεις του νέου επεξεργαστή λόγω της διαφορετικής φιλοσοφίας στα ίδια GHz, πόσο μεγάλες να είναι πλέον οι διαφορές; Πάνω από 100%; Γιατί μόνο έτσι ο τετραπύρηνος στα 2,66GHz θα είναι πιο γρήγορος από τον οκταπύρηνο στα 2,8GHz. Και ένας επαγγελματίας που θα θελήσει να δουλέψει σοβαρά σε ένα Μac Pro και όχι ένας φίτσουλας σαν και μένα που κάνω το κέφι μου, θα αρκεστεί άραγε στα μόλις 8GB RAM ή θα αναγκαστεί να αγοράσει το αρκετά ακριβότερο οκταπύρηνο μοντέλο; Δεν ξέρω αλλά τουλάχιστον συγκρίνοντας αυτά τα δύο μοντέλα, δεν πείθομαι ότι η Apple "αναβάθμισε" σε επιδόσεις το βασικό της μοντέλο, αλλά μάλλον το ευνούχισε προς ώφελος του ακριβότερου της. Μπορεί έτσι να καυχιέται στις μπροσούρες τις ότι έριξε την τιμή του Mac Pro κατά 300$ αλλά στην πραγματικότητα την αύξησε κατά 500$ (2799$ έναντι 3299$)!

Βέβαια, λαμβάνοντας υπόψην ότι λίγες ακόμα εφαρμογές εκμεταλλεύονται τους πολλούς πυρήνες και προσθέτωντας τα νέα χαρακτηριστικά του επεξεργαστή όπως το Hyper-threading, μπορεί όντως σε καθημερινές εργασίες ακόμα και ο τετραπύρηνος Nehalem να είναι πιο γρήγορος από τον προηγούμενο οκταπύρηνο. Περιμένω εναγωνιωδώς κάποια ανεξάρτητα benchmarks για να σχηματίσω πλήρη άποψη.

Στα θετικά της αναβάθμισης είναι η εσωτερική ανασχεδίαση του Mac Pro, η προσθήκη Mini-Display Port για διασύνδεση με τις νέες οθόνες (*) και φυσικά η πολύ καλύτερη κάρτα γραφικών NVidia GT120 με 512ΜΒ RAM (στην ουσία rebranded NVidia 9500) σε σχέση με την προηγούμενη "βασική" ΑΤΙ 2600 με 256MB RAM, που δίνει διπλάσιες επιδόσεις. Τέλος υπάρχει και η οψιόν της αναβάθμισης στη νέα ATI 4870 με GDDR5 512ΜΒ RAM, για ακόμα μεγαλύτερες επιδόσεις, αναβάθμιση που μπορούν να κάνουν και οι χρήστες των προηγούμενων Mac Pro (yay!). Αλλά, εξαφανίστηκε η αναβάθιση στην ακόμα πιο ισχυρή κάρτα NVidia Quadro, μάλλον γιατί δεν μπήκε η NVidia στον κόπο να προσφέρει έξοδο σε Mini-Display Port. Kρίμα. Ακόμα λιγότερες επιλογές για τους επαγγελματίες.

Συμπερασματικά, κάποιος που θέλει να πάρει σήμερα ένα Mac Pro μεγάλων επιδόσεων, χωρίς πλασματικούς περιορισμούς (τέσσερις πυρήνες και πρόσβαση σε 8GB RAM), χρειάζεται να δώσει 3300$...

Άρα και μέχρι να έχουμε κάποιες πραγματικές συγκρίσεις στα "βασικά" μοντέλα Mac Pro, νομίζω ότι δεν μετάνιωσα για την αγορά του Mac Pro. Ούτως ή άλλως παραμένει ένα πανίσχυρο σε επιδόσεις μηχάνημα, με μεγαλύτερες δυνατότητες αναβάθμισης στο ίδιο price point με το τωρινό. Φυσικά, για όσους το λέει η τσέπη τους, τα πραγματικά οκταπύρηνα Mac Pro (αυτά που κάνουν 3300$) είναι πέραν πάσης αμφιβολίας σαφώς πιο γρήγορα και ικανα μηχανήματα από τους προκατόχους τους, με τριπλάσια RAM, διπλάσια χωρητικότητα, καλύτερες επιδόσεις out of the box στα γραφικά και φυσικά μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ.

* Το καλώδιο της νέας 24άρας LED Cinema Display για το Mini-Display Port είναι σχετικά κοντό και δεν το βλέπω να φτάνει σε ένα Mac Pro που έχουμε κάτω από το γραφείο μας. Δεν ξέρω πολλούς που έχουν το Mac Pro, πάνω στο γραφείο τους και όχι κάτω. Ελπίζω να κάνω λάθος και να είναι μακρύ το καλώδιο, γιατί αλλιώς πρόκειται για μεγάλη απερισκεψία της Apple.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τελικά η Apple ανακοίνωσε τα καλώδια που συνδέουν MacBooks παλιότερης γενιάς (τα λευκά & τα μαύρα) με την 24" LED Cinema Display;

Αυτό με καίει εμένα.

