Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Σκέψεις για τα νέα Mac Mini

Μετά από 19 ολόκληρους μήνες, η Apple μας έκανε την χάρη και αναβάθμισε τα λιλιπούτεια Μac Mini. To Mac Mini ήταν από τα αγαπημένα μου Mac, κυρίως λόγω μικρού όγκου, αθόρυβης λειτουργίας και καλών σχετικά επιδόσεων, άριστο για χρήση ως Media Center στο σαλόνι.

Τα νέα Mac Mini εμφανισιακά άλλαξαν ελάχιστα από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκαν 4 χρόνια πριν. Έτρεφα ελπίδες για μια ριζική ανανέωση και στην εμφάνιση τους - ακόμα μικρότερο μέγεθος και απαλειφή του λευκού πλαστικού στο πάνω μέρος του. Η Apple πήρε τον "εύκολο δρόμο" και άλλαξε μόνο τα εντόσθια του μηχανήματος και μερικές εισόδους - εξόδους στο πίσω μέρος του.

Κατ' αρχάς έφυγε επιτέλους από όλα τα μοντέλα Μac η τρισάθλια ενσωματωμένη κάρτα γραφικών της Ιntel που άκουγε στο όνομα Intel GMA950. Τα Mac Mini κάνανε και αυτά την μετάβαση στην κατα πολύ ικανότερη NVidia 9400 που αν και αυτή δεν έχει δική της μνήμη (κλέβει από την RAM του υπολογιστή), προσφέρει ως και 5 φορές μεγαλύτερες επιδόσεις από την προηγούμενη της Intel. Η προσθήκη αυτής της κάρτας γραφικών στο Μac Mini του δίνει μεγάλη ανάσα, κάνοντας το έναν πολύ πιο ισορροπημένο υπολογιστή, αφού όσες εφαρμογές ζητούσαν την ελάχιστη βοήθεια της κάρτας γραφικών ή είχαν Core Animation λουμπενιές (όπως το iPhoto), αναστενάζαν με την Intel GMA950.

Κατά δεύτερον, αναβαθμίστηκε και στον τομέα του επεξεργαστή, ο οποίος παραμένει Core 2 Duo αλλά έχει 1066MHz frontside bus και παίρνει μνήμες DDR3 στην ίδια ταχύτητα. Όπως και τα νέα MacBook δηλαδή. Από ταχύτητα, πήγανε και τα δύο μοντέλα στα 2.0GHz με δυνατότητα παραγγελίας τους με επεξεργαστή 2,26GHz για 150$ επιπλέον. Και τα δύο μοντέλα έχουν Superdrive (αντιγράφουν δηλαδή CD και DVD) επιτέλους.

Πώς διαφοροποιούνται μεταξύ τους; Το φθηνό έρχεται με 1GB RAM (αίσχος) και 120GB σκληρό, ενώ με 200$ επιπλέον το παίρνετε με 2GB RAM και 320GB σκληρό. Επιπλέον, το φθηνό, λόγω της λίγης RAM, αξιοποιεί μόνο τα 128MB RAM από την μνήμη του για την κάρτα γραφικών, ενώ το μοντέλο με τα 2GB RAM έχει πρόσβαση στη διπλάσια ποσότητα (256ΜΒ RAM). Οι αναβαθμίσεις των μνημών έχουν πέσει δραματικά πηγαίνοντας από τα 1GB RAM στα 4GB RAM με μόνο 150$! Mπράβο στην Apple.

