Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

RipIt - DVD ξεκλείδωμα για το Mac

Μία σχετικά νέα εφαρμογή έκανε την εμφάνιση της για τους υπολογιστές Mac που ξεκλειδώνει την προστασία των ταινιών DVD και τις μεταφέρει στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή μας και το όνομα αυτής είναι RipIt. Το RipIt ακολουθεί τη μινιμαλιστική σχεδιαστική φιλοσοφία των εφαρμογών για Mac και είναι πανεύκολο στην χρήση.

Εισάγετε την ταινία DVD στον υπολογιστή σας, ανοίγετε την εφαρμογή και πατάτε το κουμπί Rip που έχει. Αυτόματα τα περιεχόμενα του DVD μεταφέρονται στον σκληρό σας δίσκο, χωρίς την ενσωματωμένη προστασία και είναι διαθέσιμα να τα αναπαράγετε με την ενσωματωμένη εφαρμογή DVD Player της Apple, χωρίς φυσικά να είναι απαραίτητη η εισαγωγή του DVD. Και αυτό γιατί το DVD Player που βρίσκεται στον φάκελο Αpplications κάθε υπολογιστή Μac, μπορεί να αναπαράγει και ταινίες DVD που έχουμε αποθηκευμένες στον σκληρό μας δίσκο μέσω της επιλογής Open DVD Media.

To RipIt, όπως προείπα, διακρίνεται για την ευκολία χρήσης και είναι απείρως πιο εύκολο στην χρήση από το δωρεάν αλλά δυσεύρετο Utility που ακούει στο όνομα ΜacTheRipper. Δεν μπορεί να κάνει συμπίεση του DVD για να χωρέσει σε ένα δισκάκι DVD χωρητικότητας 4,7GB ούτε και καίει DVD. Απλά αντιγράφει την ταινία και τα έξτρα χαρακτηριστικά της (μενού, επιπλέον επιλογές ήχου, υπότιτλοι, έξτρα υλικό) αυτούσια στο σκληρό σας δίσκο.
Μετά είναι υπόθεση άλλων προγραμμάτων όπως του DVDRemaster Pro (στο οποίο θα επανέλθω με άλλη δημοσίευση), του DVD2OneX, του PopCorn ή ακόμα και του Toast να συμπιέσουν (αν χρειάζεται) την ταινία, να αφαιρέσετε τυχόν άχρηστες γλώσσες και έξτρα υλικό και να τις "κάψετε" σε ένα κενό δισκάκι DVD.

Σαν εφαρμογή το Ripit δεν είναι ακόμα τέλειο, αφού στη σχετική δοκιμή του από εμένα, αρνήθηκε να μου αντιγράψει ένα δισκάκι της συλλογής μου (Twin Peaks Σαιζόν 1), αφού δεν μπορούσε να βρει τα αντίστοιχα κλειδιά του για να το ξεκλειδώσει. Οι προγραμματιστές του όμως δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς για να υποστηρίζουν όσο περισσότερα DVD μπορούν και φαίνεται πως το RipIt είναι εδώ για να μείνει. Κάτι που δεν μπορώ να πω για το ΜacTheRipper που φαίνεται να είναι παρατημένο στο έλεος του θεού.

Στις δυνατότητες του RipIt είναι η αυτόματη δημιουργία του φακέλου DVD με την κατάληξη .dvdmedia, με την οποία απαιτείται απλώς ένα διπλό κλικ για το άνοιγμα της ταινίας κατευθείαν μέσω της εφαρμογής DVD Player. Η εφαρμογή είναι shareware και κοστίζει 19$ (περίπου 15 Ευρώ). Κατά τη γνώμη μου, αξίζει η αγορά της αν ασχολείστε με το "άθλημα" αντιγραφης DVD. Εναλλακτικές λύσεις είναι το donationware προαναφερθέν MacTheRipper (με το μπερδεμένο περιβάλλον εργασίας του και τη δυσκολία εύρεσης του), καθώς και το δωρεάν FairMount που ξεκλειδώνει τα DVDs μέσω της μηχανής ξεκλειδώματος που έχει ενσωματωμένη ο VLC Media Player (απαιτείται).

Κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να κατεβάσετε μια δοκιμαστική έκδοση του RipIt και να δείτε αν σας κάνει ή όχι. Κατά την άποψη μου, αξίζει και με το παραπάνω τα χρήματα που ζητάει.

7 σχόλια:

goo είπε...

Gnwrizeis na mou peis kapio programa gia mac os pou na pernei mia tainia dvdrip.xvid kai ena arxio subtitle (srt) kai na ta kaiei se cd, mazi san ena arxio...
Tha sou imoun eygnomwn...
Pantws to blog sou.... poly kalo...

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Γειά σου Goo. Αν κατάλαβα καλά θες να ενσωματώνεις υπότιτλους srt σε μία ταινία xvid και όχι να την κάνεις ταινία DVD. Μία λύση είναι το Submerge ή το Roadmovie τα οποία εξάγουν σε αρχεία MP4 και ενσωματώνουν τους υπότιτλους. Άλλη λύση είναι το VisualHub που καταργήθηκε εσχάτως σε συνδυασμό με το Perian και επιλογή στις ρυθμίσεις του Quicktime decoding. Άλλη λύση είναι το Quicktime Pro με εγκατεστημένο το Perian και εξαγωγή αρχείου με το κατάλληλο codec σε μορφή xvid. Τέλος υπάρχει και η απλούστερη λύση του Toast titanium που επιτρέπει μετατροπή αρχείων video με προσθήκη υπότιτλων, αρκεί να έχουμε εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας το Perian. Δεν γνωρίζω κάποιον άλλον τρόπο δυστυχώς.

goo είπε...

Se eyxaristw para para para poly.. to submerge itan ayto pou me voithise telika i apla to katalava kalitera..
Sinexise na mas enimeroneis kat' ayton ton eystoxo tropo...

Μιχάλης Ζ είπε...

Εντυπωσιακά καλό blog. Θερμά συγχαρητήρια!

George είπε...

Δοκίμασα το RipIt και πραγματικά είναι πολύ ωραίο αλλά μου έγραψε μόνο τον φάκελο VIDEO_TS στον σκληρό και αν δεν κάνω λάθος υπάρχει και ένας άλλος που λέγεται νομίζω AUDIO_TS.Όμως έχω ήχο.Εσένα όταν τα αντιγράφεις σου αντιγράφεταια αυτός ο φάκελος;

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@George όχι δεν μου αντιγράφεται ο φάκελος AUDIO_TS, αλλά αυτός ο φάκελος από όσο ξέρω είναι μονίμως άδειος και γι' αυτό δεν αντιγράφεται...

George είπε...

Α τώρα κατάλαβα.Σε ευχαριστώ πολύ.