(Εκτός αν ήδη το ανέφερες και δεν το πήρα χαμπάρι.)

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@porcupine Τσου!

Ανώνυμος είπε...

Αυτή ήταν αναβάθμιση που "έπρεπε" να γίνει και λόγω της κρίσης έγιναν μισιακές αλλαγές. Από μία εταιρεία όπως η Apple περίμενα σταθερότητα ακόμα και σε αυτούς τους καιρούς.

Το mac mini έχει την ίδια εμφάνιση με αυτό πριν 3 χρόνια, δηλαδή ένα μαύρο καπάκι και κάποιες αλλαγές θα έβλαπταν? Μας κοροιδεύουν. Τι περίμενε τόσος κόσμος? Η κάρτα γραφικών η καινούργια θα δόσει στοχευμένη μικρή αύξηση στην ισχύ κάποιων προγραμμάτων και όχι σε όλο το σύστημα. Και με το snow leopard θα δώσει ακόμα λίγο παραπάνω ισχύ σε όλο το σύτημα. 100$ δεν μπορούσε να μειωθεί? Δεν χρησιμοποιούν καινούργια υλικά-τεχνική όπως unibody macbook. Είναι ακριβώς με αυτό πριν 3 ΧΡΟΝΙΑ!!!

Επιπλέον και στο mac mini αλλά καi στο mac pro η υποστήριξη dvi και mini display port μου φαίνεται αστεία. Αν θες να χρησιμοποιήσεις δύο οθόνες από τις καινούργιες στην μία πρέπει να βάλεις αντάπτορα. χαχα

30" led cinema που είναι? Δίνεις σαν επιλογή για την ναυρχίδα σου (mac pro) την οθόνη 24" led cinema που είναι για macbookakia? Που είναι η ξεκάθαρη γραμμή προιοντων? Εκείνο για εκείνο και το άλλο για το άλλο. Έφυγε ο θείος Steve και το κάνανε μπιπ.

Ακόμα πιστεύω ότι λόγω της κρίσης και λόγω snow leopard και "συμμαζέματος" του λειτουργικού την "καλή αναβάθμιση" την κράτησαν για αργότερα.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@ΑΚΗΣ Μια χαρά τα λες Άκη και επαυξάνω. Καλά που δεν κάνανε και special event για την ανακοίνωση τους!
Για το Mac Mini θα επανέλθω αύριο με νεότερη δημοσίευση.
Όσο για την υποστήριξη διπλής οθόνης LED πολύ απλά χωρίς δεύτερη κάρτα γραφικών δεν γίνεται και αυτό γιατί δεν υπάρχει ανάποδος αντάπτορας DVI σε MiniDisplay port! Ωραία πράγματα!
LED 30άρα υποψιάζομαι ότι θα δούμε στα μέσα με τέλος του χρόνου, όταν το κόστος παραγωγής της θα πέσει σε επίπεδα που να μπορεί η Apple να της πλασάρει με κέρδος.
Συμφωνώ επίσης ότι "τα καλά" τα άφησε για μετά η Apple περιμένοντας την επικείμενη αναβάθμιση του λειτουργικού. Βλέπω κι άλλη αναβάθμιση του Mac Pro μέσα στο χρόνο, αφού η τιμολόγηση του "φθηνού" Mac Pro παραείναι "τσιμπημένη". Θα δούμε... Πάντως μια χαρά μου έκατσε ο προηγούμενος οκταπύρηνος Mac Pro, ειδικά με την ανακοίνωση της υποστήριξης των προηγούμενων Mac Pro για την ATI 4870.

None είπε...

to kainourio mini parameni palio! ena antistixo mini pc kanei guro sta 400e me 4giga ram kai 2.2Ghz epexergasti (se ena proxeiro upologismo kai malista sto akribo plaiso)!

to pro to kainourio einai apla panakribo opos les! nomizo pos to anebasan anti na to katebasoun!

oso gia ta iMac 8a eprepe na exoun pio isxures kartes grafikon gia mena. toulaxiston o 24"

auto omos pou kaiei emena einai to Airport Express, an katalaba kala bgike kainourio, kai ego apo prin to epsina gia agora. pote 8a er8oun ta kainouria elite?

Ανώνυμος είπε...

Αντωνη συμφωνω 100% με αυτα που λες για το mac pro.Ενδιαφερομαι να αγορασω κι εγω ενα απλα θα ηθελα να σε ρωτησω αν ξερεις εαν στην elite υπαρχουν ετοιμοπαραδοτες εκδοσεις του mac pro οπως επισης και αν υπαρχει καποια φοιτητικη εκπτωση.