Στο πίσω μέρος του Mac Mini, είχαμε την προσθήκη μιας πέμπτης θύρας USB 2.0 (όσες και να έχεις δεν φτάνουνε), την κατάργηση της FireWire 400 και την αντικατάσταση της με την FireWire 800 που προσφέρει διπλάσιες ταχύτητες διαμεταγωγής δεδομένων, ενώ με ειδικό καλώδιο επιτρέπει την απροβλημάτιστη διασύνδεση συσκευών με θύρα FireWire 400. Η θύρα DVI την έκανε και στη θέση της πλασαρίστηκαν μία θύρα Mini-DVI και μία θύρα Mini-Display Port. Στη συσκευασία θα βρείτε και έναν αντάπτορα Mini-DVI σε DVI που θα σας εξασφαλίσει την σύνδεση με την πλειονότητα των μοντέρνων οθονών. Η θύρα Mini-Display Port εξασφαλίζει τη σύνδεση του Mac-Mini με τη νέα 24άρα LED Cinema Display. Η προσθήκη δύο εξόδων εικόνας σημαίνει και κάτι που μέχρι τώρα ήταν ακατόρθωτο στο Mac Mini: Σύνδεση σε δύο οθόνες ταυτόχρονα! Καλό!

Στην συσκευασία ΔΕΝ θα βρείτε το Apple Remote, το οποίο κατά την προσφιλή συνήθεια της Apple έγινε από μέρος της συσκευασίας, αξεσουάρ. Χάρη επίσης στη νέα μητρική και επεξεργαστή, ο Mac Mini έγινε ακόμα πιο πράσινος σε κατανάλωση ενέργειας, αφού σε κατάσταση idle (χωρίς δηλαδή να εκτελεί κάποια συγκεκριμένη εργασία, αλλά να είναι απλά ανοιχτός), ο Mac Mini καταναλώνει μόλις 13Watt!

Συμπερασματικά, το Mac Mini υπέστη μια αρκετά καλή αναβάθμιση σε επιδόσεις, στα σημεία που πονούσε (καλύτερη κάρτα γραφικών, πρόσβαση σε 4GB RAM και συνδεσιμότητα με 2 οθόνες). Αν κρίνουμε από τα παραπλήσια σε χαρακτηριστικά νέα ΜacBook, το Mac Mini δεν θα έχει κανένα πρόβλημα στην αναπαραγωγή απαιτητικών βίντεο υψηλής ανάλυσης 1080p, χάρη στην hardware υποστήριξη τους από την κάρτα γραφικών. Το προηγούμενο μοντέλο έχανε αρκετά καρέ στην αναπαραγωγή τέτοιων αρχείων βίντεο.

Αν δεν είχα ήδη αντικαταστήσει το παλαιό Mac Mini μου σε Mac Pro και δεν είχα μεγάλες απαιτήσεις σε χώρους αποθήκευσης, το νέο Μac Mini θα αντικαταστούσε επάξια το παλιό ως Media Center στο σαλόνι μου. Μπράβο στην Apple που αναβάθμισε το Mac Mini και δεν το άφησε μόνο του σε μια γωνιά να πεθάνει παραμελημένο. Εύχομαι η επόμενη αναβάθμιση του να είναι περισσότερο επουσιώδης και στον τομέα της εμφάνισης και να μην καθυστερήσει άλλους 19 μήνες!

12 σχόλια:

Panagiotis Atmatzidis είπε...

Πολύ καλό review. Θα το εμπιστευόσουν για δουλειά γραφείου;

Τώρα κάνω την δουλειά μου με ένα Ubuntu & Open office αλλά, η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει και με διευκολύνει πάρα πολύ το MacOSX και τα εργαλεία που έχει, όπως π.χ. το iWork σε σχέση με το Open Office κλπ.

Το σκέφτομαι σαν μια φτηνή εναλλακτική λύση.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Panagiotis Εννοείται! Για τέτοιες δουλειές και πιο απαιτητικές ακόμα είναι τέλειο και το iWork εκπληκτικό πακέτο με εφαρμογές γραφείου. Go for it!

Ανώνυμος είπε...