Ευχαριστω

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@TSiRKO Δεν βγήκαν καινούργια μοντέλα Airport Express, αλλά καινούργια Airport Extreme και Time Capsule με dual-band και δυνατότητα δημιουργίας δύο ασύρματων δικτύων από μία συσκευή. Τα Airport Express παραμείναν ως είχαν και έχουμε σε στοκ στο μαγαζί.

@Ανώνυμος Τα καινούργια Mac Pro ανακοινώθηκαν προχθές και θα κάνουν την εμφάνιση τους στην Ελλάδα μετά από τουλάχιστον 20 ημέρες. Αν θες, μπορείς να κάνεις παραγγελία για να είσαι από τους πρώτους που θα εξυπηρετηθούν, μιας και τα Mac Pro ειδικά δεν είναι από τα Mac που συνηθίζουμε να έχουμε σε ποσότητες σε στοκ. Ισχύουν και φοιτητικές εκπτώσεις οι οποίες ξεκινούν από 4% για μηχάνημα χωρίς παραμετροποίηση και ανεβαίνουν ανάλογα ο configuration.

None είπε...

exeis dikio gia to express. to 8ema einai pos den eixa kanei kali ereuna kai nomiza pos mporeis na sundeseis sto express exoteriko skliro kati tetoio den isxuei gia to express alla gia to extreme pou kata tin gnomi mou kostizei arketa... alla auto den einai to kurio problima afou 8a eprepe na 8usiaso kai to airtunes... auti ti stigmi den xero ti na paro afou xreiazomai kai ta duo, pou opos katalabaineis kai gimme einai alla apagoreutiko logo balantiou.

Ανώνυμος είπε...

Κατ αρχας ευχαριστω για την γρηγορα απαντηση σου.Απλα αυτο που με ενδιαφερει κυριως ειναι αν υπαρχουν ετοιμοπαραδοτα τα τωρινα μοντελα οχι τα καινουρια με τους nehalem.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Ανώνυμος Όχι. Δεν έχουμε κάποιο ετοιμοπαράδοτο...

Ανώνυμος είπε...

Αντώνη υπάρχει καμία πληροφόρηση για το πότε και αν θα έρθουν οι καινούργιες ati 4870 μαζί με τα Mac Pro και τα υπόλοιπα στην Ελλάδα για τα Mac Pro του 2008??

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@GuessWho Από την στιγμή που η ίδια η Apple στο Αμερικάνικο Applestore μιλάει για διαθέσιμότητα 5-7 εβδομάδες για τις ATI 4870 (http://store.apple.com/us/product/MB999ZM/A), καταλαβαίνεις ότι στην Ελλάδα η βαλίτσα θα πάει ακόμα πιο μακριά... Τώρα για τα νέα Μac Pro, στην Ελλάδα οι τιμές ανακοινώθηκαν κιόλας από την Rainbow (!!) - είναι χαμηλότερες από αυτές που φανταζόμουν και ήδη εμείς σαν Elite έχουμε κάνει παραγγελίες στην Rainbow για τετραπύρηνους και για οκταπύρηνους, οπότε όσο συντομότερα έρθουν τόσο το καλύτερο. Στην Αμερική, οι νέοι Mac Pro γίνονται shipped αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε στην Ελλάδα τους περιμένουμε μετά από 20 μέρες και βάλε...

Γιώργος είπε...

Εγώ θέλω να κάνω μια ερώτηση σχετικά με τα καινούρια mac pro. Για χρήση σε γραφικές τέχνες δηλ. indesign (κατά κύριο λόγο), illustrator και photoshop, πια από τις βασικές εκδόσεις είναι καλύτερη; με τον μονό επεξεργαστή στα 2,66 ή με τους δύο επεξεργαστές στα 2,26;

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Γιώργος Θεωρητικά και με το παρόν λειτουργικό (Leopard - 10.5) ο τετραπύρηνος είναι πιο γρήγορος για δουλειές γραφιστικής. Αλλά ο τετραπύρηνος Mac Pro "τερματίζει" στα 8GB μνήμης σε σχέση με τα 32GB που φτάνει ο οκταπύρηνος. Δεδομένου ότι η Apple σκοπεύει με το επερχόμενο λειτουργικό (Snow Leopard) να δώσει ώθηση στις επιδόσεις των πολυπύρηνων υπολογιστών και συνεπικουρούμενου του περιορισμού των 8GB RAM, εγώ θα πήγαινα σε οκταπύρηνο ως ένα μηχάνημα που θα τραβήξει περισσότερο σε βάθος χρόνου. Τώρα βέβαια παίζει και το θέμα κόστους οπότε... Πάντως σήμερα αν βάζαμε τα δύο μηχανήματα να τσακωθούν με γνώμονα το CS4 της Adobe, νικητής έστω και με μικρή διαφορά θα έβγαινε ο τετραπύρηνος.