Όχι μόνο για δουλειά γραφείου αλλά και αναπαραγωγή hi-def video. Μια χαρά υπολογιστής είναι. Εντάξει μην περιμένεις επιδόσεις macbook αλλά απλά είναι ένα πολύ καλό μηχάνημα. Πληρώνεις βέβαια 100 με 200 παραπάνω από την πραγματικη αξία για το μηλαράκι που έχει επάνω του, αλλά έτσι δεν συμβαίνει δυστηχώς σε όλες τις μεγάλες εταιτείες?

thalis είπε...

Πάντως 200 ευρώ για 1 Gb μνήμη παραπάνω και μεγαλύτερο σκληρό πολλά δεν είναι; 4 Gb μνήμη κάνουν 60 ευρώ και 320Gb σκληρός κάνει άλλα 60 ευρώ. Θα χτυπήσω κάποια στιγμή το μικρό και θα το αναβαθμίσω. Άλλωστε η μισή μου χαρά όταν παίρνω υπολογιστή είναι τον κάνω βίδες.

Υ.Σ. Το γεγονός ότι το μίνι με τα 2 Gb είναι 2x1Gb καταλαμβάνει και τα 2 slots δλδ, δεν είναι χαζομάρα;

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Thalis Σχετικά με το υστερόγραφο: Οι μνήμες μπαίνουν σε δυάδες για να γίνεται το λεγόμενο dual-channel δηλαδή να έχουμε τη μέγιστη ταχύτητα πρόσβασης στη μνήμη, η οποία προσθέτει σε επιδόσεις ειδικά σε υπολογιστές που οι κάρτες γραφικών μοιράζονται την μνήμη του υπολογιστή όπως η NVidia 9400. Επιπλέον ο εκάστοτε κατασκευαστής (η Apple στην περίπτωση αυτή), κερδίζει 2-3 Ευρώ παραπάνω μιας και το κόστος των μνημών 1GB είναι αστείο...

Ανώνυμος είπε...

mac mini !

τέλειο!

thalis είπε...

Αντώνη στο νέο μίνι μπορώ να συνδέσω στο display port μια δεύτερη οθόνη dvi, με τη χρήση του κατάλληλου αντάπτορα; Ώστε να δουλεύουν και οι 2 οθόνες ταυτόχρονα;

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@thalis Ναι και είναι ένα από τα νέα προτερήματα του Mac Mini - σύνδεση με δύο οθόνες!

Harilaos είπε...

Πολύ καλό άρθρο. Αναρωτιέμαι αν κάποια "aftermarket" αναβάθμιση της ram θα ενεργοποιούσε όλη τη δύναμη του chipset γραφικών (και τα 256mb), και αν το νέο mac mini θα μπορούσε να διαχειριστεί πλήρως 4gb ram..Αν δεν κάνω λάθος είχες γράψει ότι το παλιό έπασχε σε αυτόν τον τομέα.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Harilaos Με τις μνήμες της Apple η μεριζόμενη μνήμη της κάρτας γραφικών πάει από 128ΜΒ στα 256ΜΒ όταν έχεις πάνω από 2GB RAM. Δε νομίζω να υπάρχει πρόβλημα και με οποιεσδήποτε άλλες συμβατές μνήμες. Το νέο Mac Mini πάει ως τα 4GB RAM χωρίς πρόβλημα. Άλλωστε και η ίδια η Apple το πουλάει ως πιθανή αναβάθμιση.
Τα άσχημα νέα έρχονται στον τομέα της τιμής, αφού το Mac Mini ακρίβυνε στην Ευρώπη και στην Ελλάδα το Mac Mini κοστίζει ~630 Ευρώ, 100 Ευρώ πάνω από το προηγούμενο μοντέλο. Άουτς!

Ανώνυμος είπε...

Γνωρίζουμε το πότε θα έρθει στην Ελλάδα?

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Ανώνυμος Υπολογίζεις περίπου 2 εβδομάδες από την ημερομηνία που ανακοινώνονται οι τιμές από την αντιπροσωπεία. Και αυτό δεν είναι κανόνας, απλά τόσο κάνουν περίπου.